Публикувано на 16.09.2008 / 18:18

Иван Славов: Любопитно ми е, когато Бойко стане премиер, дали Слави ще се гръмне

 

 

Кичолог №1 на републиката проф. Иван Славов е виден български философ, публицист, политик, народопсихолог. Роден е на 14 февруари 1928 г. в Сливен. Дълги години преподава в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Бивш посланик на Република България в Словения. Автор е на 20 книги в областта на естетиката, социологията, вицологията, социалната психология. Сред трудовете му се открояват книги, посветени на кича, Речник на глупостта, “Прекословици”, “Вицотерапия”, “Еврейски сатирикон”, “Смехотерапия”, “Тоталният кич” и др.
Наскоро излезе новата ви книга, в която сте събрали вицове от цяла Европа. Като човек, който изследва механизмите, пораждащи хумора, как ще коментирате шоуто на Слави Трифонов?
– Преди един месец Слави Трифонов се изхвърли, че ще се застреля, ако Бойко Борисов стане премиер. Много ми е любопитно, когато Бойко стане премиер, дали Слави ще се гръмне. Много ми е любопитно, чакам да го видя как ще стане това, в което се зарече. Аз никога не съм харесвал Слави. Той е измислен, него ситуацията го създаде. Има хора, които ги създава ситуацията, а други, които създават ситуации. България след 10 ноември, беднотията, политическият хаос, корупцията, простотията – тези неща създадоха Трифонов. При една уравновесена и културна ситуация той пак можеше да пробие, но не в такъв мащаб и размери. Какво е Слави Трифонов сам по себе си? Той не е актьор, той не е артистичен, не е гъвкав, гласът му е най-обикновен, няма дори качествен тембър. Той няма собствен текст, чете на аутокю и 30 човека сценаристи му пишат текстовете. Тогава какво остава от него? Нищо. Но той е център, защото има парите. Плюс това връзки, защото е конюнктурен. Защо никога не нападна Доган? Да сте видели да се подиграва с Доган или с Първанов? Никога. С кой се подиграва – с Костов…Слави дори вече не е явление. Плюс това един зрял човек, какъвто се предполага, че е той, трябва да знае какво може и докога го може. Трифонов е една матрица, която създаде Любен Дилов –син. Той е негова матрица. И Слави вече я кара, кара…. Слави е умряла работа. Ако ми кажат какво избираш – да гледаш шоуто на Слави Трифонов или доживотен затвор, без да се замислям, ще кажа – искам затвор, пратете ме в затвора до живот.
Как ще коментирате другото тв шоу на БТВ “Комиците”?
– Комиците поотделно са добри, но като цяло са ужасни. Текстовете са ужасни, хуморът дебелашки. Комиците измъчват и себе си, и публиката. Те сервилничат на мутрите. Винаги в шоуто канят персони, които ги включват в предаването ту с реверанс, с ту с реплики, ту с подхилкване, което е ужасно. Канят разни политици като Свинаров и всички им се смеят. Дават и по някоя мутра сред публиката. Комиците го подкачват: какво става с твоята любовница, и онзи се залива от смях. Просташка работа. Гледах едно руско хумористично шоу. Публиката се смее залпово на техните комици. То мимики, то интонация. Браво! Те са чистата комедия, няма никакво заиграване с публиката. А нашите се ухилкват да видят дали ги приемат, гледат на някой да се подмажат. Ужасно е това, дето все се правят на жени – обличат се в женски дрехи, слагат си цици, гримират се. Ние започваме да се питаме: дали това е само игра или те (актьорите) наистина са … педерасти, с извинение. Едни дебели кълки, едни цици им сложили. И това просташко битовизиране. Ама лельо, ама како Калинке . Стига с тези простащини. Този допотопен хумор е анахронизъм. За мен Комиците са наказание.
Не сте настроен положително и към шоуто на Азис?
– Азис е истински кошмар. Вижте руските сайтове как го коментират. Руснаците пишат: как може да имате такова шоу?! То е кошмар. Азис е краят на фолка. Вижте само какво чудовищно лого са сложили на предаването му – Каквото каже, каквото поиска Азис, това става. Кой си ти бе? Ти си един костинбродски циганин, неграмотник, който всяка вечер се изтъпанчва пред нас. Има нещо друго – не толкова той, колкото гостите му заслужават присмех и презрение. Това заслужават участниците в неговото шоу. Питам се – не чувстват ли, че се унижават, като приемат да са гости на Азис?! Отиват там и му угодничат, и то само и само да бъдат на екран. Ама то кой не гостува – бяха оперни певици, балерини, хора уж с достойнство. Разбрах, че българинът няма таван, може навсякъде да се овъргаля. Зад Азис стои цял екип от хитреци, които доят българската простащина с две ръце.
– Най-колоритните сатирични предавания за жалост са тези, които си спомняме преди 10 ноември. Защо Тодор Живков беше основен герой на вицовете, които и вие сте издали?
– Така е. Тодор Живков беше главен, основен прицел на народния хумор. Повечето вицове са всъщност истински случаи, станали с Тато. Спомняте си случая, при който Тато открива завода за полупроводници в Ботевград. Той казва: сега правим завод за полупроводници, догодина ще направим за цели проводници. Това е факт, който после се превръща и във виц. Тато беше благодатен за вицове. Той имаше лапсуси, не можеше да произнася сложни думи и само го дебнеха да сбърка някъде, а после го перифразираха. Много случаи, станали вицове, са действително случили се. Връща си Тодор Живков от едно посещение във Франция. Там го приема Де Гол. Мара Малеева го пита: "Тодоре как се представи пред Де Гол?" Тато каза: "Вземах му акъла. Де Гол ме изгледа и възкликна: "О, мон дьо.( О, Господи). Прие ме като Господ. "После – ние бяхме зависими от бившия СССР като образцов сателит. По този повод е следната случка: "Връща се Тато от Кремъл след поредния инструктаж при Хрушчов и Мара пак го посреща. Гледа го – носи много къс балтон. Абе, Тодоре, ти луд ли си да ходиш с тоз балтон? Защото така са ти подкастрили балтона? Той рекъл: Маро, така е модерно в Москва. И Мара не му остава длъжна: сигурно в Москва си бил на колене, като са вземали мярка."
Та много са случките с Тато. Връща се той пак от Москва с нова кола. Опитва се да я кара, включва мотора, обаче вижда, че няма кормило. Вдига телефона и пита: какво става, бе? Те му казват: "Другарю Живков, спокойно. Дистанционното е в Кремъл, оттам ще ви карат."
– За вицовете, посветени на Тато обаче, които не са взети директно от неговия живот, хората са били преследвани, изпращани в Белене. Знаем за няколко прочути пловдивчани, който са били гонени заради разказването на вицове за Тато.
– Действително вкарваха в затворите за вицове, посветени на първия. Например именитият пловдивски архитект Чинков. Пращат го в затвора за вица за Мичурин. Мичурин беше съветски селекционер. Представяха го за по-голям учен от Дарвин и от Мендол, а той беше сред онези самодейци, които правеха измъчени експерименти само и само да докажат, че съветската наука е водеща в света. Мичурин прави опити с водоустойчиви ябълки в Сибир – един пълен абсурд. Имаше и виц – от какво е починал Мичурин. Отговорът е: умира, като пада от топола, на която се качва, за да присади череша. А сега ще ви разкажа вица, заради който архитект Чинков беше малтретиран. Архитектът разказва следното – Кой е най-големият селекционер (Мичурин) на България. Отговорът е – бащата на Тодор Живков, защото е създал хибрид от тиква и микрофон. Ей-тоя хибрид е самият Тодор Живков. Заради този виц цялото 6-о управление ( политическата полицията, която се занимаваше само с това да следи кой какво мисли, пише, говори) се мобилизира и тръгва от човек на човек да търси автора на вица. Чрез натиск и заплахи върху други хора стигат до автора, до архитект Чинков. За този му виц му дават 4 години затвор и му конфискуват имуществото.

Мария Друмева

www.blitz.bg

Коментари 0 за
“Иван Славов: Любопитно ми е, когато Бойко стане премиер, дали Слави ще се гръмне”

  1. Да е жив и здрав!Проф.Иван Славов е достоен човек,виден български философ!Такива стойностни хора като него и журналистите Стефка Маймарева,Маргарита Михнева,Ники Кънчев,Милен Цветков,Светлана Дичева,проф.д-р Ирина Костадинова-Нуклеарна медицина,депутатът Нено Димов,физиотерапевтът проф.д-р Димитър Костадинов…са част от големите българи!Успех на всички!

  2. Всичките неуспешни шоу програми, в които е участвал пряко или косвено Слави Трифонов, са по-добри в сравнение с последната НЕВЕРОЯТНА ТЪПОТИЯ на БНТ и Цонев „В неделя с…“. Така, че изтъркан или неизтъркан, ако се пусне по времето на Цонев в друга телевизия, ще му вземе зрителите.

  3. Браво, г-н професоре! Този псевдо елит трябва всеки ден да са бомбандира с такива интервюта, статий и коментари!!! Тези „селски хитреци“ не са нищо друго освен едни келеши, които се мислят за велики!!!

  4. INTERVYUTO NA G-N SLAVOV E STRAHOTNO [KAKTO OBIKNOVENO PRI ERUDITI OT NEGOVOTO NIVO]. A KOLKOTO DO ONAZI SVOLOCH SLAVO-GOLOGLAVO… NE MI SE GOVORI DORI… SAMO MI SE DRAIFA…

  5. Не четета такива статии уважаеми уважаващи се хора. Започва с: „…когато Бойко стане премиер…“ !!!
    Това ме погнуси, подобно чуство ме обзе и като му видях снимкатана този. Как може да се опитва по такъв гнусен начин да създава реалност – когато Бойко станел премиер … Стига с тази простотия бе кой го иска за премиер??? От подобни гнуски приказки страня …. това се нарича хигиена на четене, слушане, като цяло възприемане .. на някои неща не трябва да им се обръща внимание ..

  6. Каква наука преподаваш драги ? Помня какк преди години във „Всяка неделя“ ти седеше до Азис и му се подмазваше явно да те вземе в екипа си и да папкаш, а сега Азис бил такъв и онакъв….. А ти кой си ?
    Що се отнася до Трифонов – ясно е, че някой през годините го подкрепя. Той е просто едно чучело подбутвано от някой заради някакви интереси. Впрочем нищо чудно въпросния да има и досие в ДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *