Публикувано на 30.03.2008 / 20:00

Да си купиш банка от Славчо

 

 

Когато голямата надежда на българския народ Симеон Сакскобурготски взима властта и става премиер, голямото разочарование на българската демокрация Иван Костов млъква. И повече от година не обелва нито вопъл, нито стон. Онова време няма нищо общо с това, в което Костов се появява от всяка “телевизионна консерва”.

Тогава в медиите се прокрадва един прелюбопитен момент – осъществява се среща между Симеон Сакскобурготски и Иван Костов. Нещо като елегантно предаване на властта. Никой обаче не разбира какво точно са се разбрали двамата колоси на политическата мисъл у нас.

Симеон е в началото на лакардиите и обещанията. Народът се е вперил в него като в Бащица и очаква прословутите му 800 дни. Костов е разпнат и остава в паметта на излъганите демократи като човекът, при чието управление корупцията пригризва всякакви демократични илюзии.

Много по-късно Командира ще твърди, че "най-голямото постижение на управлението на СДС е приватизацията, това е фактът на всички факти, ядрото, пирамидата, на която се крепи всичко", но ще се прави на тотално разсеян, когато стане реч да си спомни за най-големите приватизационни измами, за мащабните сделки, зад които стои приятелят на сем. Костови и шеф на СИБанк Славчо Христов.

Защото на практика кръгът “Олимп” измества "Мултигруп" и "Орион" и като октопод обхваща цялата държава.

По времето на Иван Костов като премиер, един негов странен приятел, известен като бивш кръчмар и близък до Бай Миле и сикаджии, прави шеметна бизнес – банкерска кариера. Приятелят на фамилията Костови се нарича Славчо Христов.

Като факир Славчо Христов и икономическата му група “Олимп” достига нечувани бизнес върхове. А всичко започва толкова просто – през есента на 1996 година в ресторант "Олимп" се събира за първи път официално елитът на СДС във връзка с финансирането на президентската кампания на Петър Стоянов. На срещата, "тайна" вечеря организирана от Марио Тагарински, с представители на едрия бизнес присъстват Красимир Стойчев, шефът на СИК Красимир Маринов – Големия Маргин, Евгения Калканджиева и други видни сикаджии. Събитието легитимира ресторанта и неговия собственик като част от знаците на новата власт.
През 1998 година фирмата на Славчо Христов "Балканстрой инженеринг" печели първите си търгове на летище "София". Смята се, че за нея е лобирал лично министърът на транспорта Вилхелм Краус, тъй като по същото време в "Балканстрой инженеринг" служител на фирмата се подвизава неговият брат Борис Краус. По-късно Славчо Христов напуска "Балканстрой инженеринг" и създава няколко собствени строителни фирми, в една от които – "Софстрой комплект"ООД е съдружник със сина на министъра – Антон Краус. Славчо Христов регистрира и обща фирма "Бул-ойл трейдинг" ООД с Георги Христов, зет на премиера Иван Костов.Най-големият удар обаче е през април 2000 година, когато на общо събрание на БРИБанк Славчо Христов е избран за председател на надзорния съвет на банката.

Официално той е акционер само чрез дружеството "Медикус – КСЛ трейдинг", което купува 1. 5% от увеличения капитал на банката. Неофициално обаче е ясно, че офшорни компании, свързани със Славчо Христов контролират повече от 40% от акциите на банката.
Следва и първата голяма приватизационна сделка на Христов – покупката на "Златни пясъци". Формално купувач на 63. 8% от капитала на курорта е РМД "Златни", което е финансирано от банката. РМД-то се ангажира да плати 80. 8 млн. долара, разсрочено за пет години. Неофицално обаче за всички е ясно, че “Златни пяъци” са на човекът на Костов, Славчо Христов.

През май 2000 година Банката на Славчо Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите "Пиринска Бистрица" и "Санданска Бистрица". Общата предложена сума от РМД-тата е 65 млн. долара. Държавата обаче има късмет и сделката пропадна.
През юни 2000 година Славчо Христов прави още един убийствен удар и купува фалиралата Стопанска банка. Сделката става с политически протекции, тъй като шефката на "Банков надзор" в БНБ Емилия Миланова е кума на премиера Иван Костов и очевидно не може да откаже на премиерския приятел Славчо. Кръгът "Олимп" успява да осъществи е една от несбъднатите мечта на “Мултигруп”. През септември 2000 година контролираната от Славчо Христов БРИБанк се ангажира да плати 80. 1 млн. лв. на кредиторите на "Стопанска". БРИБанк се преименува на Стопанска и инвестиционна банка – СИБанк, а Георги Прохаски, съветник на бившия вицепремиер Александър Божков, става изпълнителен директор на мястото на напусналия президентски съветник Красимир Ангарски. Империята “Олимп” слага ръка и военните предприятия като БРИБанк е агент по приватизацията на "Арсенал", "Бета", " Пима", и "Трема". Близки пък РМД-та до СИБанк с пари на банката купуват и най-сладките парчета от българските летни и зимни курорти. През октомври 2000 година "Бороспорт" е приватизирано от РМД "Самоков Боровец 21" за цена от 4. 9 млн. долара, платени в брой.
През Януари 2001 година " Турист инвест" – Цюрих, купува 60% от "Пампорово" АД срещу 11 млн. долара в брой. В същото време Националният осигурителен институт решава да даде обслужването на половината от парите за пенсиите на Стопанска и инвестиционна банка , която ще оперира с около един милиард лева на година.
През СИБанк минават големите държавни пари на България. Няма как и да е другояче, тъй като никой не би си и помислил да откаже на приятеля на премиера Иван Костов. Към трезора текат парите на много държавни фирми и институции. Банката на Славчо се превръща в ключов фактор за икономиката на страната. За по-малко от три години тя успя да сложи ръка на военно – промишления комплекс, на основни предприятия в индустрията и транспорта и да навлезе тотално в туризма.
От СИБанк се обслужват цялата българска съдебна система, БТК, НЕК, НОИ, МВР, митниците, Спортния тотализатор, "Лукойл Нефтохим"…

Докато Славчо Христов е на върха на “Олимп”, някъде у нас охранителен бизнес развива един мъж, наречен Бойко Борисов.

Той има охранителна фирма “Ипон”, бивш съдружник е с лица от групировката СИК, по професия е бивш служител на МВР, пожарникар. Много по-късно, когато Симеон Сакскобурготски ще го изстреля като главен секретар на МВР и в политиката, на бял свят ще излезе една справка, от която става видно с какви фирми си е вадил хляба Бойко Борисов. Там се чете, че той е участвал в “Ипон-1"ООД, регистрирана на 13.09.1991 год. на адрес София, ул. "Раковски" 209. В тази фирма Бойко Борисов е съдружник с баща си (Методи Борисов Георгиев), Живко Делчев Делчев и Павел Методиев Алексиев. "Ипон-2"-ООД, регистрирана в края на 1992 год. на същия адрес, в която е съсобственик с Цветелина Бориславова Карагьозова. "Ипон-Агенция за сигурност и охрана"-ООД, регистрирана през м. април 1998 год. на адрес: София, ул."Гечкенли" 4. Съдружници и управители – Владимир Петев и Васил Калугеров. Изпълнителен директор – Младен Георгиев. "Интербулпред"-АД, регистрирана през есента на 1997 год. на адрес София, бул."Г.М.Димитров", бл.3, ет. 6. и уставен капитал 1 млн.лв. Съвет на директорите – Бойко Борисов, Евстати Гюров, Чавдар Чернев, Румен Николов, Димо Кръстинов, Владимир Петев. "Тео Интернационал"-АД, Бургас – до лятото на 1996 год. Бойко Борисов е член на Съвета на директорите заедно с Румен Николов "Пашата". Впоследствие са заменени от Иво Каменов Георгиев и Недялко Кирезиев. "Джи енд Би травъл къмпани", регистрирана през есента на 1994 год. и свързана със СИК. Съдружници са Бойко Борисов, "София Делта"-ООД и др. През април 1996 год. фирмата е одобрена за купувач на 55 % от акциите на грандхотел "София" за 595 млн.лв. (8,5 млн. долара). Впоследствие сделката е разтрогната, поради неизплащане на първата вноска. "Прахайм"-ООД – Червен бряг, учредена през 1996 год. Дейност – производство на сапуни и миещи препарати. Съдружници – Бойко Борисов, Цветелина Бориславова и "Прайм инвестмънт тръст"(един от учредителите и основните акционери на ТСБанк,). Управители – Цветелина Бориславова и Алипи Алипиев. "Будоинвест"-ООД Съдружници: Румен Цветков, Алексей Петров, Бойко Борисов (до м.август 1998 год.)."Би енд Пи Комерс"-ООД, регистрирано през м.май 2001 год. на адрес: София, ул. "Любен Каравелов" 83, ет. 2. Съсобственици – Бойко Борисов и Пламен Тачев Петров. "Цебра"- ООД, регистрирано през 1994 год. Съдружници – Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Живко Делчев. Ти Би Ай – 97". Съдружници – Бойко Борисов, Тодор Толев. "Сириус-2"- ООД, регистрирано през 1992 год.Собственици – Бойко Борисов и Цветелина Бориславова. "Химтекс"- АД. Членове на съвета на директорите Бойко Борисов, Цветелина Карагьозова и Мирослав Дерменджиев до 1997 год. Впоследствие в СД на дружеството влиза майката на Цветелина.

Симеон Сакскобурготски прави Бойко Борисов главен секретар на МВР и така дава тласък на умопомрачаващия му обществен и политически възход.

Веднага след идването на НДСВ на власт и сгромолясването на Иван Костов на политическата сцена, тихомълком нещата в СИБанк се развиват в бойкоборисова посока. “Славчо Христов вече няма да бъде шеф на надзорния съвет на СИБанк”, съобщават от банката. Христов обаче остава акционер и член на надзора на банката.
Следва и елегантното официално обяснение от страна на банката: “Решението е продиктувано от новите тенденции в банковата сфера и желанието на банката да се развива още по-динамично”.

Правителството на Симеон Сакскобургготоски продава БТК на исландския милиардер Тор Бьорголфсон за 330 милиона евро. Впоследствие Бьорголфсон решава да я препродаде за около два милиарда. Сделката
е подписана от тогавашния директора на Агенцията по приватизация Илия Василев. Успоредно с възхода на Бойко Борисов като главен секретар на МВР нагоре върви и приятелката му Цветелина Бориславова, която оглавява надзорния съвет не на коя да е банка, а на прословутата банка-галеница на държавата СИБанк.

Цветелина Бориславова Карагьозова е родена на 27.09.1958 година в София. Според същата справка, която се разпространява за Бойко Борисов, баща й – Борислав Карагьозов, преди 1989 год. е бил служител на ПГУ- ДС и е работил като материално отговорно техническо лице към български посолства в САЩ, Индонезия и Румъния. До 18-годишната си възраст Цветелина живее със семейството си предимно зад граница. В Букурещ завършва гимназия към руското посолство. В Румъния започва да следва философия, но след една година прекъсва, поради завръщане на семейството й в България. В София Цветелина завършва английска и испанска филология. Докато следва, започва работа в международния отдел на СУ. След завършването, известно време работи в свързаното със спецслужбите външнотърговско дружество "Инко". По същото време следва и в УНСС, специалност "Международни икономически отношения". Първоначално е представител за Балканите на международна компания за автоматизирани системи. Впоследствие работи в стопанско обединение "Гъвкави автоматизирани производствени системи" (ГАПС). През 1989 год. напуска ГАПС и започва частен бизнес. Участва в следните фирми: "Бентонит" – Кърджали (собственост на СИБанк – пряко и чрез офшорни фирми) – собственик и управител. Предприятието е закупено в периода 1998 – 1999 г. от РМД с участието на частни фирми, като сделката е финансирана от свързаната със Славчо Б. Христов БРИБ. "Консорциум каучукова индустрия"- АД, София – член на Съвета на директорите; "Ай Ти Пи – България"- ЕООД – собственик и управител; "Интерпрайм тобако"- ООД – съдружник и управител. Във фирмата участва Румен Николов “Пашата” чрез фирмата си “Арена 95”. “Ипон-2"-ООД – съсобственик; “Прахайм"-ООД – Червен бряг – съуправител; "Цебра"- ООД (която от своя страна е съдружник в "ИПОН – Агенция за сигурност и охрана" – ООД) – съдружник; "Сириус-2"- ООД – съсобственик; "Химтекс"- АД – член на Съвета на директорите, "Трол", Лихтенщайн (офшорна фирма) – управител на търговското представителство на фирмата в България. Представителството се помещава на адреса на "Ипон"; председател на фондациите “Екофонд-Ра” и “Българска медицина” (свързана със Славчо Б. Христов). Двете фондации” държат 9.87% от акционерния капитал на СИ Банк. На 27.03.1997 година е взривен джипа й, вследствие на което е тежко ранена и претърпява няколко операции.

Вече като шеф на СИБанк изкупува 35 на сто от акциите на БТК на фондовата борса.

СИБанк обаче се явява само брокер, защото истинският купувач е Бьорголфсон. Въртенето на парите е класическо – Симеон и правителството пускат акциите на БТК на борсата. СИБанк и Цветелина Бориславова ги изкупуват и ги предават на исландеца Тур Бьорголфсон.

Междувременно Цветелина Бориславова става почетен посланик на Исландия в България. Цветелина Бориславова става и координатор на Сдружение "Глобална България".

“Сделката за БТК е престъпна. Купуването на 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК) от исландския милиардер Тор Бьорголфсон се тълкува като поредната бримка от мрежата на организираната престъпност.” пише по това време германския вестник “Велт ам Зонтаг", който намеква, че Бьорголфсон е помагач на руска мафия. Съмненията са, че БТК ще стане офшорка,а собствениците й от “Вива венчърс” се сливат с едноименно дружество регистрирано в Кипър. Самата сделка пък се извършва чрез фондация “ Новатор” на Тор Бьоргфолсон, която също е офшорка.

В. "Уикенд"

оценява състоянието на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова на близо 500 млн. лева.

"Понякога се опитвам да нося две дини под една мишница, което почти винаги е грешка", признава Бориславова в медиите и откровеничи, че "Непрекъснато воювам с прекалената си доверчивост".

В началото на декември 2007 година Цветелина Бориславова си купува още 6,588% от СИБанк на блокова сделка на борсата. Цената за акция е 10 лв., като общата сума възлиза на 4,59 млн. лв. Продавач е един от шефовете на банката – Светослав Божилов. Така делът й в банката става 22,3%, а два месеца преди това белгийската КВС купува 75% от трезора за 295 млн. евро. Тогава договорката е Цветелина Бориславова да остане шеф на Надзорния съвет. Основните акционери на СИБанк са подписали споразумение за отстъпване на пакет от 75% от капитала на Стопанска и инвестиционна банка АД. Новият собственик е KBC, а стойността на сделката е 295 милиона евро. Цветелина Бориславова, партньор на KBC и Председател на Надзорния съвет на СИБанк, коментира новото партньорство така: ”Днес ние приветстваме нашия нов акционер и партньор, KBC Bank, който реагира бързо на влизането на България в Европейския съюз, ставайки първият белгийски инвеститор в българския финансов сектор. Предвид професионализма, ентусиазма и ангажираността на всички наши служители, ние сме убедени, че интеграцията в такава мощна международна финансова група ще създаде гаранции, че банката ще поддържа и засилва позициите си в групата на силните играчи в българската финансова индустрия през следващите години. СИБанк, както и нейните служители и клиенти, ще имат възможността да се възползват от познанията и опита на една от най-известните и успешни банково-застрахователни групи в Европа. Изключително сме удовлетворени да започнем това ново партньорство с KBC, особено с оглед на техния ангажимент да подкрепят развитието на банката, както финансово, така и с ноу-хау.” Тор Бьорголфсон пък основател на Novator, заявява: “След инвестицията ни в СИБанк през 2005 г. сме много удовлетворени от нейните резултати. Банката реализира бърз растеж под председателството на нашия партньор, Цветелина Бориславова, и днес е една от най-динамичните и ефективни финансови институции в България. Силният интерес и амбиция на KBC по отношение на СИБанк показва доверието й в банката, нейния мениджмънт и служителите й. СИБанк я очаква отлично бъдеще и все по-важна роля в българския финансов сектор, който вече е част от европейския финансов ландшафт.” В началото на февруари тази година

Фондът на банкерката Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSFI), основан през 2005 г. обявява, че ще вложи близо половин милиард евро до пет години в четири основни направления –

възобновяеми източници на енергия, промишленост, финансови услуги и имоти. Цветелина Бориславова държи 99% във фонда, а останалите са на фондацията й "Кредо бонум". До момента Си ЕС Ай Еф има активи за около 110 млн. евро. Заедно с испанската компания "Фери груп" фондът ще инвестира в производството на биомаса. Дружеството вече има 30 хил. дка земи край Видин и Варна и планира да ги увеличи до 100 хил. дка. На тях ще има насаждения, които ще обработват в пелети за биомаса. Проектът предвижда и изграждането на два завода за преработка. Друга инвестиция е насочена в изграждането на три вятърни парка край Каварна с 200 мегавата мощност. Те трябва да са готови до 5.5 години и ще поемат инвестиция от 250 млн. евро. Един от проектите в сферата на недвижимите имоти е за изграждането на банково сити на "Цариградско шосе". То ще се намира на мястото на "Балканпрес" на терен от 25 дка, купен през миналата година. Комплексът ще се състои от четири сгради, специално предназначени да функционират като банкови офиси. Общата застроена площ ще е 100 хил. кв.м, строителството ще започне още тази година и ще завърши за около две години.

Си Ес Ай Еф официално е представен и като собственик на "Пампорово" АД с 47 на сто в дружеството. Така приятелката на Борисов си купи Пампорово.

През следващите две години фондът на Цветелина Бориславова ще изгради ваканционно селище в село Стойките в близост до Пампорово. Комплексът ще включва апартаменти на площ от близо 100 хил. кв.м, инфраструктура и обслужващи сгради. Селището ще се свързва с 4-седалков лифт с Пампорово, който трябва да заработи за следващия зимен сезон. Компанията ще направи и две нови писти между Стойките и зимния комплекс.
Случайно или не, Цветелина Бориславова е наследник и на интересите на Костовия човек Славчо Христов в курорта. Преди време точно той беше собственик на Пампорово, но след изкупуването на банката му се оттегли и пренасочи инвестициите си в “Златни пясъци”.
"Изкупихме обратно дяловете от Пампорово, защото си дадохме сметка, че в този бизнес има бъдеще и че той може да се развива много успешно, особено след като България стана член на ЕС. Според запознати приятелката на кмета предвижда да изгради поне 7-8 големи хотела в зимния курорт, а идеята е Пампорово да се противопостави на проекта "Супер Боровец".

Днес, когато вече охотно говори, Иван Костов отбягва отговора на въпроса как точно стана “менкането” на най-апетитната банка у нас от ръцете на Славчо Христов точно в шепите на приятелката на Бойко Борисов.

Днес Цветелина Бориславова минава за една от най-богатите бизнес-дами в България.

Днес мъжът до нея, Бойко Борисов се е запътил да бъде следващия премиер на България.

Веселина Томова

 

Коментари 16 за
“Да си купиш банка от Славчо”

 1. Nqma znachenie koi upravlqva. Prosto e kraino vreme da se sluchi neshto ujasno s bulgarskia narod, za da trugnat neshtata v nqkakva/pravilnata posoka.

 2. PRItakova bogatstvo triabva 4ovek da jivee nai – malko 500 godini A TSvetelinka 6te jivee ne pove4e ot 90 i to poslednite 10 sPAMPERSI.

 3. за Борисов и Цветелина изобилие от конкретни данни къде как с кого и какво притежават двамката Всичко документирано Милиардери А пък за Иван КОСТОВ всички сме знаели….Ей това шубето е голям страх

 4. za6to tazi biznez dama be6e vzrivena po-4ydo ocelia ne za tova 4e e mnogo ymna i znae ezici mnogo trjabva da se vnimava za kogo 6te glasyvame nei za sik…. nali

 5. Нали ако човек има морал няма да си менка съпругата, за да вземе жената на приятеля си! Оттук да тръгнем, за да схванем кой кой е! Жената на Борисов е с мъжа на Бориславова! Добре се е ориентирала обаче Цветелина – ПАРИТЕ СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО! Но как и откъде Бойко, пожарникар беден има толкова!? Взаимозаменяемост във всичко! Хвала за поклонниците им!

 6. Четох преди 2 г. материал в един вестник, жалко, че не помня, в него на една страница бяха изброени милионерите на България. Сред тях по линия на половинките по обяснение на цитираните си бяха Борисов и Наталия от море от любов, на които жената и мъжа бяха прехвърлили от кумова срама по един млн. лв. Намерете го, много ще се забавляваме как главсекът тогава на МВР е станал милионер.

 7. За Костов е съшито с бели конци.Това беше банката на Кюлев-Българо-руска. Там беше Беров и др.
  Все едно и аз , дето имам там депозит, да съм разбойник и за затвора. Така и всичко, което е ставало при премиерстването на Костов, чиято цел беше и се осъществи, да влезем в ЕС, е престъпна негова дейност.
  Не се излагайте с този тюрлю гювеч! Срамота.

 8. Браво! Точен въпрос. Как така Бойко е против Костов, пък Славчо Христов харизва банката именно на Цветелина Бориславова?! Ами то е написано в самото разследване. Котилото е едно и също – сикаджийско. Що се отнася до това дали БСП или Данов ми плаща – отново правилен въпрос. А грешния отговор е – да, те. Ако плочетете внимателно всичко, каквото се публикува в този сайт, ще видите, че великодушие към никоя политическа сила няма. А, че ГЕРБ искат да управляват – лошо няма, само че, нека да знаем кои са точно те, за да няма после тотално разочарование като от Симеон. Капише?

 9. Госпожа Веселина, нещо се обърка май?
  Как Костовият човек помага на госпожа Цветелина, а Бойко е враг на Костов?
  И един принципен въпрос:
  ЗАЩО ПИШЕШ ВИНАГИ СРЕЩУ БОЙКО И НИКОГА СРЕЩУ ДАНОВ ИЛИ БСП – ТЕ ЛИ ТИ ПЛАЩАТ?

 10. Костоев е виновен за всичко! Костов е виновен и за урагана Катрин и за земетресенията и за това, че слънцето изгрява от изток, а не от запад. Не разбирам такава дебилност. Когато Костов дойде резерва беше под санитарния минимум, а остави 6 млрд?! Когато видяха какво става хванаха агентите Димитър, Бор, учиндолския селянин и започнаха ежедневна офанзива с изливане на помия. Той обаче сбърка като мълчеше. Костов родил корупцията. Сега това е десеторно повече и как се казва? Благотворителност? Някой изпълзява от СИК награбва половината Бг дава я на любовницата си и са чисти като сълзата на Христо

 11. И въпреки, че всичко се знае, няма кой да ги окошари! Костов, големият демократ, всъщност е един алчен комунист, като всички досегашни! Никаква разлика – нека разследването от Прокуратурата започне СЕГА, от вас, от някой, който е готов да си сложи главата в торбата, заради нас, обикновените, страдащите, непоносимо живеещите, онеправданите…… Надяваме се, че няма да оставите нещата да се забравят и подмият! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *