Публикувано на 21.02.2008 / 23:15

За кожата на един недосегаем

 

 

Дубъл първи.

Във времето назад. От София пристигат босове, близки до покойният Георги Илиев и висаджийсите среди. Обсъждат задачата да бъде отстрелян един от варненските корифеи на проституцията и наркоразпространението, бившата барета Веско Жеков. Организатор на мероприятието става известна варненска фигура от ъндърграунда, прочута с непредвидимостта си.

Прави се засада на Жеков по горния път за Златни пясъци, около Дървения мост. В храстите е залегнал мъж с автомат. В последната минута организаторът прави завой и не дава заветната команда за стрелба.

Жеков го пази Господ. Или не само той.

Дубъл втори.

В морската столица още не се вихри официално маркираната от ченгета нарко-война между т.нар. “Монопол”, изграден от наследниците на висаджиите в града и групата, сбрана около Веско Жеков. Времето е още на Бойко Борисов като главен секретар. Във Варна нещата са поставени на известни “правилни” правила на играта и пазара е под контрола на Иво Гела и хората му.

Във Варна пристига спецполицай от МВР. Натоварен е тихо и кротко да се поразшета из района и да събере информация за всичко около тогавашния директор на РДВР – Варна ген. Веселин Петров. Среща се на един обяд в дискретна кръчма в задната част на Морската градина с хора, които нямат нищо общо нито с полицейските среди, нито с мутренските. Но знаят много. Понякога прекалено много за дадена ситуация. Хората са препоръчани на ченгето. И за тях гарантират от ВКР. Разменя се информация. От разговора става ясно, че в МВР по онова време някой очевидно сериозно се интересува от гафовете на ген. Веселин Петров. А и на … Бойко Борисов. Споменава се и рандеву на една яхта в морето, където Гела е притиснат до стената от висш генерал от МВР и му се иска “парса”, далеч по-висока от предвидената. Гела реагира остро, но няма изход. Поне тогава. И плаща.

Жеков знаково или не, не присъства на яхтата.

Дубъл трети.

По същото време бившият шеф на “Борба с организираната престъпност” във Варна комисар Емил Михайлов е подложен на тотално нюхане. Шефът на РДВР – Варна ген. Веселин Петров го ненавижда. Видимите мотиви са, че Емил Петров може да му вземе мястото, но скритите пружини на причините сочат, че очевидно това не е достатъчна причина за да се чуди как да го разкара от полицейския манеж.

Играе се с всички методи – от елементарната комбинация на “активно мероприятие”, до откровено писане на доноси. Разбира се, директно не от ген. Веселин Петров, а от хора, които му държат писалката.

Пуска се мощна мълва, че бопаджията работи за Веско Жеков. За да бъде още по-сериозно заиграването му с някого обаче, мълвата се гарнира с гарнитурата, че е и човек на ТИМ. Давама служители на реда пишат донос до висшето ръкъводство на МВР, че антимафиот №1 на Варна влиза и излиза от коли и се среща с тоя, или оня.

Емил Петров знае, че е подслушван. И следен. И че ситуацията е “Крадецът вика дръжте крадеца”. Впрочем, същото се случва и с други ченгета, които трябва да са под контрол. Подслушват и ги следят не мутрите, или икономическите групировки, а своите.

На финала, след пристигнали проверки от столицата и не намерили нищо, за което да бъде уволнен, Емил Петров е съкратен. Бързайки, онези, които правят постановката дори не успяват да скроят номера законно. И Петров осъжда МВР. Днес чака да се върне на работа. Продължават да умуват какво да сътворят и все още се правят, че такова решение на съда няма. Антимафиотът се закани пред електронното издание dnesplus, че ако не му се извинят публично, ще осъди МВР и за нанесени морални щети. Нарича цинично поведението на МВР, но подчертава, че има много свестни колеги в ОДП – Варна, с които е работил добре и не е имал проблеми. Включително и новият шеф на ОДП – Варна Митко Димитров.

Дубъл четвърти.

Нарковойната, която някои нарекоха едва ли не наркобитката на века във Варна, преминава общо звето на читалищно ниво. Като се изключат два случая със заложени бомби, които по чудо не са задействани и, които можеха да убият невинни хора.

Спецченгетата отчитат акция след акция, събират пакетче след пакетче хероин, говорят за “Монопол”, арестуват тоя и оня от редовите мишки и Веско Жеков продължава да бъде недосегаем.

“Нямахме задача да работим по него”, казва спеченге и това звучи абсурдно единствено за непосветените. Посветените знаят, че при акциите горят единствено остатъците от висаджийските среди, докато на финала не е арестуван и Вальо Бандита, който е обявен за национално издирване и се сочи като бос на “Монопола”.

Въпреки големия удар обаче, нито едно ченге не посмява да даде пресконференция. И това си е отвсякъде учудващо като се има предвид, че проглушиха ушите и на глухите, че именно Вальо Бандита е големият “монополен” бос. Ченгетата обаче знаят, че доказателствата за съда са абсолютно рехави. Твърдят, че покрай издирването му били събрали много оперативна информация за наркобизнеса във Варна. Пропускат да кажат обаче, че съдът не вярва на антимафиотски сълзи.

Пропускат и нещо много важно, за което вече писа afera.bg – че самите спецслужби ДОИ и БОП се изпокарват дали да арестуват Вальо Бандита, или не. Едните твърдят, че им бил “ухо”, другите че все пак трябва да задържат някого, когото издирват и целия град го знае къде е.

През това време другият бос Веско Жеков никой изобщо нито го търси, нито работи по него. Той обаче е предпазлив, да не кажем, че умишлено се покрива. Не от ченгетата. А заради битката си с бившия си ортак Сашо Луканов, с който в момента делят остро териториите на проституцията.

Дубъл пети.

Сашо Луканов добива самочувствие на номер №1. Демонстрира го и дори търси среща със спецченгета за да им обяви, че той е вече №1 и те трябва да му отдадат заслуженото с покровителство.

Дубъл шести.

Според близки от обкръжението на Веско Жеков, той е с опънати нерви, “горе на черешата” и самите те се опасяват, че може да направи нещо непредвидимо и опасно. Ченгетата знаят за тези настроения. И продължават да гледат сеир под благовидното ообяснение, че събират оперативна информация. Някои на това му викат събиране на гилзи след байряма.

Дубъл седми.

В началото на 2007 – ма година спецполицаите засичат информация, че хората на Веско Жеков са решили да отвлекат Иса Мехмед – Хакера, който едва година по-късно е арестуван за мащабно хакерство и източване на кредитни и банкови сметки отвъд Океана. Жековото обкръжение надушва Хакера и разбира, че той оперира с много пари. Подготвят отвличането му. Не се случва нищо. Защо не е ясно, но и този път Веско Жеков е пропуснат от ченгетата.

Пропуснат е на сегашен етап и друг съучастник на Иса Мехмед – Хакера, антимафиотът Димитър Михалев, който бе арестуван заедно с Хакера при мащабната полицейска акция.

Тихомълком Михалев е пуснат, не е привлечен дори като обвиняем, въпреки че има безспорни доказателства, че е замесен в измамите. Михалев минава здраво метър и е очевидна не само сделката, но и омертата между него и ченгетата. Хакера остава и сам воинът е воин пред обвинението.

Впрочем, никак не е маловажен факта, че антимафиотът Михалев отговаря в БОП по кардинално важни направления – митницата и контрабандата.

Дубъл осми.

Днес на пръв поглед всичко изглежда под контрол. “Монополът” е разгромен, тарторът му Вальо Бандита е задържан.

Дрога обаче продължава да се продава. И пазарът си е пазар без празни ниши. Другият играч Веско Жеков отново е недосегаем.

Ченгетата не го пипат. И с интерес гледат как ще завърши войната между него и ексортака му Сашо Луканов.

Защо ли не го пипат Жеков? И защо ли играят ролята на сеирджии на булеварден криминален филм?

Дубъл девети.

Преди седмица е забелязано голямо раздвижване пред офиса на фирма "Декострой". С фирмата бе свързано убийството наскоро в Банско, където единия съдружник застреля другия. Според запознати Веско Жеков е предприел покупка на цялата фирма.

 

Дубъл десети.

Каквото и да ти казват, винаги става дума за пари.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“За кожата на един недосегаем”

  1. ZA6TO SPRQGAT IMETO NA LUKANOV,KAKVA FIGURA E TOI,ZA6TO GO PRAVITE IZVESTEN..TOI E EDIN PSIXI4NO BOLEN 4OVEK.KOITO ISKA DA E N1…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *