Публикувано на 03.11.2008 / 8:51

Гном спъва Командира, ченгето в ДСБ готви преврат на покровителя си Костов

 

 

Дойдат ли избори, едно снажно ченге става особено активно. Последната мишена в интригите на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов се оказа не друг, а покровителят му Иван Костов. Това твърдят притеснени тъмносини депутати. Според тях някогашният провинциален прокурор се е прицелил в мястото на Командира. Атанасов отсега събира агитка, която да поиска главата на Костов, ако ДСБ не се представи добре на изборите догодина, съобщават от "Витоша" 18.
Атанасов винаги се е целел нависоко – още като прокурор в Разград, казват в ДСБ. Върхът на кариерата му, която минава през поста директор на РДВР-Разград, е шефското място в Служба "Национална сигурност".
Атанасов не е глупав – той веднага оценява какви възможности му дава това. Достъпът до информация и възможността за манипулирането и използването й открива огромни хоризонти пред неизвестния довчера полицай. Който знае, че нищо не е вечно и използва възможността да вербува чрез назначения служители. Те до един работят лично за него след излизането му от системата. За да може и до днес по стар десарски обичай генералът да вади от ръкава си различни информации. В тях има зрънце истина, но винаги са примесени с полуистини. Така хващат повече дикиш. Това не го измислил Атанасов – братското КГБ винаги е работило по тази успешна формула. Човекът Атанасов е в "голямата конспирация", но е изключително предвидим, твърдят негови познати.
За времето, в което управляваше НСС, Атанасов превърна службата в инструмент за частна употреба. Тогава престъпността окончателно се срасна с държавните структури, казват днес ветерани от спецслужбите. Те припомнят, че знакови фигури от подземния свят станаха нещатни сътрудници на НСС и по този начин не само избягаха от правосъдие, но и получиха чадър, за да изчистят бизнеса си. Най-известният от тези помагачи бе застреляният на Аруба Поли Пантев.
Още като шеф на НСС Атанасов се забърка в скандал, в който е обвинен за превишаване на пълномощията си. През 2001 г. той нарежда редовен украински самолет, законно пренасящ оръжие, да бъде задържан на летище Бургас. Ил-76 престоява доста време, преди да се изясни, че генералът е превишил правата си
и без причина е наредил арестуването на машината. Втори скандал, свързан с длъжностно престъпление, води бившия шеф на НСС директно в ареста. През 2004 г. той е задържан от военна прокуратура, защото отказва да внесе 9500 лв. гаранция по дело, в което е обвиняем. То е свързано с доклад за корупцията по висшите етажи на властта. По него съдът го оправда, но Атанасов излиза от ситуацията по-зъл от всякога.
Междувременно през 2002 г. в държавата гръмна скандалът "Гном", в който ролята на главен герой отново изпълнява Атанасов. Оказва се, че бившата му служба го разработва заради шпионаж. СРС-та са законни, но Атанасов трябва да извлече дивиденти от разработката. Негов приближен от отдел "Вътрешна сигурност" я изнася в медиите. В нея фигурират и имената на журналисти, попаднали заради разговори с подслушвания бивш шеф на НСС. Атанасов вижда в това удобната формула да използва медиите в своя полза. Шест години по-късно опитва същата формула – този път заради разработката "Галерия".
Атанасов, естествено, има "качества" – той разбира от всичко. Политика, митници, сигурност, убийства, контрабандни канали. Впрочем от последните наистина поназнайва. Още докато е на служба, получава генералското си звание заради удар по един и разчистване на пътя на друг контрабанден канал. По това време в Хасковско играе Николай Николов – Паскала, който има връзки нависоко в региона. За да игнорира Паскала, Иван Тодоров – Доктора, който тогава се подвизава в Хасково, установява контакт с Иван Коларов, директор на РДВР Кърджали. Преди 1989 г. Коларов е работил в окръжното отделение на ДС по линия "протурски национализъм", подчинена на Шесто управление на Държавна сигурност. За да бъде запазен на работа, той сервилничи пред новото ръководство на МВР по времето на управлението на СДС. Посветени твърдят, че именно Коларов е топлата връзка на Иван Тодоров – Доктора с новия тогава директор на НСС, полк. Атанас Атанасов. При срещата между двамата Доктора се опитва да натопи Паскала пред Атанасов за дейност, свързана с контрабанда.
На 2 август 1998 г. по инициатива и под ръководството на нарочно сформирани групи на НСС и НСБОП се провежда мащабна операция, ръководена от Атанас Атанасов и зам.-директора на НСБОП Венелин Великов. На място са задържани два ТИР-а с пилешки бутчета на Паскала и един ТИР с цигари "LM". Две седмици след "брилянтната операция" в Хасково Атанас Атанасов е произведен в звание "генерал". По този начин със съдействието на висшето ръководство на МВР на практика е извършена смяната на играчите – на мястото на Паскала е поставен Доктора.Екип на "Стандарт"

 

 

Коментари 0 за
“Гном спъва Командира, ченгето в ДСБ готви преврат на покровителя си Костов”

 1. Май че е на Майкъл Чорни. ИМА ли толкоз големи глупаци в България които да не знаят това и да се интересуват от това какво пише Иколко е вярно в. СТАНДАРТНО-ЧЬОРНЪЙ.

 2. Не ме карайте да се смея!
  Да!Малко смях е нужен след 18 часа пред компютъра!
  Така нареченият „генерал“ Атанасов, не е в състояние и не може да замени Премиера Иван Костов!
  Интелект, опит, размах, делови качества и т.н. липсват на Атанасов!
  Нямам нищо лично срещу генерала!
  Въпросът е принципен!
  Преходът допусна,знаем под чий натиск, Спецслужби да оглавят псевдогенерали!
  Случаят сержант Гяуров!
  Едно е да подскачаш на митинг,
  да се харесаш на Лидерите на СДС,
  съвсем друго е да ръководиш Разузнаване, Контраразузнаване!
  Това беше една от големите грешки на Демокрацията!
  Google:212pr

 3. Вестник „Стандарт“ на Тодор Батков ли е ?
  Орден „Стара Планина“ заради такива статии ли беше даден на Батков от президента ?

 4. „Стандарт“, „24 часа“ и „Труд“ чета винаги с едно на ум. Още повече неподписани статии.
  На ген.Атанасов му вярвам, добре информиран, знае много неща от кухнята, може би подбира информацията която поднася, но това го има в политиката. За първи в ДСБ не става, Костов добре си върши работата.

 5. Номера от селски вечеринки, простотити поръчкови на Стандарт-известен с поръчковия си характер и маниер, заплатен отвсякъде.Пък такива като Афера не пропускат да го препечатат, зер като нямат свои информации и чуждите глупости вършат работа.

 6. Знаете ли – все по-често си мисля, че прав ще де бил Царят със закриване на партиите преди 9 септември 1944 година! Историятая казва, че след забраната на „байганьовците“ България видимо дръпнала напред – икономичски и духовно. Жалко, че сега няма как да стане – зер, нали сме в режим на „демокрация“.
  Без партии, лидери и лидерчета колко само народ ще остане безработен!

 7. НАИСТИНА ЛИ БРАНКО БАЛЧЕВ Е ПАСИВЕН ПЕДЕРАСТ, НА КОИТО МУ ГО СЛАГАТ В ЗАДНИКА, И СЛЕД ТОВА ДУХА?

 8. Изненадан съм,
  че Босия още е на свобода!

  Остават още 6 часа
  и ако още е на свобода,
  г-н Сертов
  няма да бъде Председател на ДАНС!

  Катеринче
  мило девойче,
  не ми хвали обикновен милиционер,
  който оглави НСС
  и използваше службата за собствени цели!

  Знаете ли Катеринче,
  какво е НСС?????

  Контраразузнаване !!!

  А не Прокуратура -гр. Разград !

  Не може един юрист,
  без необходимата подготовка,
  да оглави НСС!

  НУЖЕН Е ПОНЕ 10 ГОДИНИ ОПИТ В САМАТА СЛУЖБА!!!!!

  Явно още сте сънена!
  Връщането с 1 час не Ви помага!
  Вървите и се наспите!
  Google;212procenta.com-Нови

 9. Г-н Колев,
  Имаше интервю с жена му от Америка!
  Тя, кого съди в момента??
  А защо журналиста от “ Стандарт “ се подписва …КОЛЕКТИВНО ????
  Това ми звучи, като “ Решение на Министерски съвет „, никой не носи отговорност???
  Ами ако е интрига, или клюка..поредна????

 10. Г-н Колев,
  Имаше интервю с жена му от Америка!
  Тя, кого съди в момента??

 11. Срещу Атанасов има още една разработка „Бедуини“ в която е заедно с бившата си жена. Беше направена реализация на джебчийска кражба в Магазин „Метро“. Там беше открадната платинената карта на жена му от снахата на един цигански бос. Разработката се използва от определени сили срещу Атанасов, за да го държат изкъсо.

 12. който отдавна не стъпва там или ако дойде все сърдит от живота си тръгва. Клин се вбива в нещо дето го има, умници. Вярно не ви е удобен Атанасов, ама ще трябва да го преглъщате. И като си правите анализите имайте предвид, че солови акции в ДСБ правят само няколко лица -Н.Ненов и д-р Михайлов, дето хем им се иска хем не им стиска и на всичкото отгоре нямат капацитет.
  Партенката ви определено е плоска, източникът ненадежден :))))

 13. Не ме карайте да се смея!
  Да!Малко смях е нужен след 18 часа пред компютъра!
  Така нареченият „генерал“ Атанасов, не е в състояние и не може да замени Премиера Иван Костов!
  Интелект, опит, размах, делови качества и т.н. липсват на Атанасов!
  Нямам нищо лично срещу генерала!
  Въпросът е принципен!
  Преходът допусна,знаем под чий натиск, Спецслужби да оглавят псевдогенерали!
  Случаят сержант Гяуров!
  Едно е да подскачаш на митинг,
  да се харесаш на Лидерите на СДС,
  съвсем друго е да ръководиш Разузнаване, Контраразузнаване!
  Това беше една от големите грешки на Демокрацията!
  Google:212pr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *