Публикувано на 15.06.2008 / 9:32

Как да купим изборите – мажоритарно или пропорционално?

 

Туй ще да е въпросът, ако се вслушаме по-внимателно в омръзналите на всички тв дрънканици за избирателни системи по света и у нас. Наскоро, след една подобна ялова схватка в “Панорама”, Румен Леонидов правилно им го вметна, че този пазарлък си върви от години, ама местните мутри вече плащат по-добре. Бихме добавили – плащат овреме и кешово. Което няма нищо общо със светлото бъдеще, но решава някои битови проблеми на трудното настояще.

В един от утринните блокове на БНТ се опитаха да проведат подобен дебат, ама не стана, защото водещият беше зациклил на въпроса: “Добре, обяснете ми в крайна сметка, защо да не взема 200 лева за гласа си?”.

Не дочакахме внятен отговор. Мая Манолова от БСП го удари на морал, от НДСВ препоръчаха задължително гласуване, а пък Светослав Малинов от ДСБ повтори думите на вожда и учителя, че глобата за купуване на гласове трябвало да стане 100 хиляди лева. Това ще да е разтревожило силно несебърските братя, които цяла нощ не са мигнали от спорове какво да продадат – някой от двата “Майбаха”, някое от двете “Бентлита” или просто една от яхтите.

Дами и господа, от жълтите плочки.

Ние, обикновените граждани, се обръщаме към вас, които вече 20 години ни начуквате в главите, че всичко е пазар. Ами тогава – на пазар, като на пазар. По-добре, отколкото – на война като на война. Не се притеснявайте – Стефан Гамизов, който предрече кървави избори, малко пресоли манджата. Той си знае защо. Никой не планира да окървави народните маси в светлия ден на предстоящия съдбовен вот. Поради две причини. Първо защото народните маси няма да участвуват масово, а отново срещу заплащане. И второ – поради драстично намаляващата работна ръка, която вие не успяхте да замените с китайци, монголци, молдовци, мордовци и чукчи. Тъй като последните не се навиват да бачкат в България са 300 лева на месец.

Що се отнася до политическите убийства – където е текло, пак ще тече – ама не защото Гамизов е пророк, а поради общия, така да се каже, фон на прехода. Който бая се засили с настъпването на новия милениум. Има ли смисъл да спорим какво е това да гръмнеш Емил Кюлев посред бял ден в центъра на София – политическо убийство, или следствие от любовна драма? Май няма смисъл от дебат.

Другари и другарки, господа и строги господарки от националния политически елит на България.

Надяваме се, вече сте усетили, че освен вас, вследствие на пазарната икономика, в страната са възникнали така наречените местни елити. Някои техни представители изпонакупиха стотици декари в Халкидики, тъй че въпросът доколко са местни, е доста спорен. Не се опитвайте да воювате с тях чрез заклинания – какви мутри били и какви дупнишки братя не били. Недейте да правите по отношение на тези хора тънки сметки, нито заедно с тях, за да не се докарате до положението на Румен Петков.

Ако искате отново да излезете на националната писта, ще трябва да си спомните това, което ни начуквахте в главите – че всичко е пазар. Но във вашия случай става дума за пазара на идеите, а не за пазарлъци под масата. Особеност на този пазар е, че не минава през портмонетата, а през мнението на хората. Тъй, че спокойно можете пак да си опънете дългите партийни листи – и лявата, и дясната, и либералната. Сложете една свободна от проценти и квоти сергия и позволете на хората спокойно да избират – нещо по-сочно или нещо по-зряло. Позволете на хората свободно да ви слагат “чавките” и те ще купят това, което им харесва, а не онова, за което са им платили тарикатите. Вярно е, че по този начин много от вас ще трябва да минат в пенсия – че току-виж отляво изскочил някой като Паскалев или някой Янаки Стоилов. Пък отдясно някой като Антонела Понева или някой като Нено Димов – току-виж засенчили тъмносиния ореол на гуруто.

Ама друг начин няма. Отдолу идат местните братя и местните братства. И ще ви глътнат като нафора. Освен ако вече не са ви глътнали, в което почти никой не се съмнява.

Но ако това е така, имайте предвид, че скоро ще ви изплюят.

www.robstvo.wordpress.com

Коментари 0 за
“Как да купим изборите – мажоритарно или пропорционално?”

  1. Тежко и горко на тази нация дето ще си избере Нено Димов. По същия начин стана и с Димитър Абоджиев. Къде е сега Митко, като свърши мръсната работа на Бойко Борисов?? Да не би главоча да го сложи до дясното си коляно или да го назначи за съветник?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *