Публикувано на 06.11.2019 / 7:00

КАК ДС ВЕРБУВА СТЕФАН НАЙДЕНОВ – „ЦЕКАТА“ И КАК ОТ ДРЕБЕН „БАРБУТАДЖИЯ“ СЛУЖБИТЕ МУ ПОМОГНАХА ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК НА МАРКАТА EFBET

КАК ДС ВЕРБУВА СТЕФАН НАЙДЕНОВ – „ЦЕКАТА“ И КАК ОТ ДРЕБЕН „БАРБУТАДЖИЯ“ СЛУЖБИТЕ МУ ПОМОГНАХА ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК НА МАРКАТА EFBETСобственикът на Efbet Стефан Найденов – „Цеката“ е бил агент на 06 управление на ДС, разкриха преди дни няколко различни медии.

Любопитно обаче остава да разберем, как точно е бил вербуван Стефан Найденов и как този факт му помага днес, „Цеката“ и синовете му Боян и Цветомир Найденов да се представят за културни мецанати и да се хвалят по медиите със своя принос за развитието на българския спорт.

Едно само по себе си напълно комично твърдение, особено погледнато в контекста на твърдението на Цветомир Найденов, че още през 1990 година той лично бил участвал в основаването на Еврофутбол. Интересно, как този 17 годишен по това време „късен пионер“, е имал знанията за да развие подобен тип дейност. Най-вероятно е посещавал извън училищен СИП.

Друга тема е, че най-обикновена проверка в регистъра показва, че Еврофутбол е регистриран през 1993 година и сред собствениците му няма, ни Цветомир, ни Боян. Ама, какво пък толкова, измислят си хората биография.

Друга смешка, която „Малката Цека“ обича да разказва пред медиите е твърдението му, че бил пуснал първия си тираж на 6 октомври 1990 година (негово интервю пред сайта BETinBULGARIA.COM), като често обаче тази дата варира, като например вчера, когато в свое интервю пред онлайн медия Цветомир заяви същото, само дето този път датата бе 10 октомври 1990 година.

Дребен детайл, ще каже някой, дребен точно толкова, колкото и въпросът, как, аджеба, пионерът Цветомир успя едва 17 годишен да заложи основите на спортните залагания у нас, ако разбирате шегата, разбира се.

Естествено, Цветомир е амбициозно дете, на амбициозен родител. Затова именно служителят на 6-то управление Стефан Найденов е по-любопитната персона, в случай, че искаме да разберем, как комунистическите служби помогнаха на един дребен „барбутаджия“ да стане собственик на една от най-големите хазартни компании у нас – Efbet.

Документите в Комисията по досиета на бившата ДС, както и живи свидетели разказват, че Найденов с радост приел възможността да стане доносник на политическата полиция при Живков, основно защото разчитал на нейната бъдеща протекция, докато той спокойно си върти игрите с небалансирани зарове на барбут и с белязани карти на покер.

Стефан Найденов – Цеката е роден в село Катунец, Ловешки окръг и до днес е само със средно образование. За първи път той влиза в полезрението на МВР, като лице което няма постоянна работа и е засичан да се занимава с валутни престъпления и незаконна търговия.

По това време МВР научава и за друга страст на Цеката, а тя е да обира с небалансирани зарове за барбут и с белязани карти за покер, чужденци и българи.

Така се стигнало до момента в който оперативният работник Кр. Кръстев предложил вербовъчна беседа на основата на зависимост, тъй като данните с които МВР вече разполагало за Цеката, били достатъчни за да се организира наказателно дело.

Любопитно е, че в своето предложение за вербовка Кръстев описва Стефан Найденов като алчен, с добра памет, умее да води провокативни беседи и има среда от лица, представляващи оперативен интерес по линия на ДС. Кръстев допълва, че Найденов е безскрупулен, отмъстителен и изключително недоверчив.

Вербовъчната беседа е проведена успешно на 23.08.1980 година и на агента е даден псевдоним „Николов“. Уточнени са начините за връзка и явочните квартири, в които да се провеждат срещите. На Цеката са дадени задачи от оперативен работник да информира за лица от обкръжението си по списък, изготвен от кандидат – агента, като основен въпрос е, лоялни ли са аверите на Цеката към мероприятията на народната власт и какво е отношението им към БКП и първият държавен ръководител.

През следващите години агент „Николов“ проявява особено старание по изпълнение на дадените му задачи и е давал информация по исканата линия, дори и за свои семейни близки. За активната си агентурна дейност Стефан Найденов е бил награждаван многократно с парични средства.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ – Как Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир „създадоха“ спортните залагания и Ефбет, и имат ли те нещо общо с криминална дейност от най-тежък вид през последните 15 години?

www.bgregioni.bg

Коментари 8 за
“КАК ДС ВЕРБУВА СТЕФАН НАЙДЕНОВ – „ЦЕКАТА“ И КАК ОТ ДРЕБЕН „БАРБУТАДЖИЯ“ СЛУЖБИТЕ МУ ПОМОГНАХА ДА СТАНЕ СОБСТВЕНИК НА МАРКАТА EFBET”

 1. Цялата сган се е настанила на възлови позиции , и само куршум ги оправя , разберете нищо друго.

 2. За последното: „…имат ли те нещо общо с криминална дейност от най-тежък вид през последните 15 години?“ вижте, кой им движи нещата в по-малките градове и ще Ви стане ясно. Техните представители обикновено са на същото интелектуално и образователно ниво, но са все със цветисти вулгарни или животински прякори. Хубавото е, че поне 1/3 вече са в Отвъдното.

  1. Имаш ли нещо общо с разпращането на смсите за умишленият фалит на КТБ,да ти еба майкята и у Боклука?! Имат ли общо Лайнарите от данс,които ви покриха с тъпака борисофф?! Имаш ли общо с всекидневното близане на насраният му гъС?! Имаш ли нещо общо с разпращането на вируси,троянски коне и краденето на пари от чужди банкови сметки по интернет?! Имаш ли нещо общо с подаването на сигнали за поставени бомби? Имаш ли нещо общо с източването на данните от нап,да ти еба пичката майчина и у Боклука турски?!Лайнари от афера,айде трийте сега! Нали е на щат при вас,ще ви еба и вас у Боклуците!

 3. В България няма нищо случайно.От 30 години управлявя бкп и държавна сигурност с потставини криминални елементи.

 4. Aми защо още не са станали премиери на РБ? Или може би това е следващият ход.

 5. По сходен начин се развива тогава съдбата и на махленския бабаит Бойко…

  1. http://afera.bg/%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b9%d0%be%d1%86%d0%b0-%d0%b0/

   „- Ах, – сказал Лоханкин проникновенно, – ведь в конце концов кто знает?
   Может быть, так надо. Может быть, именно в этом великая сермяжная правда…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *