Публикувано на 29.03.2009 / 22:37

Дебатът срина ГЕРБ и повлече надолу десните

 

 

Спад с над 5 пункта в електоралната подкрепа за ГЕРБ, както и с 2,6 пункта за обединените СДС и ДСБ е крайният резултат от лидерския дебат между двете основни водещи политически сили, излъчен пряко по БНТ миналия вторник. (Виж таблица 1.) На подкрепата за останалите политически сили събитието не се е отразило.
Пряко следствие е удвояването на дела на колебаещите се избиратели. Разбира се, това може да се окаже временно състояние и разколебаните поддръжници на ГЕРБ и десните до изборите да се върнат отново на терена.
Телевизионният дебат по данни от проучването е бил наблюдаван от 17 на сто от гражданите. Ако е вярно това, което БНТ съобщи, а именно, че зрителите са били 760 хил. (всичките пълнолетни граждани), това означава, че на практика реалните избиратели, обитаващи постоянно територията на страната, са не повече от 5,3-5,4 млн. В случай че това на свой ред е вярно, декларираната в анкетна ситуация готовност за гласуване на предстоящите избори от 62% от респондентите навежда на извода, че към датата на изборите пред урните ще се явят 3,3-3,4 млн. души.
БСП продължава да е в догонваща позиция спрямо лидера ГЕРБ, но за първи път от средата на 2007 г. насам изпреварва основния си конкурент по показателя „твърди избиратели". (Виж таблица 2.) Положението е следното:
При ниска активност БСП би могла да разчита на гласовете на 16% от всички избиратели, а ГЕРБ – на 14%. При средна активност ГЕРБ би получила преднина от около 3%, което от потенциалните гласуващи би било фактическа преднина от малко над 5%. С други думи онова, което доскоро не изглеждаше вероятно, може да се случи – двете сили да си разменят местата до изборите.
Всичко това е малко или много хипотеза, тъй като динамиката в нагласите в оставащите броени седмици до изборите е голяма. Фактът, че само едно събитие от калибъра на обикновен телевизионен дебат, който при това не е бил предпочетен от преобладаващото мнозинство зрители, е красноречиво доказателство за високата неустойчивост на предизборните нагласи. До изборите може да се случи както всичко, така и нищо.
По-интересно е какво би станало, ако сегашната картина се запази до изборите? При това положение се очертава класическа патова ситуация. Дори обединените десни да преодолеят шока и да възвърнат потенциала си, позволяващ им да се поздравят с преминаване на изборната бариера, блокажът при предстоящите преговори за съставяне на правителство ще е налице. Тогава вариантите са само два – или широка коалиция, или нови избори.
Ако, разбира се, някоя по-малка партия не поднесе изненада. Изненадите могат да дойдат откъм ДПС, за което знаем със сигурност, че крие в джоба си електорат, който не се появява в анкетна ситуация, а само в изборния ден, или пък от страна на партия или партии, които към настоящия момент не демонстрират наличен потенциал за прескачане на изборната бариера. Пъстър парламент е равнозначно на богат избор на варианти за коалиции.

* Данните са от национално представително изследване на агенция АФИС, проведено от 25 до 28 март 2009 г. по поръчка на в. "Монитор". Интервюирани са 5942-ма пълнолетни жители на столицата, областните центрове, малките градове и селата. 1010 от тях са наблюдавали пряко телевизионния дебат между Сергей Станишев и Бойко Борисов.

Таблица 1

Ако парламентарните избори се провеждаха следващата неделя, за коя партия бихте гласували?

 

преди дебата

след дебата

ГЕРБ

35,7

30,4

БСП

23,6

23,8

ДПС

6,8

6,3

Атака

8,9

8,5

Обединена десница  (СДС и ДСБ)

6,3

3,7

НДСВ

0,9

0,7

Напред (ЛИДЕР, ВМРО др.)

0,8

0,7

Ред, законност, справедливост

2,4

1,7

Други партии

2,1

1,4

Колебаещи се

12,5

22,8

 

* Цитираните данни са дялове само от потенциалните гласуващи избиратели – сигурни или не съвсем сигурни, че ще гласуват.

Таблица 2

Степен на мобилизация  на избирателите  на двете водещи политически сили

ГЕРБ

БСП

Винаги са гласували, пак ще гласуват  9%

11%

Със сигурност ще гласуват, взели са решение за коя партия, но преди това не винаги са гласували 5%

5%

Взели са решение за коя партия ще гласуват, но не е сигурно, че ще  гласуват за нея 6%

1%

Взели са решение за коя партия ще гласуват, но не е сигурно, че ще гласуват изобщо 4%

1%

Смятат за не много вероятно да  гласуват, но към момента биха  гласували за определена партия 4%/ 2%

* Цитираните данни са дялове от всички избиратели – и гласуващи, и негласуващи.

 

Юрий Асланов

В. „Монитор”

Коментари 0 за
“Дебатът срина ГЕРБ и повлече надолу десните”

 1. У-ми,
  За 20 години Преход
  само два п-и ми звънн-ха вси-те тел-ни за соц-ки проучвания!
  Първият-предлагаха някаква награда,
  но трябвало да внеса някаква сума….Пирамида!
  Вторият-питаха ме дали съм дов-н от Градския транспорт!
  Да!Но това беше преди 8 го-ни!
  Как ги правите проучванията,Вие си знаете!
  От това печелите! Бизнес!
  Много често Социо-те са „изненадани“!
  Не оспорвам проучванията им!
  Много е рано за Прогнози!
  Според мене,
  партията ГЕРБ ще се разпадне като Пясъчна кула!
  Част от нея при Станишев,
  другата при Костов,
  а основната при мене!
  Включвам се в ИГРАТА!
  С ОБЕД-НА ЛЕВИЦА!
  КАЗАХ!

 2. колкото и да не ви е по вкуса и очакванията ГЕРБ-ерите си вкараха поредния автогол начело с капитана на отбора бат-бойко който инициира атаката. ми така ще е. Бойко по-добре да мирува или да се появява самостоятелно по сутрешните блокове белкем запази колкото е възможно настоящия си потенциал. щото ако почнат дебатите я прескочи сегашния праг от 4%до изборите я не… екипа му е толкова компроментиран и бос колкото и самият бойко, но за разлика от него нямат неговото „обаяние“ тип Дон Корлеоне пред което падат бикините на всички застаряващи моми (и не само) в нацията. порното тепърва предстои!!

 3. Юрий Асланов -ГЮВЕНДИЯ С ЦВЯТ КАРМАЗЪ,
  ГЮВЕНДИЯ С ЦВЯТ КАРМАЗЪ-Юрий Асланов ИЛИ КАЗАНО НА БЪЛГАРСКИ, НЕ НА СЪВЕТСКИ- КУРВА

 4. Пролетта дойде и щъркелите също, зеленото е вече и в полето, и на трапезата на българина, само дето зеленото се свързва и с лъжата.
  В българския език се използват широко изразите: ”Изпращам за зелен хайвер” – т.е. измамвам някого, подвеждам, както и изразът:” Трай, коньо, за зелена трева!” – т.е. неверие, че нещо може да се случи с търпение или упоритост.
  Дали това е случайно? Веднъж ли, дваж ли е лъган българинът? Кои са най-големите лъжци в съвременната българска история и нашето кризисно ежедневие? Най-големите лъжци в България са ПОЛИТИЦИТЕ от всички цветове и партии, участвали по някакъв начин досега в управлението на държавата.
  Предлагам да им отдадем дължимото и да определим и празнуваме 1-ви април за Ден на политиците, а не само на лъжата.
  Представете си за миг само колко живота, колко надежди, колко мечти са били отнети и измамени по най-брутален начин с политическите лъжи, обвити в целофан, с цвят според политическата окраска.
  Има кафяви лъжи, тези на фашизма, има червени лъжи, тези на комунисти и социалисти, има сини лъжи в България, тези на нашите „демократи” от СДС, ДСБ и сателити, има оранжеви лъжи, тези на безбройните земеделски партии и партийки, има жълти лъжи, тези на НДСВ и царя им, който ни „оправи” за 800 дни, има и лъжи, обвити по „патриотичен” начин в нашия трибагреник, като тези на „Атака” и други политически организации от този спектър, има и политически безцветни лъжи, както и пъстри коалиционни лъжи.
  Ако всяка политическа лъжа, изречена от 1879г. до ден-днешен, струваше и донасяше поне полза, колкото най-дребната монета, досега България щеше да е най-богатата държава в света.
  Ето поради тези факти можем да подкрепим предложението 1-ви април да е и национален празник, нещо, което би съответствало на българската реалност и в живота, и в политиката.
  Този празник би прилягал най-много на повечето българи и би обединил нацията в изконния български почин да послъжем и пооткраднем и да се оправдаем „чисти и невинни” като политици, че това е човешко.
  Интересна, но абстрактна тема, нали? Да се върнем върху битието на лъжата и политиката от нашето настояще. Наскоро се проведе един политически дебат по „икономическо и политическо” надлъгване, съвсем уместен за излъчване на 1-ви април, който все още си го знаем като Ден на лъжата. „Битката” на управляващи и готвещи се да управляват беше интересна поради „истините”, изречени там.
  Спомняте ли си червените обещания от 2005 година на БСП, спечелила най-много гласове на тогавашните избори. Това беше дълъг и трудно изброим списък на държавни разходи в различни области, които още тогава надхвърляха над 14 млрд. лева за четирите години управление, имаше и такива, чието изпълнение не можеше да се изчисли. Ще спомена някои от тях, като намаляване на вноса и повишаване на износа, увеличаване на външните инвестиции, крупните инфраструктурни проекти, новите 240 000 работни места, 85% увеличение на пенсиите, безработица под 10% и т.н.
  След близо четири години коалиционно управление истината е, че сме най-бедната, най-мръсната и жалка държава в ЕС, а и не само там?! Просто „голям успех” в изпълнение на обещаното от българските политици!
  Къде са завършените големи инфраструктурни проекти, с колко „намаляха” цените на електроенергията или сметките за отопление, с колко се „намалиха” данъците, с колко се обогатихме след масовия скок на цени през 2008 година? Нима икономиката е претарашване на мандри и „свиване” на пари от еврофондовете, както си мисли някой си специалист по мундирите на Червената армия, или намиране на пари „отнякъде”, както се изказваха т. нар. „икономически специалисти” от ГЕРБ. Не искам и не вярвам, че това са възможностите за следващите управляващи на наближаващите избори, иначе пазарът за политически лъжи заработи на високи обороти.
  „БСП е управляваща партия и не може да дава обещания, които са блъфове и които са лъжа”, беше заявил през 2007 г. премиерът Станишев, който е и лидер на тази „управляваща” партия. Нека да припомним една „опашата” от 2005 г. пусната предизборно, която гласеше: „Дневният ред на страната ни сега е как да се направи образованието по-качествено и как здравеопазването да бъде по-достъпно.” По-объркано и абсурдно здравеопазване и образование едва ли има в ЕС, както и през последните десет години, но думите на премиера изразяваха поне загриженост.
  Това че по годишна инфлация през миналата година сме на второ място в ЕС, заедно с Литва с 10.8 % пак ни дава информация за истинското състояние на нещата.
  Относно „избраното” ниво на безработица през 2005 г. в предизборните обещания да е под 10% от Сергей Станишев, му припомням, че през ноември 2005г. месеци след изборите то си е било просто под 10% (9.7%), но интересно е какво ще е в края на 2009 г., защото още сега имаме 200 000 безработни, като коефициентът на младежка безработица е 12.7 %.
  Коефициентът на заетост за възрастовата група от 55 до 64 години е 46% и това било добро постижение за февруари 2009г.?! Естествено при „по-специфична” методика на изчисление, примерно първоаприлската, можеше и да е още по-добре.
  Така че, драги сънародници, ако сте едни от тези 200 000 безработни, или примерно си работник в Кремиковци, или си съкратен, или си от ония с по четиричасов работен ден по договор, пък работата е същата, само че разликата е в намалялата наполовина заплата, ако си от тези над 23%, които не могат вече да си платят кредитите за онова, което е жизненоважно и присъщо за един европеец през ХХІ век, гласувайте да направим 1-ви април национален празник, най-вече за политиците и тяхната истинска същност – ЛЪЖАТА!

 5. аслан ефенди! бегом марш при райчев, да ти повтори лъжливия урок че не си го научил както трябва
  гиди серсеми мръсни червени!

 6. ……….цели 5 процента спад за ГЕРБ от някакъв смотан дебат който беше гледан само от пенсионери ……..да бе , ние доматите ги ядем с колците ……..истината е че този дебат не променя нищо , хората които са решили да гласуват за тази или онази партия са го направили отдавна и въобще някакъв хилав дебат не им влияе !

 7. ВИНАГИ СЪМ СЛЕДИЛ ИЗБОРИТЕ И ПАРЛАМЕНТАРНИ И МЕСТНИ И МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ. Разните му аслановци райчевци,колювци сами ясни.Ясно ми е за какво бе създадена ДАНС която би трябвала да направи разследване за имотното състояние на горе посочените мижитурки,дане забравяме и янова. Истината обаче е следната.Задават се поредните 4 години застой в политическия живот,на сцената ще гледаме пошлост от същите боклуци които гледаме и сега.Но аз щесе готвя за следващите 4 години когато народът най накрая щее прогледнал и на урните ще отидем заради заради атака.

 8. Червените престъпници яко са се стреснали – мръсния манипулатор Асланчо се е изтъпанил да лъже отново – че десните били губели, че само бсп е непоклатима и ще векува начело на държавата.
  Това, което и в най-черните си сънища не са сънували червените престъпници, ще им се случи, ако не да й боже се доберат до управлението след лятото – тотално изриване на мръсотията и потапянето й в Дунав, докато спре да шава.
  Не се трае вече, хора!!!!!!!
  А на Асланчо – дупе да му е яко

 9. Разклоненията на А.Райчев отново са на предната линия – идват избори. Асланов – член на Политбюро на БКП/БСП винаги преди избори пуска т.нар. агенция АФИС да манипулира избирателя. Пръво – в малолитражни (грешката е вярна) вестници, а оттам – услужливи ТВ и радиа го преразказват, канят го за дъъълги „анализи“, и в крайна сметка отклоняват някой и друг процент от ДЕСНИТЕ избиратели. И това е така още от 1991 г. (НЦИОМ, после Медиана, после Сова5, после… АФИС)…
  Асланов! Внимавай в картинката, имам твърди доказателства за фалшивите „изследвания“, които публикуваш. Да не се окажеш „изненадан“

 10. има ли нужда повече от коментар.
  Двама дебатират всички други губят, ай стига бе :)))

 11. То ГЕРБ дясна партия ли е?
  Тодор Ж. Не беше от десните, нали баби?
  дА, НЕ БЕШЕ.

  И как така хранителя му, на тялото де, стана първа издънка?
  Баби, наброила съм години, но такова

 12. Освен мнението на члена на ВС на БСП Асланов, вземи че пусни и някакво мнение на Р. Овч, Р. Петков ,че и на спонсора ти Гуци! Браво :-)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *