Регистрация
Публикувано на 19.05.2008 / 17:27

ГЕРБ защитава Доган от опозицията

 

 

Инициативата тръгна от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който предложи изготвянето на такъв документ, след заявката от страна на ДПС за още власт, а защо не и за вицепрезидентския пост. Според Каракачанов “една политическа диета за ДПС от 8 до 12 години ще бъде добре за партията, която е преяла с власт”. За разлика от останалите опозиционни партии ГЕРБ не прие идеята за пакт срещу партията на Доган. Коалиционните партньори на ДПС пък обявиха, че избирателите са тези, които решават кой да управлява.

“Не трябва да създаваме предпоставки за противопоставяне на българските граждани на базата на етническата им принадлежност, а трябва с политика и убеждение да дадем възможност на българските граждани да участват във всяка една партия”, коментира пред “Всеки ден” председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него подобни инициативи няма да бъдат възприети добре от гражданите, а ДПС би могла да се възползва от подобен акт, за да се консолидира и да не даде възможност на всеки човек да избере в коя политическа формация да членува.

Нашето отношение към политиката на ДПС винаги е било критично, защото политиката на управляващите е неприемлива и доведе до острата оценка на европейските институции към България, коментира Цветанов. Той изтъкна, че ГЕРБ се опитва да върне доверие на избирателите в смесените общини и да повярват на партии, които могат да защитават интересите им, независимо от етническата им принадлежност. Отношението ни към политическия елит на тройната коалиция е различно от отношението ни към съответната партия, каза още председателят на ГЕРБ. Цветанов е категоричен, че след парламентарните избори ГЕРБ няма да участва в коалиция с ДПС и БСП. Въпреки това той подчерта, че възможните коалиции и конфигурации след вота ги правят българските граждани.

“Никога няма да направим коалиция с ДПС, дори ако трябва да пренебрегнем волята на избириталите”, добави по-късно и неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.
По повод призива на депутата от ДПС Ремзи Осман избирателите на движението да кандидатстват за работа в полицията, а след като не бъдат одобрени, да подадат жалби за дискриминация, Цветанов посочи, че има закон за МВР и правилник за прилагането му, където са заложени критериите за кандидатстване за работа в подразделенията на министерството. “Ще помоля г-н Ремзи Осман да прочете закона и правилника и инструкциите за работа и подбора”, каза той. Който покрие изискванията за работа в полицията няма никакво правно основание да не бъде допускан да кандидатства, допълни председателят на ГЕРБ.

Принципното становище на СДС е, че ДПС прекалено много преяде с власт и може би инициативата на ВМРО е нормално да се подкрепи, коментира зам.-шефът на синята партия и народен представител Димитър Димитров. Сините обаче са притеснени от заявката на Каракачанов да направи предизборна коалиция с Христо Ковачки (ЛИДЕР), който, според сините, е човек на Ахмед Доган. Димитров смята, че Карачаканов трябва да се откаже от Ковачки, защото в противен случай ВМРО води двойна игра – пред медиите говори срещу ДПС, а в следващия парламент може да се гушнат с Доган.

“ДПС е проклятие за България”, коментира депутатът от ДСБ Светослав Малинов, като цитира думите на председателя на партията си Иван Костов. В момента предстоят парламентарни избори и нямам намерение да коментирам отклоняващи вниманието маневри от страна на ДПС, като това за исканото вицепрезидентско място, допълни Малинов. Според него доминирането на движението в настоящото управление е изключително вредно. Заради действията на сегашното правителство ще имаме лош доклад от Европейската комисия през юни и ще се наложи нов вот на недоверие, подчерта още народният представител от ДСБ.

Аз съм предложил тази инициатива преди три месеца, коментира председателят на “Атака” Волен Сидеров. Той допълни, че поне десет пъти е призовал публично партийните лидери да се съгласят с това, че ДПС няма да бъде във властта в утрешното управление. Ще се радвам, ако и други политически лидери се присъединят към тази моя идея и го декларират достатъчно ясно пред обществото, ако може без да казват, че Доган е велик политик в същото време, понеже се получава раздвоение, подчерта депутатът. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от учредяването на партията си настоява за отстраняване на ДПС от властта, но в последните си изявления определя Ахмед Доган като “велик политик”.

Коалиционните партньори на ДПС обаче обявиха, че избирателите са тези, които решават кой да управлява. “Приемам тази идея като несериозна – българският избирател е този, който казва кой да е във властта и кой не”, коментира пред “Всеки ден” зам.-шефът на червената група в парламента Георги Юруков. Според него засилването на такъв тип изказвания не водят до добър политически климат.

“Ние ще направим това, което нашите избиратели ни кажат, а не г-н Каракачанов”, каза и депутатът от НДСВ Милен Велчев. Междувременно говорителят на жълтите Станимир Илчев уточни, че ако партията има позиция по този въпрос, ще я обяви утре.

Лидерът на БНД Николай Свинаров пък припомни, идеята на Каракачанов не е нова. Отстраняването на ДПС от властта е термин, използван в българската политика многократно, обясни той. Според Свинаров преди да се вземе решение по този въпрос, трябва да се отговори на много въпроси. “Един от тях е: Ще работи ли етническият модел на България, ако ДПС е извън властта? Нещата са доста сериозни и трябва да имат сериозно обсъждане”, уточни депутатът.

Предложението на ДПС за изграждане на паметник на срама е нахалство от страна на партията, коментира лидерът на ВМРО. Според Каракачанов движението трябва да се извини на народа, че в последните два мандата граби страшно и упражнява властта като башибозук. България е поставена пред риска да загуби парите от европейските фондове, заради лошо управление, а етническата партия иска повече депутати, изтъкна Каракачанов. Аз не знам турците в България да са се увеличили, вероятно Доган е приготвил сериозен финансов ресурс, за да пазарува гласовете предимно на циганите у нас, смята лидерът на ВМРО.

Всеки ден

Коментари 0 за
“ГЕРБ защитава Доган от опозицията”

  1. и кой го казва това, може би десен, който във всяко правителство е бил с ибрикчиите или може би ляв, който и в момента се е надупил на векиката Османска империя. хахахахх, много сте весели, мозАци.

  2. Не бива да ни учудва поведението нито на лидера на ГЕРБ, нито на неговите сподвижници! Днес едно – утре друго, така ще е до победата им! Който се хване, работи за унищожаването на България! Осъзнайте се, българи! Включете си мозъците най-сетне!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *