Регистрация
Публикувано на 02.05.2018 / 22:57

ДНЕС КОПАХ ГРОБ. А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ КОПАЕ ГРОБ?

БЪЛГАРИЯДнес, на 23-тия ден от смъртта на мама, нашето кученце Главчо – на мама, на татко и мен – припна Отвъд. И вече тича по Божиите зелени ливади…

15 години и пет месеца то бе безусловната любов в дома на татко и мама. Защото кучетата са урок по Безусловна Божия любов. Като че изчака мама, въпреки че от няколко месеца едва ходеше, не виждаше, на няколко пъти го връщах – на косъм да се пресели Отвъд. Изчака я, за да не страда тя за него…

Днес копах гроб.

За първи път.

Прехвърляхме си лопатата с моя приятел Жоро Александров, докато в кашончето, в легълцето си, с любимото си магаренце, най-доброто куче лежеше, като че усмихнато…

А вие знаете ли как се копае гроб?

И аз не знаех. Няма по-голямо Смирение от това. САМ да копаеш гроб.

Някак отстранен си, дори циничен, по-хладнокръвен отколкото си мислел, че може би си. Изумително е да наблюдаваш буците, рохкавата пръст и усилията ти да направиш така, че пръстта да е оформена като могилка. С ръце, с пръсти  да оформяш буците и пръстта, от която идваш и където ще се върнеш…

После, по-късно, внезапно се стъписах пред запалената свещичка у дома.

Така живеем ние – така. Копаейки гробовете си, без дори да го осъзнаваме. Копаем гроба на родината си и вместо в него да падат гадовете, строполяваме се ние с любимите си същества… Отстранени, беззвучни, изстинали, като трупчето на Истината и Любовта, които натъпкваме под земята. Вместо да ги вдигнем нагоре към Слънцето, за да бъдат чути, отстоявани и извоювани.

Когато сам си копал гроб, нищо вече не може да те уплаши.

Защо тогава СТЕ примрели от страх? Нали всички ние, изкопахме гроба на България?

Утре сутрин трябва да бъда в съда за поредното сатрапно дело, заведено срещу мен от един, който няма да нарека мръсник, както няма да нарека и мръсник ментора му ГЕРБ кмета. Защото те нито са копали гробове, нито са падали в тях. Те са най-моралните и светли хора, които претърпяват „болки и страдания“, защото изречените истини за тях, винаги са „лъжи“. Понеже ги казвам аз.

Заявих на адвоката си, че няма да се явя в съда. Защото съм копала гроб.

Защото не ме интересува, защото съм дала обясненията си, защото знам изначално поредната си присъда от мръснишката поръчкова варненска съдебна околия, защото и Левски е забил шамар на един мръсник, но Слава Богу не е жив днес, защото щеше да е осъден от мръсника, защото да казваш истината е като да копаеш гроб.

На втория ден след смъртта на мама една прочула се с порно подвизите си бивша кандидат – кметица на Варна се сети „внезапно“ и тя да ме съди, пет години след поместени за нея публикации. И тя не е копала гроб.

„В един свят, където смъртта е ловец, приятелю мой, няма време за съжаления, нито за съмнения. Има време само за решения“, е казал Дон Хуан на Карлос Кастанеда.

Има време само за решения.

Аз днес сама копах гроб. Както и вие го правите всеки ден в живота си в тая Кочина, в която се намираме.

Има време само за решения.

Чувате ли, гробокопачи, които заравяме живота си: ИМА ВРЕМЕ САМО ЗА РЕШЕНИЯ.

Няма време за съжаления, нито за съмнения.

Който е копал сам гроб, не може да има страх в очите, за да ги гледа от упор и да ги закопае – мръсниците, крадците, отвратителните лицемери, корумпираните магистрати, мафиотите, които ни запушват устите.

Направете го!

Лопати, дал Господ!

Веселина Томова

Коментари 12 за
“ДНЕС КОПАХ ГРОБ. А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ КОПАЕ ГРОБ?”

 1. Ужасно е! Не може да няма изход – все още вика нещо много дълбоко в мен и не ми дава мира – за това, че
  над всички нас, над мръсниците, убийците на хора и животни – стои Висшият разум и въздава! А когато Той най-справедливо въздава и съди …дори небесата треперят !!!

 2. И аз съм го правил на 01. януари преди години. Наложи ми се. Положих животното в краката на роднините ми. И днес помня този ден… Сега ще трябва скоро да положа и урната на мама пак там…

 3. СЪС СТРАШНО МНОГО МЪКА , РАЗДИРАЩА ТА ЧАК КЪСАЩА ВЪТРЕШНОСТИТЕ ТИ,ХУБАВО ЗАКЪТАНО СЕНЧЕСТО МЕСТЕНЦЕ ТАМ ДО РЕКИЧКАТА ДО ЕДНО ГОЛЯМО ВЕКОВНО ДЪРВО,СЛОЖИХ ХУБАВ ГОЛЯМ КАМЪК ОТГОРЕ ИЗДЪЛБАХ И ИНИЦИАЛИТЕ МУ „ЛУ“, БЕШЕ ПРЕДИ ДВАДЕСЕТИНА ГОДИНИ , ПОСЛЕ БАНКЯНСКОТО СВИНЕ ИЗСРА ГРОЗНАТА СИ И ПОСТОЯННО РУШАЩА СЕ МАГИСТРАЛА ОТГОРЕ , ДЕТО ТИКВАТА ГИ НАМАЗА ПЪРВИТЕ СИ СТО МИЛКИ , МРЪСНА ГАДНА И ГРОЗНА…………….

 4. АЗ СЪЩО КОПАХ ДНЕС, АМА В ГРАДИНАТА. ОФОРМИХ ДВЕ ЛЕХИ И ГИ ЗАСЯХ С ТИКВИ! ЗАЩО С ТИКВИ ЩЕ ПОПИТА НЯКОЙ! ЗАЩОТО ТЕ НАЙ-ДОБРЕ МИ ЛЕКУВАТ ДЕПРЕСИЯТА! КАК ЛИ? ЛЕСНО И ЕФИКАСНО! КАТО ПООТРАСНАТ И СТАНАТ ДОСТАТЪЧНО ГОЛЕМИ (МОЖЕ И ДА СА ЗЕЛЕНИ), ОТКЪСВАШ ЕДНА ТИКВА, СЛАГАШ Я НА ЕДИН СТОЛ, ВЗЕМАШ ЕДНА ЯКА ТОЯГА (МОЖЕ И НЕЧЕГАРЕНА) И ЗАПОЧВАШ СИЛНО ДА БИЕШ ТИКВАТА, ДОКАТО СТАНЕ НА КАША! АКО НЕ ТИ МИНЕ ДЕПРЕСИЯТА, ВЗЕМАШ ВТОРА, ТРЕТА, ЧЕТВЪРТА И Т.Н. ТИКВА И ТАКА ДОКАТО НЕ ОСТАНЕ ЧИТАВА ТИКВА! АКО ОЩЕ СИ ДЕПРЕСИРАН, ТРЪГВАШ ДА ТЪРСИШ ДРУГИ ЛЕЧЕБНИ ТИКВИ И АКО ИМАШ КЪСМЕТ, НАКРАЯ ЩЕ НАМЕРИШ ПОДХОДЯШАТА ТИКВА, КОЯТО КАТО Я СПЛЕСКАШ И ДЕПРЕСИЯТА ТИ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ! СТИСКАМ ПАЛЦИ!

 5. Като гледам тая лопата знаете ли как добре ще стои по главите на всички от политическа проституция ГЕРБ, заедно с пуделите от Обединените проститутки и престъпниците от Воля.

 6. Весе, Томова,
  Проблемът не е в това, че няма да стигнат вероятно лопатите в България, ако последваме призива ти за копаене! Проблемът е, според мен разбира се, че много изкопани гробове останаха празни! Има гроб – готов, има кандидат за него, но няма запълване – в това е проблема. Много станаха ходещите живи мъртъвци – все повече пречат на нормалните , които искат да живеят нормално. Явно това е и прекомерно желание – как ще живееш ти, когато някой велик не иска това?, и нахално – ще живее моля ви се ! – я марш от тука, тука ние управляваме! Нещата с гробовете са много сложни вече! С гробищата – още повече! Тази темичка я забравихме нали – кой се облажи покрай обредите ?! Макар и досадно, аз пак ти желая много здраве и сили – всякакви, за да продължаваш напред. Май само в самото движение остана някакъв смисъл!

 7. Да, копах гробове, и не един. Да , ходих на митинги, протести и т.н., и не един. Търсих отговорност от не един в разстояние на НЕ ЕДНА година. Резултатът е пълна мизерия,и не само за мен,а и за кучето ми- вълк, което никога няма да изоставя, но не мога да помогна на другите хора и животни. Живо оцеляване на НЕ ЕДИН! Viv(re) ГЕРБ и неговият пророк( кой беше? Боко или Цвъцко или делянчовците? Пей, сърце! Правят каквото си искат, когато си искат, от името на българския народ, без да питат, и пак мълчим.Ами, да го духаме!!!Сами си го правим и не си даваме сметка, че преклонената главица сабята най- лесно сече!!!

  1. Balgarija,otdavna e,,grobishte,,i,,bunishye,za mnogo ot balgarite/za chugdencite /otdavna e jasno…,,Evroprecedatelite,,ot GERB,prodalgavat da demonstrirat naglost I oholstvo,po VIP/restoranti na Sofija I,,dalechni destinacii,,,sas semeystva I ljubovnici,pieyki si vinoto I pusheyki purite/GNIDI!NARODE!Boko ,,ja e podkaral..na avtopilot Dargavata,a ,,mishletata mu,,vagnichat,s,oholstvo I vlast,,…s ,,negovoto ime,,,,na garba,,na BG!

 8. Трагично вярно, вярна тягостна афористичност, присъда в България: „да казваш истината е като да копаеш гроб.“

  Продължение: да те пуснат жив в гроба тия, на които си направил път и спасил. И да ти хвърлят буци пръст отгоре с гордо злорадство. Това е облик на бг ‘демокрацията’-вулгарна гавра и карикатура на цинични измикяри и развратни изкусителки, които в екип мародерстват чрез ‘служебни’ мокри и сухи поръчки, чрез служби не само закопават истината, а я подменят, вземат я за себе си и на нейно място слагат своите вулгарни стойности!

  Няма нормален човек по света, няма чужд политик от света, които да приеме един от бг полтиците ‘демократи’, ако им знае 1/100 от позорния мародерски цинизъм, от позорните бездушни измами и на света и позорните бездушни саморазправи с истина, с вяра, с честност и за венец- с верните, спасителни РЕШЕНИЯ.

  Решения има, по Кастанеда, но те или се гърбят, или се крадат и дори с тях мамят, а като ги откраднат, не могат и да ги изпълнят. Без Честност – нищо не става. Може цял свят да заблудят, но не и Катедрата – Честност, която е пред Бога. А Бог …Бог не се мами! Тежко на набожните измамници!

  Решенията трябва да са верни, но не верни решения се приемат.

  Когато има Цвете, то и над гроб цъфти! Божията градина пази Цвета си!

  1. Уважаеми , някой хора очакват български ило поне кирилица когато посещават сайта , моля не мърсете …….Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>