Публикувано на 22.02.2009 / 19:57

Далавера за 1,5 млрд. лева в митниците

 

 

Около 1,5 млрд. лв. годишно губи бюджетът от митнически измами и контрабанда, сочат данните на Българска легия "Антимафия". До дни се очакват смени в ръководството на Агенция "Митници", а според депутата Яне Янев и арести на високопоставени служители, след проверка на сигнали в ДАНС и ОЛАФ.

Ако легалните, видимите с невъоръжено око кражби на ДДС за 2008 година приближават 322 милиона и половина лева, истинският размер на нелегалните щети от контрабанда, фиктивен износ и акцизни измами са поне петкратно повече, твърдят експертите на  Българска легия "Антимафия". Според тях  основания за подобни твърдения дават огледалните сравнения на външнотърговския стокооборот, както и съпоставката между местното производство и потребление на групи от стоки, от една страна, и официално обявяваните обеми на вноса и износа на стоки, от друга страна. Това означава, че вместо да влизат в националния, а известна част и в европейския бюджет, милиарди левове от неплатени мита, акцизи и данък върху добавената стойност се вливат в черните каси на управляващите партии и техните лидери, твърдят от легията.

Оттам вече попитаха публично дали назначението на Павел Манченко за шеф на митница "Аерогара София" е политическо. И истина ли е, че зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев лично се е застъпил за Манченко. До Брюксел е изпратен сигнал, който подробно обяснява схемите, по които се извършват акцизните измами, точенето на ДДС и пътя на бакшишите. Посочени са и конкретни лица от ръководството на митница Аерогара, които прибират т.нар. "бакшиши" от  митническите бюра "Кремиковци", "Eвропа", които са към "Аерогара София". Събирач на бакшишите от тази митница е бивш неин шеф известен с прякора Цецо Сопола. В сигнала до родното ФБР е написано името на този началник.

100 000 лв. месечно от  "плодови бакшиши"

Освен от митническите бюра, пари се акумулират и от т.нар. изнесено работно място на зеленчукова борса "Слатина". Справка на митниците сочи, че на месец там се обмитяват между 500 и 600 превозни средства. Тарифите  за бакшиш са между 150 и 250 лв. в зависимост от количеството на стоката. Това означава, че минималните месечни постъпления от бакшиши са около 100 000 лв. Вносителите на плодове и зеленчуци от Македония и Турция основно нямат нищо против рушветите, които им осигуряват обмитяване на фрапиращо занижени стойности на стоката – домати по 0,29 лв., пресни пиперки и дини по 0,15 лв. на кило. Плащаш ли редовно бакшиши, няма опасност от насрещна проверка, нито от обичайния административен тормоз и е сигурно, че митничарите ще си затворят очите при спестените между 10 и 20 % от тонажа на стоката.  

Разработката "Плевели"на ГДБОП-висши полицаи с чадър над вносители на китайски и турски стоки

От 2001 г. антимафиотите работят по турско, китайско и дубайско карго, дрога и мащабни измами с ДДС на митническо бюро "Кремиковци". Каналът е известен като "докторския", защото ноу-хауто и реализацията му са дело на семейството на известния сирийски кюрд д-р Барзад Ибрахим. Поредният скандал, свързан с името му, гръмна през април м.г., когато ген. Танов оповести пред вътрешната парламентарна комисия данни от разработката "Плевели", от която става ясно, че висши полицаи са разтворили чадър над  вносители на китайски, турски и дубайски стоки, сред които е и сирийския лекар. От тази разработка протече и зам.шефът на ГДБОП Иван Иванов – Рилски, когото отдел "Вътрешна корупция" разследвал през периода 2005-2006 г. По това време Иванов е шеф на Икономическа полиция в ДНСП.  А ръководството на МВР е забранило на направление "Контрабанда" от ГДБОП да се занимава с вноса на китайски и турски стоки. И е наредило това да се извършва само от Икономическа полиция в ДНСП съвместно с митниците.
Барзад Ибрахим е в България от 1983 г. Завършил е медицина в Плевен, женен е за българка и основният му бизнес е свързан с внос на стоки от Турция, част от които са китайски.
Преди 13-14 години офисът на д-р Ибрахим на бул. "Дондуков" бе взривен. Името му влезе в полицейските сводки и през април 2002 г. Тогава на път за Турция бяха ограбени няколко жени, които отиваха за стока в Истанбул. Една от тях носела 80 000 долара, които по документи се водели на името на д-р Ибрахим. Антимафиотите имат данни и за спор между Доктора и Косьо Самоковеца. Косьо успял да отвлече два камиона със стока на Ибрахим, той пък му спрял 150 кг хероин в Анкара. След среща на двамата в  Истанбул проблемът бил решен.    
Д-р Ибрахим напуска България след убийството на брат му. Той бе разстрелян на 20 юли 2004 г.в София .Тогава Барзад публично заяви, че мишената е бил той.
В момента сирийският доктор е в Турция, а бизнесът му в България движи неговата съпруга Златка. В средите на посредниците и търговците тя и още една жена – Вилма, са известни като водачките. Двете дами отговарят за събирането на парите за турската и китайска стока, както и на бакшишите.

Според данни на полицията д-р  Ибрахим вкарвал годишно по 500 камиона със стока. Бакшишът за контейнер китайско е 3 500 лв. Допълнителна "взятка"  от 7 000 лв. се поделя между две групировки. Печалбите на Бахзад се изчислявали на 5-7 млн. лева годишно, но той отказвал да плаща на групировки. След заминаване му за Турция, жена му Златка продължава да се държи като самостоятелен играч. За разлика от другата т.нар. водачка Вилма, която е обвързана с хора от бившата ВИС 2, Вилма протича по друга разработка на ГДБОП "Хотел".

От няколко години антимафиотите се опитват да хванат схемата при вноса на турско, китайско и дубайско карго в канала на  Ибрахим. Засичат водачките, хората, които пренасят парите за стока в Турция по схемата на т. нар. Арабска банка.

Правят се два опита за "реализация" спрямо Златка Ибрахим, но те се провалят заради теч на информация от МВР. Третият е сравнително успешен. Операцията срещу Златка е проведена в средата на ноември 2007 г. Тогава антимафиоти от ГДБОП атакуват офисите на фирмите на Ибрахим на бул. "Дондуков". Започват обиски. Освен многото митнически документи е намерено и тефтерче, в което са описани суми – колко и на кого се плащат подкупи, за да преминава стоката безпрепятствено в България. В бележника е имало инициали на редови и на висшестоящи митничари, на посредници и на хора от МВР, а срещу тях са били посочени и суми. Митница-К.Н., Д.П.(Лозан), Полиция- И.И., Г.Р. са част от инициалите от тефтерчето на докторската жена. След четиримесечен престой в дознанието, бележникът изчезнал. По следвал и опит да бъдат уволнени ченгетата, участвали в разработката.   

Схемата на Доктора за източване на ДДС

Ибрахим е сочен като основоположник на една от най-перфектните схеми за източване на ДДС, известна като "схемата на Доктора".

Стоката на клиентите се внася от фирма, регистрирана на името на Ибрахим. От клиентите предварително се събират сумите за мита, ДДС, бакшиши, калкулирана е и печалбата за Доктора. Интересно е, че стоката се мери на кубик!

След като пристигне стоката, на клиентите не се дава фактура, а договор за консигнация. Те нямат нищо против това предложение, тъй като не отчитат оборот.

При Доктора остава митническата декларация. Втора фирма, която не се води на него, предлага на шиптърите, които пазаруват стока от Илиянци. Фактурата им се издава от втората фирма, а стоката им се продава от първата, която се води на името на Ибрахим. След това се прави редовен износ през Калотина за Косово. Втората фирма тегли ДДС-то, а първата се е освободила от задължения към хазната и договорът за консигнация може да бъде унищожен.

Стоян, Големия и Малкия Ибрахим-посредниците за китайското карго

Внос по занижени цени, скрити количества, фиктивни сделки (износ за европейски страни) са част от игрите на основните посредници на китайско карго – Стоян, Големия и Малкия Ибрахим.

Контрабандната стока е извън базара на Илиянци – в складова база 1 и 2, в бившите складове на яйцекопа и на корекома.

За да се изтегли ДДС-то, което е между 10 000 и 30 000 лв. на контейнер, стоките фиктивно се продават на фирми в Европа. Когато данъчни служители, бръкнат в системата, която наричат супа, излиза, че стоката е пристигнала на европейски адрес. И няма проблем да се изтегли ДДС-то й.  

Следващият ход от измамата е още една фиктивна сделка.  Пак по документи европейските фирми, за да се изчистят от стоката, веднага я  "изнасят" за трети страни.

 Игри с черна и бяла техника

10 лева на апарат е тарифата за нелегален внос на GSM-ми, които се вкарват като ръчен багаж или с колетни пратки. Кутиите и книжките на мобилните телефони влизат през Капитан Андреево, като аксесоари.

Черната техника традиционно пристига на митница Варна, а на "Аерогора София" се оформя транзитирането й към Македония и Сърбия. Там се разпределя, като една част остава, а друга се връща "на вдигната бариера" в България.

Друга форма за измама са т.нар. "близнаци" на маркови стоки, при които съвпадат серийните номера. Често при вноса скъпи процесори в документите са описани като стари модели, чиито цени са в пъти по-ниски.

Според антимафиоти около 20 % от стоките, които по документи се изнасят за трети страни, остават и се продават в България. Мозъкът на тези врътки е действащ началник на "Аерогара София". 

Павлина Живкова
www.deltanews.bg

* Разработката е съвместно с Българска легия "Антимафия

 

 

 

Коментари 0 за
“Далавера за 1,5 млрд. лева в митниците”

  1. Струва ми се,че тази тема не е за читателите, а за „КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ“. Защо няма навалица?
    Читатели ИМА, но ИМА ЛИ ОРГАНИ???

  2. „Вносителите на плодове и зеленчуци от Македония и Турция основно нямат нищо против рушветите, които им осигуряват обмитяване на фрапиращо занижени стойности на стоката – домати по 0,29 лв., пресни пиперки и дини по 0,15 лв. на кило.“ Ето как една шайка педали поставят пред закриване родното производство и поставят на ръба на оцеляването нашите производители, а те като отидат да протестират, ядат бой от друга шайка педали, които са също част от ХОМОСЕКСУАЛНАТА ЗАВЕРА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *