Публикувано на 13.04.2008 / 11:20

Георги Стоев: Мутра, писател, престъпник или…?

 

 

За последните няколко дни се изписа какво ли не за Георги Стоев. Че е тъпа мутра, присвоила си труда на писатели. Че е тъпа мутра, която се е опитала сама да пише, и е написала боклуци. Че е бивша мутра и настоящ писател, който е загинал заради книгите си, или заради разказите си какво е ставало. Че е престъпник, опитал се да се прави на свестен, и окичен с абсолютно незаслужена слава. Нередно и несправедливо.

Къде е истината?

Ако се разровя достатъчно из живота и книгите му, със сигурност ще разбера какъв е бил всъщност. И да, ще е добре някой ден историците да знаят истината. Само че не някой ден, а точно сега, и не само историците, а целият ни народ е добре да разбере една друга истина. Която се научава без ровене в живота и книгите на Георги Стоев.

Може да е бил всякакъв – мутра, писател, крадец, графоман, агент, престъпник, каквото щете. Едно обаче няма как да се отрече – той изнасяше пред очите ни истината за престъпния ни свят. Може би не цялата. Може би не перфектно точната. Но каквото знаеше и не се боеше да сподели. И напоследък отчаяно търсеше начини да разкрие и предаде на закона поне някаква част от тази престъпност, заради което и загина. (Вече в медиите има достатъчно подробности.)

Ти, посетителю тук, мутра ли си? Сигурно не. Престъпник ли си, или пък графоман? Надали. Крадец, или агент на ДС, топил близките си за едното удоволствие? Също не го вярвам. Така че сигурно си много, много по-свестен от Георги Стоев. По документи.

Само че той говореше истината, и търсеше начин да докара поне мъничко правосъдие. На дело, а не на думи вечер под юргана.С ясното съзнание, че това вероятно ще му струва живота. А ти мърмориш насаме, и страхливо се ослушваш дали няма “някой” да те чуе, “някои” да те нарочат, и да ти създадат “някакви” проблеми. Евентуално, случайно да не би някой може би да ти развали рахатлъка…

Да, и аз не съм много по-свестен от теб. И аз само пиша възмутен блог, и ходя по жалки митинги – нищо рисковано и опасно. Само че те карам да уважаваш не мен, а Георги Стоев. Оня, дето може да беше престъпник и мутра, но се опита да се бори срещу… да го кажем с една дума, Злото. А ти може да си чист като ангел, ама мръдна ли си пръста да направиш нещо? Ако не си, ще ме прощаваш, ама нямаш на какво отгоре да се чудиш какъв е бил Стоев. Почуди се какъв си ти, и струваш ли каквото и да било. Както аз в момента се чудя за себе си.

Престъпник, мутра или крадец, Стоев ще остане в историята като борец за нещо свястно. А повечето от нас, свестните и чистите съдебно, няма да останем в нея. Абсолютно заслужено – нямаме с какво. Не че не можем да имаме – така сме си избрали, да нямаме. Просто ще получим каквото сами сме избрали, и заслужили.

Така е редно. И справедливо.

 

Блогът на Григор Гачев

Коментари 0 за
“Георги Стоев: Мутра, писател, престъпник или…?”

  1. Мутра иле не, единствен той защити истината и я заплати с живота си…. За това се изисква морална сила! Той бе единствен, който се разкая за грешките си и искаше реално да помогне да изкореняване на злото… но не би – бе ликвидиран от държавата-мафия! С това остана в историята и за него тепърва ще се пише! По неговите книги ще се правят сценарии и филми, защото той единствен имаше смелостта да застане зад думите си.. а словото е началото и не може да бъде победено!
    А нашите „интелектуалци“, които се крият като мишки, нека са си консумират червените подаяния, долни нищожества!

  2. А да не изкарваме светец един посредствен мутрафон. Кой знае кви ги е забъркал. Че и писател го наричат сички, айде без

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *