Публикувано на 18.06.2008 / 22:16

Григор Лилов: Истинският наследник на империята ВИС не е Мая Илиева, а фирма “Булмар”

 

 

Григор Лилов е роден през 1955 г. в София. Завършва журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, а после и “Икономика и организация на труда” в УНСС. Работил е в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Освен това Григор Лилов е и автор на книгите “Най-богатите българи”, “Тайните на Големите играчи”. В момента е журналист на свободна практика, работи също и като финансов и икономически анализатор. Щастливо женен, с едно дете.
Поради големия интерес към неговите разкрития, репортер на в.”Шоу” отново разговаря с него. Припомняме, че сензационната книга на Григор Лилов “Либийска връзка”, предстои да се появи по книжарниците и вестникарските будки на 25 юни, като се очаква напливът за нея да е голям.
Чух, че дългата ръка на Ахмед Доган е цензурирала книгата ти "Най-богатите българи"?
– Още по-скандалното е, че вече са отпечатани от някого цензурирани ментета на книгата ми “Либийска връзка”. Ще призная сега нещо за първи път публично – в някои от екземплярите на двата ми тома “Най-богатите българи” няма да срещнете един от най-богатите българи, а именно Ахмед Доган. Сблъсках се с това нещо, което оттогава ми е обица на ухото. Защото в оригинала той фигурираше и в процеса на печат името му изпадна!? Ето ти един елегантен начин на цензура! Затова новата си книга “Либийска връзка” маркирам с печат, грапави или релефни саморъчни подписи на автор и издател, текст на корицата, подпис на страниците и др., за да не се излъже читателят. Живеем си в един ужасно корумпиран свят. Давам ти пресен пример с последните скандали, които тресат обществото – тъй наречените заменки с горите. Ако този елит искаше да ги спре, щеше да стане много простичко – един мораториум в парламента, гласува се точно за половин час. Но не! Точната дума е демагогия! Онова, за което се сещам в този момент, е последното интервю на президента. Добре облечени бизнесмени се разхождали с половин армия въоръжена охрана?! Те наистина така се разхождат, но това е обществена тайна. Златко Баретата, когато пристигне някъде, първо изскачат неговите момчета, други заемат позиции горе, по съседните покриви, 7-8 са долу, вадят едно одеяло от кевлар (противокуршумено), пристигат още две коли, обграждат заведението отвсякъде. След половин час пристигат още два автомобила и от единия излиза той. Бодигардовете държат одеялото за заслон и той буквално притичва до ресторанта. Наскоро гледах подобна сценка на живо, във Велинград. Добре, президентът сега ли ги е открил тези неща?…
– Параван ли са мутресите в цялата тази безмилостна игра и не се ли “перат” по-лесно пари именно чрез тях?
– Не, защото повечето от тях са тъпи като галоши и изобщо не стават за тази работа. Ще се изразя малко неприятно, но истината е, че те са си чисто и просто едни к…ви, минали са през всички бардаци, подхвърляли са ги надолу-нагоре, от един бос на друг, докато накрая са станали наистина “елитни”. Влезли са в тъй наречения сенчест хайлайф. Между другото, има и такива политички. Като се сетя как някои от тях са специализирали уж в Англия, пък ги изгонили оттам, защото се оказало, че държат публични домове?! Говорим за действаща депутатка в момента – доскоро е била любовница на един от най, ама най-богатите почтени бизнесмени у нас.
И още нещо – повечето медии са тотално корумпирани и дирижирани?! Говорим откровено, да кажем, вашият вестник и някои сродни издания не са контролирани отгоре поради простата причина, че са считани от някого за “жълти”. Ето това е смешно! Както и да го погледнеш, вестникът си е изцяло семеен, материалите са сериозни и т.н. Има и друга причина да ви назовават “жълти” – не ви липсва кураж. Е, вярно, веднъж гърмяха редакцията ви, един път пребиха почти до смърт ваши хора… Но защо не гърмят например “24 часа”? Демокрацията у нас е фирма, използвана само за употреба. Виждаш, наскоро бяха извадени данните за досиетата на писателите, сред които има големи имена, като това на Вера Мутафчиева например. Любопитното в случая е, че тя е човек, който никога не е имал симпатии към комунизма… Един дребен факт ми направи обаче впечатление – посочените за сътрудници на ДС Георги Данаилов и Вера Мутафчиева бяха сред ръководителите на фондация “Паница” и нейното жури (за Джон Паница се знае, че е яростен антикомунист), а Вера даже беше отличена с награда. Затова ли само те от нашите писатели се оказаха с досиета? Но никого не обвинявам – без декларацията за сътрудничество не можеше да се излезе зад граница. За мен са донасяли мои колеги – например кореспонденти на БТА.
Нима оправдаваш агентите на зловещите тоталитарни служби?
– Ще отворя една скоба. Когато бях кореспондент на “Работническо дело”, попаднах на уникален случай-агентурата на ДС от Вазовските военни заводи да подготвя атентат с много жертви на централната улица в Пловдив. Човекът – доносник на органите, който ми даде информацията, почти беше убит от тях, изпадна в кома, понеже искал да провали мероприятието?! Наложи ми се да го скрия за две седмици в редакционните вили край Сопот, докато с колегите ми разнищвахме случая. Колко хора знаят, че от турските терористи двама души бяха сътрудници на ДС, а водачът им беше арестуван в Бургас и след телеграма от първия зам.- министър на МВР пуснат на свобода! Дни след това гръмна вагонът с майки и деца край гара Буново. Но съм сигурен, че рано или късно името на първия “доносник” ще се публикува, а фактите за терористите-агенти на ДС – никога! Така се подклаждаше патриотичната истерия, довела до възродителния процес. Сега предстои да бъдат извадени данните за досиетата на главните редактори и ТВ-водещи, там вече ще станем свидетели на едно забележително шоу. Значима част от популярните фигури в медиите са в този състав, а някои дори са били вербувани като непълнолетни – на 16 години и затова имената им няма да се появят в списъците.
Ще те върна към темата за подземните босове. Спомена ми, че богатството на Емил Кюлев е възлизало на цели 350-400 млн. долара. Кой наследи тези милиони?
– В България наследството е нещо много относително. Специално за този тип хора, като Илия Павлов, Емил Кюлев и всички мутри. Какво става с наследството на една мутра? Примерно братята Илиеви?! Става така, че животът се оказва просто по-скъп от тези милиони! Когато умре благодетелят на една мутреса, нещата стават много страшни. При нея пристигат подставени лица и й казват “подписваш тук и прехвърляш всичко”. Иначе си просто мъртва! Истината за Кюлев е такава, че той никога не е разполагал с тези 400 млн. долара. Той беше подставеното лице.По аналогичен начин и богатството на Илия Павлов отиде в ръцете на близки до него хора. Те не са произлезли от средите на борчетата, а са от бившата соцноменклатура. Друга част от милионите му се разпиля, тъй като двамата с Дарина имаха много дългове. И благодарение на американската протекция, една мизерна част от всичките тези пари отидоха в Дарина. Говорим за около 20-30 млн.
А какво ще ми кажеш за най-актуалния скандал в момента – “Кремиковци” и неговия собственик?
– Ще ти кажа нещо любопитно. Навремето стана един огромен скандал, вследствие на който изхвърлиха българския футбол от залозите. Защото се оказа, че Васил Божков едновременно е бил собственик и на ЦСКА, и съдружник на Наско Сираков – изпълнителен директор на сините, във фирма КВТ. Другата им фирма е “Глория” – тя държи комплексът “Ново село” на Околовръстното, чийто управител беше съпругата на Божков – Мая. Заклетият фен на червените и техен собственик до края на 2001 г. беше и в ръководството на “Левски”. За да разберем кой всъщност е собственикът на ЦСКА, трябва да си зададем един простичък въпрос – “Откъде клубът черпеше пари”? От “Кремиковци”! Там има държавно участие, макар и минимално, от порядъка на 6-7%, при това умишлено запазени – като възможност за държавни субсидии и неизплащане или разсрочване на данъците. А щом не си ги плащаш и не ти ги искат, то са подарък от държавата. Е, част от тези пари отидоха в ЦСКА. Но Митал не е собственикът! Според регистъра на Ротердам фамилията не е собственик на основната фирма в световната им империя – “Амстердам тръст”, която държи останалите! Обаче у нас родата представи декларация, че имало техническа грешка при превода от холандския документ! Най-сетне се оказа, че към “Кремиковци” апетит имал дори Кадафи, който доста неща се е опитал да приватизира в България. Между впрочем, завод на Митал има и в Либия.
Наистина ли съпругата на Косьо Самоковеца – Ангелина, не е получила почти нищо от милионите му?!
– Истинското богатство на Ангелина изобщо не е в България. Косьо Самоковеца държеше над 200 млн. английски лири и сметки в английски трезори. Към днешна дата тези пари са блокирани. Какво прави западът в такъв случай? Обикновено се вглежда в съпругите, дава им своето гражданство с тънката идея, че утре, ако нещо стане, те ще могат да си удържат парите. Така тези “мръсни” капитали се превръщат по естествен път в “бели”, за да започнат да “работят” за просперитета на съответната държава. Сега съдят Ангелина, яд ги е, че не могат да докопат онези прословути 200 млн. Между впрочем, и синът й е английски поданик.
Чувал ли си, че Илия Павлов е сключил сделка с бившата си съпруга?
– Онова, което знам, е, че Илия Павлов е имал някакви конфликти с бившата си съпруга, дъщерята на генерал Чергиланов. Клюката твърди, че тя била психически нестабилна. Когато стигат до развод, Павлов, както се казва, изведнъж остава с “пръст в уста”, без нищо – кариерата му на секундата умира. Пак се събират. Когато идва демокрацията, се разделят – според мен заради сделка за ново, американско поданство. Разсъждавам така, понеже ген. Чергиланов е бил шеф на Военното разузнаване и, естествено, внуците му нямаше да имат американско поданство – как ще го допуснат това американските тайни служби?Тогава Павлов се хваща с Дарина и ето, зетят вече няма нищо общо с високопоставения си комунистически тъст – дори го вкара в затвора?! Да де, ама същият този тъст после отиде да гледа децата му в Америка?! Тоест, било е нещо като сделка.
Има ли според теб опасност за живота на Дарина Павлова? Иначе каква би била причината тя да не се връща в България вече толкова години?!
– Опасност за нейния живот няма. Първо, защото е прекалено популярна; второ, тя беше един от най-щедрите спонсори на семейство Клинтън за изборите. И изобщо не става дума за 10 или за 20 хил. долара… Макар че тук беше разигран нещо като спектакъл, когато върнаха чека от Дарина Павлова. Защо не се връща у нас, не мога да ти кажа, но и Дарина няма кой знае какви интереси в България. Бившата “Мултигруп” се управлява от Боряна Попова, която също е американска поданичка.
– Колко истина има в това, което напоследък се говори, че съпругата на Георги Илиев – Мая, е получила предупреждение, че ще похитят децата й?
– Съществува опасност, и то много сериозна. В България досега има над 30 отвличания от подобен характер на известни хора и техните деца. Чувам, че дори Васил Божков е взел специални мерки за охрана на сина си Ангел. Аз започвам да се замислям върху това, че определени среди от МВР имат полза от подобни отвличания, от гледна точка на парите, разбира се. Със сигурност е така! Като се сетим, публичност получиха 5-6 отвличания – на бизнесмена Рубин Коцев, на сина на Венци Стефанов, това последното на Бончев. А за останалите няма никаква гласност, службите не са работили. Защо? Едно семейство, дори и да не поиска съдействие от МВР или да се откаже от него, задължително е участието на спецслужбите в цялостното разследване – от подслушване на всички телефони до тотално наблюдение на родата и кръжащите около нея лица. А те казват – не ни поискаха съдействие! Знам, че мутрите с контрабандни и наркоканали си отидоха от белия свят затова, защото не пожелаха да ги върнат на бившите кадри от епохата на “Кинтекс”. Сега отвличанията или поне заплахата с тях вече се превръщат в удобно оръжие за притискане на неудобни лица. Или просто на онези, които вече са спрели да слушкат.
– Но Мая Илиева надали е подставено лице! Възможно ли е прицелът да е към наследството – милионите от братята Васил и Георги Илиеви?
– Само ще ти кажа, че Мая Илиева не притежава милионите на съпруга си. Тя притежава милиони, но това не са стотиците милиони на Илиев. Истинският наследник на империята ВИС не е Мая Илиева! Нарича се фирма БУЛМАР. Начело на тази фирма стоеше един бивш комсомолец, впоследствие активист на СДС – Емил Попов. Днес тази фирма няма нищо общо с онези практики, мръсните пари изчезнаха и бизнесът си е съвсем законен – държат дялове в собствеността на десетки други фирми и водят счетоводството на поне още триста-четиристотин.
Ще те върна пак към Георги Илиев. Денят след убийството му МВР стартира широко рекламираната акция “Респект”.
– Ще ти отговоря така. Ако подготвяш една такава акция, то не е, само защото министърът днес е събрал подчинените си и им е казал “Я, подгонете след 1 час престъпниците”. Ако се работи професионално, подобна акция се подготвя поне месец преди това, а ако е наистина професионално, може да се стигне и до година по-рано. Да, както казваш ти, тази акция съмнително е съвпаднала с покушението над Георги Илиев. Е да, ама аз не вярвам в случайните съвпадения. Данните от смъртния акт се разминават с данните на очевидците. Има доста разминавания, а те едва ли са случайност. Всички записи са иззети. Всичко е покрито. А “Респект”-ът наистина всява респект – паричен! Ами те съставят списъка на "добре облечените бизнесмени", след което лицата започват да си плащат.Това е една от целите на този списък! В България подобни списъци се правят за 6-ти път и така се събират стотици милиони, защото лицата си плащат, за да не бъдат задържани или да изпаднат от списъците. Такива акции се оказаха много полезни за тези, които ги правят, защото се получават много пари.

Едно интервю на Анелия Попова

В.”Шоу”

Коментари 0 за
“Григор Лилов: Истинският наследник на империята ВИС не е Мая Илиева, а фирма “Булмар””

  1. Човека поне има лице и е на светло пред очите ни за разлика от такива като тебе с разтворени задници за всеки работодател.

  2. Мразя тъпи лъжи!
    Преди 12 РіРѕРґРёРЅРё – 1996 Рі., СЃСЉРј работил РІ РўСЂСѓРґ – РѕС‚ 1994 РґРѕ 1998 Рі. През 1994 Рі. имам поредица РІ 7 Р±СЂРѕСЏ РЅР° вестника – Р·Р° пирамидите, РІРєР». Рё „Лекс“. През 1994, 1995 Рё 1996 СЃСЉРј написал почти 100 статии срещу фараоните – справка РІ теченията РЅР° Народната библиотека.
    Р—Р° живите Рё умрелите знаят читателите РЅР° книгите. Нито истинските основатели РЅР° РЎР?Рљ, Р’Р?РЎ, РўР?Рњ Рё РґСЂ. СЃР° мъртви (онези, които единствен СЃСЉРј споменал заедно СЃ фирмените регистрации), нито 500 олигарси РІ „Най-богатите българи“. Нито Първанов Рµ мъртъв, нито СтаниС?ев, нито царя, нито Костов, нито министрите РёРј…

  3. Г-Н ЛИЛОВ Е ЕДИН ОТ „ПИСАТЕЛИТЕ – ФАНТАСТИ“. КОИТО ПИШАТ, В НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ, ЗА УМРЕЛИ ХОРА! МОГАТ ДА СИ ПИШАТ КОООЛКОТО ИСКАТ! ВЪПРОС: ЗАЩО НЕ ГИ ПРАВЕШЕ ТЕЗИ „РАЗКРИТИЯ“ ПРИЖИВЕ НА УМРЕЛИТЕ!

  4. Май за повечето коментари нещата стоят така .Не могат да се проверят и всеки говори „истини“.Но като за художествено четиво става.Май наистина вече приказката че сестрати е курва ,а ти нямаш сестра е станала мерило за инфрмация

  5. ПРЕДИ 12 ГОДИНИ Г-Н ЛИЛОВ РАБОТЕШЕ В ПРЕСГРУПА 168. С МОЙ ПОЗНАТИ ОТИДОХМЕ ПРИ НЕГО, ЗА ДА ГО УВЕДОМИМ ЗА НЕРЕДНОСТ С ПИРАМИДАТА „ЛЕКС“! Г-Н ЛИЛОВ ТОГАВА БЕШЕ ДЕЖУРЕН ИЛИ НЕЩО ТАКОВА В РЕДАКЦИЯТА! ТОЙ НИ ОБАСНИ, ЧЕ НЕ МОЖЕЛ ДА ПИШЕ ЗА “ ЛЕКС „, ЗАЩОТО 168 ЧАСА ПОЛЗВАЛИ ПАРИ ОТ РЕКЛАМАТА НА “ МУЛТИГРУП“ , А ГЕОРГИ АВРАМОВА И ИЛИЯ ПАВЛОВ СА ПРИЯТЕЛИ! СЕГА ТОЗИ ЧОВЕК НА ВОЛЯ ПИШЕ ЗА ЖИВИ И УМРЕЛИ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ КОЕ Е ИСТИНА И КОЕ ЛЪЖА! ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ПИСАНИЦИТЕ МУ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПРОВЕРЕНИ, А И СЕ ГОВОРИ, ЧЕ МУ СЕ ПЛАЩА, ПО БАЙ ГАНЬОВСКИ, ДА МАСКАРИ НА ЛЯВО И НА ДЯСНО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *