Публикувано на 05.04.2009 / 11:42

ДПС – лобитата мерят сили за изборите

 

 

Люта борба за оцеляване при следващата власт подеха воюващите лобита в ДПС. Удари под кръста си раздават хората на организационния секретар на партията Касим Дал и малобройната групичка около вицепремиера зам.-шеф на партията Емел Етем, съобщиха източници на "Поглед" от централата на ДПС. Причина за това е заканата на Ахмед Доган да смени около 60 процента от настоящите си депутати с нови лица и да обнови партийните листи за предстоящите парламентарни избори и вота за Европарламент.
Касим Дал вече успя да наложи лидера на младежката организация Корман Исмаилов на избираемо място в листата за евродепутати. Етем пък от своя страна прави всичко по силите си да прокара кандидатурата на близката й Ализан Яхова, шеф на фонд "Земеделие" и зам.-председател на МДПС за депутатската листа. Амбиции за следнащото Народно събрание има друг верен кадър на Етем – Сибел Реджеб. В Русе вицепремиерката отново ще разчита на Райхан Аблеким, който е един от двамата й верни депутати в настоящия парламент. С депутатската банка ще се раздели бившият земеделски министър Нихат Кабил. Той беше в близки отношения с оргсекретаря на ДПС. Родната структура на Кабил в Добрич категорично отказвала да го номинира за депутатски мандат. Ексминистърът е и в открита вражда с партийния лидер и областен управител Ердинч Хаджиев. Освен това Доган дори отказвал да го приеме в сараите си в "Бояна", което било сигурен знак на начолото на политическата му смърт, твърдят депупати от ДПС.

Новият председател на столичното ДПС Тимур Халилов, който е роднина на Касим Дал, също не криел амбициите си да става депутат. Бившият тв водещ от БНТ настоявал пред Доган да оглави списъка в София, като обещавал структурата му да спечели поне един депутатски мандат. От близо месец Йордан Цонев е в немилост пред началника си. Депутати разказват, че по време на заседанията на Централното оперативно бюро шефът им го наричал подигравателно "Данчо Шута". Това обиждало много Цонев, като дори заплашвал с "напускане". Далеч по-добри шансове за втори мандат има Христо Бисеров. Той и Рамадан Аталай със сигурност ще са начело на листата в Хасково. Със сигурност в листата на ДПС в Плевен няма да присъства Митхат Метин. Той се прочу с безогледното си кадруване в земеделската служба в Левски. Метин бил и във вражда с общинкия лидер Вахит Арслан, който пък е близък приятел и съкилийник на Доган.

На тези избори Сокола се кани да се кандидатира не от Кърджали, както бе през 2005 г., а от Варна. За ДПС морската столица има символично значение като град, в който е учредена партията. Старите кадри няма да предадат позициите си без бой. Много от тях държат да се показват на публични места по време на партийни прояви. Критики от електората търпи депутат Юнал Тасим. В местните им организации недоволствали, че са се отдалечили от обикновените хора, а на Тасим многократно било напомняно, че е забогатял твърде много по време на двата и депутатски мандата, което дразнело бедните избиратели. На младежката структура в Кърджали разчита Неджми Али, които още отсега демонстрират готовност да го подкрепят. Причина за това стана искането му младежи да влязат в реалната местна власт, което бе посрещнато на нож от областния лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер. Шансове за включване на избираемо място в листата има и сегашния зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Твърди се, че той ще бъде на второ място в списъка на номинираните. В ДПС твърдят, че на избираемо място в Кърджали Доган ще посочи и жена. За него се спрягат имената на кметицата на Кирково Шукран Идриз и парламентарната секретарка на земеделското министерство Салиха Емин. Депесари обясняват хода на Доган с намерението на БСП за водач на червената листа да бъде издигната д-р Семра Изетова. Треската около предстоящите избори в ДПС роди и политичедски куриози. Своеобразен търг за контролираните от него ромски гласове е обявил зам.-председателят на структурата на ДПС в София Георги Горанов, научи "Поглед". Чрез свои хора депесарят съобщил на БСП и ГЕРБ, че контролира около 3000 цигански гласа. Срещу подходящо финансово предложение, той бил готов да ги накара да гласуват за тях.

 

В. „Поглед”

Коментари 0 за
“ДПС – лобитата мерят сили за изборите”

  1. наш Янко Станев вярата си продаде пари на Данчо салфетката даде а го нема по листите Амеде внимавай Янко Станев длъжен не остава Ралчев му е резервния ход токо виш и войвода от вмро станал само да е на общинската ясла той е много амбициозен даже в сдс мечтаеше да е министър тока че него бъзикайте

  2. kakvo o4akva dan4o-mentata.ta toi si e 6ut po rojdenie.a tozi dogan oste li e jiv mrusnata mu gad s gad.niama li koi da napravi na bulgaria podaruk za sledvastia 3-ti mart kato go zatrie ot liceto na zemiata.tozi kretenoid.

  3. Затова всички българи трябва да гласуваме иначе Доган ще ни управлява.

  4. Колко правителства се смениха? Всяко се захващаше с грабителство. Някое потърси ли смета за престъпленията на предходното? Не! Защото властта е една и съща.Само куклите различни. Кукловода – вечен.
    Кого ще избереш на „изборите?“
    Той е избран предварително, независимо от твоя вот.
    Виж в Нова Етика: http://www.newethic.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *