Регистрация
Публикувано на 29.08.2014 / 14:50

Делото срещу спецченге скалъпено от „МВР-Ебати”, заради флашки с видеозаписи, разкриващи корупция на политици, висши полицаи и магистрати!

Павел ИлиевВарненският районен съд отказа да измени в по-лека мярката за неотклонение на спецполицая Павел Илиев, който от 4 месеца е под домашен арест. През май служителят на МВР бе задържан, първоначално под стража, по обвинение за съучастие в измама при сключване на сделка за продажба на два мобилни телефона от магазин във варненски мол. Илиев обаче е категоричен, че делото му е скалъпено от шефа на Дирекция „Вътрешна сигурност” Валентин Тренев. Причината за това е, че спецполицаят има достъп до флашки с видеозаписи, които разкриват корупционната симбиоза между варненски политици, бизнесмени, магистрати и висши полицаи, информира сайта varna.topnovini.bg

Павел Илиев иска мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека, защото няма кой да се грижи за детето му. В събота онкоболната му съпруга заминава на химиотерапия в Истанбул, а 8-годишната им дъщеря остава само на грижите на баща си, който трябва да я води на училище и да я прибира, да пазарува и прочие ангажименти, които домашният арест му пречи да изпълнява.

Илиев недоумява защо вече 4 месеца по делото не се водят процесуално-следствени действия. Никой не си е направил труда да извърши разпознаване на лицата от записите на видеокамерите в търговския обект, който обвинението сочи за мястото, където е извършена измамата. В съдебната зала защитата на Илиев изтъкна твърде противоречивите показания на свидетелите по делото, които също са обвиняеми, но за разлика от Илиев са на свобода. Единият от тях е криминално проявен. Според неговите твърдения полицаят го бил изпратил при служител на „Глобул“, който разследващите все още нито са установили, нито са разпитали. Другият свидетел е жена, за която стана ясно, че има личен мотив да отмъщава на Илиев. Това загатна в съдебните кулоари и наблюдаващата прокурорка Здравка Задгорска. Адвокатът на спецполицая е категоричен, че вменените му престъпления са недоказани, а опорните точки на обвинението не са разположени в една плоскост. „Аргументите на прокуратурата са нападателни и отбранителни. Това не са аргументи по смисъла на чл. 57 от Наказателния кодекс. В това производство има личен мотив“, убеден е адвокат Иван Ангелов.
Колеги на неговия подзащитен говорят, че бащата на прокурорката Задгорска бил в близки приятелски отношения с шефа на Дирекция „Вътрешна сигурност“. На въпрос как ще коментира твърденията, че Валентин Тренев е оказал натиск върху разследването, като за целта лично е посетил кабинета на следователката по делото, прокурорката Задгорска отговори, че това обстоятелство не й е известно. В съдебната зала, преди старта на заседанието, тя си позволи да демонстрира доста фамилиарно отношение към Илиев. „Павеле, спри да ходиш по дискотеки нощно време“ – с тази нападателна реплика се обърна към обвиняемия Задгорска, но без да я подкрепи с доказателства. Според нея Илиев си е изградил имидж на полицай и можел да оказва въздействие върху свидетелите, въпреки че вече не е служител на МВР. Като мотив за оставането му под домашен арест Задгорска изтъкна и че срещу него има още две досъдебни производства – факт, който според прокурорката очевидно го прави виновен и опасен по презумпция, пише още varna.topnovini.bg
На 20 август т.г. АФЕРА публикува: Ровят шефа на варненската „Вътрешна сигурност” Тренев – „Ебати”, заради поръчков арест на спецченге.
В статията изнесохме защо бе сготвен Павел Илиев:
„В края на май т.г. във Варна бе арестуван полицаят Павел Илиев, като за „акцията” се изпъчи „Вътрешна сигурност” с местен шеф Валентин Тренев – „Ебати” и шефът на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов, който както първа писа вече АФЕРА, бе освободен от поста. Обвиненията срещу варненското ченге Павел Илиев бяха, че бил подбудил и помогнал на друго лице – Михаил Великов да вземе с фалшив документ два мобилни телефона от магазин „Германос“ в мол „Варна“.
На практика с „ювелирната” си акция шефа на „Вътрешна сигурност” – Варна Валентин Тренев – „Ебати” подвежда шефа на „Вътрешна сигурност” в МВР Тодор Костадинов. Според източници на АФЕРА по случая е започнала проверка и на „Ебати”, и на всички надолу по веригата.
Павел Илиев първоначално е задържан за 24 часа без заповед. По-късно му пускат заповед за задържане, но в нея пише, че е задържан по досъдебно проризводство. Това е пълен абсурд – не може да е задържан по закона на МВР с 24 часов арест, а после заповедта да е заради образувано досъдебно производство.
Илиев е задържан във Второ РУП, точно във вилаета на ексшефа на ОД на МВР – Варна Чавдар Нанков – „Чавката”/ „Барби”, който една година съсипва Дирекцията под ръководството на Цветлин Йовчев.
Нанков забранява на всички колеги – полицаи да се доближават до Павел Илиев.
24 часа не му дават храна и вода.
В последствие уж го освобождават, защото са минали 24-те часа полицейско задържане, карат го да се подпише на документите, но въпреки това продължават да го държат с белезници и не му връщат личните вещи.
Така минават още 24 часа и го закарват в следствието.
Там му мерят кръвното, което е 80 на 40, изпадат в паника, но лекар така и не допускат до задържания.
Пети месец продължава дисциплинарното производство срещу Павел Илиев, който вече е под домашен арест.
Междувременно шефът на „Вътрешна сигурност” във Варна Валентин Тренев – „Ебати” в присъствието на Павел Илиев, адвокатът му и на следователката поделото, както и на още двама нейни колеги, прави опит да окаже въздействие при ареста на Илиев, но е изгонен от защитника на Илиев.
След задържането си, при гледането на мярката за неотклонение Павел Илиев директно заяви, че цялата тази инсценировка и постановка е заради близките му отношения с бившия шеф на „Вътрешна сигурност” Пламен Цолчовски, който пък е свидетел срещу Цветан Цветанов.
Скандално е и, че задържаното ченге дълго време работи и „под прикритие“, а това би могло да отвори „кутията на Пандора“, в която като свински черва корупционно са замесени „чавки“ и „ебатита“.
АФЕРА разкри, че „дуото”, назначено от Цветлин Йовчев във варненската дирекция на МВР – Чавдар Нанков и Валентин Тренев, преди задържането на Павел Илиев са искали от него неща, които не влизат в професионалните му задължения, като дори са го заплашвали, че ще бъде преместен, ако откаже, в Четвърто РУП-Варна.
Нанков продължава да притиска Павел Илиев, но междувременно е свален от поста от Цветлин Йовчев и на негово място бе назначен Николай Калчев – „Пуйчето”.
Обвинението срещу Павел Илиев се крепи на две свидетелски показания – на криминално проявено лице, което след натиск и заплашване е свидетелствал, и на жена, която уж му била любовница.
Арестът на Илиев става в дома му брутално пред осемгодишното му момиченце и онкоболната му съпруга, заради което ще съдят държавата.
Вътрешна сигурност във Варна в момента разполага едва с трима служители. Миналият месец и последният, който вършеше там работа, бе принуден да напусне.”
Afera.bg

 

Коментари за
“Делото срещу спецченге скалъпено от „МВР-Ебати”, заради флашки с видеозаписи, разкриващи корупция на политици, висши полицаи и магистрати!”

  1. Дебелата прокурорка Зд.Задгорска явно е била на няколко водки, за това не може да коментира набезите на дивото прасе Тренев в кабинета на следователката.А Петър Ганчев начельника той сигурно е опъвал заровете със малоумика Чавдаров някъде из мазите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>