Регистрация
Публикувано на 23.08.2018 / 10:24

ГРУБИ НАРУШЕНИЯ НА НЕФЕЛНИЦИ В ЦЪРКВАТА! ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ ИЗХВЪРЛЕН! ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ! ИМИТАТОРИ И МЕНТЕТА. СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ – РУИНА

патриарх и бойко борисовОБРАТНОТО БРОЕНЕ – НЕОБРАТИМО (II-ра част)

О Т В О Р Е Н О    П И С М О

 До г-жа Вера Йоурова –

Европейски комисар за правосъдието

До г-н Виле Итала –

Директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС

До г-н Сотир Цацаров –

Главен прокурор на Република България

До Българския патриарх Неофит –

Председател на Св. Синод на БПЦ – БП

До Ловчанския митрополит Гавриил –

Председател на Върховния църковен съвет

До Епархийските митрополити –

Членове на Св. Синод в пълен състав

След първия материал за петгодишното патриаршество на Патриарх Неофит – СТАРТ НА ОБРАТНОТО БРОЕНЕ ДО НОВИЯ ТОЙ Е…, НЕГОВОТО ИМЕ Е …. 2019 ГОДИНА НА ГОЛЕМИТЕ СМЕНИ ….“ от 15 август т.г.,АФЕРА получи много обаждания и потресаваща информация (с документи) от свещеници, предимно от Софийска епархия, за огромни злоупотреби и тежки нарушения в материално, административно и в духовно отношение. Варненските, къде спите бе??? Повечето нарушения са все в Софийска епархия (расторант, бар, скандални договори) посочени са в медиите, подплатени са с документи но все пак. Варна кога стана идеална. Негово светейшество не взима мерки. Никакви.

Показателен е разкрития този месец случай за „спазване“ на Канон и Закон от известния правоправещ дядо Никанор от Църногорския (Гигинския) манастир „Св. св. Безсребреници Козма и Дамян”, подопечен на Негово Светейшество.

В-к Струма, https://struma.bg/, в материал от 5.8.2018г.: „19-г. младеж купи за 2 лв. печелившата фирма на Гигинския манастир, чрез която монасите въртят луда търговия с боб и мляко“, съобщава, че 19-годишният Петър Петров Рангелов управител и едноличен собственик на “Манастирско Земеделско Стопанство” ЕООД, което върти доста успешния бизнес на брезнишкия Гигински манастир „Св. св. Безсребреници Козма и Дамян” е доведен в манастира от настоящият игумен Никанор и че менторът Никанор веднага му дава благословение през почивните дни да носи черен подрасник, да продава свещи на хората в църквата и да им чете молитви като свещеник!?!.

МЕНТЕ СВЕЩЕНИК!

Също така вестникът информира, че като собственик на уникалната монашеска фирма, чрез която местното черно братство произвежда биволски продукти, мед, картофи, боб, домати, зеле и вино и ги продава в столичен магазин, Петър Рангелов (менте свещеника) е пуснал в РИОСВ – Перник комплект документи, според които иска да построи мандра и тръбен кладенец с дълбочина 40 метра, откъдето да напоява 100-те бивола в манастирската ферма. Засега инвестиционното му намерение трупало успешно разрешителни.

Реално обаче, фирмата “Манастирско Земеделско Стопанство” ЕООД не е нито манастирска, нито монашеска, а само името й създава такова външно впечатление. Това впечатление се засилва и от факта, че фирмата е със седалище и адрес на управление с. Гигинци, адреса на манастира. Външно впечатление. Нещо подобно на нейния собственик облечен с черен подрасник, да продава свещи, да чете молитви или просто да се подвизава така.

МЕНТЕ СВЕЩЕНИК И МЕНТЕ МОНАШЕСКА ФИРМА.

Същата фирма има отношения, договори с манастира, продава негова продукция, ползва и управлява манастирска собственост. Получава субсидии. Местни хора казаха, че освен мандрата и тръбния кладенец, фирмата ще строи обор и стопански сгради в имоти на манастира. Такава голяма стопанска база се изгражда с инвестиционен проект финансиран с публични средства по европейската Програма за развитие на селските райони. По наредба, тавана на такъв проект по ПРСР е до 1 000 000 евро, от които поне половината са безвъзмездна субсидия, а останалата част собствено участие на инвеститора. Инвеститора „Манастирско Земеделско Стопанство” ЕООД е фирма с капитал от 2 лв. Проверката и контрола върху спазването на законите при работа с ПРСР е пряко задължение на ДФЗ и МЗХ. Къде сте?

За монасите от Църногорския (Гигински) манастир дарителството, неизбежното усещане за „търговци в храма и нуждата компетентните органи да извършат проверка и информират обществото се говори в материала „Манастирът на властта“ 16.5.2015, https://clubz.bg/19815-manastiryt_na_vlastta

За далавери и грозни деяния на монаси и частни лица в Църногорския манастир се говори в материала „Далавери и завери зад стените на един манастир“, 18.03.2016,  http://www.desant.net/show-news/35401

Изпратено е Отворено писмо до Патриарха, но то не го съживи.

За тревоги и много повече относно еврофондовете предназначени за църквите алармира и Афера на 22.6.2016:  ПОТРЕСАВАЩ  СКАНДАЛ!  ВИЖТЕ БЕЗБОЖНАТА СХЕМА ЗА КРАЖБИ НА ЕВРОСРЕДСТВА ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ХРАМОВЕТЕ! ОТЕЦ НИКАНОР ПЛЮС ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“/ ЯНАКИ ЧЕРВЕНЯКОВ И РУМЕН ПОРОЖАНОВ. (http://afera.bg/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0.html

И резултата от страна на ръководтвото на Софийска епархия и лично на Патриарха е едно голямо нищо. Това нищо подпомага „растежа“ и води до наредения около Църногорския манастир обръч от фирми (посочени в предишния ни материал по темата от 15 август т.г.).

От тях, по отношение на фирмите „Манастирска Бакалия“ ЕООД, „Монастира“ ЕООД, „Манастирски стоки“ ЕООД се създава се силно впечатление, че са манастирски, но това е само на пръв поглед и по имената на тези фирми. Реалността е друга. Изключение прави само фирма  „Монастирско горско сторанство“ ООД в която 99% участие има Църногорския манастир.

Кой, какво и как продава, ползва, строи, финансира, усвоява, остава ли и какво за манастира и т.н са все широко отворени въпроси свързани с интереси, църковен канон и устав, европейско и национално българско законодателство и публични финанси. Защо е необходимо да се създава външно впечатление, че манастира има много фирми и развива с тях голяма дейност. Защо манастира самостоятелно и съобразно църковния устав не развива необходимата му дейност? Няма ли изкуствено създадени условия за усвояване на средства? Защо в крайна сметка манастира се оказва снабден с непогасен кредит от КТБ?

Защо финансовия надзор на манастира е поверен на известния финансов ревизор на софийска митрополия Даниел Николов (осветен в предишния материал на АФЕРА  по тази тема), работил като главен счетоводител на Русенска митрополия (при предишния Русенски митрополит – сега вече настоящ Софийски такъв, та и  Патриарх Български) и изгонен от там през 2014 г. от сегашния – Наум.

Потресаващо е, че сегашният финансов ревизор на Софийска митрополия Даниел Николов е изгонен от Русенска митрополия като главен счетоводител поради: това че не е водена адекватна отчетност, съгласно Закона за счетоводството, че не са изготвяни пълни годишни финансови отчети, отразяващи дейността на Русенската митрополия и църковните настоятелства по места, не е събирана информация от църковните настоятелства за техните активи и плащания, наличната информация от църковните настоятелства за предоставяни средства в Митрополията значително се разминава с представените отчети по бюджета на Митрополията, липса на равнение в представените отчети с банковата сметка на Митрополията, както по отношение на салдата, така и на оборотите, както и че към датата на независимия финансов одит (назначен от новия Русенски митрополит), обявените от главния счетоводител задължения на Русенската св. митрополия са 172 747 лева. Вижте: СЪОБЩЕНИЕ на Русенска митрополия във връзка с провеждането на независимия финансов одит, 15.12.2014, официален сайт на БПЦ: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=159018

Не е ли най-голяма отговорността за управлението и контрола на Църногорския манастир на Софийския митрополит и Патриарх (настоящия), който Св. Синод не санкционира, а е длъжен по канон и по устав?

Тези въпроси, неяснотите относно прозрачността и законността на действия и процедури, представителна власт, компетенции и т.н., както и появила се информация за подправени подписи и неверни документи внасят голямо смущение и тревога и ще са тема на последващи материали.

През месец май т.г., пак от медиите, се разбра че дядо Никанор е изгонен от българския манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф“ в Атон, поради това, че прогневил монасите от Зограф с хвалбите си, че „въпреки воплите на игумена“ на Зограф е сменил управителния съвет на организацията, занимаваща се с управлението на имуществото на манастира в България – т.нар. „Ефория Зограф“, подведомствена институция на Министерството на външните работи. Кулминация на безпричинно наглото му поведение, било предложението му към зографски монах да стане игумен, при все че дядо Амвросий (настоящия игумен на манастира) е в отлично здраве, макар в напреднала възраст”. „Никанор е персона нонграта в Зогpаф!“ –заявяват зогpафци”.  Цялата новина (https://www.24chasa.bg/novini/article/6848561

В правото си на отговор Никанор отрича: „Архимандрит Никанор не е гонен от Зографския манастир“, 09.05.2018 (https://www.24chasa.bg/novini/article/6853462

и подчертава „Целта, от която се водя аз, е да се опази името на патриарха като достоен митрополит“. Пояснява, че причина за фалшивата новина е неговото злепоставяне и нарушенията на трима отци от Зографския манастир, които изплували в проведено от него разследване на техни канонични злоупотреби. Но най-вече, фалшивата новина била разпространена с цел да се отклони вниманието и „. . . хората ще запомнят Гергьовден на 2018г. с мнимия „арест“ на един български игумен, а не с доброто, което един български премиер направи на един манастир, обитаван от българи. Защото новоремонтираната сграда е наистина строително бижу и засега стои като новопришита кръпка на фона на останалото. За пореден път се убеждавам, че парите, които Борисов отпуска, „работят“ повече, отколкото парите, предоставяни от други. . .““.   Някои медии, обаче показаха документ на гръцката полиция за съпровождането, извеждането на Никанор извън манастира Зограф. Той се закани да покаже друг документ, от Св. Гора, че няма такова нещо, но до сега не е показал нищо.

От съобщение http://svetogorie.com/105

СЪОБЩЕНИЕ-НА-ЦЪРНОГОРСКИЯ-МОНАСТИР,качено на светогорския сайт на монасите от Църногорския манастир стана ясно, че манастира е спечелил (на първа инстанция), по решение № 166 от 31.05.2018 г. на ОС гр. Перник, гражданско дело за собствеността върху недвижими имот в с. Смиров дол, Община Земен, с площ от 2305 кв.м., закупен от архимандрит Евгений, брат на монастира, ведно с построената в гореописания имот  двуетажна масивна сграда (представляваща параклис с пристройка и камбанария – „Исихастирио „Св. Пантелеймон“),  находящ се в. Смиров дол, Община Земен, Пернишка област.

Едно от основанията за завеждане и спечелване на това дело е неспазен обет за нестяжание на бившия игумен на манастира архимандрит Евгений.

По справки: нестяжението е доброволна бедност, нищета, отказ от всякакво земно притежание и съгласно чл.170 от устава на БПЦ-БП: „преди встъпването в монашески чин кандидатът е длъжен да се разпореди по волята си и според закона със своето имущество. Всичко, което придобие след встъпването му в монашество, принадлежи на манастира, в който е брат/сестра“. Монасите съобщават, че с това решение първоинстанционния съд възоснова на законодателството и съдебната практика е приел, че Уставът на Българската Православна Църква има нормативна сила и неговите разпоредби следва да бъдат уважавани и в гражданския оборот. Интересно се оказва, че през 2016 г. собственика на процесния имот архимандрит Евгений е уведомил Патриарха и Св. Синод и е завещал имота си на Св. Синод. Чак следващата 2017 г. година монасите от Църногорския манастир завеждат гражданско дело, което печелят първоинстанционно т.г.

Основното в случая е именно спазването на обета за нестяжение. По справки от съответните публични регистри, става ясно, че спазването на този обет не е на необходимата висота между колегите монаси и събратя митрополити на дядо Никанор, поради което е наложителен контрол именно там. Изненадващо, но в настоящо време:

Плевенския митрополит Игнатий (в мире Иван Радионов Димов, род.38г.) управляващ и представляващ Плевенска света митрополия и Плевенска епархия е собственик от 2008 г. на апартамент от 95 кв.м. в гр. Пловдив на адрес …. Една година след избора на неговия “духовен” син Николай за Пловдивски митрополит. Интересно! Освен това през 2011 и  2016 г. е продал собствени имоти вместо да се разпореди с тях съгласно устава на църквата и да ги даде на манастира където е брат. Дядо Игнатий (Ив. Радионов Димов) е духовен наставник и църковен ментор на Пловдивския митрополит Николай, избран за такъв в 2007 г

Доростолския (Силистренски) митрополит Амвросий (в мире Александър Александров Парашкевов) управляващ и представляващ Доростолска света митрополия и Доростолска епархия. Александър Ал. Парашкевов е Арендатор от 2015 г. с договор за аренда за срок за 6 год. на поземлен имот (на от хиляди декари) в с. Айдемир, местност …., собственост на ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ и негов Арендодател е управляващия и представляващ Доростолска света митрополия – Доростолски митрополит Амвросий (Ал. Александров Парашкевов. Т.е. самия той и сам на себе си??? Потрес и ужас!!!

Великотърновски митрополит Григорий (в мире Йорго Иванов Стефанов, род.50 г.) управляващ и представляващ Великотърновска света митрополия и Великотърновска епархия. Йорго Стефанов е монах от 1974 г. и митрополит от 1994 г. През 2006 Йорго Иванов Стефанов продава със запазено право на ползване апартамент в гр. София, Младост 4 на Момчил Ст.И; 2006 г. Йорго – митрополит е надарен заедно със Св. Великотърновска митрополия от Е.В.Н. с имот Храм-Параклис с пл.28.80 кв.м. в етаж сутерен1, бл. …, , ул. ……, в гр. Велико Търново; 2003 г. Йорго – митрополит е надарен заедно със Св. Великотърновска митрополия от Ст.Т.Т. и … с нива в с.Пчелище; 2003 г. Пак Йорго – митрополит е надарен в гр. В.Търново от Л.А.С – протоиерей – Св. Марина с имот – църковна къща – собствен храм „Св. Марина“. 2003 г. Йорго Иванов Стефанов – митрополит е купувач от Пелагия М.К. на имот Арбанаси нива и т.н.

Врачански митрополит Григорий (в мире Красимир Маринов Цветков, род.70 г.), управляващ и представляващ Врачанска света митрополия от 2017 г.. Преди това е викарий на Софийския митрополит и Патриарх Български. Красимир М. Цветков през 2015 г. е закупил и е собственик на самостоятелен обект в сграда, площ. 53….. кв.м., гр. София. Дядо Григорий, като викарий и пълномощник на Софийския митрополит, малко след закупуването на имота, подписва скандалния договор с фирма Инерком – Гинка.

Неврокопски митрополит Серафим (в мире Динко Желязков Динков) Управляващ и представляващ Неврокопска света митрополия. Собственик е на апартамент в  гр. Ямбол. с пл.41 кв.м. (учредил право на ползване на Желязко Динков Желязков) и полуподземен гараж в гр.Ямбол, ЗП от 20.52 кв.м. Като Управляващ и представляващ Неврокопска света митрополия има надзор и конторолира фирма НЕПАР ЕООД 101790057 която е собственост на Неврокопска света митрополия и е с капитал  3 397 100 лв. При Дядо Серафим има дребен проблем „избран“ е за митрополит с нелегитименн избор 2014 г. в нарушение на УБПЦ и съответно правата и легитимацията му като митрополит са …….. Основен въпрос.

В последващ материал ще представим публични данни и за други правоправещи архиереи на БПЦ. Има!!!

Нередността с избора на Неврокопски митрополит е компенсирана от Алтернативния Св. Синод с Наместник-председател епископ Кирил за което съобщава отново в-к Струма, https://struma.bg/ 02.07.2018 под заглавие: Бившият игумен на Роженския манастир Йоан избран за Неврокопски митрополит от алтернативния синод. Бившият игумен на Роженския манастир епископ Йоан Богослов е бил назначен за Неврокопски митрополит. Той е бил утвърден за духовния сан от така наречения Алтернативен синод възникнал през 1996г. Първата изява на епископ Йоан щяла да бъде на 3 юли в църквата „Св. Георги” край Банско, където ще бъде почетена паметта на жертвите на комунизма, които бяха канонизирани от алтернативния синод, като сред тях е и убитият свещеник отец Стефан Камберов.

Гръмовната некадърност събуди и алтернативния синод.

Обаче има и други синоди, църкви, календари и т.н. има избор. Защо тогава да не си попеят и поденсят пеещите попове?! Пък и премиера казваше, че е много добре поповете да си пеят заедно. (Във връзка с българо-македонския църковен въпрос).  Пък и какво пеят, ако умрам ил загинам, нахъсват се. На революция върви работата. Да, ама не! Само на брокерство – алъш-вериш. Кой ще им държи сметка?

Сложни са нещата, както казва Св. Синод в отговор до Комисията по досиетата от юни 2018 г., подписан от патриарх Неофит: „ . . . Вътрешните взаимоотношения между членовете на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Православна Църква и особено между нейните членове – клирици, и нейните членове – миряни, не са от административно-правен, а от морален характер. Тези връзки са изградени и съществуват на базата на споделената обща вяра, произтичащата от нея ценностна система и на основата на взаимното доверие . . .“!

Да им видиш моралния характер, споделената ценностна система и взаимно доверие.

Тежък материал. Има и по-тежки. При подготовката му се чуха мнения от свещеници и миряни да се внимава да не се петни църквата. Уважаеми, Църквата не се петни, петнят се нарушителите и на първо място те сами си се петнят от самите тях. Като се премълчават факти и истини не се пази Църквата, а се укриват нарушителите, помага им се.

Кое е важно Църквата или някой нефелник в нея. Има ли такъв, дето ще се самозабрави и да си помисли, че може да жертва Църквата заради нефелник (думата е близко по звучене и по личностно съдържание до името)?

Църквата е жив организъм. Устав на БПЦ-БП, чл. 1. (1) Българската православна църква – Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух. Част от Църквата са хората в различните исторически времена и места. Хората са разумни, неразумни, добри, недобри и т.н., грешни, но не вечни или несменяеми. После идват други. Нищо страшно.

В Устава на църквата не пише, че БПЦ-БП няма нищо общо с вероучителното и канонично единство, а обратното. Мислещата се за самоуправляема, човешка част от Църквата, може да е такава само в единството и общението в църковния канон, по собствения си устав, местни закони и доколкото в нея има разумни и отговорни хора. Първом, хората, трябва да са с акъла си. И да имат някакъв морал. Иначе идват други. Нищо ново.

Какво ви “страхува” сега?

Материалът представя факти и има за цел да информира всички компетентни органи за извършване на проверки, установяване и защита на истината. Материалът апелира за законност и ред. Стига повторения на нередности, нарушения, стига имитатори, ментета, манипулации. Спрете пропадането, защото няма дъно.

Истината трябва да се търси, да се казва и да се отстоява. Да се живее.

ТОЗИ МАТЕРИАЛ, ЗАЕДНО С ПОСОЧЕНИТЕ В НЕГО ПУБЛИКАЦИИ Е ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ ИНСТИТУЦИИ И СЛУЖБИ.

СЕЗИРАМЕ ВИ ЗА ГРУБИ НАРУШЕНИЯ УСТАВА НА ЦЪРКВАТА И ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА. МОЛЯ ВЗЕМЕТЕ ОТНОШЕНИЕ!

КОЛЕГИ, моля препращайте линк от публикацията (или статите посочени в нея) към компетентните институции и органи.

Сезирайте! Същото правете и за последващите публикации по темата. Да създадем жив архив, жива памет до прекратяване на безобразията!

Ние можем!

Симеон Балкански

Коментари 8 за
“ГРУБИ НАРУШЕНИЯ НА НЕФЕЛНИЦИ В ЦЪРКВАТА! ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ ИЗХВЪРЛЕН! ПОГАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ! ИМИТАТОРИ И МЕНТЕТА. СОФИЙСКА МИТРОПОЛИЯ – РУИНА”

  1. Имаше един монах, отец Дионисий, който преди време освободиха от Катедралата „Св.Ал. Невски“ и го изкараха „по-черен“ и от расото му, същите ей тия тарикати синодални, вкупом и поотделно едри сребролюб.., опс, владелци. Г-жо Томова, за съдбата на този духовник, знаете ли нещо?

  2. ‘There was a storm the other night Had to talk to God, try to set things right Church door was locked, Lord, I stood in the rain Waiting for an answer But it never came.“
    който наистина е християнин и вярва в бога, не се нуждае от лицемерни посредници-кърлежи в черни раса, на които да плаща за всичко: сватба, кръщене, освещаване на дом, погребение etc.

  3. Весе, я провери чия собственост е Троянския манастир. На Синода, на църквата или частна?

  4. Асфалтовия път през селата до манастира е асфалтиран по личното разпореждане на ББ, както и подобренията в така наречения манастир. Знае се даже точно колко милиона са отпуснати от бюджета за целта. Ако имате път нататък може да разпитате местните хора продавачи в манастирската „обител“ или обслужващите в манастира…

  5. АДМИРАЦИИ! Страхотно удобно е да се криеш зад църквата. А сега да си отворят публично досиетата и със здраве! Очакваме да им извадите кирливите ризи и да им лъснат мизерните, елементарни душици на цялата пасмина окопала се в
    СВ. Синод. Време е да изхвърлим боклука.

  6. Е ,да ама пък , нашия клир е водещ по брой на джендърите на попска глава .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>