Публикувано на 15.08.2008 / 22:45

Джевдет Чакъров прецака защитена земя заради интереси на варненска фирма

 

 

Решението за строеж на кариера засега е спряно, заради обжалавне пред върховния администартивен съд. В началото на месец февруари тази година министър Джевдет Чакъров издава разрешително за концесия на варненската фирма "Фининвестманд". Именно тя ще прави кариера за инертни материали. Кариерата за добив на инертни материали ще се простира на 100 дка земя в един от трите лесопарка край града-Брястовец – Драганово – Изворище. Именно тази територия е обявена за защитена по "Натура". Разрешението за концесията е взето двустранно-между министерството на околната среда и водите и варненската фирма и без знанието на община – Бургас и жителите на двете села. За
това от месец март тази година, кметовете на Драганово и Брястовец започнаха протестна подписка срещу изграждането на кариерата. Лично кметицата са Брястовец е завела жалба до Върховния административен съд чрез Министреството на регионалното развитие и благоустройството. Жители на двете населени места имат амбиции да развиват екотуризъм и изграждането на кариера именно в защитеният парк край Бургас сериозно ги тревожи.
"Въздухът ни е много чист,всичко това отива на кино. Ще има притесннение от страна на хората,този прах прах и мръсотия ще създаде неудобства", категоричен е кмета на Брястовец Мехмед Реджеб. От община Бургас са взели насериозно проблемът с изграждането на кариера между Брястовец и Драганово. "Това, което ще става откровено не ни харесва. Ще опитаме да изгладим нещата в зародиш", категорична е Маринета Николова, зам.-кмет по екология в общината.
Заради обжалването на концесията пред Върховния административен съд, строежът на кариерата е спрян. Случаят ще се гледа от магистратите на 15 септември. А от двете села недоумяват как точно министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е издал документи с разрешение да се съсипе природата в защитена местност. Хората от Брястовец и Драганово са готови да излязат и на протест , за да бранят земите си.

Росен Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *