Публикувано на 21.02.2008 / 20:16

Заменки кон за кокошка

 

 

Вилно селище на морето със 176 сгради е заменено срещу запусната почивна станция с разрешението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Става въпрос за комплекса "Романтика" в курорта Камчия на 100 м от брега – райско кътче с 10 дка плаж и рядко съчетание на лонгозни гори, река и море. Засега фирма "Булфорт" ЕООД е получила от държавата само бунгалата и вилите, но ще има предимство щом земята бъде обявена за продан, каза пред "Експрес" областният управител на Варна Петър Кандиларов. Размяната е поискана от него.
Областната управа е получила в замяна две занемарени сгради с обща застроена площ 1,4 дка и 5,1 дка земя дворно място в Шкорпиловци, известни като миньорската почивна станция на "Мултигруп".
Действано е по стандартната схема – частна фирма получава апетитен имот, а държавата – необитаема постройка. Подобен случай описахме в бр. 309 на в. "Експрес". В него се разказваше за друга замяна, извършена пак с одобрението на министър Гагаузов: разкошно място на брега на морето в курорта Св. Константин срещу двор с изтърбушени стопански постройки в село на 40 км от брега. От нея се е облагодетелствал т. нар. варненски "пътен кръг" – един от четирите, които контролират инфаструктурата у нас.
Втората скандална сделка също е свързана с лица с лидерски позиции в пътния бранш, които получават голяма част от държавните поръчки за ремонт на пътищата. Фирмата "Булфорт" чрез собственичката си Ружа Бодурова е тясно свързана с "Минстрой" на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп".

Сделката

 

 

През декември 2007 г. Петър Кандиларов изпраща писмо до министър Асен Гагаузов, в което го моли да одобри замяна на държавен имот с частен. Според документа, с който "Експрес" разполага, областната управа във Варна дава 176-те бунгала в къмпинг "Романтика" край варненското село Близнаци (в момента на замяната две от тях са разрушени, така че новият собственик реално е получил 178 – б. а.) срещу две занемарени сгради с обща застроена площ от 1,4 дка в село Шкорпиловци. Към имота влиза и 5,1 дка дворно място. До момента на замяната имотът в Шкорпиловци се стопанисва от частната фирма "Булфорт" ЕООД. Справка на "Експрес" показа, че сградите са били собственост на "Минстрой-Мадан". Собственик на "Булфорт" е Ружа Бодурова, която е и в управата на "Минстрой-Мадан". Имотът е известен още и като почивната база на "Мултигруп".
Допреди няколко години там са отмаряли миньорите от Мадан. В момента обаче имотът е изоставен и занемарен, установи проверка на място на "Експрес". Необитаем, с овехтяло оборудване, олющена мазилка, счупени прозорци и неработеща канализация. За да се пусне имотът в експлоатация, областната управа трябва да отдели минимум 1 млн. лв. за ремонт на базата, се твърди в една от последните експертни оценки. Според документите заменката е изгодна за държавата.
Ремонтираните бунгала на тихия и чист плаж до устието на р. Камчия са оценени на 2 573 000 лв. Двата етажа с кухнята и 5-те дка двор в Шкорпиловци са оценени на 3 027 276 лв. Веднага след финализиране на сделката "Булфорт" ЕООД великодушно се отказва от разликата между двата имота, която е в размер на 454 276 лв. Собственичката на "Булфорт" Ружа Бодурова декларира това в нотариално заверен документ.

Лесна печалба

Комплекс "Романтика" е сред малкото места по Черноморието, където плажната ивица не е задръстена със строежи и е заобиколено от гора. Описваните в сделката 176 сгради са едноетажни и двуетажни къщички, които трудно могат да минат за временни постройки. В 6 от тях са изградени мезонети. В другите има хол, спалня и санитарен възел. В миналото това е любимото място за почивка на различни соцвеличия. И сега луксът, който комплексът е предлагал, е забележим. Повечето от къщичките са измазани. "Извиват" се една след друга над самия бряг на морето. Замислен е като комплекс, в който да не ти се налага да отскачаш на други места, ако случайно си решил да почиваш там. Има медицински пункт, полиция, няколко ресторанта, дискотека, кафенета на брега на морето, дори и волейболно игрище.
"Тази замяна беше много изгодна за държавата. Там има свлачище и ако не бяхме продали сградите, трябваше да платим 2 млн. лв. за ремонт и поддръжка", обясни пред "Експрес" Петър Кандиларов. Той допълни, че след продажбата на сградите в комплекс "Романтика", ако се започне продецура за продажба и на земята, новият собственик ще има предимство пред останалите кандидати. Цената на земята все още не била ясна. Според местните агенции за недвижими имоти 1 кв. м в района върви между 70 и 115 евро.
До продажбата на сградите в "Романтика" вилното селище се стопанисва от "Камчия бийч ризорт", която се специализира в поддръжката на имоти край морето и в по-големите градове. Фирмата също заявява намерението си да ги купи, но е отрязана. "Не ни пазеха бунгалата", казват от областната управа на Варна.
Имотът, получен от "Булфорт", е много перспективен. Намира се в съседство до комплекса на кмета на Москва Юрий Лужков. Към имоти наоколо вече проявяват интерес руски и английски инвеститори. Ако бунгалата се срутят до основи, се изчиства огромен терен, върху който да се построят апартаменти. Ясно е каква ще е цената им.

Плетеница

В сложна мрежа от фирми и търговски дружества е оплетена новата собственичка на комплекс "Романтика" край варненското село Близнаци. Ружа Бодурова е прокурист на ГОРУБСО – Златоград. Според решение на дружеството от 31 декември 2004 г. членове на Съвета на директорите са Николай Вълканов от "Минстрой холдинг" – председател, Неделчо Бонев от "Минстрой мерс" – зам.-председател, Станислав Недков от "Родопи еко проджект" – изпълнителен директор. Неслучайно имотът, който "Булфорт" предлага в замяна за сградите в комплес "Романтика", се е водел предишна собственост на "Минстрой" и някогашна почивна станция на "Мултигруп".
Година по-късно фирмата продава цялото си налично имущество на свързани фирми за суми между 10 000 и 100 000 лв. Имотите стават собственост на "Бългериън еко проджект" и "Родопи еко проджект". В последната Бодурова е управляващ съдружник. Двете компании са съставни на империята "Еконейчър груп" ООД. В момента "Еконейчър" е собственик на 81% от хотел "Орфей" в Девин.
"Родопи еко проджект" пък е съвместно предприятие на "Горубсо-Златоград", "Бългериън еко проджект" и община Златоград с широк спектър – от добив на строителни материали, туризъм и транспорт до търговия с петрол и експлоатация на хидро- и геотермални находища.
Всички тези фирми са свързани с бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Чрез австрийската фирма "Алпине" той контролира някои от основните проекти за пътната инфраструктура в страната.

Прокуратурата погна съветника на ГагаузовНаказателно производство срещу длъжностни лица от фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е образувала Софийска градска прокуратура. Ще бъдат разследвани и съветникът на министър Асен Гагаузов Велико Желев, и бившата му съпруга Мая, която работи в "Хидрострой", фирма на "Пътно управление" – Варна. На разпит ще бъде викан също ексшефът на пътния фонд в града Веселин Бянков. Обвинението срещу тях е, че като длъжностни лица са се облагодетелствали и са осигурявали обществени поръчки на фирми, в които са имали пряко или индиректно участие.
Разследване на "Експрес" разкри роднинските връзки от варненския кръг, покрай който Велико Желев, съпругата му Мая и шефове на "Пътно управление" – Варна са се уредили по втория начин с близо три дка земя на първа линия в курорта Св. Константин и Елена. Сделката е одобрена от министър Гагаузов и областния управител на Варна Петър Кандиларов.
Наказателно производство ще се образува и срещу висши чиновници от фонда във Варна. Ще се проверява дали през периода 2005-2006 г. с цел да набавят облага са нарушили служебните си задължения. Най-късно утре в Брюксел трябва да бъдат получени всички данни за аферите в пътния фонд.

 

Прелюбопитна замяна на имоти е осъществила агенция "Пътища" по време на скандалния бивш шеф Веселин Георгиев. Тя е одобрена от министър Асен Гагаузов.
Частна фирма, много близка до министерския съветник Велико Желев (шеф на пътищата при предишния министър Церовски), получава 2650 кв. м с три двуетажни сгради по 57 квадрата всяка на брега на морето в курорта Св. Константин край Варна. Те са държавна собственост, предоставена на Агенция "Пътища". Срещу тях фирмата дава 7 дка със стопански постройки в с. Старо Оряхово, община Долен чифлик, Варненско, на около 40 км от морето. Според оценителите имотът на частниците е с 50 хил. лв. по-скъп, но те великодушно се отказват от парите.
Сделката е сключена в средата на 2006 г. Днес на мястото в Св. Константин се строи луксозен комплекс, показа проверка на "Експрес". Имотът, получен в замяна от държавата в с. Старо Оряхово, си стои запуснат, а сградите в него са изпотрошени и се рушат. Пределно ясно е кой е спечелил от заменката.
Фирмата "Пътстрой-Варна", която получава апетитната земя край морето, е в една от четирите групировки, които държат строителството и ремонтите на пътищата в държавата. Те винаги печелят конкурсите за обществени поръчки, на които се явяват. Ползват се със симпатиите на министър Гагаузов. В групичката съдружник е Мая Вескова Желева, съпруга на Велико Желев – съветника на министъра по пътните въпроси от самото начало. Самият той е започнал кариерата си във въпросната компания.
Мая и днес е съдружничка в Хидрострой холдинг с Николай Пашов – управител и собственик на "Пътстрой-Варна" в момента, в който се осъществява заменката

кон за кокошка, т.е. хотел за барака

През 2006 г. действащият по онова време шеф на ИА "Пътища" Веселин Георгиев слага подписа си под документ за замяна на три сгради – мезонети, и 2,650 дка земя в курорта Св. Константин. В замяна на това държавата трябва да получи от "Пътстрой-Варна" имот с площ 7,4 дка, в която влизат двор, работилница и постройка в Старо Оряхово. Николай Пашов е управител и собственик на дружеството по онова време. Сделката е одобрена от министър Гагаузов. Къщата и складовете с двора в Старо Оряхово са оценени на 554 825 лв.
Пазарната стойност на имота в курорта е значително по-малка – 504 050 лева. Земята – в регулация, с възможност и разрешение за строеж, е оценена на около 150 лв. квадрата. За толкова пари в околностите не може да се намери дори земеделска земя. Виличките мезонети пък струват според оценителите на държавата по 550 лв. за кв. м.
Според Николай Пашов сделката по замяната на имотите била напълно законна и изгодна за държавата. Проверка на "Експрес" установи, че имотът, който ИА "Пътища" е получил в Старо Оряхово, всъщност е разнебитена постройка без стъкла на самия път в края на селото. Прилича повече на барака. По всичко личи, че сградата отдавна не е обитаема. "Разкрадоха съоръженията, техниката изчезна, желязото го продадоха за скраб. Постройката всеки момент може да рухне", разказва жител на Старо Оряхово. Отблизо имотът наистина изглежда призрачен – изтърбушени прозорци, мръсотия и отпадъци в двора. Така, сякаш отдавна е престанал да бъде поддържан.
В курорта Св. Константин и Елена ситуацията е съвсем различна. Виличките мезонети ги няма, кипи бурна строителна дейност. Инвеститор на обекта е "Пътстрой-Карнобат", чийто собственик пък е великотърновската фирма "Раистрой". Неин собственик чрез фирмата "Пътища 2007" си е Николай Пашов.

Амнезия

"Върти ми се нещо в главата, но не мога да се сетя точно за какво става въпрос. Сигурно сделката не е била от съществено значение", заяви пред "Експрес" Ангел Дерменджиев, който в момента се води собственик и управител на дружеството "Пътстрой-Варна". Той, Пашов, и съпругата на министерския съветник Желев – Мая, са свързани чрез няколко най-различни фирми. На въпрос на вестника дали знае какво се случва в момента с имотите, които фирмата му е получила, отговорът бе: "Трябва да извърша проверка и тогава ще знам."
Без спомени по отношение на замяната в Св. Константин и Елена се оказва и областният управител на Варна Петър Кандиларов, който също е подписал сделката: "Мезонети ли?! Не мога да се сетя, предполагам, че е имало такава замяна, но в момента тя нищо не ми говори", твърди той.
А в имота в Св. Константин бригада работи по изграждането на огромен комплекс с 35 апартамента (най-малкият от които е с площ 79,58 кв. м, а най-големият е 125,7 кв. м). Към тях ще бъдат изградени сауна, ресторант, винарна, басейн, сладкарници, барове и подземен гараж. Въпреки студа на строежа работят постоянно 20 души. Според предварителната оценка комплексът трябва да е готов в края на август, но и в момента апартаменти от комплекса се продават "на зелено". В зависимост от площта им цените варират от 50 до 80 хиляди евро. Обявите вече са пуснати в по-големите сайтове за недвижими имоти.
Проста сметка показва, че само от продажбата на жилищата чистата печалба е около 2 млн. евро.

Топли връзки

Интересни обвързаности прозират, ако се направи справка в търговските регистри за управителите на варненската Агенция "Пътища". Фирмите от морския град, с които е свързан предишният шеф на Агенция "Пътища" Велико Желев, продължават и сега да пазят добри позиции. След като оваканти мястото в ИАП, Желев стана съветник по пътните въпроси на регионалния министър Гагаузов. Ключова фигура във варненския кръг се явява Росен Колелиев, който е съдружник в няколко пътни фирми с Ангел Дерменджиев и Пламен Стилиянов. Те от своя страна са имали бизнес отношения с Велико Желев и с Николай Пашов. Дерменджиев е съдружник с Мая Желева във варненските "Хидрострой" и "Виа строй", а Пашов – в "Хидрострой холдинг".

В. "Експрес"

Коментари 0 за
“Заменки кон за кокошка”

 1. ътен шеф съден за укрити данъци
  Съденият за укриване на данъци зам.-директор на Изпълнителна агенция „Пътища“ Велико Желев е назначен от министъра регионалното развитие Валентин Церовски в директорския борд на българо-португалско смесено дружество, което ще строи автомагистрала „Тракия“. Това съобщи в „Политика“ . Разследването на вестника установи, че в недалечната 1999 година той е лежал двадесетина дни в ареста като директор на снегопочистващата фирма за Варна „Инжстройинженеринг“. Причината за това е, че в предприятието е открита черна ведомост, по която Желев плащал работни заплати на персонала. Официалната ведомост за заплати обаче отразява едва наполовина истинското заплащане в „Инжстройинженеринг“.
  Според магистрати, случаят със зам.-шефа на агенция „Пътища“, който е считан за дясна ръка на министъра на регионалното развитие и благоустройство Валентин Церовски, е първото дело за укриване на данъци във Варна. Срещу Велико Желев е образувано следствено дело по член 256. Текстът в Наказателния кодекс гласи, че който, с цел да осуети установяването на данъчни задължения в големи размери, води счетоводна отчетност или ползва счетоводни документи с невярно съдържание, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 1000 до 5 000 лева.
  В хода на разследването Желев се признава за виновен, прави пълни самопризнания и приписва престъплението си на собствениците на приватизираното предприятие „Инжстройинженеринг“, показа разследването на „Политика“. Заради чистото му съдебно минало до 1999 г. се преминава към съдебно споразумение. Малко, след като на 12 юли 2000 г. присъдата влиза в сила, Желев заплаща към бюджета наложената глоба. По закон, година след това, той е реабилитиран по право.
  Велико Желев не бе открит за коментар вчера.
  Бившият директор на варненската снегопочистваща фирма бе назначен за зам.-шеф на агенция „Пътища“ от Валентин Церовски в средата на април тази година. Първоначално Велико Желев бе предложен от министъра дори за директор на държавното ведомство, но в последствие изпълняващ длъжността стана Димитър Христов. Дотогава той заемаше поста началник-отдел „Проектиране“ в агенция „Пътища“, припомня „Политика“.
  Самият Христов не бе информиран, че Желев е съден за укриване на данъци във Варна. Пред „Политика“ той заяви, че е научил от медиите и това, че заместникът му е станал член на борда на директорите на смесеното българо-португалско дружество „Магистрала Тракия“, което бе избрано без търг или конкурс от Церовски да строи пътя от София до Бургас.

  ДАЛАВЕРА
  Фирмата „Магистрала Тракия“ е регистрирана от Софийски градски съд на 30 юли т.г. с основен капитал от 1,2 млн. лева. 51% от смесеното дружество са собственост на три португалски фирми, а останалите 49% се държат от държавните „Автомагистрали“ и „Техноекспортстрой“, чийто принципал е регионалният министър. Протежето му Велико Желев е представител на държавата в бъдещия концесионер на магистрала „Тракия“ от страна на „Автомагистрали“, сочи фирменият регистър.

  в. Монитор, 20 септември 2004 г.

 2. Да спазва правилата и инструкциите за здраве и безопасност при работа.

 3. ne se spomenava za firmata na Ivan Gelev za patno poddargane koito e brat na VELIKO GELEV koito u4astva vav vsi4ki konkursi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *