Регистрация
Публикувано на 07.11.2018 / 7:15

ЗА ЧЕСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ШАХМАТ

ШАХСлед големия резил от преди няколко години Руслан Тошев и „Българска федерация по шахмат 1928″ успяха да върнат българския шахмат в голямото международно семейство.

Имаше времена когато всички ние се гордеехме с успехите на шампионите ни по шахмат, които разнасяха славата на България по цял свят. За съжаление обаче както често се случва, хубавите времена също си тръгват като на тяхно място идват не дотам приятни, свързани дори и с голям резил, какъвто преди време понесе България в шахматния свят.

В конкретния случай това се оказа скандал свързан с източването на над един милион евро, като дори доведе до разследване от ФБР и Европейската комисия. Последното пък като краен резултат произведе пълна разруха в българския шахмат.

На фона на тази тоталната международна изолация бъдещите възможности за развитие на българския шахмат, като че ли изглеждат безнадеждни, да не говорим, че и на никого не му се занимава със задачата да троши нерви и пари в нещо толкова имагинерно на този етап.

Въпреки това на фона на цялата тази разруха няколко клуба по шахмат от североизточна България, все пак решават да предприемат нещо в посока на по-добро бъдеще. Те успяват да убедят майстора на спорта д-р Руслан Тошев да се заеме с нелеката задача по възраждането на българския шахмат. За да го убедят те използват най-слабото му място – огромната му страст към шахматната игра.

Всъщност, кой е Руслан Тошев?

Руслан Тошев е доктор по медицина и хирург, върнал зрението на хиляди пациенти. Д-р Тошев е и магистър по право, който владее перфектно английски, немски и руски език. В момента той е дори народен представител в сегашното 44-то Народно събрание, като бе такъв и в 43-тото такова.

За да вдъхне на ново живот в родния шахмат, той започва всичко от нулата. Именно Тошев става един от инициаторите по учредяването на нова федерация, а думата от която се ръководи д-р е обединение.

Така с много труд и лични средства само за година д-р Тошев успява да възкреси дескредитирания пред света роден шахмат. Той успява да обедини почти всички шахматните клубове в новата „Българска федерация по шахмат 1928″.

През ноември 2017 г. е направена и първата голяма крачка и спортното ни министерство издава лиценз на новоучредената шахматна федерация. Следва обаче най-трудното – възстановяване на съсипаният ни имидж пред българския шахмат пред ФИДЕ. А това преди година изглежда почти невъзможно.

Въпреки това обаче след купища срещи с известни деятели от световна величина в шахматната игра в началото на октомври 2018 г. пристига най-сладката новина – България отново е част от световното шахматно семейство. Тази новина пристига от Батуми – Грузия, където миналият месец се проведе Генералната асамблея на ФИДЕ.

Макар и задачата да изглежда изключително трудна, тъй като трябва да се убеди ръководството на ФИДЕ да изключи старата федерация и да приеме новата за член на ФИДЕ, Тошев и партньорите му все пак успяват. Реално с това успяват не само те, но и всички имащи отношение към този спорт в България.

Сега обаче всичко зависи именно от тях и въпроса – ще успеят ли отново родните шахматисти да поставят българския трибагреник на върха на световния шахмат. Надяваме се, че да.

http://big5.bg

Коментари 7 за
“ЗА ЧЕСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ШАХМАТ”

 1. Боже, Руслане насрах се от смях. Не се излагай така моето момче. Тошев, какъв хирург си ти бе. Що за глупости тука лансираш за себе си. Колегите в болницата ти се смеят зад гърба. Та ти се престраши да погледнеш в операционната чак, като стана началник на болницата и депутат от ГЕРБ, а гонеше вече петдесет лазарника. И то задължително поне един опитен лекар да ти държи невежите, неможещи и страхливи ръце. Какви хиляди спасени очи, кви пет лева. Я се опомни малко момче. Я си спомни, как беше вече над 40, а опитните лекари в болницата те третираха, като специализант и то с право. И не твоето право, което ти е като медицината, пълна нула. Я виж как съсипа печеливша болница само за няколко години. Засрами се малко момче. Ти си само една герберска калинка и нищо повече.

 2. Г-н Христов,
  Много сте прав за значението на възрастта (но не само в спорта)!
  Интересно защо „пробутвате“ името на Карпов. Щото той си остана верен на Русия, ли?
  Пък Каспаров, сигурно няма как да бъде второкласен шахматист.
  Шахматисти, които са били СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ, никога не могат да бъдат второкласни.
  За Ваша информация – на демонстративния турнир 960 в Сейнт Луис, (САЩ) Веско победи Гари с 14,5 на 11,5 точки.
  А и не беше толкова отдавна – средата на м. септември 2018. Може би и във Вашия случай значение има възрастта.

 3. Афера, легитимирате протежето на Кралев, който не е съвсем без вина, меко казано. Всички от тази нова федерация подкрепяха или си мълчаха, когато Силвио Данаилов и приближените му крадяха като за световно. Единствените, които се вдигнаха и се бореха години, за да изобличат крадците бяха клубовете основно от Югозападна България. Правеха се поредица от пресконференции, излагаха се факти и документи, но…пред почти празни зали.

 4. Тъкмо ме подсетихте с тази статия: Преди около месец Веско Топалов размаза на Шах960 великия Гари Каспаров, световните медии се скъсаха да коментират и да го хвалят. Изиграха общо 25 партии. В БНТ, БТВ и Нова не чух нищо, въпреки че и рядко ги гледам. Това е позорно, но не се намери кой да ги пита, по чия заръка го премълчаха?…
  https://www.chess.com/news/view/kasparov-finishes-well-but-loses-match-to-topalov

  1. Еее, не беше Каспаров, а Карпов. Който вече е извън стотицата в шахматната класация. Най-добрите дни на Веско са вече минало. Той си го знае и затова участва основно в демонстративни срещи с второкласни съперници. Нищо лошо за Топалов като шахматист, но това беше преди, възрастта в този спорт има огромно значение в днешно време.

 5. По-дребните мошеници и крадци се учат от по-едрите. Затова и един милион им се вижда нищо и половина. Всички спортове са в разруха, та шахматът ли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>