Публикувано на 26.08.2008 / 13:11

Д-р Димитър Игнатов: Костов е манипулиран тежко от д-р Михайлов

 

 

Завоят към Костов, който направи Бойко Борисов в интервюто си пред “Труд”, предизвика различни оценки в ДСБ. Едни подкрепиха съюза между ДСБ и ГЕРБ в рамките на общата десница, други смятат, че на Бойко не трябва да се вярва. Защо се получава това разногласие сред колегите ви, д-р Игнатов?

– И аз търся причините, и то дълбоките, за това разногласие. Тъй като г-н Борисов още не е направил завой. Това е само една крачка към обединените усилия на партиите, членки на ЕНП, които трябва да синхронизират своите действия с извънпарламентарните сили срещу тройната коалиция. И тъкмо когато започваме за работим заедно, се появи във вашия вестник една депутатка, Евдокия Манева, и отново заложи бомба, като каза: “Не можем да вярваме на Борисов, дайте да си вървим по нашия път”.

Защо да е бомба, тя изразява своето мнение?

– А трябва ли да вярваме на Манева, веднага си задавам аз въпроса.

Е, трябва ли?

– Познавайки г-жа Манева, не мисля, че тя е слънчасала от августовското слънце, за да направи такова изказване, равно на политическо харакири. Друга е причината и тя е в отношението на група хора в ДСБ, начело на която стои един човек, който е ужасен манипулатор, към процесите на обединение в десницата.

Кого имате предвид?

– Д-р Николай Михайлов, той е манипулатор от най-висша класа. Михайлов е манипулирал чужди разузнавачи, хванати в България преди 89-а година. Манипулирал е белогвардейците, които живееха в България. Манипулирал е хората, които работеха в Националната здравноосигурителна каса, където и той е работил, за което аз твърде късно научих.

Как ги е манипулирал?

– По особен начин. Манипулирал е и хората, които създадоха ДСБ и които откъснаха тогава сърцата си от СДС, за да направят нещо ново. Д-р Николай Михайлов съумя така да изманипулира нещата, че идеята за нова партия с чисти помисли, с рационалност и европейско мислене беше погребана още с неговото появяване. Не се срамувам, нито се страхувам да му кажа това в очите, защото съм му казал преди 2-3 години чрез негови приятели. Но сега го казвам публично, защото не искам днес, когато е заложена една съвсем начална единна връзка между опозиционните сили, отново да се появява някой, който да разбива нещата и пак да дава възможност на БСП и на премиера Станишев да говорят, че те нямат алтернатива на управлението си. Естествено, че при такава разбитост в десницата няма да има алтернатива.

– Д-р Игнатов, защо говорите така за д-р Михайлов? Нали той подтикна Костов да създаде ДСБ? Да, след като видя, че Костов прави от партията си секта, д-р Михайлов се отдръпна от него и започна да го критикува.

– Михайлов да е подтикнал Костов да създаде ДСБ? В създаването на ДСБ аз съм един от учредителите на тази партия, най-голям дял имат онези 27 депутати, които напуснаха СДС тогава. Д-р Михайлов се появи по линията на група, клуб “Диалог”, която заявяваше своите граждански претенции. Аз имам една огромна грешка, която съм признал пред колегите, които напуснаха СДС – не разкрих факта, че начело на “Диалог” стоеше едно ченге – д-р Христо Димов. Ужасно ченге, което е служило и преди, и след 1989 г. в НСС. Тогава не пожелах да кажа, че този човек не е чист. Д-р Михайлов също е свързан с бившата ДС и си залагам за това главата на дръвника. Нека той да ми я отсече! Тези хора минираха обществената подкрепа за ДСБ. Е, сега виждаме резултата.

Каква е ползата на д-р Михайлов опозицията да е разбита? Да не би да допускате, че той работи съзнателно за управляващите?

– Не само че съзирам – от 3-4 години съм дал доказателства за това на колегите си. Предупредил съм ги, че неговата задача е да разбие СДС и изобщо десницата. Да не говорим, че тежко манипулира Костов. Това е много страшно и опасно!

– Вие сега хвърляте истинска бомба! Всички знаехме за тесните връзки между Костов и д-р Михайлов. Престанали ли са да си вярват?

– Бомбата отдавна е заложена. Отдавна исках това да го кажа публично. В ДСБ има една група: Евдокия Манева, Антонела Понева, Нено Димов, които се готвеха да напуснат ДСБ и така да обезглавят Костов по парламентарен път. Д-р Михайлов не само ги дирижира, той подготвя процеса. Тази идея се поддържа яростно чрез вестника на Явор Дачков. Работи се системно, дълбоко отвътре в партията за унищожаването на Костов като политик. А всъщност той ги създаде. И аз знам защо викат срещу него.

– Защо?

– Защото не ги изведе на власт. Те са жадни за власт. Те нямат кауза. Искат власт.

Спомням, че в ДСБ имаше една теза – ние сме малка спретната партия, която се чувства удобно в опозиция. Тя отпадна ли?

– Е това европейска позиция ли е? Това е насаждано послание, в основата на което е Михайлов с неговите толстоистки идеи. Не може да има партия, която да стои настрани и да не се бори дори за Купата на Съветската армия. Ние трябва да работим, за да по-кажем на обществото, че тройната коалиция има алтернатива.

И тя е в съюза Костов – Борисов ли?

– В момента дясната амалгама се нуждае от всички играчи – нито само от Костов, нито само от Борисов.

Но за това трябва доверие помежду ви. Борисов се извини на Костов за “Гаргамел” и за лошия политически език, но защо Костов не реагира?

– Вероятно ще реагира. Костов е човек, който разбира от жестове, разбира добре политическия език и посланията и ще отговори по подходящ начин. Едва ли трябва да искаме от него начаса да се обяснява в любов на Борисов.

Синдикатите отказаха да подкрепят подписката ви. Желязко Христов заяви: опозицията първо да се обедини, да представи алтернативна програма за управление на страната и тогава да протестира. Сърдите ли им се?

– Не. Разбирам ги. В това насипно състояние, в което сме сега, никой на никого няма да вярва. Трябват сериозни обединени действия. Сигурен съм, че щабът на трите партии, членки на ЕНП (Цветан Цветанов- ГЕРБ, Любов Панайотова-СДС, и д-р Петър Москов – ДСБ, – б.р.), ще започне да набира сила и да работи активно с много хора и организации. И в това ще му е силата – да събере огромен брой мнения, на базата на които ще се разбере кога обществото ще е готово за промяна, за да се вземе нужното решение. Защото в момента не само че е лято и че никой не мисли за политика, но не е избистрен и въпросът – има ли нагласа за смяна на ориентацията на България.

– В какъв смисъл?

– Ние не говорим само за смяна на правителството на Станишев с правителството на Х или У. А за смяна на ориентацията на България. Историческа мисия на българската десница е още веднъж да определи хода на България, вече в рамките на НАТО и ЕС – да скъса връзката с Русия. Не в икономически, а в политически смисъл. Това е стратегическата цел на десницата. Ако излезем от политическата зависимост на Русия, тогава нещата в България полека-лека ще се оправят. За това трябва да работим, а не да си хвърляме един другиму кал.

Вашата задача каква е?

– Доколкото мога с влиянието, което имам, да помогна за обединението на десните хора и за присъединяването към тях и на други.

Протестите, които замисляте, едва ли ще имат мащабността, която очаквате. Ако се провалите, това няма ли да е гибелта за десницата?

– Ами като се говори така разнопосочно, как да ни повярват хората, за да се вдигнат! Докога ще живеем така – с кражбите, с корупцията, с цялата тази простотия, която се развива 19 години? И докога ще говорим един срещу друг? Така ли ще убедим хората, че имаме кауза, морал? Няма такъв феномен! Затова смятам, че в момента тази група хора от ДСБ са в дълбока акция. Вече два месеца по радиа, телевизии и в пресата се развива една и съща теза – че това правителство няма алтернатива. Това е най-голямата лъжа, изречена днес. Това правителство има алтернатива и тя е в честните и почтени хора на България. Само че те в момента не са обединени.

Смятате ли, че ще има предсрочни избори?

– Не съм много убеден. Времето на революциите отмина. Пък и не виждам защо днес трябва да се прави революция по начина, по който станаха събитията през 1997-а. Ние не спечелихме кой знае колко от тази революция, макар че бяхме преки участници в нея, тъй като не завършихме пътя революционно. Ако бяхме завършили пътя както на 9 септември, днес България сигурно щеше да има друга съдба. Ние завършихме някакси половинчато – нито марксистки, нито демократично. Оставихме нещата по средата и затова днес България се гърчи. Втори път да се прави такъв експеримент не е нужно. А и сега управлява тройна коалиция, която е абсурдно да се самосвали.

Защо тогава Борисов издига все тази теза?

– Защото иска да подскаже, че трябва да има принципи, едни от тях са моралните. Да има поне един мъж да каже: “Като съм крив, крив съм, като съм прав – прав съм!” Това иска да подскаже Борисов и да усили този мъжки елемент в поведението на Станишев. Но за съжаление не може да го усили. И трябва промяна!

Валерия Велева

В. “Труд”

Коментари 0 за
“Д-р Димитър Игнатов: Костов е манипулиран тежко от д-р Михайлов”

 1. чЕРВЕНИ ГЪЗЕЛИЗЦИ И ЕЗИЧНИЦИ/МИНЕТЧИИ/ ДА ГО ДУХАТЕ НА КОСТОВ, АКО НЕИСКАТЕ НА НЕГО- НА МЕН

 2. Никакъв монопол не е Лукойл-днес всяка безниностамция може да внесе бензин от Румъния,Гърция-ако там е на по-ниски цени…
  Досиетата..само комплексарите и роби по душа се сърдят на Костов,че не им донесе Свободата на тепсия.Досиетата бяха отворени-всеки можеше да си прочете досието-царя-ченге ги засекрети.Виновен ли е Костов,че-Богомил Бонев,Евгени Бакърджиев-станаха партьори на Чорни и мафията,,Христо Бисеров,Йордан Цонев-станах видни ДПСари,П’тьо Стоянов-разбития авар–си продадоха душите.

 3. Приватизацията която направи Костов е единствената възможна за възможностите на разбитата и банкрутирала държава .От 1989 г. българската икономика беше социалистическа/пригодена за СИВ/ в един капиталистически свят. Всички единици на българската икономика-трупаха дългове,наливаха се пари в нерентабилни предприятия.За Лукойл-такава е била възможна-при липса на други желаещи,или недобри оферти-така я е направил-наоколо Лукой има монопол в Балканския регион-по радио Свободна Европа-казаха,че това са първите свежи пари които влизат в България.

 4. ЗАЩО ИЗТРИХТЕ КОМЕНТАРЪТ МИ ОТ ВЧЕРА?! Зщото нарекох Игнатов подлизурко и пияница, а Михайлов безплодно мъдруващ негодник ли?

 5. В допълнение на Историк искам да добавя, че Костов хариза на руснаците и Лукойл и с това на практика им даде пълен монопол и контрол на пазара на горива в България. Освен това по време на приватизацията най-много се облажи червената номенклатура.
  Най-големият му грях е, че когато имаше пълната власт не извади досиетата и не проведе лустрация. Само това да беше направил сега България щеше да изглежда по друг начин. После проплака, че не можал, защото КС не му разрешили. Само забрави да спомене, че двама от членовете му бяха сутрудници на ДС от квотата на СДС…

 6. По-голям виц от този няма. Та нали Костов създаде ВИС, която под контрола на руската мафия бореше предишната руска мафия. Та нали Костов даде Ривиера и Зл. Пясъци на руската мафия, т.е. на Кюлев и ВИС, и още лично ходи да си събира данъка „корупция“, защото на никого няма вяра. Та нали Костов ежедневно плюе срещу американските интереси в България, вкл. срещу американски компании и личности, които явно или по-малко явно са свързани с американските служби. А те са истинските гаранти срещу безконтролното проникване на руските интереси в България, не мерзавеца-крадец Костов, който предаде USA.

 7. СДС-Спетема ООД-не знам как може да си десен избирател и да симпатизираш на политици като Юруков,П’тьо Стоянов ,Едвин Сугарев-които мислят еднакво с БСП за управлението на СДС /Костов/ 1997-2001 г.? Как може демократ и комунист да имат еднаква лексика за Иван Костов ? Абсурд !
  ДСБ-Иван костов-доказа се като политик-изтръгна България от директната руска орбита.Много хора от обкръжението на Костов си продадоха душите-но въпреки всичко България „отлепи“ благодарение на него.България днес има нужда от него

 8. Политческата ориентация в България се определя от нивото на интелекта на електоралната единица.
  -Атака-атакистките говеда са комплексирани човечета,фантазиращи Долен Сидеров като „Крали Марко-“ ,дето освобождава роби-българи -атакизма е допотопен босненско-сръбски национализъм-МИлошевич-разбит от НАТО и Европа
  -ГЕРБ-ако не са самотни жени,хорица впечатлени от бицепса на Бойко-няма друга оснава на която да му се вярва-биографията му говори против него
  -БСП,НДСВ-подобно на атакистите-спомени за 6 ст трамвайно билетче и вервайте ми-8оо дни-наивници

 9. Тези доктори нямат ли друга работа бе хора.Те не се ли занимават с медицина.Аман от простаци бе!Я ги пратете на село да им теглия един бой.Пък поле нека се оплакват че съм ги манипулирал.

 10. Какво ни интересува тогава Българите?! Хайде дайте едно градивно мнение останалите които са коментирали. Той казвате плюел, а вие какво направихте с интервюто му – ами изплюхте се отгоре му и вие. Хайде дайте алтернативата бе „будни“ българи. Всичко знаете, ама само плюете. Не съм костовист, но май той ни трябва. А за късането с Русия, се казва „политически“. Вие анти американците не виждате, че и руснаците са същите. Всеки чужд елемент в управлението на България е Анти България. US, RU и TR трябва да се отсранят от политиката. Сидеров и Костов трябва да изградят обща платформа, ако е възможно

 11. всички ние сме едно голямо недоразогъзие – т.е. нито сме съгласни нито сме против. искаме и душата в рая и това в онова, ама така не дават. десни, леви, енп, бсп – глупости на търкалета. българите вече нямат нито чест, нито достойнство, нито това ги интересува. капути.

 12. Д-р Михайлов се появи по линията на група, клуб “Диалог”, която заявяваше своите граждански претенции. Аз имам една огромна грешка, която съм признал пред колегите, които напуснаха СДС – не разкрих факта, че начело на “Диалог” стоеше едно ченге – д-р Христо Димов. Ужасно ченге, което е служило и преди, и след 1989 г. в НСС Господа бивши и настоящи шефове на НСС,това го твърди не кой да е,а бивш п-л на Българския лекарски съюз и бивш шеф на Здравната комисия в НС.Във връзка с това твърдение на господина ,ако е вярно чакам да си получа трудовите възнаграждения за минло и настояще време.

 13. Д-р Мих. е хипнотизатор №1 в Бг. Слага си шлем с антенка на главата и хипнотизира широките народни маси, а пък какво остава и жалкия И.К. да не манипулира. С две думи педал от най-висша класа.

 14. „Историческа мисия на българската десница е още веднъж да определи хода на България, вече в рамките на НАТО и ЕС – да скъса връзката с Русия“.
  Доноснико, ние пък си мислим, че България трябва да има наистина националноотговорна политика, да не мрази никого, да си сътрудничи – в изгода на гражданите си, с всички, които са полезни за страната ни. И като клеветиш, какво постигаш? Както казват силно мразените от теб руснаци – „Попал в газету!“

 15. Д-р Игнатов изглежда продължава да прекалява с алкохола. Развил е параноя и дрънка глупости. Още не може да прости на хората от „Диалог“, които с честната си позиция го издухаха от политиката и сега прави мили очи на Костов отново да го приюти. Колкото до Михайлов – ама не намесвайте световната конспирация, моля! Михаилов е едно велико недоразумение, същество склонно само и единствено към безплодно мъдруване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *