Публикувано на 15.09.2020 / 16:14

ИНФАНТИЛНОСТТА КАК СЕ СТАВА ПАЛЯЧО, ДОКАТО СЕ ОПИТВАШ ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН

 

ИНФАНТИЛНОСТТА КАК СЕ СТАВА ПАЛЯЧО, ДОКАТО СЕ ОПИТВАШ ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН

Инфантилността, като модерност или как се става палячо, докато се опитваш да бъдеш сериозен

Пускам си телевизора. Христо Иванов, човек със сериозни претенции и бивш министър на правосъдието на България, говори детинщини от екрана, представяйки ги за сериозен „бизнес“.

Всъщност подобен тип инфантилно отношение към важни теми, всички ние все по-често виждаме.

Стои уважаемият Христо в телевизора и говори за “пипалата” на Пеевски, говори за огромната корупция у нас, за безбройните й ресурси, за „мафията“, и докато говори всичко това, реално бори „мафията“ единствено с прашка и флашмобове.

Защото няма, как по друг начин да нарека шоуто, което той разигра това лято пред „Росенец“, освен като флашмоб.

На всеки мислещ човек би трябвало да е ясно, че няма как да пребориш, която и да е мафия само с продуктово позициониране, селфи-стик и търкаляне в пясъка. За мен, поне, подобно поведение е инфантилно.

Има един известен психолог от началото на миналия век, който се казва Якоб Морено. Същият е сочен за баща на психодрамата и за първият психолог, обозначил и описал до какво объркване на личността води смесването на различните ни социални роли. Тъй като ако не знаете, всички ние имаме различни социални роли, които “играем” пред публика всеки един Божи ден от нашия зрял живот. Ролята на баща, на съпруг, на любовник, на професионалист, на политик или на бохем, са различни социални роли. Когато човек започне да използва инструментариума от бохемската си роля на професионалната си сцена например, то това неминуемо води до проблем, а този проблем най-често изглежда крайно инфантилно отстрани.

Но той проблемът е и в друго. Той е в това, че подобен миш-маш от неадекватно публично поведение, почти никога не постига предварително поставената цел просто защото, то е напълно неефективно.

Продължавам да гледам в телевизора.

Започва „На кафе“ с Гала. Явно, тъй като днес е 15 септември, виждам как Гала и многолюдната и ТВ компания подскачат непонятно из екрана и превзето се замерват с хартийки.

Викам си, сигурно се опитват да изглеждат забавни, стремят се да привлекат вниманието на зрителя, искат да са различни, живи и модерни. Да, де, ама какво всъщност излиза? Излиза единствено, че изглеждат инфантилно.

И продължавам да си мисля, че книгите на Морено трябва да се превърнат в задължително четиво за хората над 40 години. Най-малкото, защото всички сме свидетели, как у нас един куп публични лица драматично бъркат своите социални роли и накрая се превръщат само тъжен смях. И публичен провал.

Накратко – пълен инфантилизъм се шири, не само от телевизора, но и от целия ни публичен живот. За Бойко и компания пък въобще няма нужда да говоря. Там всичко е ясно – Банкя напада Кърджали с дамски превръзки.

Продължавам да гледам в телевизора.

Появява се Марешки. Заява, че не бил виновен.

Възможно е, мисля си аз, ама кой точно Марешки не е виновен? Марешки политикът, аптекарят, бензинджията, русофилът, парламентаристът, или плажният гларус от Варна? Защото Марешки също е перфектен пример за това, какво означава да не различаваш своите социални роли. И вследствие на горното да създаваш единствено хаос в своя и в живота на другите около теб, като от всичко това пък като краен резултат да имаш единствено потресаваща неефективност.

Защото, уважаеми, само го погледнете, горкия. Близо 4 години прави кълбета пред кого ли не от властимащите, а накрая същите те му дадоха ефективна присъда. Не е смешно, тъжно е. И неефективно. И инфантилно.

И вече съвсем накрая.

Ако Морено беше жив, щеше да бъде очарован от нашето българско общество. За такова експериментално поле той не е мечтал дори преди 150 години в Букурещ. Е, щеше и да ни се посмее малко, ама, то умен човек какво друго да прави в този селски, неграмотен цирк?

Освен, може би да се мисли за умен, докато реално се държи като пълен инфантил.

Васил Петев

Коментари 31 за
“ИНФАНТИЛНОСТТА КАК СЕ СТАВА ПАЛЯЧО, ДОКАТО СЕ ОПИТВАШ ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН”

 1. Близа гъза на Тиквата, а той взе та му го начука с 4 км/час! Да беше поне с 40 , щото тоя трудовашки гъз, кой ли не го е чукал? Тъжното е, че тия „морски столичани“ са все като него! Портних решил да чука еврейка/щото чел ,че били много сексуални/ се издъни. Явно е сбъркал пола на Ремарк!

 2. Ксения Степановна Курносова е инфантилна настоящая руская баба !

  Аз съм инфантилен,див,тъп селянин с ДНК стадо от убити от бой специфични гени.

  А ,да видим какво ше излезе от тая връзка ?

  Ми, ко да излезе …

 3. Правете разлика между САЩ и Америка. То е горе долу, като между СССР и Русия 😉 .

  Ей ви един пример, за какво иде реч. Не, че сред републиканците нема „демократи“ и сред демократите „републиканци“ ама демократите са си парче глобалисти 😉 :

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/democrats-trying-to-hand-imf-3-trillion-for-globalist-agenda/

  3 ТРИЛИОНА за подкрепа на глобалисткия платежен баланс, как ви звучи а 😉 ??? Разправям ви за „въздуха“ в евро, йена, паунд и т.н. ма трудно вдевате 😉 . Не, че доларчето не е хартийка с въздух, ма е от по-ценен газ от другите 😉 .

  Иначе за ролите, не знам кой е тоя дет’ требе „задължително“ да го чета, ма един дето го четях на времето, по „комунистияческо“, задължително го е написал доста по-отдавна 🙂 .

  „КНЯЗЪТ ИЗГНАНИК

  Ти виждаш, драги Жак, че на света
  не сме нещастни само ние тук —
  около нас театърът безкраен
  играел много по-печални драми
  от нашата!

  ЖАК
  Да, този свят е сцена,
  където всички хора са актьори
  и всеки има миг, във който трябва
  да влезе и излезе; и играе
  различни роли, тъй като животът
  е в седем действия: кърмаче първо,
  което плаче и повръща в скута
  на дойката. След туй момченце сутрин
  с лъщящи бузки, с чантата на гръб,
  което неохотно, като охлюв
  отива на училище. След малко
  печален влюбен, който, сякаш пещ,
  въздиша над сонета си горещ
  за нечий нежен лик. След миг войник,
  наперен, със мустак на леопард,
  ругаещ върло, бърз на крамоли,
  готов заради славата да скочи
  в топовно гърло! А след малко само
  общински съдия, коремче пуснал,
  натъпкал се добре с петел-подарък,
  но строг, с брада подкастрена прилично,
  и хубаво заучил своя текст
  от важни глупости. След туй палячо,
  по чехли, със кесия на колана
  и очила на края на носа,
  танцуващ в гащите от младини,
  сега широки за пищяла мършав,
  и мъжкия си глас обратно върнал
  към детското пискунче… И накрая
  на тази чудновата пъстра драма
  последна роля: странно същество
  в повторно детство, с изличена памет,
  без зъби, без очи, без слух, без всичко!“

  https://chitanka.info/text/10258/11

 4. По принццип българите са силни поотделно. Борби, чети, въстания – всичко това е било провал с изключение на делото на Асеневците, което да признаем се е състояло само заради нашествието на норманите във Византия, както и на решаващата помощ на куманите.

  Който е на площада днес – това е максимума. Друго няма, няма и да има.

   1. Въстанието на Ивайло не постига нищо съществено, освен да го постави за цар. Съответно – войни и разорение = още по-голямо отслабване на държавата.

 5. Може пък инфантилността на обществото ни да е защитна реакция. 🙂

 6. Някои хора се отличават по смисъла на Дарвин, че между последната генерация маймуни в родовата им линия и днешната им хомосапиенственост имат занчително , значително малът брой генерации от чиляци в тази линия и затова външният вид и вътрешната им презентация е нито човешка, нито маймунска.

  И е крайно време нашите от БАН да седнат и да докажат че последнтата маймунска колония дала ни човеците, че са си играли с камара компири в които смеейки се ръгали царевични кочани, което довело в онези далееечни векове до един естествен инвитро съешавателен процес дал ни днес рождеството на тиквата и нейните недосносени щерка Кратуняшка и синьок Кратунчо.

  Време е!

 7. Имаше една много хубава групова снимка в една Амбасада и Ристьо беше в групичката кирякстефчовци. После беше министЕр, а после висе на дувара Му. Сега пак „войвода“. Айде нема нужда.

 8. Госпожо Томова,а знаете ли защо Пеевски е прехвълил всичко на Домусчиев и било имало пренареждане,по думите на генерал Атанасов?

 9. Не се разбра все пак, какво общо с инфантилизма и с теорията на тоя тип ,който ше трябва да изучават всички над 40, има Хр. Иванов ??

 10. В Източна Европа, Азия, Африка и Латинска Америка, под понятието „пета колона“ или „соросоид“ се разбира слуга на Джордж Сорос, колаборационист, предател, който е в услуга на американската доктрина за Нов световен ред. НПО, финансирани от Джордж Сорос – раждат мероприятия като протести, демонстрации, шоу, които имат за цел да дестабилизират държавата. Соросоидът е коварен, мръсен и подъл с изцъклени, алчни очи, с лека лицемерна усмивка, който обикаля обществени места за да слухти, да разпространява лъжи и да очерня руската култура. За да го приемат на сериозно, соросоидът лъже яко и за всичко. Соросоидът е винаги готов да избърше задника на американците, когато някой от техните вождове се изпусне на обществено място. Тогава соросоидът твърди, че превода бил неточен и манипулативен.

  Петата колона на днешно време провежда Цветните революции, разпространява всякаква дезинформация, подклажда етнически и религиозни конфликти и национални разногласия, разделя обществото на малцинства и подклажда конфликти между тях, пропагандира джендър теорията, организира гей-паради и пр. подривна дейност. В държавите от Източна Европа, соросоидите организират протести срещу демократично избрани политици и правителства, за които американците се опасяват, че биха могли да не са достатъчно лоялни към САЩ. На тези протести соросоидите развяват националното знаме, въпреки че прекрасно знаят, че са национални предатели. Соросоидите са колаборационисти с поробителя на собствения си народ.
  Целта на Сорос и неговите подчинени – соросоиди, е да дестабилизират държави, които не са отдали благата си на западни корпорации.

  За тях рубладжия или путиноид е човек, който не издига в култ лъскавите западни стоки, не споделя евро-атлантическите ценности и може да мисли. Разликата между руските и американските мекерета е, че соросоидът съчинява антибългарски стихове и мъдрости, които публикува по форумите и социалните мрежи, като цитат на личности от българската история и култура.
  Но при комунизма руските мекерета не са очерняха българската нация и личности от българската история. Докато на американските мекерета основната им задача е, да очернят всичко българско, да създават на българите комплекс за малоценност.
  Дай България на ристю иваноФ, са либерално-фашистка партия, подкрепяна финансово от американо-чифутски НПО-та. Техните реформи, ще въведат всички отровните процеси, с които ерозира Западна Европа и САЩ. Те отричат християнската цивилизация и връткат свирки на исляма. Изпадат в делириум, при мисълтта да заселят България с парапитеци с главорезни наклонности. Обичат да раздават социални помощи на всички паразити и са за повече регулации на база идентичност – раса, религия и сексуални предпочитания.

  Неизбежно това ще се случи в България, просто защото това е идеологията на всички либерално-фашизуидни партии. Няма да ни се размине, защото Христо Иванов е развял веднъж българското знаме. ВЕЧЕ видяхме реакциите на симпатизантите на Дай България. Те тежко презреират собствения си народ, история и национални герои. Отричат най-тежкия и кървав период от нашата история – петвековното турско робство. Дай България осмива всяка проява на национална гордост и извърши тежко национално предателство, когато поискаха Турция да ни пази небето.

  Заклеймяваха всеки противник на миграцията на милиони афганистанци, пакистанци и сомалийци в Европа като “мръсен кремълски трол”. Показа и смайващо невежество и непознаване на геополитическите процеси, като войната в Сирия, Брекзит и избора на Тръмп, които те шумно обясниха с “хибридна руска атака”. Просто няма по-невежи, но пък истерични хора от симпатизантите сорос в България, така че никога не забравяйте колко опасна е тази сатанинска партия за националната сигурност на България. А неолиберализмът е рак, който разяжда цивилизацията.

  Най-новата евро-атлантическа ценност е, че ако си 100% хетеросексуален е хомофобско. Ако сте щастливо женени или омъжени за лице от другия пол, значи мразите гей хората. Не мислете, че тая лудост ще ни подмине, защото и нашите продажни либерали няма да ни го спестят. Господарите на ристю квадратните гащи ще ни открехнат скоро.

  1. Допълнение:
   Нали не сте забравили, че „Дай България“/ДБ/ са наследници на Драгалевския крадец иван костов.

  2. За путиноида соросоид е всеки, който не поставя русия и путин
   над всичко и който презира путинския нацизъм.
   За тая порода и Захарий е соросоид, защото знаеше, че руското робство е бетер турското.

   1. Далеч си от истината, ако си мислиш, че Русия не е същата външно-управлявана колония, като нас. Протекторат на глобалните банкстери, чиито виден представител и лице за пред обществото е Дьорд Шорош. Абе щом си му такъв почитател, защо не вземеш да се преселиш в тяхното сборище зад океана? Така, ако имаш късмет и САЩ се разцепи, ще можеш да имаш за президент открит противник на Путин, соросоид и троцкист, като Камала Харис.

    1. Не съм почитател нито на сорос,нито на америка,и тях пиша с малка буква, ама от щатите и русия много повече мразя русия и вредите ни от нея са милион пъти повече.

     1. С кое ни е навредила Русия и кога? По времето, когато Русия имаше собствен суверенитет, с нейна помощ България се превърна от една изостанала селска страна в индустриален гигант за мащабите си. Правилно казват турците, че хапем ръката на единствения ни приятел и ще ядем накрая дебелия.

     2. Льотчик, не знам с какво ти е навредила Русия, но очевидно си личат вредите нанесени ти от краварите. В противен случай, празната ти глава не би могла да роди подобна глупост.

     3. Нито си льотчик, нито си Радев, а си нагъл соросоиден трол!
      Къш от тук! Бягай в краварника отвъд локвата, за да се каеш на колене пред снежинките и да им въртиш …. !

 11. тази богдана тотева ми е много симпатична женичка.с толкова омраза в себе си как диша още незнам

  1. ВЪПРОС:
   Тази „богдана тотева“, същата онази „богдана тотева“ ли е, която се прави на астроложка и гледа на боб, лук и чесън, по една от кабеларките. Разбира се, срещу съответни телефонни импулси.
   Нещо като „алена“, само че доста по-дърта и доста по-грозна.

 12. Ама многу ви мола, не наричайте Ицанчето Иванов „дърт маясъл г-з“. Знайте ли какви работи си прайме ние с него. Многу ви мола. Тва „свежо, крехко ду-е“ какво знае…

 13. Всички са инфантилни.Всички са гадни.
  И борисов, и радев, и йончева, и курнела, и христо, и ахмед.
  И всеки, който се доверява на някой от политическите шопари, е патологично инфантилвн.

  1. хи хи хи… специално за теб троле ще се махне и ние пак ще си го изберем 😉

  2. Ти „Бай Ганьо“ на Алеко чел ли си?
   Ако да, прочети си репликата Всички са инфантилни и си спомни после неговата реплика „Всички са маскари“. А после си припомни и образа на Ганьо Балкански!

   1. Да повторя по бавно.
    Политическите шопари в политическата кочина мислят само за себе си и дерат кожата на народа.
    Всички до един.
    Ако не разбираш това, значи си инфантил.
    Това е положението.

    1. Виж какво. Аз поне съм си написал името, а не за ник да съм сложил глупаво заявление, това първо. Второ, за да се използва една дума, трябва да се знае значението и. Инфантилен се използва в смисъл на недоразвит, недорасъл в медицината. В преносен смисъл означава немислещ и наивен, а за постъпка се приема като глупост.
     Кое точно мислиш е недоразвито в действието и поведението на нашата управляваща класа? Може би не са развити крадци или мошенници? Или мислиш, че е глупост да ни крадат толкова години, след като ги траем, а някой даже им се радват?

     1. Не политиците са инфантилни, те са чудовища.
      Инфантилни са тия, които им вярват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *