Публикувано на 27.03.2008 / 19:54

Зам-шефът на варненската полиция набъркан в аферата с Илия Илиев

 

 

В развихрилият се скандал с ареста на бившия главен секретар на МВР лъсна името и на новоназначения заместник – директор на варненската вътрешна дирекция Деян Нанов.

Според изтекла информация от Военна прокуратура именно ексглавният секретар на МВР Илия Илиев е изнесъл прословутия диск със записани разговори чрез специално-разузнавателни средства на бившият заместник шеф на ГДБОП Иван Иванов с лица от алкохолни фирми, които според справка на МВР са били разработвани заради фалшиви бандероли.

Три дни преди да подаде оставка

главният секретар на МВР Илия Илиев вика в кабинета си щефа на “Вътрешна сигурност” Деян Нанов и шефа на ДОТИ Цветан Иванов.

Илия Илиев поисква да му бъде предоставен диск с извадки от разговори, осъществени със специално- разузнавателни средства, касаещи именно антимафиот №2 Иван Иванов. Прави впечатление, че ексглавният секретар не е поискал цялата разработка, а само части, които е посочил, очевидно отлично запознат с водените разговори.

Шефът на ДОТИ Цветан Иванов му предоставя въпросния диск. Три дни по-късно, когато Илия Илиев подава оставка във връзка с избухналия скандал с паспорта на Будимир Куйович, шефът на ДОТИ поисква диска обратно, за документира, че информацията е върната обратно в масивите. Илия Илиев обаче му отвръща: “Дискът се счупи”. Илиев предава само разпечатките на разговорите, които са му били дадени на хартия, дискът обаче така и липсва в масивите на МВР.

Според прокуратурата така дискът е излязъл навън от МВР. Пак от прокуратурата казаха още, че бившият зам-шеф на ГДБОП Иван Иванов не е бил сложен директно на подслушване, а телефонния му номер бил прикачен незаконно към същата разработка.

Според други източници, някой е дописал към разрешението за подслушването, което е било предназначено за друго лице с името “Иванов” и телефонния номер на ексантимафиот №2 Иван Иванов.

Нататък съдбата на диска е ясна – Илия Илиев го е предал на Ваньо Танов, Танов на друго лице, което пък го е вкарало в ръцете на ген. Атанас Атанасов.

Именно Атанасов го размаха в предаването на Георги Коритаров по “Нова телевизия” за първи път.

На практика ексглавният секретар на МВР Илия Илиев не уведомява вътрешния министър за странните си действия във връзка с изискването на диска със записи, както и с невръщането му в масивите на вътрешното министерство. В това, че е извикал шефа на ДОТИ за да поиска диска, няма нищо странно, тъй като именно ДОТИ е службата в МВР, която се занимава с подслушването и следенето на разработвани обекти.

Присъствието на шефа на “Вътрешна сигурност” Деян Нанов обаче означава само едно – че Нанов е знаел, че бившият зам-шеф на ГДБОП е бил разработван. Самият отдел “Вътрешна сигурност” във вътрешното министерство се занимава именно с това – да рови в мръсните бакии на ченгетата. След като Илиев е повикал Нанов заедно с шефа на ДОТИ при поискването на диска със записи, това означава, че Нанов е бил напълно наясно, че Иван Иванов е сложен “на ченгела”.

В същото време обаче вътрешният министър Румен Петков не е уведомен за импровизациите, които текат в кабинета на главният му секретар и на практика “дясната му ръка”.

Според едни източници именно Деян Нанов е бил този, който е светнал Румен Петков какво точно се случва. Според други обаче, екстреното разкарване на Деян Нанов от шефското място на “Вътрешна сигурност” в МВР означава, че Нанов е сгафил сериозно. И не може повече да бъде държан на такава отговорна и важна служба.

Впрочем, Деян Нанов е и един от полицаите, които дават подробни обяснения във Военна прокуратура по случая.

Три месеца по-късно бившият шеф на “Вътрешна сигурност” беше спешен към морската столица със заповед в джоба за заместник –директор на ОДП – Варна.

Абсолютно не в традицията Нанов пристига сам в морската столица със заповед в джоба и никой от висшето ръководство на МВР не благоволява да пристигне във Варна за да го представи на състава и медиите.

Нанов пристига в момент, когато за заместническото място във вътрешната дирекция в морската столица тече яростна битка. От една страна за длъжността претендира бившият антимафиот №1 на Варна Емил Петров, който Върховния съд върна на работа след незаконно съкращение, от друга сегашният шеф на Националната полиция и бивш директор на ОДП – Варна ген. Веселин Петров лобира за ловното си протеже, шефът на управлението в Правадия, от трета – като име с професионална тежест се спряга шефът на Четвърто полицейско управление Димитър Димитров.

В последната минута преди вътрешният министър да отлети за САЩ обаче за зам-директор на варненската дирекция на полицията е спуснат от столицата именно Деян Нанов.

Още тогава се заговори, че Нанов е пратен от София “в девета глуха”, заради “ярки постижения”, но никой нямаше представа какви скандали ще избухнат впоследствие.

Заповедта на Нанов е подписана на 29 февруари, на 5 март сутринта журналистите са свикани на пресконференция. Поводът е представянето на новия заместник – директор на ОДП – Варна. Медиите посрещат Нанов не особено ласкаво, тъй като не са забравили злокобните времена на правителството на Иван Костов, когато в морската столица акостира т.нар. “софийска блигада” начело с полк. Иван Стефанов.

Оказва се, Деян Нанов е един от тримата шефове на вътрешни дирекции, които именно по времето на Костов и ген. Атанасов са спуснати “отгоре” и тогава става шеф на РДВР – Шумен. Според злите езици Деян Нанов минава и като човек на Бойко Борисов.

При пристигането си във Варна той казва, че е бивш танкист и споделя твърде неадекватно, че не познава кримиконтингента на Варна.

На въпрос на репортер какво точно е работел в МВР в столицата, Нанов странно защо отбягва да посочи предишвата си длъжност на шеф на “Вътрешна сигурност” и отговаря: “Ами, различни неща”. Тогава тази необяснимо бягство от отговора на въпроса какво си правил в София във вътрешното министерство се стори на медиите като дърварско поведение на бивш военен.

Днес бягането от темата намира своето логично обяснение с участието на Деян Нанов в аферата с бившия главен секретар Илия Илиев.

На практика самото преместване на Нанов във Варна е понижение в йерархията в МВР, въпреки, че той твърди, че не е понижен в длъжност, тъй като в ОДП – Шумен също е бил с ранг втора степен.

Грандиозният скандал в МВР, свързан с бившия главен секретар Илия Илиев обаче даде неочаквания отговор на въпроса защо Деян Нанов набързо бе скатан на тиха служба във Варна.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Зам-шефът на варненската полиция набъркан в аферата с Илия Илиев”

  1. Адвокат Васил Василев заяви, че задържането на Илиев за 72 часа е незаконно, че е нарушение на човешките права и ще бъде обжалвано. И че в събраните доказателства по делото, с които защитата се е запознала днес няма такива, които да уличават Илиев във вина, но за сметка на това има достатъчно доказателства за други виновни в МВР, за които обществото говори, сподели Василев.

    На въпрос дали става дума за министърът на вътрешните работи Румен Петков, Василев отказа да отговори. Василев каза още, че има служители на високи постове в МВР, за които става ясно по доказателствата по делото, че са

  2. 27 март 2008 | 21:22 | Агенция „Фокус
    София. Софийски военен съд е постановил мярка за неотклонение „домашен арест” на задържания бивш главен секретар на МВР Илия Илиев. Това каза пред журналисти адвокатът на Илиев Васил Василев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Адвокатът обясни, че съдът е отказал да се произнесе по обжалването на 72-часовата мярка на Илиев, което по думите на Василев е „отказ от правосъдие”. Василев каза още, че са били предадени материалите по делото и в тях има данни и за други и по настоящем служители на МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *