Регистрация
Публикувано на 18.05.2018 / 9:22

ДА ПУСНЕМ БОГ СВОБОДНО, ЗАЩОТО КОНТРОЛА СЕ НАКАЗВА…

ВРЪХВъздържах се досега да пиша за Боян Петров, защото по стара българска „традиция“ куцо, кьораво и сакато се залепя винаги към трагедията. Както и към триумфа.

Всички дитирамби бяха изписани. И всички обругавания – също.

Но аз се ровя в друго. Близки до Боян Петров, както и онези, които са снимали филм за него и са вървяли по стъпките му, твърдят, че е забелязвал Знаците, но като че не се е вдавал в тях, а гонел плана, перфекционизма на „Плана“, който изпипвал предварително…

И все си мисля, че тук е заровен ключа. Планът винаги е Контрол. Човешкият контрол върху ставащото и най-вече върху това, което има да става. Според Човешкия План. Имала съм страховити лични „катерения“, наблюдавала съм такива и при мои приятели и все дотам се опира – до тънката, паяжинна граница и светлинен Баланс – между Човешкия Контрол и … Божията Воля.

В улисването ни като човеци да контролираме всичко около нас и всичко, което сме замислили да има да става с нас, изпускаме въжето на Божията Воля някъде по трасето. А тя е изначална.

Знам, че сега ще ревнат неверниците, че е задължително човекът да бъде перфекционист, подготвен, изпипал всички подробности – до последния милиметър на изчисленията, но ако изтърваме най-важно, а? Най-важното – че опитваме ли се да контролираме Всичко, всъщност посягаме да контролираме Бог?!

На всички ни се дават някакви Знаци. Понякога лоши, страшни, зли, срещу които роптаем, без да си даваме обаче сметка, че така Божията Воля ни спира от още по-страшното. Защото сме прекалили с Контрола.

И ако за нещо продължавам да мисля, е това, че неистовия контрол върху всяка ситуация ни прави врагове на Бога и това се наказва – с тежък Урок.

Да подготвяме своя План, но да пуснем свободно Бог в него и той да е на първо място в човешките ни щения, а после ние, след Него – с перфектните ни изчисления – дали това е Урока, който трябва да научим?

Веселина Томова

Коментари 21 за
“ДА ПУСНЕМ БОГ СВОБОДНО, ЗАЩОТО КОНТРОЛА СЕ НАКАЗВА…”

 1. Напълно съм съгласен с вас г-жо Томова.
  Но възниква въпросът дали Б.Б.,Цв.Цв. и другите бандити от ОПГ_то получават знаци? А, така и
  дали са разбрали знаците, ако получават?
  Като гледам какво се случва (Борисов-1, 2 та и 3???) и съсипването на държавата, мисля, че няма
  знаци!?
  Дано не е така, някои теолози твърдят, че Бог е добър и не наказва, а прощава!
  И ето защо има 1,2 и 3, а и не се плашат и стават все по-нагли.
  Дано да греша и Бог да наказва! Ясно е, че българите сме овце и роби, освен че сме алчни,завистливи
  и мързеливи.

 2. Жалко,че един учен,спортист,баща си е отишъл от този свят!Господ да бди над душата му!
  Мир на праха му!
  Точно затова спрях да тренирам алпинизъм,защото видях смъртта на мои приятели с очите си,които загинаха от лавина,а други бяха с тежки наранявания и никога няма да забравя тази дата и тези дни.Никога няма да забравя крясъците и рева от болка на една от алпинистките,чието ехо оттекваше в празнотата между скалите и снега,нито ще забравя погребенията.
  Не го съдя за нищо и се отвращавам от злостните или саркастични нападки спрямо него.Още повече,че самата му смърт е странна и много от нещата,които ни сервират не звучат логично,не са взели и куче при претърсването,а кучето е неизменен спътник при спасителни акции в планината,те са специално обучени за това.Възможно е и да е убит.
  Надявам се,децата му да имат късмет в живота,не е леко без баща!Дано Господ бди над тях!

 3. Камъните падат, падат от небето, а бай Юнкер пада и става пиян залян:-))))))))))))

 4. Дали Бог е определил съдбата на човека или съдбата човек
  си я опеделя сам чрез своя избор – трудно ми е да преценя…
  Знам само едно – на всеки човек му е драснато някъде и
  не може да го избегне – това драснатото…
  Спомнете си оня автобус, дето катастрофира под един
  подлез, май беше…И тогава казаха, че едно момиченце
  тръгнало от Норвегия с баща си за Бургас и загинало…
  Доплака ми се…Така му е било драснато или съдбата му
  е била такава или кармата…не зная…
  Веселинке, споделям всичко написано от теб за Боян…
  Спомням си и за Христо Проданов…И той остана някъде
  във вечната мерзлота…Даже още ми звучат думите от базовия
  лагер – Не заспивай Ице, ти си голям мъж, не заспивай…
  Навярно и с Боян се е случило нещо непредвидено…
  Господ прибира при себе си най-добрите…
  Така им е драснато…
  Господи, дай мир и покой на душата му…
  Той изкачи най-големия си връх…
  Помогни му да намери най-доброто място до Теб…
  Амин

 5. Най-добрият начин да разсмееш Господ е като си правиш планове! Господ Бог има план за всеки!

 6. Християнският Бог не наказва по този начин каза:

  Не знам дали Бог изобщо съществува (аз съм агностик), нито пък вярвам, че ако съществува, постоянно се занимава с делата на всеки от нас. Но, доколкото знам, Християнският Бог не наказва със смърт, когато не си разбрал посланията Му. Това, че Господ те е прибрал при себе си няма как да бъде „наказание с тежък Урок“. Ако има урок, той е за останалите живи на този свят. Но наказание?

 7. много философия…вярно точна е и за никакви неверници и верници има място когато на най-опасното кръстовище човек стъпи малко накриво… не ни казват дори полугласно какво е останало в палатката му от всичките вещи и помагала които по списъчен състав Боян е понесъл към Кръстовището… не ни е казано защото умните ще кажат за него, за Боян, че е глупак, а глупаците че се превел на много умен…

  унесени в малозорното поле и детаилите в екипа и усмивката на лицето мъ , онези дето превели филма за Боян невидяли че връзката на едната объвка е скъсана, невидяли че единия шпайк на обувката му се клати… че има леко разпрано на колената му…. и човекът не минал Кръстовището заради някакво недоглеждане че с такива мънички и оправими дефекти е трудно когато стъпиш на леда и пората в него те погълне

 8. БЯХ СЕ НАТРЕНИРАЛ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ ЗА ФРЕНСКОТО КАМИНО !Щанги,,после леки кросове после по-дълги, накрая кросове по 25 км на бегом,лицеви опори ,клекове с и без щанги ,патешко ходене по километър два .Бях изчислил всичко точно по три варианта нормален бърз и екстрен и…..тръгнах …по плана,по бързия,,….направих един път 55 км ,после втори път ,,после ме заболяха краката тендовагинит ако не се лъжа ,превърза ме един испански лекар с лице на средноазиатец докато русичкият испанец с лице на родопски българин направо се изложи . Направих още 65 км и……като се почна едно възпаление на крака не помогнаха никакви хапчета ,после това възпаление тръгна нагоре и един англоговорящ марокански лекар ми обсни че или си оставам екофундамелист без крак или забравям за екофундаментализма и нагъвам антибиотици и си оправям крака …Е послушах го и се простих временно с екофундаментализма но си останах с крака ,но……пътят ми свърши на Понферада …не успях да го завърша .не бях търсил божията благословия а си правих мои прецизни планове .След няколко години вървях по португалското камино без никаква подготовка -минах го без проблеми и в бързи темпове ,Наскоро вървях по северното, НОРТЕ камино ..бе никаква предварителна подготовка !Абе тежко ми беше първите три четири дни но свикнах и без проблем го минах в бързи темпове за 24 дни ….Оставих се да ме води интуицията и случая …А може би това е бог!

  1. Благодаря за коментара, Нико! Точно това е, за което говоря. А иначе: това Камино ми е мечта. Да видим дали Бог ще ми го даде този Път…

 9. БРАВО ПЕРФЕКТЕН АНАЛИЗ
  Но той е за тези който разбират какво четат и възприемат това което виждат.

 10. И все пак, в случая с Боян Петров аз не виждам да е упражнявал пълен контрол над това, което е правил. Примерно, оставил си е жизненоважния инсулин, оставил е единственото средство за комуникация. Защо ? Ако е искал да има пълен контрол, не би трябвалода действа така. ма нещо странно в цялата работа. Струва ми се, че всичките тези негови действия и риска, който е поел, са били провокирани от камерата и журналистите, които са го съпътствали за да му направят филм.

 11. Съгласна съм с всяка дума, точно така е. Не бива да се състезаваме с Него , Водолеите са много интересни хора – Моцарт, Стамболов, починали са млади.
  Много е важно да се разчитат знаците , трябва обаче да си много интелигентен.
  Поздрави на г-жа Томова!

 12. И да добавя още един поздрав от сърце – за избора на песента и точно този клип в „Стоп кадър“ днес!
  НАИСТИНА СТЕ ГОЛЯМА! Особено, когато сте сериозна и излезете от ролята на „вечно кривата, сърдитата и остро езично-вулгарната“ Веселина…

 13. “When everything is said and done When truth will arise When you have nowhere left to run Where will you hide…“

 14. Съжалявам за човека и алпиниста Боян Петров. Но малко ми е трудно да мисля за него като за грижовен баща и любящ мъж. Не го съдя, разбира се, коя съм аз, че да го съдя, но ме боли най-вече за децата и жена му. Дай им, Боже, сила да преодолеят загубата му. Но времето не лекува, как можеш да свикнеш със загубата на близък човек!

 15. Госпожо Томова, нямам думи да изкажа възхищението си от тези слова!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>