Публикувано на 09.01.2020 / 12:00

КАКВО ПРАВИ ПРЕМИЕР НЕУДАЧНИК НА ЧУЖД ПРАЗНИК?

КАКВО ПРАВИ ПРЕМИЕР НЕУДАЧНИК НА ЧУЖД ПРАЗНИК? Турски поток официално стартира. Всъщност газът започна да тече към Турция и Европа преди време, но проект от това ниво се нуждае от красиво и грандиозно отваряне. Стотици километри газови тръби са положени на дъното на Черно море, от Русия до Турция, плюс крайбрежна инфраструктура, помпени станции и много други. Мащабът на проекта е доста труден за човек, далеч от темата. Но исках да говоря за нещо друго.

Освен президентите на Русия и Турция, президентът на Сърбия и министър-председателят на България присъстваха на откриването на газопровода. Разбираемо е – Сърбия жизнено се нуждае от евтин руски газ, а България, освен че получава газ, се превръща в транзитен пункт за руски газ към други европейски страни. И това изглежда също е от полза, но е уместно да си припомним събитията от преди няколко години и поведението на България по време на координацията на друг проект – „Южен поток“, онзи, който благодарение на България и Европейската комисия беше успешно погребан и заменен от този много турски поток.

При планирането на Южния поток се предполагаше, че България ще стане входната точка за газопровода към Европа. По добър начин трябва да вземете подобни възможности с две ръце. Ползите са очевидни, но без разходи. Първо, това е евтин газ за самата България, страна, в която всичко не е много добро както с жизнения стандарт, така и с икономиката. А евтиният газ със сигурност би помогнал както на населението, така и на икономиката.

Второ, България би могла да изгради необходимата инфраструктура и да се превърне в основната точка за разпределение на газ за Южна Европа, чак до Италия.

Вероятно дори не си струва да се говори колко пари биха донесли това в българския бюджет.

И накрая, трето – работни места. Газопроводът е сложно нещо. Това не е само газова тръба във вашия апартамент с един клапан, който отива до газовата печка. Газопроводът е цял високотехнологичен комплекс, който трябва да бъде добре поддържан. Самите тръби, помпени станции, отоплителни системи за тръби в студения сезон – тонове оборудване и стотици километри проводници и затова има много, много много работни места и специалистите трябва да са доста квалифицирани. Като цяло – за България, нейните хора и икономика – солидни плюсове.

Няма минуси. Както всъщност за цяла Европа, на която стои Европейската комисия. Но именно Европейската комисия постоянно оказва натиск върху България по въпроса за Южен поток.

И България послушно се наведе. Безкрайна координация, забавяне, приспособяване на съществуващите закони само за да усложни изпълнението на проекта.

Не търсете никаква логика в него, няма я. Това не е първият път, когато Европа се е простреляла в крака, придържайки се към прословутото „евроатлантическо единство“, което между другото се спука по шевовете през последните няколко години.

Външната политика на България през цялата история, като се започне от освобождението на България от турската власт от Руската империя, е забавно и интересно нещо.

Две световни войни срещу Русия, а през втората – в съюз с основния световен канибал. По тази тема можете да говорите безкрайно.

И сега България е в Европейския съюз и НАТО. Това не означава, че страната беше много щастлива. България, чиито плодови и зеленчукови продукти някога са били заливани по всички рафтове на СССР, сега закупува зеленчукови продукти от Европейския съюз.

Защото е толкова необходимо. Очевидно за „евроатлантическо единство“. Страната е една от най-бедните в Европейския съюз. С прекрасен климат, доста голяма площ и работещи хора.

Нещо очевидно се обърква. Един от компонентите на това „нещо“ е русофобската политика на българското ръководство. Което, между другото, е напълно в противоречие с интересите на страната. Това всъщност се доказва от историята на преобразуването на Южен поток в Турски поток, в който България, вместо да стане един от основните бенефициенти, е в кулоарите.

Погледнах премиера на България Борисов по времето на откриването на „Турски поток“ и най-вече се чудех какво мисли в този момент. За това какъв нещастен губещ се оказа в цялата тази история? Колко милиарда евро е загубила страната му? За това колко българи не получиха добра работа? Съмнявам се. Малко вероятно е такива политици да се грижат за интересите на собствения си народ. В противен случай щяха да се държат съвсем различно. Е, поне както в Унгария, чието правителство поставя интересите на своята страна над прословутото единство и дори над интересите на Европейския съюз. Разбира се, за това трябва да имате воля и сила. И тези качества като цяло са много рядко нещо сред съвременните политици.

А Бойко Борисов, въпреки усмивките си, гледаше на отварянето на Турския поток точно като на губещ. Губещ на нечий друг празник. Дори повече от това – на онзи празник, който можеше да бъде и той, но самият той беше посредствен … – тук трябва да има нецензурна дума, извинявайте.

Много бих искал тази история да се превърне в урок за България, едва ли ще се случи.

Ще мине малко време и разговорите за „агресивна Русия“, „евроатлантическа солидарност“ и други глупости ще започнат отново.

Цвъкане на птичи език на лидерите на държави, които сами със собствените си ръце създават полуколонии от своите страни.

https://news-front.info/2020/01/09/golos-mordora-chto-delal-premer-ministr-neudachnik-na-chuzhom-prazdnike/?fbclid=IwAR1U8KpDeHOKApsffOl4slBjITJwypL4g_HlNcEd4T-MXGpgQ-KeZbWtAt4#.XhbfKhzbRx8.facebook

Коментари 24 за
“КАКВО ПРАВИ ПРЕМИЕР НЕУДАЧНИК НА ЧУЖД ПРАЗНИК?”

 1. От репортажа се видя как нашият Премиер се радваше на крана като дете на чужда лъскава и скъпа играчка.

 2. Когато нямаш мозък, кураж и достойнство се превръщаш в парцал в ръцете на големите играчи. А когато си и природно тъп, недодялан и сервилен – презрението им ти е гарантирано, заедно с манипулирането ти в играта помежду им. Откакто България е държава никога не е била така унижавана както сега под безобразиятя на този дебил.

 3. Руснаците коментират, че реално това е „Южен поток“, но след отказа на България, Русия е била принудена да преговаря с Турция и да строи през Турция вместо да минава през България. И така България губи едни 400 млн. евро на година.
  Интересно защо Мутрата трябваше да се съгласява на „Турски поток“, а не трябваше да се съгласява на „Южен поток“?
  Значи Орбан и Качински могат да правят политика с Русия в интерес на държавите си (въпреки че и унгарци и поляци не изгарят от любов към Русия), а България не може?
  Лоша, лоша Русия…
  Ма тя първо предложи на България…

 4. Дори и нашият сплотен научноизследователски екип ,тука на Четвърти километър ,не може да изобрети чадър за такива лайна ,каквито валят напоследък едно след друго.

 5. символите на снимката са супер: Путин и Ердоган имат в ръцете си микрофон – по слушалките, те ще казват на Боко какво да прави без да пипат канелата на газопровода, а Сръбският Президент, макр Боко да го би по коляното пред цяла Европа изобщо няма да слуша никого и ще върти крана (все пак го държи) на където му кефне.

  Това казва снимката. Докараха боко за пълнеж, слугинаж и демонстрации на бегейска тъпня

 6. Преди минути арестуваха Нено Димов в екоминистерството!Тиквата се е насрал от страх – за да спаси мизерната си кожица „гърми“ бушони!
  Вчера Вовата и Ердо в разговор на четири очи, ачик-ачик МУ казаха, че си заминава.И много ще боли…
  Боко, курво, ще си платиш за всички страдания, които причини на този нещастен народ!!!
  И „авера“ ти, онзи шизофреник с оранжевата перука няма да може да ти помогне!Щот голям кур-капан му направиха с тоз Иран!Импийчмънт и той си заминава кат теб!

 7. Срам!!! Голям СРАМ!!! Този НЕГОДНИ не бива повече да се допуща на подобни събития и срещи!
  Мазната физиономия, угодническата усмивка както и стойките с чупка в кръста, излъчваха само сервилност и раболепие на някакъв провинен, прост и необразован човек пред по-големите, силни и умни държавници.
  Човек без достойнство на фона на Путин, Ердоган и Вучич.

 8. да МУ набие руското „ресто“ на Боко Тиквата мазно отзад в дебелата МУ гъзяга??
  Друг който също трябва да пострада много лошо е серГЕЯ и капията му Олигархски.Да, точно така – спирането на „Южен поток“ започна при кабинета „Олигархски“, Тиквата само завърши/оформи крайния пейзаж!
  Всички си спомняме как през лятото на 2013г. тогавашния държавен секретар на САЩ Джон Кери(който Тиквата нарече Джим Кери, обърквайки името му с името на един американски комик), пристигна в София, скръцна със зъби на Олигархски и серГЕЯ и работата стана!
  Ааа, чудите се кой е този серГЕЙ?!Да, същият онзи, за който се сещате – онзи плъхоподовен, меко казано неприятен тип, без един ден трудов стаж, писал навремето докторска дисертация на тема“Пагони, униформи и отличителни знаци в Съветската армия“(?!)
  Българи, които са били в Египет за коледно-новогидишните празници са видели серГЕЯ на пирамидите в Луксор, заедно с млад придружител, наполовина на годините му.Висок, млад, строен и дългокос младеж…Явно серГЕЯ и тъпкача му са били решили да прекарат празниците по семейному, далеч от хорска суета и любопитни погледи.И разбира се да си бъркат на воля по дупките…
  И дебелата КУРнела и тя трябва да гризне дръвцето , както и всичките апапи около нея.Щото също са част от статуквото и здраво крепят Тиквата и шайката МУ!

  1. А, можеше да е на мястото на Ердоган до Путин! В историята е така – миг и слава за години! Нашият министер-предцедател не играе шах – той рита мачле.

 9. Как какво прави – куми се, хили се тъпо и гледа да се допре до Путин и Ердоган. Така легитимира участието ни като страна-членка на ЕС, единствената от тази картинка. Защото е фурнаджийска лопата и защото хитреците оттатък Сърбия не пожелаха да се явят на милото тържество. Голямо постижение, голям ефект! За кого обаче, след като и слепите, и глухите вече са наясно с ролята му на палачинка и подлога. Уф че гадно излезе…

 10. Изявление на турският президент Реджеп Ердоган (2015 г): „България направи стратегическа грешка с отказа си да допусне преминаване на газопровода „Южен поток“ през нейна територия. Ние се възползвахме от това и сега той ще преминава през Турция. По този начин ние се превръщаме в център за разпределяне на азерски и наруски газ.“

 11. ТОВА СА ДУМИТЕ НЕ НА КОЙ ДА Е, А НА ТОГАВАШНИЯТ ВИЦЕПРЕМИЕР, БИВШ НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОКО-ТИКВАТА И НАСТОЯЩ ПОСЛАНИК В ИЗРАЕЛ РУМЯНА БЪЧВАРОВА ПО ПРЯКОР „ШМАТКАТА“. Бъчварова: “От сегашните визити в САЩ видяхме как България е отново на картата на европейските и световни интереси. Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект. „Това е силно политическо действие и няма как да не бъде оценено от нашите партньори.” ТАКА БОКО-ТИКВАТА ПРОДАДЕ 3 СТРАТЕГИЧЕСКИ ОБЕКТА: АЕЦ „БЕЛЕНЕ”, НЕФТОПРОВОДА „БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПОЛИС” И ГАЗОПРОВОДА „ЮЖЕН ПОТОК”. ТУРЦИЯ, КОЯТО СЪЩО Е НАТОВСКА ДЪРЖАВА ВЗЕ ВСИЧКО ТОВА И СПЕЧЕЛИ. КЪДЕ ЛИ ЩЕ ОТИДЕ ЗАВОДА НА „ФОЛКСВАГЕН”? НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПРОДАЖНИЦИТЕ, А САМО ГИ ИЗПОЛЗВА.

 12. Ами какво прави,ПРЕДАВА РОДИНАТА СИ,ТОВА ПРАВИ БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛЯ И БЪЛГАРОЗАЛИЧИТЕЛЯ престъпника борисов…
  НЕ МУ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ,НИТО ЗА БЪЛГАРИТЕ,НЕ ПРИЗНАВА РОД И РОДИНА….
  Стотици години ще си патим,от неговите поразии…
  СЛЕД ВСИЧКИ ЗУЛУМИЩА КОИТО ИЗВЪРШИ И ИЗВЪРШВА,БЪЛГАРИТЕ ДА ДИ ТРАЯТ,ТОВА ПРОСТО НЕ Е ИСТИНА….
  НЯМА ТАКЪВ БЕЗЛИЧЕН И „ВЪЗПИТАН“ НАРОД НИКЪДЕ,АМА НИКЪДЕ ПО-СВЕТА….
  Сега да отговоря на някои които коментират думите ми….НАШИТЕ РУСКИ БРАТЯ…
  АЗ ДА ВИ ПОПИТАМ НИЕ САМИ ЛИ СЕ ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ ТУРСКО РОБСТВО???
  САМИ ЛИ СИ ИЗВОЮВАХМЕ СВОБОДАТА???
  ИМА ЛИ РУСКА КРЪВ ПО-НАШИТЕ ЗЕМИ???
  ИМА НАЛИ!!!
  ФАКТ ЛИ Е ЧЕ ТЕ НИ ОСВОБОЖДАВАТ ,ФАКТ Е!!!
  АЗ СЪМ БЛАГОДАРЕН ЧОВЕК,И ЗАТОВА КАЗВАМ НАШИТЕ БРАТЯ РУСНАЦИ!!!
  РАЗБИРА СЕ ЧЕ СЪМ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ,НО НЕ СЪМ НЕБЛАГОДАРНА!!!

  1. Няма вече братска Русия, огромното болшинство руснаци ни имат вече не само за чужди, а за предатели. Доколко е заслужено и справедливо е друг въпрос.

   Всичко е в нашите ръце, но както виждаме – те са много слаби и хилави. Какт винаги е било.

   1. За мое огромно съжаление,сте прав,Зорница Илиева(((анализатор))),каза същото…
    Че сега като е била в Русия,говорила на руски,на най-обикновени руснаци,те са и отговорили на английски….и тя е попитала,защо и отговорят на английски……а те са и отговорили,ами защото Вие българите,нали само на английски говорите вече…..
    Та в това отношение сте ПРАВ,направихме много за да отвратим от нас,един обичащ ни Народ(((навремето))),нищо че,ние обикновените хора нямаме Вина за това….
    Но хамериканските КОЛОНИЗАТОРИ НИ ощетиха достатъчно,да да направим разлика,какво бяха за нас ,нашите бивши руски братя,каквито и да са били,не са ни изнудвали така,да знаеш че 3 милиона пенсионери гладуват,справят се със пенсии под 200лв,и въпреки това да изнудваш да ги изнудваш,да ти платят 3 милиарда за никакви самолети на хартия,да им плащаме ние на ТИРАНИТЕ 800 милиона за вредни емисии на Тецовете Марица-Изток,нещо което би трябвало да си платят самите Тецове,забраниха ни ВСИЧКИТЕ ИЗГОДНИ ЗА НАС ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ,отнеха ни децата,съсипаха ни Образованието,сържат на Власт един ПРЕСТЪПНИК-УБИЕЦ БОРИСОВ,със една дума ни УНИЩОЖИХА…..
    Нищо от това не са направили Руснаците спрямо Нас,сали са имали някакъв подтекст не ме интересува,защото когато България беше със Русия,беше във ЗЛАТНИЯ СИ ВЕК,единственото което не беше добре,до 1989-ЗАБРАНАТА В ВЯРАТА-БОГ,само това…
    Говорят тогава че пращали хора по-лагери,а сега този Геноцид,спрямо българското население,разделени деца от родители,това какво е???
    Ами БОКЛУКА СЪС КОЙТО ТРОВЯТ ХОРАТА,ами че са първи по-смъртност,бедност и т.н……Това не е ли Геноцид….
    И Всичко това дължим на ХАМЕРИКАНСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ И ТЕХНИЯ СЛУГА ТУКА УБИЕЦА БОРИСОВ…
    Нищо от това не са причинили Руснаците!!!

 13. Тиквоний Банкянски: „А за това защо на тези среща на държавни глави са поканили един малък премиер като мен, оставям да коментират анализаторите, които ме анализират от сутрин до вечер“.

  Наистина е редно да се замислим за причината, поради която две страни с традиции в дипломацията и спазващи стриктно канона в междудържавните отношения – Турция и Русия, са нарушили протокола на срещата и вместо държавния представител по право, традиция и закон, избран пряко от народа, са поканили по-нискостоящ в йерархията на държавното управление. Напомням, че Борисов официално е трети по старшинство след президента и председателя на народното събрание. Без значение на междуличностните отношения, подобна покана е неуважителна, тя принизява нашата държава, поставя ни в неравностойно положение. И така – защо и как?

  Поканата идва по линия на Ердоган – Човекът демонстрира на Вучич, че България на Борисов му е верен васал. Демонстриа на целия Балкански полуостров, че може да докара във всеки един момент Борисов, за всяка прищявка и ще получи умилкване, доволно джавкане и близане на подметките. Естествено, това се вижда и от постоянното лобиране за Турция в ЕС и куриерските услуги, до които е принизил статута на българския премиер този банкянски идиот. Тук има и следващ пласт – демострация на турския народ как е подчинил премиера на България – отколешния антипод на Балканите и бъдеща жертва на имперските блянове. На следващо място, въпреки огромното старание на Путин да пази самообладание покрай необузданата и първична примитивност, струяща на талази от момчето от Банкя, все пак дори и той си позволява да демонстрира с мимики и жестове неприязън, вече преминаваща в ехидност. Пълното неглижиране и игнориране се проследват отлично в репортажчето на пиарката Севда, в мига около хвалбите с платения и извършен от Ердоган ремонт на българската светиня в Истанбул.

  Единствено Вучич някак не бе на висота, тъй като кикота и подигравката бяха изписани на лицето му. Колкото и да се радваш на българското страдание, трябва да пазиш етикет. Всичко остава за историята, моментната rадост е всъщност вечна слабост.

  1. Президентът Радев не е продавал националните ни интереси и не би присъствал на събитие, където ще остане за поколенията като ПРЕДАТЕЛ.

 14. От четиримата, които „въртят“ колелото на газовия поток има един ТЪПАК. Имате право на един подсказващ жокер и той е: ТЪПАКЪТ не Путин , не е Ердоган, не е Вучич. КОЙ Е ТЪПАКЪТ?

  1. E KAK CHTO DELAL? OPIAT NASRALSIA I ZHDAL TAKIE BLIADINI KAK GAVNOTO METEV,OTNOVO DA MU OBLIZHAT ANALNOTO OTVERSTIE,DA IM EBA PUTKATA MAICHINA I NA DVAMATA! NIAMA DEN V KOITO DA NE SE NASERE TOVA MALOUMNO GOVEDO!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *