Регистрация
Публикувано на 02.08.2018 / 11:04

ЕКСКЛУЗИВНО! НИКОЛА ФИЛЧЕВ: АЗ ИЗБИРАМ ЗА ПРЕМИЕР ВЕСЕЛИНА ТОМОВА. НО НАРОДЪТ ИЗБРА БОЙКО БОРИСОВ

НИКОЛА ФИЛЧЕВУважаема госпожо Томова,

Благодаря Ви за въпросите*, които ми изпратихте – за интервю във Вашия информационен сайт Афера. Благодаря Ви също за подкрепата през годините, от страниците на Афера. Като варненци ние трябва да се поддържаме, но това не е задължително за журналистите. Ето защо Вашата подкрепа е още по-ценна за мен.

Вие ми задавате много въпроси, но аз ще засегна само два от тях, – които смятам за най-важни. Вие започвате с това, че „след великите журналисти от великите столични вестници, дойде ред и на нас – провинциалните мунчовци да зададем някои въпроси”.

Величието на един журналист, уважаема госпожо Томова, не се определя от града, в който той работи. Истинската журналистика се бори  винаги срещу съществуващите недъзи на обществото. Тя винаги бичува и критикува властта, а не я възхвалява. Вие следвате неотклонно този принцип в своята журналистическа практика. Имате талантливо перо на публицист. Но преди това Вие имате остро око на социолог, който вижда и анализира проблемите на обществото. За всичко това заслужавате признание и поздравление.

Но заедно с това ще кажа, че не споделям  Вашите лични нападки към някои държавни и обществени деятели. За да защитите обществото и морала, Вие понякога нападате лично публичните персони. Вярно е, че това е нормално за Балканите. Нашите нрави и отношения са по-грубички. Но за да отговорим лично на някого, трябва той лично да ни е нападнал. А така, в защита на обществения интерес Вие си създавате лични врагове. Струва ми се, че това не е градивен подход. От това никой няма полза – нито Вие, нито обществото, нито засегнатите.

Втората тема е отговор на Вашия въпрос „Ако трябва да избирате кой да бъде премиер на България, на кого ще заложите от изброените: Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Иво Прокопиев, … Веселина Томова…?”. Ще Ви отговоря, – аз избирам Веселина Томова. Но народът избра Бойко Борисов.

За да разведря настроението, Ви разкажа следната случка, която ще разсмее публиката.

Преди петнайсетина години, като главен прокурор, се наканих и аз да отида за една седмица на море в Евксиноград. Взех си книгите и материалите, за да довърша една научна работа. Там срещнах случайно главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов. Тогава, както знаете, сред управляващите доминираха две групи. – На юристите, водена от вицепремиера Пламен Панайотов, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, покойния министър на вътрешните работи Георги Петканов, министъра на отбраната Николай Свинаров и др.  Втората група беше на юпитата-икономисти, дошли от чужбина,  – министъра на финансите Милен Велчев, министъра на икономиката Николай Василев, министъра на транспорта Пламен Петров, зам.-министъра на екологията Любка Качамакова и др. Всички те се имаха за аристократи, родени патриции и гледаха отвисоко на плебеите като нас – „Бойко и Филчев”. Затова Бойко Борисов се зарадва като ме видя. Съзнанието му беше обсебено от борбата с престъпността. Постоянно говореше за операциите на МВР в миналото и планираше нови действия срещу престъпниците. За друго не можехме да говорим. Затова му дадох му среща на следващия ден на плажа, да си починем и ние като хората.

На другия ден се видяхме и той невинно предложи (тук внимавайте в картинката):  „Да излезем навън от Евксиноград, да ни видят хората и да знаят, че сме заедно срещу престъпността”. Аз наивно се съгласих, прескочихме северната ограда и  попаднахме на плажа пред шведския хотел. На пясъка гъмжи от хора. Като го видяха хората се втурнаха към Бойко Борисов с викове: „О-о-о, господин генерал, да се снимаме заедно”. Заобиколиха го 20- 30 жени. Той избра най-възрастната от тях – една пълничка лелка, прегърна я през рамо и я попита: „ Как те викат ?”. „Мария”, отвърна тя през смях. „О-о-о Марче, ама да не те бие твоят ?”, рече й Бойко. „А-а-а, защо ?” пита Марчето. „Е, нали тука се снимаме”. В този момент Бойко видя, че аз стоя умърлушен настрана, незабелязан от никого, с чехлите под мишница – моите чехли от едната страна, неговите от другата, и каза: „Я дайте на главния  прокурор фотоапарата, да ни снима”. И  така ми вдигна ранга – освен чехлите, вече държах в ръцете си и фотоапарата. Зарадвах се и направих снимката. После, като се върнахме, няколко пъти съм го питал: „Ти нарочно ли ме закара там, да се види, кой кой е?”. Още не ми е отговорил. Тогава разбрах, защо Венелина Гочева го нарече „генерала на народа”.

И накрая госпожо Томова, ще завърша с един безспорен факт. Известно е, че Вие сте се срещали с премиера Бойко Борисов, разговаряли сте дълго, обсъждали сте проблемите на държавата, корупцията във Варна и т.н. И най-важното – харесали сте се един друг. Заради честното и отговорно отношение към хората и държавата.  Не може ли тези градивни отношения да продължат в интерес на обществото. Разбира се при пълно запазване независимостта на Вашата честна и силна гражданска позиция.

С уважение: Никола Филчев

02.08.2018

*Въпроси към Никола Филчев отправени от Веселина Томова:

- Е, след като Ви налазиха маститите, великите журналисти от великите вестници с интервюта послучай 70-годишнината Ви, г-н Филчев, ред и на нас – „мунчовците“, да Ви зададем някои въпроси… Да започнем отзад напред. В контекста на в. 24 часа, който Ви изпрасква един последен, меко казано, странен въпрос: „Като че ли края на живота не е много радостен?“. Много е смешно, когато видни корифеи на журналистическата мисъл Ви „погребват“ и „отписват“ вече, не мислите ли, г-н Филчев?

- Искам много честно да ми отговорите – кое е онова, за което се пукате от яд, че не можахте да направите като главен прокурор на България?

- Давам си сметка, че ние, непрофесионалистите в правото, някак лековато смятаме, че прокуратурата може да направи всичко, за да вкара в затвора Лапачите, които окрадоха България, но все пак – защо, според Вас, прокуратурата жуми за огромни корупционни схеми, които са свързани с управляващата власт?

- Като главен прокурор се бяхте прочули с това да командировате прокурори из цяла България. Това ли остава единствено на един главен прокурор като прийом да „накаже“ прокурори, които очевадно не стават за тая работа?

- Защо колкото повече е некадърен, послушен и зависим един прокурор, толкова повече се издига в кариерата?

- Ако сега, при тази власт и всичко това, което се случва в държавата, бяхте на мястото на Сотир Цацаров, какво бихте направили? Ама само не ми казвайте, че Цацаров е „най-доброто, което имаме като такова“, както би се изразило лицето Цветан Цветанов. Щяхте ли да демонстрирате по-вълчи и мъжки характер?

- Как се отнасяте към това главен прокурор да присъства на оперативки на изпълнителната власт, която априори трябва да гони и преследва, популярно казано?

- Ако убият корумпиран прокурор, какво ще се случи?

- Много Ви моля, господин Филчев, разяснете популярно как се торпилира работата на прокуратурата по едно разследване, когато тя е принудена да „бъде господар на досъдебното производство“ на некадърни служби и полиция, които предоставят нефелни „безспорни доказателства“? И защо в повечето помпозни „акции“, прокуратурата в тези случаи върви след тези поръчкови некадърници, а не се налага над тях, включително и разследвайки именно тях?

- Призвание ли е да си прокурор? И от кое по-лошо се спи – от това да си прокурор, или съдия?

- Костов бе бащата на „криминалната приватизация“. Защо не успяхте да го заковете?

- Ако Вие трябваше да избирате кой да бъде премиер на България, на кого щяхте да заложите от изброените: Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Иво Прокопиев, … Веселина Томова…

- Къде според Вас е сбъркана съдебната ни система, за да има такова тотално недоверие в нея?

- Може ли да някак да бъдат изринати с лопата всички некадърници и корумпета, или … в някой следващ живот?

- Гледате ли сте руския серил „Меч“? И когато съдебната система не въздава възмездие и справедливост, идва ли време за „Меч“?

- Какво е за Вас свободата, г-н Филчев?

- А революцията? Първо в душата ли започва, или последно там приключва?

Коментари 22 за
“ЕКСКЛУЗИВНО! НИКОЛА ФИЛЧЕВ: АЗ ИЗБИРАМ ЗА ПРЕМИЕР ВЕСЕЛИНА ТОМОВА. НО НАРОДЪТ ИЗБРА БОЙКО БОРИСОВ”

 1. Пучи-таеми г-н Влъдимир Кънчеф, бих ли моал да ти го тура ?

 2. Весе, Томова,
  Варненка си и трябва да знаеш прякора на г-н Филчев, от времето когато прокурорстваше тук във Варна. Ако се подсетиш, ще разбереш, че не той е лудият в интервюто ти с него! Той е друга топка в сравнение с Цацаров или Татарчев – по – висока и по-въртелива! Но дали е бил по – потребен на обществото? Едва ли! Препоръките му към теб са меко казано смешни – директни като ударите на слаб боксьор, какъвто бе и ще си остане той!

  1. Филчев никога не е бил прокурор във Варна. Филчев започва кариерата си като съдия, така, че това си го измисляш с прякора. Пък и едва ли на един млад съдия ще лепнат прякор. След две-три години като съдия, Филчев печели конкурс за докторант-тогава аспирант, така се наричаха- и отива в София и после никога не е работил във Варна.

 3. Жалко, че бай Кольо не можа да види сметката на мошеника Софиянски. Онзи си плати в съда за четирите дела срещу него, пък и обвиненията не бяха изпипани. Софиянски разпродаде на свои приятели общинско имущество за жълти стотинки, отделно-заменки, вкарване на общинско имущество в търговски дружества, всякакви далавери. Сега мошеникът, който сади домати и чушки в каварненското село Поручик Чунчево-демек прави се на „народен“ човек- не си знае парите. А можеше да търка наровете на Софийския затвор на бул. Столетов. Същото и с Антоан „Меката китка“, Стуци Пияндето, Любо Пъпката, Муравей, Чародей и останалата депутатска фауна. Фактически Филчев бе сам срещу цялата мафия. Отиде си от поста с достойнство, а доста мръсници го изкараха какъв ли не.

 4. По времето на Филчев имаше дела срещу корумпирани политици. Но политиците се измъкнаха от правосъдието, като се откупиха чрез съда- Ване Цигането от с. Драгалевци, Софийско, жена му- партийната секретарка, Софиянски, Мистър 10 %, Любо Пъпката, Лучано и др. За някои от провалените дела вина имат и прокурорите, които не повдигнаха обвинения за каквото трябва, а за каквото се знаеше предварително, че няма да издържи в съда. Подобен трик се прилага, Филчев не може да следи всички дела на всички прокурори. По-късно, вече при Велчев, се монтираха дела от милицията, по които бяха осъдени невинни хора-например делото „Килърите“-типичен пример на монтиран процес от милицията. При Филчев нямаше монтирани процеси. Самият Филчев е изявен учен, може би най-добрият специалист по наказателно право в България. За съжаление в УНСС му взеха курса по наказателно право, който той дълги години водеше на студентите.

 5. Единият обсебен от „борбата“ с престъпността, другият замаян от престъпността, резултат абсолютната нула.
  По едно време се разнасяше едно интервю „Господин Филчев ли е? – Не, тук е плод зеленчук“.

 6. о.р. генерал Атанас Атанасов до "Гражданина" каза:

  За какво да бъде разследван бе, ГОВЕДО. Помогни ми да го вкараме. Иначе на теб ша ти го вкарат – трибуквен, триъгълен, железен, с омотана бодлива тел. И тогава ша пищиш, ама мени ме нема

 7. Все едно гледам интервю с Цацата след 5 г., кога вече е аут от властта, ама се радва на не-миришещите пари от мандата си….
  Този беше същия продажен боклук… Този идиот не трябва да дава интервюта, а да бъде разследван до девето коляно…

 8. Малко са людете от тоя много прост народ които да са наясно какви ги натвори т.н. главен прокурор. Школовката му е…. отлична

 9. Щом и бившият главен прокурор Никола Филчев е на амбразурата като Матросов, да защитава ( ПРЕСТЪПНИКА, КРАДЕЦА, ЛЪЖЕЦА И НЕГРАМОТНИЯ ПРОСТАК ) – Боко Кратуната, това означава, че много скоро на Праните гащи от село Банкя, ще му резнат главата до кръста !

  БРАВО !
  ЧЕСТИТО !

  1. Верно , че г-н Филчев е висша класа , ама не е чак токова трудно да вникнеш в смисъла на думите му – просто се постарай малко преди да се изпьокаш ;)

 10. казал съм го ,и пак ще се повторя,Томова е смела жена за разлика от 99 процента,,мъже“ в БГ. За мен тя е българската Жана,ДАРК.

  1. Напълно споделям написаното от теб,Г-жа Томова се оказа по-мъж от всички мъже в България,дано Бог я закриля и пази!

 11. За Бойко Тиквата: „Съзнанието му беше обсебено от борбата с престъпността.“
  Това виц ли е?

 12. Г-жо Томова , прекалено сте умна ,за да се занимавате с Филчев . Не падайте толкова ниско ! Ако искаше , щеше да направи каквото трябва и когато трябва , да не са нещата така сега ! Факт че не ги направи когато трябва ,говори много за него , институцията която представляваше – тогава . Сега да ми бляботи , и да хвърля прах в очите ,просто “ не лепне“ .

 13. Да, прав е другарят Филчев, щото: „Птиците родени в клетка, мислят, че летенето е болест“! И какво остава за тълпата анонимно кудкудякащи и враснали се в имотчетата си българи, освен да се домогват до благоволението на петела, който пък се различава от тях само по натрупани тлъстини и по-як клюн?

  „Аз съм прост и вие сте прости – значи ще се разбираме!

  Марксистката философия и революционният патос може да се вясват платонически в предишните писания на професора, но когато става дума за неудобни въпроси, отговорите трябва да са „удобни“.
  Щото, кой е о.з. Главния прокурор, та да рита срещу статуквения ръжен — жални му старини после!

  Пък и както казва БОСИЯ (дано не се налага скоро да пиша „казваше“), всичките тия, минали през властта, имат по някой друг скелет в гардероба, който ще ги приземява при всеки жалък опит за летене.

  На тези Ваши въпроси, г-жо Томова, достойно би отговорил само българин с възрожденски дух и хайдушка кръв. Останалото е джендърма!!!

  1. ..,,vaodushevlenieto,,na Venelina Gocheva ,,ot Boyko,,e prodiktuvano,ot edna,,ne leka sreshta,,v saunata..ne leka za B.B..ha/ha!

 14. Г-жо Томова син съм на баща прокурор и съдия (до 1946 г.) племенник на главен прокурор (1954 – 59 г) и на окръжен военен прокурор (във Варна – цял живот). Имам поглед върху Филчев. Той на стари години се опитва да се измъкне от изключително острите Ви, но абсолютно коректни въпроси, като Ви разказва съвременни притчи и Ви омайва с виртуалния си избор. А в действителния си прокурорски живот, подобно на Цацаров, не направи нищо по-съществено, (както впрочем и Татарчев). С това си поведение само доказва слугинската роля на институцията, в която е поставен – както преди, така и сега. (Борис Велчев поне не се ежеше.) Приемене, моля, моите почитания. Впрочем, започвам компютърния си ден с Вашия сайт. Бъдете здрава и въпреки кочината – усмихната!

  1. ..,,.CHISTI IMIDG,,PROKURORAT LUD!KAKVA ,,DRUGINKA,,OT ALCHNI SATRAPI ,NA DARGAVNA HRANILKA,SI ,,VODESHE,,S NEGO…OPG/ZA REKET,PORACHKOVI OBVINENIJA,POLICEYSKI AKCIII I…UBIYSTVA…ZATOVA SEGA SE MAZNI NA BOYKO,ZASHTOTO PRI EDNO VAZOBNOVJAVANE NA,,STARI DELA,,/TOY IZLIZA PARVI,KATO LAYNO NAD VODATA…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>