Публикувано на 13.05.2008 / 23:07

Двойният аршин на правосъдието

 

 

Слушам вчера присъдата на Боян Георгиев – приятелят на ТВ водещия Кембъла, който го уби, като катастрофира пиян в София. Слушам и се чудя – какво й става на нашата правосъдна система.
Значи световнонеизвестният Боян, който пиян подкарва мерцедеса си със 135 км/ч по "Цариградско", блъска се в микробус и убива седящия до него близък приятел, ще трябва да лежи в затвора 5 години. А звездата на леда – Максим Стависки, който пиян скача в суперлуксозния си танк "Хамър", подкарва го с над 100 км/ч към Бургас, блъска се в друг автомобил и убива намясто един младеж, а едно момиче все още е в кома, се разминава с условна присъда.
И това ако не е раздаване на справедливост с двоен аршин – здраве му кажи. Въобще не твърдя, че въпросният Боян трябва да се отърве с условна присъда за безумния начин, по който е решил да се позабавлява. Напротив – всеки, който си мисли, че е хванал Господ за шлифера, и видиш ли, той е по-важен от другите, затова ще пие, ще хвърчи по улиците като Шумахер и ще трепе хората, трябва да знае, че много се е объркал.
Въпросният пич трябва да е наясно, че за това се лежи в затвора, и то доста повече от 5 години. Защото, след като за доза хероин може да откараш 10 години зад решетките в компанията на любвеобилни затворници и една обща кофа за хигиенно помещение, убиецът на пътя трябва да получи двойно наказание. Все пак нали в нашата държавица уж има и закони, и органи, които да следят за спазването им.
Но се оказа, че май има значение кой е сгазил лука. Ако това е Боян – 5 години ще се върти в килийката, и ще се учи на затворнически чалъми. Но ако престъпникът е Максим, българският съд ще му даде възможността да помисли хубавичко какво е направил на свобода, докато маха гащи по света, пие с приятели и прави редовен секс.
Само че не става така. Хубаво – има медали, пари и слава. Но досега не е платил един лев за лечението на момичето, което сам осакати. Чакал решението на съда. Защото поисканите 2 милиона лева му се виждат множко, нищо че само хамърът му струва 200 хиляди, пък за бензина, дето смуче, за да лети – да не говорим.
Но да си продадеш колата, за да намериш пари за лекарства, е нещо, което може да стори простолюдието. Нещо, което може да направи бащата на осакатената Мануела. Но богопомазаният Максим, такова нещо не може да направи. Той най-чинно си чака решението на съда. А то беше ясно на всички, и то два дни след зверската катастрофа.
Е, хората са го казали – "За кокошка няма прошка, за милион – няма закон". Даже чалга песничка с тоя лайтмотив се въртеше по едно време в дискотечниците. Защото народът отдавна е свикнал само да цъка с език на подобни прояви на "правораздаване". И си знае, че ако един ден стане така и него го опнат на дръвника, прошка няма да има. Тя е запазен приоритет на помилваните от съдбата.
В чужбина обаче не е така. Отвъд океана наследничката на милиарди Парис Хилтън полежа в зандана, защото е карала пияна. Подобна съдба сполетя и суперзвездите Ник Нолти, Никълъс Кейдж, Ръсел Кроу… И мога да изброявам така до безкрай.
Така че, нека родните управници въобще да не реват, че ЕК ни критикува заради лошото Така че, нека родните управници въобще да не реват, че ЕК ни критикува заради лошото ни правосъдие. А по-добре да си припомнят, че още в римското право е записано, че всички са равни пред закона. Всички! Без изключения!

 

Наталия Финашкова

В. “Монитор”

 

Коментари 0 за
“Двойният аршин на правосъдието”

  1. Какво означава „обикновен“ човек?Кои са необикновените?!Нима шампионите, артистите, писателите… не са обикновени хора?!Какво означава СЪД – да се въздава справедливост, или – съдиите да разграничават хората на обикновени и необикновени?
    Някой може ли да ми отговори – ако „обикновените“ хора, осъдени на по 5 – 15 години затвор, се обърнат към НОРМАЛЕН СЪД (например в Страсбург), ще получат ли коригирани присъди, след като е налице друга съдебна практика в България – тази за „осъждането“ на богатия шампион?

  2. Не забравяйте, че живеем в България. Това е страна със закони, които не се прилагат за определени хора, т.е., които са известнии богати. В цял свят богатите също плачат, у нас не само не плачат, но убиват и осакатяват хора, демонстрирайки добро самочувствие и усещане за безнаказаност. Сами се уверихте, че за Ставийски няма затвор, но за всички останали, включително и дамата от Перник закона се прилага в максимален размер. Така е, когато нямаш достатъчно пари да си купиш свобода. Пари имат само тези,които ги изкарват по нечестен начин, на база смъртта на хиляди хора от наркотици и измами.

  3. Точно така е! Абсолютно верно. Питам – ако случая „Ставаска“ беше обратно – Мануела престъпника, а той-жертвата, нали се сещате какво щеше да настане? Не може с разлочен аршин да съдим идентични случаи. Моите почитания към всеки човек – бил той шампион, артист, писател, обикновен човек. Но, апропо, какво стана и с баскетболистчето, което уби също така един пиян безотговорник във Варна на Червения площад?

  4. Natashke, da si misli za teb poruchik Rzhevski…
    Nyakoj ot bokluchavata zhurnalisticheska gildiya zadade le si vaprosa „Na kolko mastiki e bil miliya na sarceto vi Kembal (ili kak beshe tam… koj li shte go pomni dogodina… mir na praha mu). Zashtoto kak beshe tam „Ako si pil ne se kachvam pri teb…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *