Публикувано на 01.04.2008 / 17:44

Златно парче от Морската градина подарено за тоя дето духа

 

 

Преди месец Комисията по собственост и стопанство във варненския Общински съвет отправя официално искане към Дирекция “Собственост и стопанство” в Община – Варна, в което настоява да и бъде предоставена информация какви договори за наем и съответни анекси са сключени и с коя фирма за стопанисването на терена около езерото зад Летния театър, наречен “Детски атракционен кът”.

В Морската градина в морската столица това е едно от най-красивите и “апетитни” парчета.

Общинските съветници получават отговор от общинарските чиновници на кмета Кирил Йорданов, от който са втрещени и потресени. Оказва се, че Община – Варна черно на бяло демонстрира нагло нахалство с писмения си отговор, че в Дирекция “Собственост и стопанство” НЯМА СКЛЮЧЕН ДОГОВОР за наем за детския кът около езерото в Морската градина.

Общинският съветник Веселин Данов търси информация от областния управител на Варна Петър Кандиларов, който му отговаря, че съществуват два договора – единият за въпросния терен с детския кът около езерото зад Летния театър и вторият – за терен до малкото езеро до крайбрежната алея.

И двата договора, сключени от Община – Варна обаче не са договаряне на наемни отношения, а са за “съвместна дейност”.

Такова понятие “за съвместна дейност” обаче не съществува в търговското право.

Договорът за Детския кът около езерото е сключен за десет години направо от Община – Варна без НИКАКВА САНКЦИЯ на Общинския съвет в морската столица. Дори и някой изобщо да си е направил труда да поиска такъв договор да мине през местния парламент, то той е трябвало да е напълно наясно, че никой не би разрешил подобни отношения да бъдат фиксирани за срок от повече от три години.

Общинските съветници от Комисията по собственост и стопанство са поискали от администрацията на кмета Кирил Йорданов да им бъде даден смислен отговор и на въпроса как са се осъществявали паричните постъпления от този десетгодишен договор “за съвместна дейност” и какво всъщност е давала на общината фирмата, стопанисваща това златно парче от Морската градина.

Арогантността на частниците стига и дотам, че около езерото построяват заведения. Как, с какво разрешение и изобщо имат ли разрешения за строеж в паметника на културата, варненската Морска градина, остава пълна загадка.

Морската градина във Варна е изключително публична държавна собственост, която е отдадена за стопанисване на Община – Варна. Схемата за разполагане на обекти в Морската градина обаче се одобрява от Областната управа.

До миналата година във варненската община има комисия, която раздава разрешения за отдаване под наем на обекти за продажба на пуканки и сладкарски изделия, като това се прави година за година.

След местните избори, тази година е създадена нова комисия, която включва трима общински съветника и двама общинарски служители от администрацията на кмета Кирил Йорданов. Процедурата за одобряването на схемата за поставянето на такива обекти под наем се одобрява от главния архитект на Община – Варна, изпраща се до Областния управител, оттам одобрената схема се връща към комисията.

Всяка година тази процедура се прави до края на декември. Тази година обаче и без това тромавата процедура са бави подозрително странно до средата на месец март.

Схемата е изпратена за одобрение до Областния управител на морската столица, върната е от него парафирана и внезапно кметът Кирил Йорданов се присеща, че имал по нея забележки като я връща на стартова позиция в комисията. Това означава, че процедурата започва от нулата, на търговците ще им бъдат събрани пари за наем от 1 април т.г., а финализирането на схемата ще се случи най-вероятно едва към началото на май месец.

Защо кметът протака също не е ясно. Поне официално.

Съветниците от Комисията по собственост и стопанство вече са изпратили писмо до Дирекция “Обществен ред и контрол” в общината с искане в едноседмичен срок да бъде извършена проверка как и с какви разрешения са се пръкнали заведенията около езерото зад Летния театър.

Веселин Данов каза за afera.bg, че заедно с колегите си ще поиска незабавно прекратяване на безумния и незаконен договор за “съвместна дейност” между общината и частниците, стопанисващи Детския атрактивен кът.

Според източници на afera.bg златния терен на пъпа на Морската градина от няколко години вече се върти от човек, зад който прозира дебелата сянка на мастит бивш общинар. А отчисленията, които са правени за Община – Варна са направо смехотворни на фона на това, което парите, които се изкарват на това място.

А те варират между 8 и 12 000 лева. На ден.

Яна Маринова

Коментари 0 за
“Златно парче от Морската градина подарено за тоя дето духа”

 1. Ако имахте малко съобразителност, нямаше да пишете обидните и гнусни коментари под всяка статия от един и същи компютър и с различни никнеймове. Това може да направи само една страхлива мишка, която не смее да излезе от дупката си и да си напише името. Ако искате да кажете нещо ясно и да изразите позиция, пратете авторски материал на пощата ни и ще го публикуваме.

 2. г-не като ви гледам изказа ни най малко ви ща парите, мога да си представя как са изкарани. Иначе какво са 10000 Е на фона на това което сте спечелили от наема на буната. Вземете ги дарете тея евра на някои нуждаещи се деца.
  Аз може да съм тъпак, но като гледам какви епитети ползвате всеки може да си представи Вие уважаеми г-н Данов, общински съветник от гр.Варна какъв сте. И още по интересно е с тоя изказ как спечелихте две места в местния парламент. Но нека да спрем със диалога. Не ми е приятен.
  Поздрави и с най добри чувства.

 3. parvo za kulturata mi ne mogat da govoriat slugi kato teb.vtoro li4i si 4e ne si maj a si pedal i treto viarno e 4e na bunata se sabira taksa parking no ne ot men i sam gotov ako tova ne e taka da ti dam 10000 evro tapako i mrastniko.

 4. г-н Данов, здравето ми е ценно, затова не желая да се срещам със съмнителни хора като вашата персона. На всички ни е известно на какво сте способен и какви са методите ви. Така че не благодаря за поканата.
  От друга страна, опазил господ държавата ни от такива като вас, поне си мерете думите пред ГОЛЯМАТА общественост която посещава поръчковия ви сайт. Всеизвестно е нивото ви на култура. Но нали не искате да кажете че достъпа до буната на Ной с кола беше безплатен миналото лято така ли. Нееееее, точно вие печелехте от паркинга на самата буна, която е публична държавна собственост. Поръчка хах

 5. zlobata v horata i zavista sa mi poniatni i tova 4e si pora4kov pak mi e iasno, no moje li da govori6 4e niakoi e vzel buna i o6te po tapoto 4e nestiga 4e se boria sre6tu podaraci napraveni niakomu a obviniava6 men.kato si goliam pi4 ela pri men i mi go kaji v o4ite.eto az pi6a ot imeto si!

 6. що така бе Весе, що така бе Томова, що с голямата гума ми изтри поста, че и следващия, знаем че изповядваш веруюто за шефа или добро или нищо, ама не съм казал нищо лошо, какво лошо има човека да иска да лапа и от морската градина, явно му се услади публичната държавна собственост да я ползва като частна, разбирай буната на Ной, сега иска и морската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *