Регистрация
Публикувано на 04.12.2017 / 11:55

ДА БЯХА СЕ СЕТИЛИ ОТ ПОЛИТБЮРО ДА ПУСНАТ БАНАНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ОЩЕ ЩЯХА ДА СА НА ВЛАСТ. АМА НА, ТЪПАЦИ

КОМУНИЗЪМИсторията за бананите като такива в нашето недалечно минало зе да добива нечувано тъпи размери. Обясни ми се че:

Съм комуниска. Както е казал древния шоп – кому ниска, кому висока – на мен си ми е тамън!

Че НАИСТИНА е нямало банани, цветни телевизори, дъвки, дънки и еспадрили и това е основния и единствен кусур на БКП-то и комунизъма.

Че хората не са можели да пътуват до страни, пълни с банани и когато са можели с връзки дивни да идат до тез лелеяни земи, връщайки се, по тайни доби са кльопали тайно банани с най-близки приятели и роднини в някой таен ъгъл на апартамента.

Нямало е цветни телевизори, но за сметка на това е имало Москвичи и Лади в изобилие, но хората са искали Мерцедеси и Опилиту му с опели.

Нямало е таолетна хАртия, като в Париж и хората са си бършели заните части с Работническо дело. Затва Работническо дело имаше такъв висок, осеммилионен тираж. Щото сички отделят, нали, въпреки недоимъка на … банани.

Нямало е торти. Честна дума – нямало е торти. Децата през соца празнуваха рождени дни, като духаха свещички, поставени на създърма, прясно или кисело зеле, зависи от сезона, или върху парче сирене. Не можеше върху луканка, щото тя беше кът.

Нямаше и нес кафе.

Е те тия неща са ги мъчили хората като една китайска капка. Нищо друго. Да се бяха сетили от Политбюро и ЦК да пуснат банани през лятото, още щяха да са си на власт. Ама на, тъпаци.

С това смятам разговорите за комунизъмите за приключен и изяснен до последната кора банан, до последната обвивка дъвка Идеал. С първият банан през лятото, комунизъмът си отиде, деца.

Може да се каже с обоснована гордост, че най-сетне станахме една истинска бананова република!

Този задълбочен анализ преписаха от хорските публикации за вас едни

Банани в пижами.

Виктория Тинтерова

Коментари 9 за
“ДА БЯХА СЕ СЕТИЛИ ОТ ПОЛИТБЮРО ДА ПУСНАТ БАНАНИ ПРЕЗ ЛЯТОТО, ОЩЕ ЩЯХА ДА СА НА ВЛАСТ. АМА НА, ТЪПАЦИ”

  1. А на бас, че днешните 30годишни не са яли торта с истинска сметана, защото на времето изкуствена сметана нямаше . Също не са вкусвали и истинските кебапчета и кюфтета, защото в рецептурниците от онова време нямаше рецепти с „допълнение“ към месо.
    А иначе демокрацията, не е лошо нещо, само дето много истински неща няма. Ама то и истински хора вече няма.

  2. И кебапчетата по 25 ст. и при това от истинско месо, а с хляб се хранеха и прасета за угояване, а даже и тези които не бяха от „червената номенклатура“ по два пъти ходеха на почивка в годината и то по за 20 дни с карти за по 25-30 лв. цяло 4-членно семейство. И едно спокойствие по улиците, пътищата даже скука а сега животът ни е „сървайвър“ и една свобода отвсякъде, а за някои цяла свободия. Абе друго си е „демокрацията“ и Костов.

  3. Преди нямаше банани , нямаше и маймуни – днес има банани има и маймуни и то много, колкото си щеш.

  4. Тинтерова, не съм тревопасно и бананите ме вълнуваха. Но, не мога да им простя опашките за маслини. Иначе, във Варна през 1967 година дънките „Rifle“ вървяха по 5 долара, „Lewis“ и “ Wrangler“ по 7, турските „Кот“ по 3. И пиехме „Сoca Cola“, от оная, дето не беше „Zero“!

  5. Да НЕ обиждаме банановите страни ТЕ са в подобро положение от България.Във Бразилия и Колумбия бананите са по 4-6 цента килото вСофия е2.4 лева коката по2-5 $ грама вСофия е 200 лева грама кафето е без пари заплатите във Бразилия средно по 330 $ на месец заплати но там 40% карат на Етанол(биогориво от захарна тръстика) на цена от 35-40 стотинки литъра във България 2.40 лева литъра.

  6. Тъй беше – и жилища нямахме. Спяхме на палатки и в кашони … И после нямало едни 80%! Има бе, ама ви страх да си го признаете!

  7. Па аз помня, че нямаше домати и ядяхме покълнали картофи…. Много тежко беше! А бозата и киселото мляко бързо вкисваха. Не кат сега да ги пазим по цел месец и да имсе радваме. Пък туй благо ГМО хич го немаше, мамка им комунистическа….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>