Публикувано на 06.02.2008 / 14:30

Излагацията на ГЕРБ – Варна

Днешната сесия на варненския Общински съвет предвещаваше първата остра интрига, продиктувана от скандала в комисията по “Собственост и стопанство” преди два дни, когато зам-кметът Свилен Крайчев рязко скочи срещу предложението за създаване на общинско търговско дружество “Паркинги и гаражи”. Крайчев защитаваше тезата, че “Паркинги и гаражи” трябва да бъде чисто общинско предприятие.

На днешното заседание на местните парламентаристи, зам-кметът на ГЕРБ защити от трибуната същата теза, позовавайки се на аргумента, че ако предприятието е чисто общинско, то ще бъде под контрола на кмета и общината, а ако е търговско дружество няма кой да го контролира. “А иначе негативите ще се натрупат върху нас”, защити общинската администрация човекът на ГЕРБ, който въпреки уверенията на Бойко Борисов, че никога няма да влезе в дослук с тройната коалиция, стана заместник на Кирил Йорданов, който бе наречен от същия бат Бойко “червен кмет”.

Крайчев разказа как бил ходил до София, Пловдив и Бургас да обмени опит, написал бил концепция за общинската фирма и посочи за примери като безконтролност софийските дружества “Топлофикация” и “Софийски имоти”. При тези думи, зам-кметът бе остро репликиран от залата и от председателя на съвета Борислав Гуцанов, че във Варна няма нито “Софийски имоти”, нито “Топлофикация”…

Стилиян Севастиянов от ДСБ подкрепи предложението на мнозинството за създаване на подобно дружество, но само при положение, че борда на директорите му бъде свит от 7 на 3-ма човека.

Севастиянов отбеляза, че това е отколешна битка между кмета и Общинския съвет.

Общинският съветник Веселин Данов каза в прав текст, че решението за създаването на “Паркинги и гаражи” не е взето в последния момент, както твърди Свилен Крайчев, а преди два месеца, когато същият Крайчев е гласувал за него в качеството си на общински съветник.

Данов отбеляза, че дружеството трябва да заработи незабавно и контрира зам-кметът с въпроса защо общината си позволяла да продължава договорите на частните фирми, обвързани с паркирането. “Всички договори ще бъдат прекратени незабавно!”, отсече Данов.

Данчо Симеонов от ГЕРБ направо предложи точката да бъде отложена за следващата сесия. Съпартиецът му Пламен Пенев обаче беше на противоположното становище, искайки промяна в устава на дружеството. В кулоарите течаха трескави спявки и лъсна, че ГЕРБ – Варна или не знаят какво правят, или са напълно ошашавени, или просто до болка им личи блясъка в очите да се докопат до далаверата.

Янко Станев подчерта, че няма никаква пуническа война между кмета и Общинския съвет, а Радослав Коев от “Отечество” скочи срещу предложението на Борислав Гуцанов членовете на борда на директорите да не вземат заплати три месеца. Коев се обърка напълно, твърдейки, че като не взима заплата човек, не носи отговорност.

Така или иначе, се стигна до гласуване на предложението,когато и настъпи тоталното политическо фиаско на ГЕРБ – Варна.

Още в кулоарите беше ясно, че герберите получават човек в борда на директорите на новата фирма и самият им напън от трибуната да се правят на опозиционери беше не само смешен, но и жалък.

Ошашяването стана пълно и когато самите съпартийци не подкрепиха в гласуване предложението на гербера Пламен Пенев за промяна на устава. Хората на Бойко Борисов не подкрепиха и предложението на Стилиян Севастиянов за намаляване на броя на членовете на борда на директорите. И така за пореден път станаха за резил, защото в началато крещяха против създаването на дружеството, с изказвания подкрепиха заместник-кмета си, а на финала част от групата, начело с местния лидер на ГЕРБ – Варна Павел Димитров подкрепиха създаването на “Паркинги и гаражи” във вида, който го предложи мнозинството.

При поименното гласуване човекът на Бойко Борисов №1 във Варна, Павел Димитров с ръка на устата, през зъби за да не го забалежат каза “за”, надявайки се никой да не го чуе.

Но глухите в залата на варненския парламент бяха малко.

От групата на ГЕРБ заедно с Димитров гласуваха още поне двама души. Герберът Емил Радев, който дни наред се пенеше по медиите, че това дружество не бива да бъде гласувано, излезе от залата докато течеше гласуването, очевидно единствен разбрал, че излагацията на партията му е стигнала пиковия си момент.

Така ГЕРБ- Варна получи второ златно парче от властта след като Свилен Крайчев стана зам-кмет на “червения” Кирил Йорданов.

Впрочем, още вчера кметът е дал добро герберите да оглавят борда на директорите на “Паркинги и гаражи”. Днес обаче той не присъства на сесията и остави нещата в ръцете на мнозинството като си изми брилянтно ръцете.

“Заради един човек в борда на директорите на новосформираното общинско дружество “Паркинги и гаражи”, варненските гербери продадоха зам-кмета си Свилен Крайчев”, коментира общински съветник в кулоарите.

Политическата катастрофа на хората на Бойко Борисов беше толкова очевадна, че даже не приличаше на цирк. А на откровена алчност, прикрита под маската на “принципна” опозиция.

 

Веселина Томова

 

Коментари 0 за
“Излагацията на ГЕРБ – Варна”

  1. Данчо Симеонов-Павел Димитров какви хора само?????????? Павелчо павелчо поне си плащаи осигоровките на работниците още работиш полу на черно.
    Политическата катастрофа на хората на Бойко Борисов беше толкова очевадна, че даже не приличаше на цирк. Подкрепям г-н.Данов, че дружеството трябва да заработи незабавно и контрира зам-кметът с въпроса защо общината си позволяла да продължава договорите на частните фирми, обвързани с паркирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *