Публикувано на 14.04.2008 / 19:04

Детектор на лъжата: Взимаш ли пари от Бандита, Стамата, Полковника, Жеков? Антимафиот: Ами-и-и….

 

 

Късен следобед. Ресторантът е празен като се изключи голяма маса около, която веселяшки си подвикват един на друг здрави момчета. Облечени в кожени якета, шумни по хлапашки. Пият кафе, тук – таме някоя бира.

Имам среща с един от тях, но те очевидно нямат тайни помежду си. Разговора е общ и естествено няма как да не забие пирон в ченгеджийските каши, които взривиха държавата и МВР. Подхвърлям “наивно”, че варненските антимафиоти са направили поредната си акция срещу поредните “цаци” в наркобизнеса. И малко преиграно се възмущавам, че не ровят там, където трябва, и за което знае целия град.

         Абе, ти нормална ли си, бе? – изревава единият. – Всички са купени бе, моето момиче. Що не ги питаш що не ловят тия, дето всички ги знаят?

         Е, що де?! – тъпо повтарям.

         Ами щото играе парата. Всички са на ясла. Искаш ли да ти дам един компромат? – хили се чаровно насреща ми здравеняка и иронично ми намигва – ама, няма да го публикуваш.

         Дай го де, пък ще видим.

         Няма как да го публикуваш, защото направо ще сътресеш съвсем ситуацията. Един от висшите офицери, дето се правят, че борят мафията два пъти е лежал в психиатрията…

         Айде бе! – цъкам с език аз.

         Нали се сещаш, че е изчистил всичко, обаче има нещо, което не може се изчисти. И това е журналът, в който са записани всички, които са били там…

         И ти го имаш този журнал? Или копие от него?

Здравенякът ме погрежда снизходително и в погледа му се чете, че почти е готов да се хване на бас.

         Понеже никога не лъжа и съм пич, ще ти покажа. Е, това са големите антимафиоти… – изругава  – После го питай откъде суче…

Този разговор за някого може и да прозвучи като измислен, но си е напълно истински. Нито аз, нито здравенякът бяхме толкова наивни да смятаме, че такава информационна бомба се дава, ей така, на журналист. Такава информация струва много пари. И по-важното е – направо си е супер застрахователна полица.

В интерес на истината, на това място трябва да отбележа, че тези момчета не се занимават с наркобизнес, но знаят всичко, което се случва в ъндърграунда.

 

В още по-голям интерес на истината, тая версия за висшето ченге с жълта книжка я бах чувала и преди.

 

И то не от мутри, а от достатъчно влиятелни източници, които не се бъзикат с подобни информации.

“За ГДБОП много съществен проблем, водещ до симбиоза с престъпния обект на оперативно-разузнавателни операции, е претекстът, че същият се ползва за агентурни задачи срещу организирани престъпни групи. На практика това обезличава почти безконтролно контактуване между разработващия офицер и разработвания обект/агент, което често прераства в бизнес сътрудничество с престъпни измерения.

Работи се предимно по трафика на наркотика през страната и по уличното разпространение, но средните и високи нива при разпространението остават незасегнати. Затова се лансира на базата на британския и испанския опит да се направи “специализирано национално звено за противодействие на тези нива в наркоразпространението”.

Това е изключително знаков и важен пасаж от доклада на ексвътрешния министър Румен Петков за дейността на МВР, публукувана във в. “24 часа”.

Преди констатацията да бъде призната от МВР, afera.bg вече писа как варненските антимафиоти със зъби и нокти бранеха от задържане обявеният от шефа на РЗБОП – Варна за един нарконачалниците в морската столица, Вальо Бандита.

Бандита бе обявен за общонационално издирване и една година ченгетата го търсеха. Оказа се, че цяла Варна го знае къде е, бопаджиите също, но по последвалото им официално обяснение, докато го търсели, набирали мно-о-о-го важна оперативна информация. На финала други спецслужби в МВР най-накрая заловиха Бандита, но преди това здраво се скараха с някои антимафиоти, които държаха Бандита да е на свобода, понеже бил “техен човек”.

Всъщност, Бандита може и просто да е легендиран като агент от същите заинтересовани антимафиоти, които просто по този начин е трябвало някак да оправдаят “почти безконтролно контактуване между разработващия офицер и разработвания обект/агент, което често прераства в бизнес сътрудничество с престъпни измерения”, както пише в доклада на ексвътрешния министър.

И какво излиза на практика? В МВР прекрасно е ясно, че антимафиотите се заиграват с “обектите” си. Е, и?

 

Години в морската столица бопаджиите изнасят един и същи спектакъл, в който уж разбиват някакъв нарко “Монопол”, за сметка на удряне на животоспасяваща инжекция за другата група, наречена “Фирмата” под ръководството на бившета барета Веско Жеков.

 

Всички читави криминални репортери в града знаят за какво иде реч, всички читави ченгета също, но нищо особено не се случва.

Ръководството на РЗБОП – Варна прави непрекъснати опити да неглижира ситуацията, давайки изявления, че няма бандити, а има малоумници, че това е някаква сбирщина от полуидиоти, и изобщо няма смисъл да се занимаваме с тях, защото се правели на кръстници на мафията, пък били гащници.

“Малолумниците” обаче са в прекрасно здраве, продължават да “менкат” наркостоката и паричния поток тече без спирачки. През това време антимафиотите за да не бъдат обвинени, че нищо не правят, организират по някоя “фундаментална” спецакция, при която обикновено става дума за дребни риби, натопени за да изпуснат парата. И толкова.

 

Докато в МВР пишат доклади, кокаина във Варна се движи по перфектна схема.

 

Част от коката идва в морската столица от човек на Таки, който на всичкото отгоре не е на свобода, а е задържан преди време край Девня. Носи италианското име Антонио и варненският му човек също е уж закопчан.

В квартал “Трошево” избуява нова група със самочувствие и от ъндърграунда твърдят, че е с полицейска протекция, с шеф Красьо Русия.

Стамата, Красьо Дългия, Полковника, Веско Жеков също джиткат и нямат абсолютно никакви притеснения от страна на бопаджиите.

След оставката на вътрешният министър Румен Петков и разтърсващия скандал в МВР се твърди, че ще започнат драстични структурни и кадрови промени.

Според някои източници предстои МВР да остане само ритуално, разчитайки единствено на КАТ, охранителна, криминална полиция, паспортна служба и жандармерията. След предложените спецслужби ДОИ и ДОТИ  за извеждане от МВР, все повече източници се кълнат, че ГДБОП също излиза от “масивите” на вътрешното министерство.
Създаването на бъдеща мегаагенция, включваща специалните служби ГДБОП, ДОТИ и ДОИ сигурно е великолепна идея на хартия, но на практика това може да се превърне в една мегаагенция, ползваща съмнителни цели.

Как изведнъж един антимафиот, който досега е бъркал оперативните си шапки с обекта или агента си, и е превръщал контактите си в бизнес-сътрудничество, от утре ще стане честно и недподкупно ченге? Кой ще оглави тази изключително важна агенция и ще си сблъска ли тя интереса с вече създадената ДАНС?

Идеята, която се прокрадва, че два пъти в годината ченгетата от спецслужбите ще минават на детектор на лъжата иначе звучи успокояващо. Но е важно, например,

 

да попитат антимафиотът не колко краставици си купува на ден, а взима ли пари от Веско Жеков, Бандита, Полковника, Стамата…

 

Абсолютно съм убедена, че резултатите от такъв приложен тест на детектора на лъжата ще бъдат поразителни.

По-страшното е, че ако наистина го приложат          не знам откъде ще си търсят спешно кадри в спецслужбите, защото малко ще останат чистите.

Кой ще чете резултатите от теста обаче? И кой ще ги “покрива”?

Така или иначе, всички антимафиоти трябва да минат тест на детектора на лъжата, защото все ще дойде ден, в който на някого ще лъсне жълтата книжка, или налятата банкова сметка.

Те генералите не се посвениха да размахват мръсни тайни, че мутрите ли?

 

Веселина Томова

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“Детектор на лъжата: Взимаш ли пари от Бандита, Стамата, Полковника, Жеков? Антимафиот: Ами-и-и….”

  1. Da be hora vsi4ki mn prikazvate koi ne znae sevata,vsi4ki go znaqt i toi mom4eto 6tot ni6to ne var6i,6to go pribraha onzi den???????????/

  2. vsi4ki mnogo razbirat i iskazvat mnenie,ama edva li niakoi ot vas znae pove4e ot tova koeto pi6e v vestnitsite.iskam da kaja balatsite da mal4at i samo da 4etat,ne se barkaite v ne6ta koito ne sa vi iasni.

  3. TEZI CHENGETA NAPRAVIHA NIKAVI KELESHI POLU NEGRAMOTNI NARKO BOSOVE,KATO POCHNESH OT PORTIERITE NA DISKOTEKATA POD KOZERKATA ZABRAVIH I IMETO VECHE VESKO JEKOV I IVAN SLAVKOV KOITO PO ONOVA VREME SE RAZKARVAHA S EDIN SCHUPEN ROVAR,VALIO BANDITA DETO LOVESHE RAPANI I NIAKAKV SVETOVNO NE IIZVESTEN ASPARUHOSKI KRADEC NA DREHI OT PROSTORITE NA KAMPINGITE SEVATA.EBATI DARJAVATA. BIAGAITE V ALBANIA

  4. Той Севата от доста време си работи има си гръб в лицето на една бургаска бригадка които се подвизават и във Варна. Той поне не се набива като другите на очи… кара си голфчето и го раздава по спокойно … най вероятно затова не го пишат никъде … смятайки го за обикновен дилър…

  5. не ти е точна информацията, полковника и стамата не се занимават повече от месец, по нашумял сега е севата от аспарухово. интересно е че никой не го споменава а той не се крие.

  6. СПОРЕД МЕН В МВР РАБОТЯТ ДОСТАТЪЧНО СЕРИОЗНИ И МОЛАЛНО АНГАЖИРАНИ ХОРА И НЕ МОЖЕ С ЛЕКА РЪКА ДА СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА ВЕЗНАТА.“ВСЯКО СТАДО СИ ИМА И МЪРША НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ МОРЕТО ИЗХВЪРГА МЪРШАТА“.ВРЕМЕ Е ДА ОСТАВЯТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СПОКОЙНО ДА СИ РАБОТЯТ.

  7. СПОРЕД МЕН В МВР РАБОТЯТ ДОСТАТЪЧНО СЕРИОЗНИ И МОЛАЛНО АНГАЖИРАНИ ХОРА И НЕ МОЖЕ С ЛЕКА РЪКА ДА СЕ СЛАГАТ ВСИЧКИ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА ВЕЗНАТА.“ВСЯКО СТАДО СИ ИМА И МЪРША НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ МОРЕТО ИЗХВЪРГА МЪРШАТА“.ВРЕМЕ Е ДА ОСТАВЯТ СЛУЖИТЕЛИТЕ СПОКОЙНО ДА СИ РАБОТЯТ.

  8. …правилно,ако има твърда ръка над ченгетата,ще останат много малко!-това хора рабтоили в МВР,а сега отатак го знаят перфектно,и се възползват!Сега наблюдаваме една ЛАВИНА в кадровата политика на масово напускане,демотивиране на служителите и липса на качества в кандидатите!Е който и каквото до говорир,някай много умело използва факта,че МВР се отчита пред обществото,за своята дейност макар и нелицеприятна,за да изпуска парата на общественното недоволство събрана от големите социални проблеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *