Регистрация
Публикувано на 31.10.2014 / 15:47

ДА, НУЖЕН Е КОМЕНТАР, НО НА ДУМИТЕ ЦАЦАРОВИ!

Сотир ЦацаровНужен ли е друг коментар освен например съобщението на БНБ от 22 октомври, че според одиторските фирми необходимостта от обезценки на активи на банката е в общ размер на 4 млрд. 222 млн. лева? Или че коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%? Пак там се говори за „порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции“. Преведено на езика на наказателното право, това са безстопанственост и присвоявания, извършени пред благосклонния поглед на висши длъжностни лица, които е следвало да осъществяват банков надзор“, заявява Цацаров.
Да, нужен е коментар, но на думите цацарови!
1. Съобщение на БНБ, както и одиторски доклади не са доказателства по българското наказателно-процесуално право. Според чл. Чл. 144. (1) НПК : „Когато за изясняване на някои обстоятелства по делото са необходими специални знания из областта на науката, изкуството или техниката, съдът или органът на досъдебното производство назначава експертиза.“ В настоящия случай безспорно са необходими специални знания из областта на финансите, банковото дело, кредитиране и прочие икономически познания(които са от областта на науката, без съмнение). Такава експертиза вече би била доказателствено средство!
2. Обезценката на активите на банка, както и на всяко търговско дружество, още повече при неизяснена и прилагана за пръв път методология, не е престъпление. Тук с пълна сила важи написаното в т.1, като експертизата трябва да обхване и научната обоснованост на методологията за обезценка.
3. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл как е изчислен и кой определи дали обезпеченията са валидни? Не е работа на цацата това. И може би е забравил, че има и т.нар. „оправдан стопански риск“.
4. „Порочните бизнес практики“ не са описани като престъпление в Наказателния кодекс. А „сложните операции“ са сложни за този, който не ги разбира.
5. Дали има „безстопанственост и присвоявания“ ще каже някога съдът, ако цацаратурата въобще внесе обвинителен акт по казуса КТБ. Не мисля, че ще е мандата на този ГъЦъ. Не може никой, пък бил той и главен цацаратор, да раздава оценки за престъпни състави, след като няма правомощията на съд.
Изказванията на ГъЦъ се доближават все повече до тези на де/путатите – предназначени за медиите и неподкрепени с доказателства.
Да става де/путатИН, че да си приказва на воля!

Иван Петров Иван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 – 2005/

Коментари 4 за
“ДА, НУЖЕН Е КОМЕНТАР, НО НА ДУМИТЕ ЦАЦАРОВИ!”

 1. Първа Частна ЦАЦАРАТУРА ,нека малко се поразмърда и да престане да васалничи на един неясен и неграмотен субект,като ЦАЦАТА. Това е съдия с най-много произнасяния по които сме платили а като ГЛАВЕН БАНКЕР НА БЪЛГАРИЯ, какъвто се изживява и ще продължим да плащаме, нека прокурорите от районно до ВКП се осъзнаят,че имат или същите или дори по-добри дипломи и преди да му се подчиняват безпрекословно да си дадат сметка, че първо са ЮРИСТИ после са частни изпълнители на поръчките на ПЕЕВСКИ И ЦАЦАРОВ.

 2. Защо гл.прокурор Сотир Цацаров следва да бъде дисциплинарно уволнен и предаден на следствените органи:
  1.Защото прикрива престъпната дейност на бивши и настоящи висши магистрати !
  2.Защото проявява двоен стандарт към българските граждани !
  3.Защото се гаври с редица безспорни и категорични доказателства събрани по надлежния ред, за престъпната дейност на висши магистрати ! 4.Защото погазва върховенството на закона !
  5.Защото злоупотребява със служебното си положение !
  6.Защото престъпната дейност на гл.прокурор Цацаров е значително по-тежка от дейността на някои народни представители, за които ще се иска сваляне на имунитета, както и на предадения на съд Росен Желязков за Костинбродските бюлетини.
  Ако гл.прокурор Цацаров счита, че е наклеветен – аз съм готов да застана на подсъдимата скамейка ! НО той никога няма да се оплаче, тъй като много добре е запознат с доказателствата, които ще бъдат представени пред съда, нито ще предприеме разследване на колегите си, които аз обвинявам в извършени престъпления по служба – за това са необходими воля и кураж, както и да не поддържаш с тях не регламентирани колегиални отношения.

 3. Да осчетоводят обезценките от 4,2 млрд. лв., да направят след това баланса и да извикат същите одиторски компании да го заверят – да видим като откажат заверка на баланса с такава обезценка, какво ще говорят от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>