Публикувано на 22.12.2008 / 23:34

За депутатската паплач и лицето Пирински – прочети и предай нататък

 

 

Преди няколко дни гледах по телевизията дълбокоуважаемия ни председател на Народното събрание – Георги Пирински.
Как разпалено защитава даването на тринайсета заплата на депутатите, понеже се били трудили много и здраво. И как обяснява на журналистите, че споменаването в медиите на депутатството в негативен контекст било противодържавна дейност, така че да се замислели много добре…
Георги Пирински привлича вниманието ми не от вчера. Преди години участвах в един протест пред парламента, когато депутатите дадоха няколко милиона за нови луксозни лимузини за властта вместо за лекарства за болните.
Тогава въпросното… хм, лице, дойде да ни пита дали смятаме, че си прекарваме времето по най-добрия възможен начин. А след това се изказа в медиите, че било редно и нормално министрите от белите държави да ходят пеша, а тези от банановите републики да се возят в десетметрови лимузини. Понеже в банановите републики имало много повече неща за оправяне, и съответно министрите им били заслужили повече.
Тогава не издържах, и му написах отговор. В който изказах позицията, че според мен връзката е обратната. Че не министрите от белите държави ходят пеша, защото държавите им са уредени, и вършат малко – а че ходят пеша, но и вършат много, понеже гласоподавателите им ги контролират здраво, и не им позволяват излишни разходи, и точно затова държавите им са уредени. Докато министрите от банановите републики карат десетметрови лимузини, защото гласоподавателите им не ги контролират здраво – и затова и повече крадат държавите си, отколкото работят за тях, и точно затова държавите им са неуредени и мизерни.
Оттогава мина време, и много неща се видяха. Не вярвам да се намери нормален човек, освен добре платен клакьор, който да каже, че не съм се оказал прав. (За моя нерадост.) Две неща обаче не се промениха. Едното е безхаберието на българина към това как го управляват. Другото – логичният гьонсуратлък на управляващите го. Начело с Георги Пирински.
Нещо повече. Много от управляващите ни просто “покрадват” колкото могат да носят, но тайничко, с надеждата да не бъдат забелязани. Георги Пирински открито застава и заявява, че който посмее да извика “Крадат, крадат!” ще бъде обявен за престъпник, и много да внимаваме в картинката, че да не се стовари адът върху нас. Не зная дали ви е нападал обирджия, който да опре нож в гърлото ви и да съска: “Млъквай, или ще те заколя!”, докато ви изгребва джобовете…
И още. В центъра на криза сме. Фирми съкращават масово работници. Много министерства не могат да си позволят да платят тринайсета заплата на служителите си. При това положение, депутатите да си я дават, от събраните от НАШИТЕ джобове данъци, е уреждане на пир по време на чума. Платен от джобовете на болните от чумата…
Психолозите отдавна са посочили – запускането и порутването на къща най-често тръгва от един неоправен счупен прозорец. А запускането и порутването на държава – от един ненаказан корупционер или опериран от съвест гьонсурат. Така че Георги Пирински в момента е не просто заплаха за демокрацията, със заплахите си към очите и ушите на хората. Той е трупната отрова, която съсипва умовете и съвестите ни, внушавайки ни усещане за безнадеждност и неспасяемост. И разяжда държавата и обществото ни, и съсипва мъничкия свят, сред който живеем.
Искате ли да ви посоча човек, за който си струва на всяка цена да отидеш на избори и да гласуваш за него? Който ще ви спаси от всякакви злини и проблеми? Не мога. Все още не познавам такъв. Но вече мога без никакво колебание да ви посоча човек, за който си струва на всяка, ама на всяка цена да отидеш на избори и да гласуваш ПРОТИВ него. Който е един от хората, направили България това, което е в момента – място, от което всеки се чуди как да се махне по-далече, или поне да прати децата си по-далече оттук. Държава, която всеки мрази с омраза, по-силна дори от обичта му към тази толкова приказно красива, и родна за нас страна. И общество, което всички използваме като синоним на ад на земята.
Този човек се казва Георги Пирински. А партията, която го държи във властта, е БСП.
Призовавам всеки, без значение на политически възгледи, ангажираност или пристрастност – на следващите избори отидете и гласувайте срещу този човек, и срещу партията, която го подкрепя. Ако междувременно е сменил БСП с друга – срещу нея. Но отидете и гласувайте срещу него, за да му попречим да продължава да трови и съсипва съществуването ни, като съсипва държавата и обществото ни. Нека с бюлетините си го изрежем от организма на държавата, както от болен се изрязва тровещият го гнойник. Иначе болният ще умре, или ще страда доживот – а в тази метафора болният сме ние.
Този призив е най-много именно към поддръжниците на БСП. Нека ми кажат честно – тя е ли социалната партия, за която се представя? Или е подлога в България на точно този тип хора, които идеолозите на социализма заклеймиха най-люто (и с право)? Това ли е идеята им за социална справедливост – депутатите да пируват по време на криза с парите на данъкоплатците, и да заплашват който се осмели да проговори за това? Нека си изберат категорията хора, която ги отблъсква най-силно – било безсъвестни капиталисти, било гьонсурати чорбаджии – и да кажат има ли някой в България, който да се вписва в тази категория по-добре и по-намясто от Георги Пирински и тези като него… Ако няма по-такъв, ако съм права, нека помогнем на БСП да се освободи от такъв човек. Това е единственият начин тя да има шанс да стане партията, която поддръжниците й биха искали да бъде.
Докато пишех това, си мислех – колко ли други блогъри ще подкрепят идеята, и ще повдигнат призива, въпреки че той ги касае много повече от насилието в Ирак или глобалното затопляне? Надали много. Всъщност, може би никой или почти никой. Но аз няма да се откажа. Нито пък ще се уплаша, ако се опитат да ме сплашват – напротив, ще ги изкарам на светло, каквото и да ми струва това. Когато дойдат избори, ще припомня тази случка, и още други. И ще повтарям призива си, отново и отново. Докато не го чуе и разбере всеки, който има уши и ум. И везните не наклонят бавно, но сигурно в посоката, която ще изсипе Пирински извън политическата сцена. Бъдеще има или за него като политик, или за България като държава и общество – но не и за него, и за нея.
А България като държава и общество означава и всички нас.
Ще останете ли безучастни, или ще надигнете и вие глас?
Ще останете ли безхаберни, или ще помогнете да се очистим от този извор на отрова?
Изберете сами.
Резултатът от избора ви няма да закъснее.

 

Невена Гюрова

www.semkiibonbonki.blogspot.com

 

Коментари 0 за
“За депутатската паплач и лицето Пирински – прочети и предай нататък”

 1. Защо авторката на статията, а и коментаторите, се срамуват да кажат, че има една партия, която заслужава да се гласува за нея и тя се казва ПП“Атака“! Иначе дълги години ще гледаме в парламента и Заековци, и Станишевци, и Догановци, и Симеоновци – само българи няма да има там.

 2. ,,Не зная дали ви е нападал обирджия, който да опре нож в гърлото ви и да съска: “Млъквай, или ще те заколя!”, докато ви изгребва джобовете…“ -Това като Дефиниция на понятието Българска Държава ли да го приемем!!!

  ,,Искате ли да ви посоча човек, за който си струва на всяка цена да отидеш на избори и да гласуваш за него? Който ще ви спаси от всякакви злини и проблеми? Не мога. Все още не познавам такъв.“ – Не можете г-жо Гюрова , защото този човек е Всеки един от нас. Той не е събирателно понятие.Не е нещо общо нито в положителен нито в отрицателен смисъл.
  Какво Ви е виновен Пирински

 3. За кои ще гласуваме…. както се казва във стаатията,няма един които да ми бъде посо4ен,един достоен българин.За комунист благодаря не искам,един ми посо4ете които не е създаден от комунистите.колко до лицето „Заеков“ тои не е Български Гражданин,решение на Върховният съд на РБ,следователно вси4ки решения и закони във които е гласувал са незакони,за това когато му доиде времето.За жалост под една или друга форма тези престъпници пак ще бъдат на власт.Днес е БЪДНИ ВЕ4ЕР,желая на целият ни народ здраве щастие и ЛЮБОВ.

 4. Не знам чий човек е Невена Гюрова, това изобщо не ме интересува, важното е че е написала нещо вярно и с много хъс. Но по-важното в случая е тази статия да се отпечата във вестниците на властта – Труд, Дума, 24 часа и подобните. По-важно е електоратът с промития мозък да разбере за кой гласува вече 20 години и защо е на това дередже.

 5. Браво, Невена!
  Не забравяй да я препечатваш точната си статия постоянно до изборите, защото българина лесно го приспиват.
  Дръж ги будни.

 6. Видов ден наближава. Ивъпреки всичко, справедливостта и възмездието ще възтаржествуват.
  Вярвам в това и ще бъда част от възмездието.

 7. Подкрепете Гюрова,тя е права.Станете част от гражданското общество!

 8. Аз не знам чий човек е Гюрова – на Жан, на Иван , на Драган, но знам едно- всяка дума в статията е вярна и всеки от нас го знае. Но по стара българска традиция започваме спор по безспорна истина- за крадците и дебилите, които ни управляват и ни хвърлят в лицето цялата си безцеремонност и наглост, а ние трябва да ги слушаме да им вярваме и пак да ги избираме. За вас не знам, но на мен ми писна…

 9. СТАТИЯТА НА ГЮРОВА Е МНОГО ВЯРНА И ТОЧНА. ВСИЧКИ В РЪКОВОДСТВОТО НА БСП СА КАТО ПИРИНСКИ.ФАКТЪТ, ЧЕ ГО ИЗБРАХА ОТНОВО В ПОЛИТБЮРО, С ИЗВИНЕНИЕ, ВЪВ ВИСШИЯ СЪВЕТ, ГОВОРИ МНОГО. ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ – ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО-БКП И СЕ ПАЗЯТ ЕДИН ДРУГ. НО КРАЯТ ИМ СЕ ФИЖДА – С БУНТ ИЛИ ЧРЕЗ ИЗБОРИ, ВРЕМЕ Е ДА ИЗЧЕЗНАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. БРАВО НА ГЮРОВА.

 10. Защо се бъхтате да ругаете Пирински ? Защо ? Искате оня обратния Соколов или онова шкембе Александър Йорданов дето прокара закона за ликвидация на селското стопанство. Или блюдолизеца на мадридския крадец. Невенче гола злоба си.

 11. Прочетох внимателно материала и коментарите към него. Коментарите – типично по Български – започват от „Разпни го“ и стигат до „Осанна“, което означава ,че скоро едва ли ще имаме налице т.н. Гражданско Общество! Защо ли? Защото в повечето случаи, ние сме създадени единствено и само да ПРОТИВОРЕЧИМ.По отношение на материала – дълъг или къс -може да се приме за верен. Само че Авторката е пропуснала или забравила – Кой приема законите за ВСЕКИ ИЗБОР !?! Е как тогава да ги задраскаме?

 12. Това са вечните управляващи.Няма по достойни.Говори много но нищо не казва.Вечно докато е жив ще ръководи.Това са ДРУГАРИТЕ.Да ги ометем всите ЗАВИНАГИ!!!

 13. Аз лично не мразя Пирински, но винаги, когато съм се „докосвал“ до изявите и мисълта му съм изпитвал отвращение…Знам че такива ще има още дълго в страната, но се надявам в скоро да не ге срещам в медиите и управлението. Чиба!

 14. Слушах Пирински по „Неделя 150“!
  Лили Маринкова го пита за грешките на НС,
  а той
  се хвали, хвали!
  Чия е вината в НС да се гласува с чужди карти?
  НС на приема закони без кворум?
  НС да ремонтира един закон за 19 години над 30 пъти?
  Депутати да не посещават НС, а да се занимават с частен бизнес?
  За 1500лв пенсии и 13-та заплата не ми се говори!
  Пирински носи персонална отговорност!
  Роден е в дантели, в дантели си и живее!
  Алчността му за власт го номерира
  за кандидат-президент!
  А прекрасно знаеше, че има двойно гражданство!
  Сега се оправдава като ученичка!
  Не сме идиоти!!!!!

 15. Георги Пирински е един от най гадните комунисти който целия си съзнателен живот е живял на гърба на народа като търтей и не заслужава да диша въздуха на тази планета.Баща му-отвратителния продажник със същото име представяше БКП и България в ООН и синчето му там си получи образованието.По късно го ожениха за дъщерятя на началника на личната охрана на свинята Тодор Живков,а по късно го направиха най-младия зам.министър на външната търговия на страните членки на СИВ.Същия идиот е известен като мръсна гад която се държи като прасе главно с попдчинените си и всички останали. Вън от правителството.

 16. Защо толкова дълги статии? На кой са необходими? Аз поне не разбирам. Кой ще задава въпроси на дебелогъзите, тези които взимат по 13 заплата? Кой ще се замисли за старите и безпомощни, за малките изоставени, за трудоспособните низвергнати. КОЙ? Защо не ходят да ги следят кой и как си кара Коледата?Дали майките им са гладни и жадни? Не са. И няма как да си оставят родителите и децата. И аз не бих го направил. Но има мярка. А свинете я нямат, дай им кал и ще се накалят. Има и алтернатив, дай им лайна и ще се …… насерат.

 17. Пирински наследникът на ЛУканов,за младите
  да кажа-не Румен,а Андрeй-те тоз пирински
  -е неговото протеже!А таз Гюрова е 4овек на Жан Виденов
  Та по тоз повод си спомних един стар виц
  „Жената на Жан Виденов:
  -Жан-ставай 7и 1/2 е време е да ходи6 на работа
  -рано е спи ми се-!отговаря жан!…
  След малко пак жена му:
  -Жан ставай-8 часа е-ще закъснееш!
  Той пак-рано е спи ми се
  След 4ас-жената крещи
  „Жан ставай убили са Андрей Луканов
  А Жан пита-Кога стана 9 часа?
  …Не знам дали вица е смешен,ама е показателен защо таз Гюрова -4овек на виденов,мрази толкова Пирински-4овек на Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *