Публикувано на 08.08.2019 / 9:11

ИСКОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, ПРОДАЖБА НА ВИВАКОМ НЯМА ДА ИМА

СПАС РУСЕВ ВИВАКОМКомпанията Empreno Ventures Ltd. (“Empreno”) и нейната дъщерна компания LIC Telecommunications Sarl (“LICT”) съобщават, че на 29 юли 2019 г. в съда в Люксембург е подаден нов иск от името на компанията залогодател V2 Investment Sarl срещу банка ВТБ Капитал ПЛС, компанията Viva Telecom (Luxembourg) SA и други лица, с искане за признаване недействителността на сделката по продажбата на българския телекомуникационен оператор Vivacom.

Vivacom беше продаден в резултат на фиктивен търг през ноември 2015 г. на цена, значително по-ниска от пазарната цена, в полза на посочения от VTB Capital и нейното висше ръководство купувач – компанията Viva Telecom (Люксембург) SA, основният акционер на която е българският бизнесмен Спас Русев, според представените доказателства.

Това ново дело е заведено в Люксембургския съд въз основа на неотдавнашното решение на Върховния съд в Лондон от 5 юли 2019 г.

Припомняме, че английският съд отмени подадения през юли 2018 г. от директорите на ипотекарната компания V2 Investment Sarl, назначени от LICT/Empreno, иск с аналогични искания, поради липсата на необходимото корпоративно одобрение на V2 Investment Sarl. Причината за това беше, че в Борда на директорите на V2 заседават представители на ВТБ, които са и ответници, и противници на завеждането на такъв иск. Решението на английския съд обаче поясни как може да се получи такова одобрение при конфликт на директорите от ВТБ. По-специално, съдът потвърди правилния прочит от страна на Empreno на споразумението на акционерите, относно възможността за подаване на иск от директорите на LICT/Empreno от името на V2 Investment Sarl. Завеждането на новото дело взе предвид всички аспекти на решението на английския съд и беше одобрено на новото заседание на Борда на директорите на V2 Investment Sarl на 10 юли 2019 г.

Empreno и LICT също съобщават, че на 29 юли 2019 г. те започнаха дело в САЩ срещу г-н Майкъл Тененбаум и Tennenbaum Capital Partners. Този нов процес в САЩ е в подкрепа на делото Empreno и LICT, заведено през февруари 2016 г. във Върховния съд в Лондон, с цел получаване на допълнителни доказателства от акционери от миноритарни акции на САЩ, участващи в търга за продажба на Vivacom.

Припомняме, че на 7 февруари 2018 г. Върховният съд на Лондон постанови, че искът на Empreno и LICT от 2016 г. за обезщетение за пропуснати ползи поради измамния характер на търга, трябва да бъде разгледан по същество. Предварителното изслушване по този иск е насрочено за 18-19 март 2020 г.

В рамките на този английски процес през май 2019 г. пред английския съд бяха представени нови доказателства – показанията на г-жа Джойслин Бенет, в миналото управител на семейния тръст на Спас Русев. Г-жа Бенет в своите показания по всички съществени въпроси потвърди твърдението на Empreno и LICT (измамния характер на търга; умишлено значително занижена цена; намерението на организаторите на търга да препродадат оператора на реална цена; липсата на пари от Спас Русев и факта, че VTB винаги застава зад него, т.н. и т.н.). В същото време кореспонденцията, предоставена от г-жа Бенет в рамките на показанията, свидетелства за преговорите, проведени в САЩ, малко преди търга между Спас Русев, от една страна, и Майкъл Тененбаум и представители на Tennenbaum Capital Partners, от друга.

В условията на тези множество дела, продажба на Виваком няма да има. Подадените предварителни оферти са само от фондовете BC Partners и Providence, както и от близки на OTP. Това е провал на процедурата, която не привлече нито един стратегически инвеститор.

Afera.bg

Коментари 3 за
“ИСКОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, ПРОДАЖБА НА ВИВАКОМ НЯМА ДА ИМА”

  1. И последва тотална експроприация на всичко откраднато от 1989 г. досега.

  2. …Shtom ,,sluga ,,si se rodil /v UBO/05/DS,poveche ot,,KUCHE/KASICHKA,njama da ,,stanesh,,..osven ako njama ,,vtori,,09.09.44g!…makar che v BG,ima mnogo,,oprovergenija,,..SDS,DS,BKP,GERB..

  3. Четвърти километър е единствения привлечен ,стратегически инвеститор в България и много скоро това ще проличи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *