Регистрация
Публикувано на 01.12.2014 / 19:02

ГОРСКИ АПАШ ОТ РИБАРИЦА ДОИ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ НА ДЪРЖАВЕН ГРЪБ

loveclovecЛовГорският стражар Стоян Христов, служител на участък „Рибарица” в Национален парк „Централен Балкан”, продължава да брои планината в региона на Тетевен като своя, алармираха потресени служители от общината. Според данните им лесничеят отглежда огромно стадо с над 300 овце на територията, която му е поверена за охрана. При това чиновникът кандидатствал по оперативните програми на ЕС, за да финансира фермата си.

Въпреки писанията на куп медии, само преди дни по чукарите над селото се чували гърмежи, а после плъзнал слух за убит благороден елен. Запознати обаче разкриха, че елен лопатар, благороден елен, сърна, мечка, глухар и дива коза, са забранени за отстрел през цялата година. От обитателите на джендема над Рибарица в момента е разрешено убийството само на дивата свиня, при това до началото на януари, когато започва чифтосването.
„Изброеният дивеч е обект единствено на подборен лов. Това ще рече, че веднъж в годината се организира такъв лов за хора, които притежават специална тапия. Убийството на мечка пък става само със заповед на министъра на земеделието. Повод за хайката може да е сигнал, че например е забелязан болен елен или самец с крив рог, който при чифтосване може да нарани здравите животни”, допълниха те.
Елен лопатар, благороден елен и сърна били забранени за отстрел през цялата година.
В община Тетевен не бяха и чували наскоро да е организиран подборен лов, което поставя под съмнение законността на излета над Рибарица. Горският въвел свои правила в гората, за да угоди на богати ловджии, които стрелят по дивеча извън сезона. С цялата си наглост дори наслагал бариери, уж за да пречи на бракониерите, които обаче падали пред приятелите му.
Пред медии стражарът обясни, че преди около месец наистина е бил убит елен, но всичко е минало по канален ред, а той е бил регистриран като трофей и ловецът французин си платил съответните такси.

Любен Атанасов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>