Регистрация
Публикувано на 13.09.2018 / 11:09

ДОГАН КУПИ 70% ОТ ТЕЦ „ВАРНА“ ОТ ДАНАИЛ ПАПАЗОВ. ПРЕЗ ОКТОМВРИ М.Г. ДОГАН ЗАЯВИ ПРЕД „АФЕРА“, ЧЕ СТАВА БИЗНЕСМЕН, ПРИКЛЮЧИЛ С „ОПЕРАТИВНАТА ПОЛИТИКА“

АХМЕД ДОГАНПрез октомври миналата 2017 година, Ахмед Доган лично заяви пред АФЕРА, че е престанал да се занимава с оперативна политика и че започва да се занимава с бизнес. Дни след това регистрира обща фирма с Румен Гайтански.

Днес „Капитал“ съобщава, че през август тази 2018 година Ахмед Доган е купил от синът и дъщерята на Данаил Папазов 70% от транспортната фирма „Сигда“, с която бе придобита ТЕЦ „Варна“ за около 48 млн.евро от ЧЕЗ.

ТЕЦ „Варна“ бе купена от Папазови неработеща и бе рестатиртарана през държавни пари отпуснати от т.нар. студен резерв, пише „Капитал“.

Доган е купил от Станислав Папазов 36% от „Сигда“, а от сестра му Ивелина Папазова – 34%. След продажбата двете деца на бившия министър остават съответно с 16 и 14%. Цената на придобиване на дела от Доган не става ясна, тъй като е уредена в анекси, които обаче не са приложени.

Семейството на Папазов на 20 декември 2017 г. придоби централата за поне 48.5 млн. евро от чешката CEZ (толкова е сумата, посочена от CEZ в отчета като чист приход от продажбата на ТЕЦ „Варна“), която я беше затворила от 2015 г., тъй като я считаше за икономически нежизнеспособна и генерираща само загуби. Около половината от сумата – малко над 24 млн. евро, беше финансирана с кредит от Първа инвестиционна банка с доста високата за пазарните нива 7.5% лихва. Повечето от останалите пари вероятно са дошли от наличния кеш в самата ТЕЦ „Варна“. От годишния отчет на компанията става ясно, че 37.5 млн. лв. от наличните година преди това 43 млн. лв. са предоставени като текущ заем на свързани лица, пише „Капитал“.

И още: Сделката не води до реална смяна на контрола, тъй като не се предвиждат никакви промени в ръководството, нито поне представител на новия мажоритар в борда. На общото събрание ден след сделката „Сигда“ остава с двамата си управители – Данаил Папазов и сина му Станислав, като е взето странното решение дружеството „да продължи да съществува и да развива дейността си като дружество с ограничена отговорност с непроменена фирма, седалище и адрес на управление, предмет на дейност, капитал, управление и представителство“. Само е променен уставът му, като е отразен новият съдружник, като все пак Папазови ще имат блокиращ глас при ключови решения за компанията, които трябва да се вземат единодушно или с 3/4 от гласовете. В ТЕЦ „Варна“ засега също няма промени в борда, в който освен изпълнителния директор Данаил Папазов, влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е дългогодишен финансов директор на „Пристанище Варна“ управляваното от 2001 до 2013 г. от Папазов, когото той като транспортен министър назначава за председател на управителния съвет на НКЖИ. А вторият е дългогодишен мениджър в различни държавни енергийни фирми, включително изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица-изток 2″ и по времето на министър Папазов член на борда на БЕХ. Христозов също е считан за близък до ДПС и депутата от партията Делян Пеевски.

Afera.bg

Коментари 19 за
“ДОГАН КУПИ 70% ОТ ТЕЦ „ВАРНА“ ОТ ДАНАИЛ ПАПАЗОВ. ПРЕЗ ОКТОМВРИ М.Г. ДОГАН ЗАЯВИ ПРЕД „АФЕРА“, ЧЕ СТАВА БИЗНЕСМЕН, ПРИКЛЮЧИЛ С „ОПЕРАТИВНАТА ПОЛИТИКА“”

 1. Доган трябва да бъде натоварен на някой военнотранспортен самолет на НАТО или американски и право в Гуантанамо. Да го облекат в бели дрехи и да пише шест месеца обяснения, които после да преведат, защото той не знае никакви езици, освен турски. Да пише за контрабанда, далавери, международни връзки, всички поразии, които е направил. Тук никой не го закача.

 2. Сега прегледах европейските партии,защото не са ми ясни съвсем.
  И с изненада установих,че ДПС са ционистка англосаксонска партия,не го знаех.
  БСП са европейска социалистическа партия,тя е социална партия,доколкото знам и Нинова е към Ротшилд и турците,военните.Долколкото знам и натовската армия в България е от турци,но не е 100% сигурно,просто го прочетох някъде.
  ГЕРБ е създадена от немската фондация Адеауер,либералконсервативна дясна партия.Там са фашисти,нацисти, капиталисти,антикомунисти и все от този род.
  Но либералите са и европейци,затова звездичките май са жълти на Европейското знаме,те са за по-голяма свобода(уж).

 3. В мамковината Му за да си бизнесмен от едър калибър може, но САМО ако ТОЙ ти е съдружник и то единствено на ПЕЧАЛБАТА ! Е, „СГО-ДИХ-МЕ СЕ !“

 4. Бе и аз исках да си купя един- два завода и три ВЕЦ-а ,ама ми казаха -кур тате сирене,кравата бега у ТКЗС-то, карай си Вейроните Бугатитата,копай си биткойните и си питай патката – кой туй нещо България,ве…

 5. Току-що някой написа в „Днес“,че с това са купили Доган и ДПС,за да останат герберите на власт.
  Тези са ебати хамелионите.

 6. След десетилетия честна политическа кариера Доган има десетки милиони да си купи ТЕЦ, в името на етническия мир… Подскачахме за Гинка, а сега – накъде? Май ще си затраем до следващото КТБ. Някой от проституиращите патриоти да каже, че ДПС не е на власт…

 7. Г-жо Томова, оттеглям обидните си думи към Вас с молба за прошка пред утрешния Кръстовден!

  1. Като се иска прошка се целува поне ръка и то от душа, а не щото е Кръстов ден.

   1. Напълно съм съгласен, ама от 15 000 км няма как да целувам ръка, освен по въздуха…

 8. Доган станал бизнесмен ,та кога е бил друг, та да стане сега бизнесмен- пенсионер…
  Дадоха му 500 000 000 лева без дори някой да гъкне, от ГЕРБ ,така се става лесно бизнесмен над 60 години.
  Да са живи и здрави НАП , пак да ги съберат , че Премиера ударно дарява по половин милярд, на калпак.
  Събрани на едно място, парите на държавата ни, се управляват, все едно са лични спестени пари на Доган.
  Г-н Премиер това е мръсно безообразие , защо озлобявате народа и го карате да психясва с вашите и Догановите
  далавери…?
  Има ли кой, да раследва, този пладнешки обир от Българската хазна?

 9. ЧАКАЙТЕ ПРОМЯНА ТЪП НАРОД ,АМА КУР ТАТЕ БАНИЦА
  ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХА

 10. Преди много време и доста пъти писах за Меди Доганов (така се казваше в един период от живота си). Познавам го доста отблизо вече почти 35 г. и искам да кажа:
  - той винаги (поне от началото на 80-те години на миналия век) е бил и си остава креатура на БКП и ДС;
  - това затвори, възродителни процеси, движения, политика – всичко е „мижи, да те лажем“, той просто винаги си е бил един и същ – гаден, долен и потаен агент на ДС;
  - на онези, които го величаят в научно отношение, ще препоръчам да питат кака си Миглена Пръмова (сега преименувала се на Меглена Кунева) как си взимаха „минимумите“ като аспиранти (сега се наричат докторанти), колко пъти са виждали на живо жури или само разписани протоколи от такова „жури“;
  - за парите няма как да питате – Андрей Карлович и Пешо Мастиката му ги даваха с куфарите в брой (лично съм виждал пълни багажници на „Москвичи“ с такива куфари), а той си знае къде и как ги е носил.
  Това беше за сведение от мене, а коментиралите вече и бъдещите коментатори да не се прехласват чак толкова…

 11. „- Не човек, а желязо… – просъскал агентът фашист.“
  Тихо мъртвия казал: – Не, комунист !“

 12. Мутрокрацията и фесовете заграбиха изграденото от три поколения българи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>