Публикувано на 30.07.2008 / 9:18

Змия се разхожда из магазини в центъра на Варна

 

 

Попаднала на центъра по собствено желание. Когато наш екип отиде на адреса, няколко от най-силните и смели момчета на общинската полиция във Варна, самият шеф на отдел по отбранително планиране и сигурност в общината Купен Пашов и спасители от „Гражданска защита“ вече бяха там. Те били вдигнати на крак и пратени право на ул. „Иван Вазов“ 2 след обаждане по телефона. Мъж твърдял, че на централната уличка огромна зелена змия дебне минувачите. По-късно обаче се разбра, че тя е от вида смок стрелец, не е опасна и се е самонастанила зад трафопоста на улицата. Според комшиите зеленикавото влечуго се появило на тяхната тиха пресечка преди седмица. Видели са я да се извива няколко пъти и в един от близките магазини за сребърни дрънкулки. Но никой от хората, които се натъкнали на двуметровото животно, не се осмелил да го хване и да го занесе в гората.

Търговец на очила пръв видял влечугото

Вчера около 14 ч. полицаи от общинската полиция вече бяха отцепили района. Там те се озовали след сигнала на уличния търговец на очила, който на развален български език се представил с името Гари Хасагян. Уплашеният чужденец разкри пред „Народно дело“, че змията той видял преди седмица, но най-много се стреснал, когато я зърнал да се разхожда из центъра. Докато той разказваше страховитата история, фотоокото ни засече безкракото влечуго. То се бе скрило зад един от уличните трансформатори и от тайното и тъмно място показваше глава, оглеждаше обстановката и пак се прибираше. В същото време малката уличка вече гъмжеше от зяпачи. Майки с малки деца и техните придружители се опитваха да „хванат“ животното с камери от телефоните си. Час по-късно на адреса се появи и зоологът Ростислав Траянов от варненския терариум. Храбрият мъж успокои всички присъстващи и обясни, че по всяка вероятност змията е смок стрелец. Точно те изобщо не били опасни. „Явно някой, който я е отглеждал, я е изтървал или пък просто сама се е придвижила дотук. Ще я хвана с дълга пръчка“, закани се Траянов. До редакционното приключване на броя обаче не успя.

Ростислав Траянов, зоолог от терариум – Варна

– Защо сте тук?
– Обадиха ми се от община Варна. Инцидентно е. Затова съм и без специално облекло. Ще се опитам да хвана змията, която се крие там зад трансформатора.
– Как смятате да я заловите?
– Просто с ръце. Тя е безопасна. Смок стрелец е това.
– А как е попаднала тук, в центъра на Варна?
– Или някой си я е донесъл и я е изтървал, или е дошла самоволно от Морската градина.
– Възможно ли е да има много голяма популация на такива змии в момента?
– Не. Изключено е.
– Сега защо се крие там в трафопоста?
– Те се безпокоят от хората и не обичат човешкото присъствие.
– Къде най-често могат да бъдат засечени смоковете?
– Навсякъде по сухи и пусти места и храсти.
– Какво ще я направите, след като я уловите?
– Ще бъде пусната. С РИОСВ ще решим къде.
– Колко често се случва да ви търсят за помощ при подобни случаи?
– Поне веднъж месечно. Но по-често се случва да улавям змии в покрайнините на града. Из центъра много рядко.
– Разкажете по-интересна история от ежедневието.
– Миналата година един човек си продаваше автомобила. Защото в предната дясна гума се бе настанила да живее змия. Но когато купувачите отиваха да огледат колата, тя все се показваше и просъскваше. И така в крайна сметка се наложи ние да вадим животното от гумата. После собственикът се отказа да продава колата.

Не е отровна, но хапе силно

Смокът стрелец (Coluber caspius), наричан също синурник, е вид змия. Среща се главно в югоизточните части на Европа, включително в България. На дължина достига до 2 м, в редки случаи малко повече. Не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен. Смокът стрелец е разпространен в по-голямата част на Балканския полуостров, с изключение на неговите северозападни области. Стрелецът обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии, дребни птици.

В. “Народно дело”

Коментари 0 за
“Змия се разхожда из магазини в центъра на Варна”

  1. Уважаема община Варна ,благодаря Ви за бързата реакция относно изоставения общински парцел ,населен с котки ,порове и змии!Нашата молба е следната:след като приключи процедурата по почистването,и извозването на клоните и отпадъците да се заравни и засее райграс ,за да стане една красива детска площадка ,за удобство на младите майки и техните деца!А най-важното,което трябва да се случи е да се отдели собственоста на Иван Вазов 25,защото хем не си подържат имота ,хем не дават на никой да пристъпи!Смятам ,че не искаме невъзможни неща ,така че съм сигурна ,че ще направим правилният избор!Благодаря

  2. Наскоро бях във Варна и съм впечатлена от чистота на града Ви, е може и още, но сравнение със София, която изглежда като гето, а за буклуците да не говориме…..

  3. Според мен ние живущите в центъра нямаме кметство.Най-мръсните улици,дървета с огромни клони,лоши тротоари,масички на кафенета по тротоарите! Е и ? Къде са кметските служители?

  4. Живея на ул.Иван Вазов от близо 3 години.Точно преди една година алармирах кметство ОДЕСОС да дойде и да направи оглед на общинско място находящо се между Иван Вазов 23 и 21 номер.Ситуацията е повече от трагична тревата и храстите е най малко метър и половина има около 25 котки десетина пора и 2-3 змии,които лично аз съм виждала !Тъй като великото кметство ми каза да ходя да си търся правата в голяма община ,аз спрях да се занимавам и много се радвам ,че и други хора са видяли тази опасна змия ,и дай боже и на мен да повярват!Настоявам община варна да вземе незабавни мерки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *