Регистрация
Публикувано на 29.09.2018 / 10:01

КАКВО АЗ БИХ ПРОИЗНЕСЛА В СЛОВО, АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА!

румен радевСлово на президента Румен Радев:

На 29 септември 1918г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби. Общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес.

Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Убеден съм, че милиони българи съзнават необходимостта от него. Съзнават, че историята не бива да слугува на политиката. Че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето.

Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха.

България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека. Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието.

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението.

Веселина Томова – Ако бях на мястото на президента какво бих казала точно в този момент, когато държавата е в бруталното менгеме на корупция, диктатура и сливане на всички власти в Един!:

„На 29 септември 1918г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби. Общонародните цели на Възраждането ни донасят свобода, Съединение и възход. Разколът слага край на тази епоха и ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес.

Група общественици се обърнаха към мен с инициатива за национално единение. Не съм убедена, че милиони българи съзнават необходимостта от него, въпреки че може би  съзнават, че историята не бива да слугува на политиката и вероятно им минава мисълта, че наследените обществени разломи трябва да се преодоляват, а не да бъдат употребявани за злободневен политически бизнес, и че ожесточението от миналото, минира пътя към бъдещето.

Но! Истинският въпрос, който всички трябва да си зададем е – как и около какво ще се ЕДИНЯВАМЕ?! В ситуацията, в която се намира държавата – стигнала дъното, прогнила от тотална корупция, от безпомощни правораздавателни институции, които слугуват не на закона, а на Едноличник – държавник, оплитането в СИМБИОЗА на конституционно разделените власти, ужасяващата липса на свобода на словото и наличие на угодна автоцензура, за да не загубиш хляба си – с кого и как ще се единяваме?!

Някога – от едната страна били онези, които били проправителствени, и онези, които искали справедлива република! Днес – кои са онези, които като огромна армия на държавни чиновници бранят прогнилата Власт, заради заплатите си, и кои са онези, които тръгват на бунт срещу гнилата мафия и как ще се единят?!

Видяхме, че не стана с „надграждане“. Защото „надграждане“ се оказа да градиш над руини. Тогава?

Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. Но моралното и интелектуалното надмогване на разкола е единственият път към успеха, или не само?

Разколът обаче вече е разлом. Все по-ярко и ясно става, че Онези от Горе не могат да управляват, но също така е видно, че няма достатъчно ярка и чиста опозиция, която да едини енергията, която клокочи на всички нива. Общите приказки и красивте исторически алюзии с интелектуални слова на хабилитирани лица, само ще разсмеят онези, които грабят родината ни и окончателно ще обезверят тези, чийто „взор надежда не види“.

България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека. Единението не закрива политическия дебат, а бди той да се провежда в името на националния интерес, с уважение към чуждото мнение и свободата на словото. Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита. Единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието, съветват интелектуално мъдрите.

Аз обаче, като президент, призовавам – всеки един от вас да се едини със свободата! С онази живинка с душата си, която е заровил някъде дълбоко в себе си, да се едини с неутолимия порив за справедливост! Призовавам всеки един от вас да вдигне високо глава и да се отърси от СТРАХА! Да говори ясно, високо, остро и ярко, защото ОНОВА, КОЕТО ЩЕ НИ ЕДИНИ Е ИСТИНАТА!

ИСТИНАТА, ТАКАВА, КАКВАТО Е – ГРОЗНА, РЪБАТА, СТРАШНА, НО ИСТИНА!

Единението може и да минава през културата и човеколюбието, но първо започва от изричането на ИСТИНАТА!

И ако трябва да има единение днес, то е за истината и нещо още по-важно! – за силата да отстояваш истината, която води съм Свободата! Това очаквам и ми се иска да се случи и затова го казвам в прав текст, за да почувства всеки един от вас, че не е сам в тази жестока битка и че има президент, на рамото на който може да разчита!

Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението. Но, убедена съм, освен в онова, което ме съветват, че „мъдростта ще победи ожесточението“, и в това – свободата никога не се дава даром! Тя се отстоява – всеки ден, всеки миг!

Защото така не може да продължава!“

Веселина Томова

Коментари 21 за
“КАКВО АЗ БИХ ПРОИЗНЕСЛА В СЛОВО, АКО БЯХ НА МЯСТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА!”

 1. Еялѐтът (на турски: eyalet) е най-голямата административно-териториална единица в Турската империя, начело на която стои бейлербей, който е на пряко подчинение на Анкара.
  Еялетите са делят на санджаци, които се управляват от бейове, подчинени на бейлербея.
  Българските земи по хипотезата попадат в Румелийския еялет, чийто център е София. Там ще се построи и най-голямата джамия на Балканите. София е седалище на бейлербея.
  В Румелийския еялет влизат 4 санджака: Софийски, Кърджалийски, Делиормански (Търговище) и Плевненски.
  Първите стъпки за осъществяването на проекта са:
  – изкупуването на земите, горите, магистралите, летищата, пристанищата, енергетиката (ТЕЦ, ВЕЦ и др.), инфраструктурата, болниците, туристическите обекти и др.;
  – ликвидирането на българското национално самосъзнание и национална памет;
  – ликвидиране на българското образование във всички негови степени;
  – ликвидиране на българската национална култура, фолклор, традиции и др.;
  – скъсване на отношенията с православна Русия, Сърбия и др.;
  – циганизиране на населението;
  – ислямизиране на населението;
  – турцизиране на социалната среда;
  – осигуряване на достатъчно джамии във всяко селище, на достатъчно медресета, ислямски училища, колежи и университети;
  – демографска катастрофа и унищожаване чрез отрицателен прираст и емиграция на българския етнос и заменянето му с ислямизирани и турцизирани съобщества.
  След няколко десетилетия българите, по прогнозите на Демографския институт, на Евростат, на ЦРУ, на ООН и др., стават екзотично малцинство за сметка на ислямизирани цигани, турци-мохамедани и имигранти от Ислямския изток.
  Сега етническите българи намаляват всеки час с 13 души, а циганите всеки час се увеличават с 4 души. Общо населението намалява с 220 души всеки ден, или 9 души на час (-9=-13+4).
  България се дебългаризира и съвсем скоро, както показват тенденциите във всички сфери на живота, от здравеопазването и туризма до пътната инфраструктура и въздушния транспорт, ставаме Румелийски еялет на Турция.
  Учете турски език, братя, четете Корана, слушайте агент Сава, и се гответе за… Големия Кючек!
  Акад. Петър Иванов

 2. Винаги влизам в бой с убеждението, че браня българската държавност, а после се оказва, че съм се осрал.

 3. „литовската пастирка“ румен радев лъже като разпран за споменатото събитие ! в посочения исторически момент страната ни не е имала боеспособни части в софия, защото всички са били по фронтовете. а немския извратеняк фердинанд го спасяват от гнева на народа нашите „евро-атлантически партньори“ : германска тежко въоръжена дивизия се окопава на хълмовете на запад от с. владая и с картечниците си разстрелва от упор прииждащите от юг изтощени и гладни български войници… да живее НАТО !…

 4. Томова, не лошо, но. Живееш в твърде романтичен свят и не познаваш добре генофонда на нацията. България има СПЕШНО нужда от много ерудиран, ама много!, хуманен ДИКТАТОР. 97% +/– , от популацията е с цигански гени, а този генотип трудно се самоконтролира – трябват му ясни пътни знаци. Живеем в 21в, а през този век предстоят много големи гео-физични и гео-политически промени. Следващият лидер трябва да може да вижда 100г напред. Иначе България няма да я има. Нещата са много по-сериозни дори отколкото може да си го помислите!

  1. България не е само София и Варна, и Стара Загора на гарата. Един държавник, когато мисли за България трябва едновременно да вижда цялата „козя кожа“ със селцата, градовете и хълмчетата, и хората, които щъкат по тях… Нарича се quantum entanglement, ако ви допада по-вече, квантовая запутаность на битово ниво.

 5. Госпожо Томова, браво за текста и за смелостта Ви да изразявате мнение по въпроси от нивото на висшата държавност!
  Коментарите – и подкрепящите Ви, но особено критикуващите Ви, показват, че сте на прав път!

 6. Думи, думи, думи…. а затъването на прекрасната България, нашата Родина, продължава с пълна сила!

 7. Браво на Веселина Томова! Именно изричането на ИСТИНАТА такава, каквато е, ни е и пътят към ЕДИНСТВО.

 8. дуфалак, дуфалак - вчера аках днеска пак (О. Гиржикоф) каза:

  надам се при новото даване на картите да има гивеч и за мен, все пак

 9. „….България избра пътя на европейска демокрация и трябва да гради своето бъдеще около принципите на свободата, законността, справедливостта и уважението към човека….“ край на цитата
  С това обаче не мога да се съглася,Веселина,нещо не си спомням да съм го гласувала на референдум – тоест никой не ме и питал, а това е най-демократичния начин,нали ? Такова животно европейски ценности – няма,може да го е имало някога,а за българина вековните ценности са Род,Родина,Език,История,Бог…! Това,което европейската „демокрация“ от доста години унищожава у нас благодарение на продажните ни управляващи ,а ние търпим

  1. Браво, г-жо Киркова, браво за ясната позиция, браво, че виждате и назовавате истинските причини за неволите български.Де, да можеха всички българи да бъдат, като вас.

 10. А аз ще ви го кажа най кратко и синтезирано: Радев, това е Плевнелиев днес!

  1. Работата на Помияри като теб е не да казват,а да облизват насраният Гъз на глупавият ти господар борисОфф!Боклуци!

 11. Гражданската война, която започна с Владайското въстание, придължава вече 100 години и ще завърши не с примирение, а с НОВ НАРОДЕН съд!

 12. Адмирации за Веселина Томова-глас в пустиня от 80% (и повече) бойчета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>