Публикувано на 20.12.2008 / 10:06

Голям шлем или обикновено цукало?

 

 

Досега ви го казвах аз, един обикновен (и „безобиден”, по думите на самия президент) журналист: Първанов играе двойна игра. Поводът е информацията, че Първанов ще посети  Русия в началото на 2009, обявена за година на България в Русия. Сега същото заключение прозвуча и от коментар на Асошиейтед прес. Което (не че не го знаем) е новина заради факта, че го формулира една от трите най-влиятелни световни агенции.
Поводът е информацията, че Първанов ще посети Русия в началото на 2009, обявена за година на България в Русия. Скромно мога да добавя за статистиката, че през изминалите му години на президент той постави световен рекорд, срещайки се с Путин 9 пъти.
АП уличи българският президент като въжеиграч между проектите „Южен поток” и „Набуко”. А те, обявявани в София за еднакво важни, се изключват взаимно най-малкото понеже няма търговска логика в подобно дублиране.
Разликата между тях е главно в това, че с активното лобиране на президента българското правителство подписа на 19 януари в София договор с Русия за „Южен поток” (и за още два големи проекта, АЕЦ Белене и петролопровода „Бургас-Александруполис”) и той стана реален, скрепен с подписи и печати доказан приоритет.
Докато за „Набуко” руските гости, постигнали своето, говореха по същото време тук подигравателно и тържествуващо като за „друга опера” пред блесналите погледи на българските им другари.
Осъзнал автогола си, едва месец по-късно Първанов започна да лансира на думи западната алтернатива „Набуко” като „приоритет”. Повтори го и след завръщането на премиера Станишев през юни от САЩ.
Но това празнословие само подсили усещането за лицемерие при свършения факт с „Южен поток”, подписан с фанфари през главата на западната стратегия в отношенията с Русия.
Стана окончателно ясна твърде прозрачната двойна игра. Тя, въпреки клетвите на властта в София, че единият проект не пречел на другия и най-добре би било да се осъществят и двата, не може да заблуди Запада, който постави под карантина българския президент заради очевидното му съзаклятничене с путинова Русия.
И оттогава той се скита по международни форуми къде ли не и на двустранни посещения навсякъде другаде, само не и в западните столици, където е нежелан събеседник.
Главнокомандващият си дава сметка за положението, в което е изпаднал пред западните съюзници, и води лична битка да ги умилостиви. Отиде в Узбекистан със заявката, че щял да осигури алтернативни количества газ (нали именно допълнително задълбочената от януари насам безалтернативната енергийна зависимост на натовска и европейска България е провинението му).
Безпардонният му домакин Ислам Каримов го „отстреля” публично, като декларира, че узбекският газ се изнася само за Русия и само руснаците решават на кого да го предоставят после. За утеха го заведе да отстреля рядък вид животно в нарушение на законите на собствената му страна.
Сега Първанов на пръв поглед има повече успех в Туркменистан. Съобщава ни за голяма сполука. Обещали му големи количества от ценната суровина. Ура! Обаче…пак същото. По липса на друга възможност, туркменският газ минава през волята на Русия да го транспортира.

А може би това е тайната идея на Първанов – да отиде отново на поклонение в Москва, за да получи благоволение за туркменския газ? И защо Русия трябва да го направи – за да може товарищ Парванав да се хареса на омразния Запад като откривател на енергийна алтернатива спрямо руската зависимост?
Въобще „намирането” на големи количества газ не е никакъв подвиг – газ има по света, преносът му е същинската задача. А тя, в случая с България, която СССР и Русия бавно, но сигурно, година след година, десетилетие след десетилетие задушават като питон в енергийните си прегръдки, става все по-трудна за решаване.
Няма причина Кремъл да прави подаръци на западната политика, пък макар и заради руския Троянски кон в Европа, който явно е нужен на своя московски ездач за набезите му. Много по-вероятно е, в духа на традицията, Путин да привиква Първанов година по-късно да му се отчете за периода от подписването на трите проекта в София.
Пък и ситуацията рязко се промени – руското гигантско финансово самочувствие от миналия януари се срина до тревожно озъртане в тъмната капиталистическа джунгла, от която досега печелеше лесни милиарди, където обаче също толкова лесно се загуби в непознатите дебри на глобалния свят, търпейки огромни загуби от многократното по-ниските цени на енергоносителите.
Дали пък няма да се сбъднат кошмарите от сънищата на Първанов, който в крайна сметка ще се събуди облян в студена пот и с ръка в бленувания „голям шлем” , оказал се най-обикновено нощно руско цукало?

 

Иво Инджев

www.ivo.bg

Коментари 0 за
“Голям шлем или обикновено цукало?”

 1. Искам да добавя, че най добре отношението на Русия към Б-я е описано от Симеон Радев „Строители на Нова България“. Но нима за мракобесието в Ръсия, за 50,000,000 жертви на сталинизма, 30,000,000 загинали във 2-та Световна Вийна, трябва да мразим и то неистово всичко в Русия както е случая с платеното чинге Ивайло? До какво води това…
  Моля ви не пишете неверни неща, че хваля Станишев или Първанов. Стремя се да бъда обективен.
  А за мен гласовете на платените доносници са гласове на „изпражнения от цукалото на ДС“. Омраза води до омраза и до нещастия. Още един път ви благодаря за вниманието….

 2. Благодаря ви за съветите. Не съм съгласен с вас, че в първия ми коментар няма нищо по темата на статията на Ивайло. Как може да се пише „нещо“ за „нищо“. Вие не посочвате нито един факт, от пасквила. Винаги съм бил привърженик на Западните цености. Бил съм срещу мракобесието дали то идва от Русия, Саудитска Арабаия, Нациска Германия, Иран т.н. Уважавам интелектуалните достижения, културата на всички народи. Руския народ е страдал от болшевизма от хитлеризма и продължава да страда. Принципа на Ивайло, е патологична омраза към Русия, Путин, Гоце, Станишев. Това е възмутително и контрапродуктивно

 3. Андрей, ако ще да се стараеш да и да си коригираш стила на изразяване, пак си исставаш демагог. Предния ти коментар е изпълнен с лични нападки и нищо по темата, няма факти и няма как да предложиш. Направи си блог и там хвали своите лидери/идоли, господата Путин и Станишев. С риск да се повторя, но който се интересува ще прочете както е писал дори Иван Вазов за Русия, за Захари Стоянов мисля е ясно също. На всеки който търси, предлагам да прочете малко факти за нашата двойна освободителка: http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-04-23_02.html
  И както е писано- „по делата им ще ги познаете“

 4. В съобщението ми няма никаква дезинформация. В пасквила на самопредложилия си услугите на ДС, Ивайло няма нито един верен. верен освен,че Първанов ще посети Русия, останалото е съчетание на омраза с невежество и куп лъжи. Издевава с мъртви хора като Солженицин. Учудващо неосведомен. Лъже че, RTW е отказала да финансира „Белене“, МартинЛ.Кинг бил републиканец, че още през 90-те години е бил за отваряне на досиетата, отрича че е бил платен доносник, е бил делегат на конференцияи на фракция на БСП-94т.н. Ивайло се утвърди като един от най ярките лъжци, фалшификатори и плагияти сред журналистите.

 5. Трите мнения по-горе очевидно са написани от ортодоксални комунисти, може би вече капиталисти! За разлика от Гоце, който има само един перчем на главата и се гордее с кадесарското си минало, това момче има доста под перчема и се разкая.
  Колкото и да се напъвате не може да отречете, че е много добър журналист.

 6. Както знаем (поне смятам, че е общоизвестно) всяко управление си има на служба подобни агент-дезинформатори, такива, като Андрей Тодоров. По какво да ги разпознаваме? Те сами се издават…но задачата им е такава, да пускат обидните си нападки, лишени от факти и логика (а и от подкрепата на общественото мнение не на последно място) в ефира и в случая в Интернет. Подобен стил на изразяване издава достатъчно за автора. Манипулирането на Историята е оръжието на властимащите. Писателите и интелектуалците ни преди 100 години са се отрекли от Русия. Всяка проруска позиция и политика е Антибългарска

 7. Иво Инджев много прилича на един досадвн в миналото Румънски комик Мирча Кришнан. Едно си знае и само за краствицата. Разликата е че самопредложилият си услуги на ДС, степендиант на ДС в МГУ, офицер оъ ДС и РУМНО пише изклщчителни безмислици за Президента, за Русия, за Станишев. При това показва инфантилно мислене на ниво пещерен випусник от ДС. Богато наситена статия с безмислици, примесена с инфантилни мисли и злоба срешу Б-я.
  Нека ни забавлява с лъжите си, с плагиатството си, със фалшификацийте си, с невежеството си маминото журналистче, самопредложил услугите си на платенн доносник Ивайл

 8. Видя ли снимчицата на Инджев и си знам, за Гоце ще да е. Много може да се изпише за Гоце, ама все Иво е на барабана палката. Като щатен Гоцевед, остава ли му време и за друго? Иво, джанъм, ставаш другото лице на същата монета, писваш тотално и не се приемаш вече насериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *