Регистрация
Публикувано на 23.07.2010 / 18:01

Директорът на военното разузнаване ген. Студенков е подал рапорт за напускане

Ген. Пламен Студенков е на поста шеф на Служба „Военна информация" в Министерството на отбраната от 2002 г. Рапортът е подаден на 14 юли. В момента тече едномесечното предизвестие на ген. Студенков за напускането на поста, през което време той е в отпуск. До края на август трябва да се изясни новата кандидатура за директор на военното разузнаване, която военният министър Аню Ангелов по процедура трябва да предложи на Министерския съвет, а кабинетът след одобрение – на президента Георги Първанов за указ за назначаване.

Военният министър Аню Ангелов съобщи още в края на юни, че се е договорил с директора на военното разузнаване ген. Пламен Студенков да подаде рапорт за напускане по взаимно съгласие. Това става изненадващо и няколко месеца предсрочно, защото Студенков навършва 58 години в началото на ноември. През юни военният министър каза, че все още няма кандидатура за негов заместник. Според източници от Министерството на отбраната от 10 години не е извършвана нито пълна, нито частична финансова и материална ревизия на военното разузнаване.

Не е правена изобщо никаква проверка на службата, включително и на архивните материали, като се изключи частичното подаване на документи до Комисията по досиетата. Такива проверки по Закона за отбраната и въоръжените сили трябва да прави Инспекторатът към МО, който е на пряко подчинение на министъра. До преди месец началник на Инспектората на МО беше братът на бившия вътрешен министър от кабинета „Станишев" Румен Петков – генерал-майор Володя Цветанов. В края на юни правителството внесе предложение до президента да издаде указ за освобождаването на Цветанов като главен инспектор на МО заради спечелен конкурс за аташе по отбраната в Украйна.

Визията за бъдещето на службата на ръководството на военното министерство се разминава изцяло с тази на досегашното ръководство на военното разузнаване, разкриват висши служители в МО. В Служба „Военна информация" смятат, че новият шеф задължително трябва да е човек отвътре и по тази причина Правилникът за дейността на военното разузнаване е изготвен точно по този начин, включително с изискванията за стаж в системата на военното разузнаване.

Кръгът около досегашния директор ген. Студенков се е опитвал да лансира кандидатурите на негови приближени или досегашни заместници. Военният министър Аню Ангелов обаче е отхвърлил този вариант и е категоричен, че новият директор трябва да е военен от кариерата или човек от системата на органите за сигурност, но не и пенсиониран генерал от резерва.

Запознати коментират, че точно това е предизвикало разрива между военния министър и ген. Студенков в края на юни, довел до преждевременното пенсиониране на досегашния директор на военното разузнаване. Заедно със Студенков се очаква да бъде сменен и заместникът му ген. Енислав Иванов.

Непотвърдени информации сочеха за техни наследници бригаден генерал Детелин Мажгуров от Генщаба и генерал Нейко Ненов, който сега е шеф на щаба на НАТО в Бидгошч, Полша. Според кулоарни информации обаче много по-актуални са кандидатурите на бригаден генерал Динчо Карамунчев и комодор Валентин Гагашев, доскорошни ръководители на щабовете на НАТО в Тирана и Скопие. И двамата бяха освободени от тези постове с укази на президента, Гагашев – от 6 май 2010 г., а Карамунчев – от 30 юни 2010 г.

Бригаден генерал Динчо Карамунчев до 2006 г. беше началник на Управление „Личен състав" в Генщаба, той е и бивш военен аташе в Париж. Бригаден адмирал капитан І ранг Валентин Гагашев е началник на щаба на НАТО „Скопие" от април 2009 г., преди това той заема длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране" на Генералния щаб на Българската армия.Според неокончателния вариант на готвената нова Стратегия за национална сигурност се предвиждаше от 2011 г.

Военното разузнаване и Националната разузнавателна служба да бъдат обединени.
До момента обаче няма единно мнение и окончателно становище как и откога това ще стане факт.

БГНЕС

Коментари 7 за
“Директорът на военното разузнаване ген. Студенков е подал рапорт за напускане”

  1. Добре,че не направиха навремето Мажгуров началник на военното разузнаване.Той е сол-ташак на ген.Тодор Милев,обявен за агент на ДС с псевдоним Дерменджиев.За една бройка агент на ДС щеше да оглави военното разезнаване,което дори по Тошово време не се бе случвало.

  2. МО искат да прилапат СВИ за партиини цели.
    Ще си назначат по Живковски – „наше партиино момче’.

  3. Възможно е да съм лаик , а е възможно и да съм много добър по темата.Възможностти и т.н.А атентата си беше спорадична акция.И военното разузнаване точно там няма , а и сега няма никакви ръзможностти.Просто им липсват агентурен апарат в тази част на света, а и в други.

  4. Много е лошо когато несведущи по въпроса се изказват като компетенти! Само ще напомня на „адвоката“, че една от основните причини за атентата в база индия в Ирак, бе отсъствието на военно разузнаване! И друг факт, присъствието само на един кадрови разузнавач в Либия е отчетено като абсолютна грешка и основна причина за неадекватното и закъсняло поведение от страна на България!!

  5. Пари няма да нахраним циганите сега и за разузнаване ще мислим.Можем и без разузнаване.Няма да ни е нужно и без това според доклада на ЦРУ ще се циганизираме така ,че тая социална група не се интересува от въпросите по сигурността и разузнаването.

  6. Бихте ли обяснили какво е това звание „бригаден адмирал капитан І ранг“, с което сте удостоили В. Гагашев? Толкова ли е трудно да се обадите и да питате в Щаба на ВМС кой какъв е във военния флот?
    До миналата година адмиралът с една звезда се наричаше „бригаден адмирал“. От тази година званието е „комодор“. Като в Бритиш нейви. А капитан първи ранг, равно на полковник, е предхождащото, най-старшо офицерско звание във ВМС. Нагоре са званията на висшите офицери. Бързо се научава, ако имаш интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>