Публикувано на 02.07.2019 / 10:07

КАК И ЗАЩО ВСС ИЗБРА КОМПРОМЕТИРАНА ФИГУРА ЗА ЕКСПЕРТ В ОЛАФ

ДИАНА ХАДЖИЕВА ОЛАФНачалото на март 2019 година: „Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет одобри кандидатурата на Диана Хаджиева – съдия в Районен съд – Петрич, за участие в процедурата на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в Европейската служба за борба с измамите (OLAF), за вакантна позиция OLAF-D-4. Съгласно функционалната характеристика на посочената позиция, избраният кандидат ще допринася за подкрепа на политиките, включително анализ и изготвяне на правни документи, свързани с Митническия кодекс на Съюза и особено по отношение на аспектите на правоприлагането.“

Изборът на съдийската колегия на ВСС потъна в странна тишина, въпреки че става дума СКАНДАЛНО одобрение на съдия за командироване в ОЛАФ, която е със спорна репутация.

Скандалите около съдия Диана Хаджиева започвнат още с назначението и през 2006 година, като продължават и до днес.

Предвид скандалите, в които се забърква, юристи от Петрич гледат с великодушна ирония и насмешка това, че от една две години Хаджиева започва обучения у нас и в чужбина, както и на изявлението на съдийката, че ще участва в процедура по командироване в OLAF, като не се съмняват, че подобна позиция няма как да бъде направена без дори и елементарно проучване от страна на ВСС.

Защото все пак става дума за представител на България в ОЛАФ, а не за продавач в плод-зеленчук, все пак!

С Решение на ВСС от 12.03.2019 година съдия Диана Хаджиева обаче е одобрена от ВСС за позицията, като документите и са изпратени в Министерство на външните работи за преценка и окомплектоване.

Пита се защо ВСС очевадно не е направил и елементарна проверка на качествата на кандидата, а е работил само на базата на документи, което не само е странно, но и неприемливо?!

Впрочем, скандалните информации около съдия Диана Хаджиева не са конфиденциални, тъй като те могат да бъдат спокойно намерени в медиите.

От тях ясно се вижда, че съдия Диана Хаджиева е работила като секретар -помощник в кантората на съпругата на бившия Предсадетел на Районен съд -Петрич. Докато работи там, учи задочно право в ЮЗУ-Благоевград и го завършва с успех 4.40 през 2003 година. Полага изпит за юридическа правоспособност през април 2004 година. През лятото на 2005 година в Районен Съд – Петрич се обявава конкурс за назначаване на съдия по документи, като обективното изискване е кандидатите да имат 2 години юридически стаж.

Документи тогава подават 19 юристи.

Въпреки това обаче, най-изнедадващо комисия в състав тогавашният Предсадетел на РС – Петрич, неговият доверен зам. председател и Председателя на Окръжен Съд – Благоевград, който е и кум на шефа на Районен съд – Петрич, предпочита за съдийското място Хаджиева.

Скандалното е и, че Диана Хаджиева е работила в кантората на  съпругата на председателя на Районен съд – Петрич, което самата тя признава в свое интервю.

Абсурдният начин на провеждане на самото изслушване личи пък изявлението на на Председателя на БОС пред в. Струма в негово интервю.

Въпреки странния подбор, ВСС назначава Диана Хаджиева за съдия със свое Решение от март 2006 година. Като дори към момента на това решение /а за момента на обявяване и провеждане на конкурса да не говорим! /, Хаджиева обективно не е отговаряла на обективоното изискване за стаж.  И елементарната сметка го показва, тъй като тя придобива правоспособсност през април 2004 година, а е гласувана за съдия – през март 2006 година.

Ако назначаването беше единствения проблем около Хаджиева, човек да си затвори очите, но проблемите със съдийката не само не спират, но ескалират.

Изведнъж, Диана Хаджиева, която е с „незначителен и спорен стаж“ – /това е  цитат от доклад на официална комисия на ВСС по преблемите на съдебната система в Благоевградска област – т.н. наречения доклад „Сукнаров“/ започва да гледа огромен брой дела, със стотици повече от другите съдии /въпреки компютърното разпределение???/, като много често гледа и най-важните дела на адвоката, в чиято кантора е работила.

Според един местен депутат към онзи момент – Яне Янев, създавайки тандема „ДХ“  – съдия Диана Хаджиева – адвокат Димитрина Харамлийска. Диана Хаджиева е главно действащо лице и в т.н. скандал „Баджанака“, свързан с мега-делото „Пътни такси“, в което се оказва, че  съдия от Районен Съд – Петрич контактува с посредник, който пък от своя страна звъни на подсъдимите по делото. По скандала има обширна статия във в. „168 часа“  озаглавена „Нашио съдия ке опраи работата“. Впрочем, тази статия е цитирана и в доклада на ВСС, за който писахме по-горе.

И сега ВСС трябва да отговори на простичките въпроси:

Редно ли е подобни кандидати да представляват България в ОЛАФ?

Редно ли е ВСС да не прави задълбочени проверки на кандидатите и да ги прави проформа и на базата единствено на документи?

Редно ли е да няма механизми, разкиращи параметрите на тези проверки, за да не се стига до подобни случаи?

Според юристи нужно е второ /финализиращо процедурата/ решение на ВСС по отношение на представителите ни в ОЛАФ.

Свършиха ли се юристите у нас, че пак ще се излагаме по света, залагайки на компрометирани кандидатури?

И най-важният въпрос – дали е случайна тази „небрежност“ и „безхаберност“ на Висшия съдебен съвет?!

Afera.bg

Коментари 8 за
“КАК И ЗАЩО ВСС ИЗБРА КОМПРОМЕТИРАНА ФИГУРА ЗА ЕКСПЕРТ В ОЛАФ”

 1. То аз за наркотрафика сложих любовницата си в Министерство на здравеопазването, та олаф ли ще ми се опре..те, в много отношения си приличат двечките..тази, даже е по-образована

 2. Аз съм я избрал, с Цецо изтъргувахме толкова места с волен и валерката .то цик ли не беше, то олаф, то ..за всичко плащат обръчиге от фирми…

 3. Щом е завършила ЮЗУ е ясно. Там всеки, който не се е записал, не е завършил. Съдебната система е обхваната от шуробаджанащина отдавна и никой нищо не може да направи в това блато. За съдебни помощници се назначават близки до определени кръгове хора- „наши хора“. Проверете как са назначени хора , особено във висшите съдебни инстанции-ще излязат интересни неща.

 4. Споко братя НЕДОВОЛНИ! Като четем, виждаме, че гласят една особа от СГП за български прокурор в екипа на г-жа Кьовеши. Ако ви пусна едно постановление на „прокурорската съдебна власт“ по случая Костинброд, свят ще да се завие. На мен се вие „Правен свят“ – завел съм дело с/у Цацаровото ю.л…. – т.е. с/ у нейното постановление за прекратяване на ДП. Голямо Шоу ще да има, за жалост на тези поръчкови некадърници, пазещи КОЙ…….

 5. Съдебната и прокурорска система в Б-ия не са променени след 1990 и са си останали партийно-милиционерско-военизиран тип с партийно-мафиотски шуро-баджанашки кумовско-сватовски приоритети! Съдиите и прокурорите са с привилегии, облаги, безотговорност и ненаказуемост като военните и ченгесарите! И организационно-кадровия и финасово-технически орган ВСС не се състои от специалисти по организация, кадри, финанси и техника, а от съдии и прокурори – т.е. обърнат е с краката нагоре! Затова в правораздавателната система съществува хаос, котерийно-бандистки, партийно-мафиотски, съпружеско-роднински и кумовско-сватовски ОПГ-та, чиято основна дейност е скрита от обществото борба помежду им, докато правораздавателната им дейност им е нещо като хоби за вземане на някаква (немалка) заплата и стаж за държавна пенсия!

  1. Цацаров си го избраха, за да пази управляващите, наказва неудобните и да всява страх и подчинение
   Бездействието на Цацаров във връзка с поредица от публично огласени данни за престъпления, извършени от лица на високи държавни постове , олигарси, шефове в местната феодална власт и пр. изисква НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ОБРАЗУВАНО ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА И ОТСТРАНЕН ОТ ДЛЪЖНОСТ.
   Това не може да се случи защото :
   1. всеки прокурор е подчинен на по- горния, който може да отменя актовете му. На върха на пирамидата е Главния прокурор.
   2. прокуратурата е в съдебната власт, но видимо и невидимо комуникира с изпълнителната
   3. кадровият орган на съдебната система – ВСС се състои от 25 члена, от които само 6 съдии, избрани пряко от съдии. Останалите са номинирани и избирани от Народното събрание.
   4. прокурорската колегия се състои от прокурори, пряко подчинени на Главния прокурор, като половината от членовете и са политически избор
   При това състояние на законовите правила и фактически обстоятелства, КОЙ ПРОКУРОР БИ ДРЪЗНАЛ ДА ОБРАЗУВА НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?!
   Цацаров си го избраха /знаем КОЙ/ за да пази управляващите и наказва неудобните, да всява страх и подчинение.
   Той е недосегаем, съответно и те. Р.Ч.

 6. В България най-ценени са калинките. Те слушкат и папкат, не са компетентни, но са зависими.

 7. До Томова,

  Моля, напишете нещо за скандалният арест на ИТ специалистът от Пловдив.

  В момента има международен скандал и сме навскъде в международният информационен поток с безумният арест.

  В цивилизованият свят, когато някой намери пробойна в ИТ системи – я докладва до тези, които могат да я поправят, дава срок и ако не се направи – я прави публична. Това е стандартна и нормална процедура, която се прави дори от компании като Майкрософт и Гугъл. Частните лица за подобни неща дори се награждават с парични суми, това е стандартна практика.

  В България, обаче, има арест.

  Влязохме в международният информационен поток с това огромно черно петно, хората ни сме смеят, ИТ общности се подиграват на БГ, не могат да повярват, че някой, който докладва пробойна може да бъде арестуван, вместо награден!

  https://www.zdnet.com/article/bulgarian-it-expert-arrested-after-demoing-vulnerability-in-kindergarten-software/

  Това е тежко и черно петно срещу БГ, която скоро ще има глад за ИТ специалисти, НИКОЙ няма да остане тук и НИКОЙ няма да има намерения да живее в тази тоталитарна система, в която явно не следва логиката на цивилизованите държави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *