Публикувано на 17.06.2008 / 18:33

Георги Гергов: Не съм олигарх, в България няма олигарси

 

 

Г-н Гергов, пред бТВ президентът Георги Първанов ви сложи в списък с хора, които в медиите се определят като олигарси. Олигарх ли сте?

– Аз не съм го гледал. За какво става въпрос?

– Президентът каза, че вие сте получил голяма част от обектите, които имате – Слънчев ден, хотелът Санкт Петербург и Стария Пловдив при правителството на Иван Костов.

– Просто се учудвам. Това не означава, че съм олигарх. Аз мисля, че съм почетен консул на Руската федерация и само това говори, че нямам нищо общо с каквито и да е етикети и от ваша страна, разбира се. Не вярвам президентът да си позволи такива работи да говори, тъй като това е много сериозно. Така мисля. Какъв съм бил аз? Дали съм олигарх? Дали съм свинар? Или съм почетен консул на Руската федерация и бизнесмен? Няма никакво значение за мен. Аз съм Георги Гергов, имам си семейство, имам си синове, внуци. Това, което трябва да направя към обществото, съм го направил. На никой не съм отишъл да разваля семейството. На никой не съм отишъл да взема бизнеса. Никой не съм оплюл или оклепал, просто съм се държал като един достоен българин. Нищо не ме интересува друго.

– Вие сте сочен в медиите за много близък до президента Георги Първанов.

– Медиите може много да ме сочат за всякакъв. Но по-добре да съм в устата, отколкото в краката. Може да говори всеки каквото си иска.

– Финансирал ли сте кампания на президента?

– Там пише – някъде, където се обявява това нещо. Никога не съм крил, тъй че няма нищо лошо в тази работа – да се финансират определени кампании. И за в бъдеще ще ги финансираме, въпросът е да се случва нещо в България.

Казахте, че ви се лепят етикети. Смятате ли, че в България има олигарси?

– Много е смешно да се говори за олигархия. Просто неграмотни журналисти го пишат това нещо. Малко да се прочете по-задълбочено какво значи олигархия и да се види на какъв хал е България, за да се говори за олигархия. Щом ме закачате да го кажа, казвам – по времето на Жан Виденов беше “Орион”, след това дойде Иван Костов и стана “Олимп”, сега е на мода някакъв детски етикет, като олигарх. Бизнесът е нещо, което съществува на терена и той не може без политиката и политиката не може без бизнеса. Това един път завинаги да се разбере. Трябва да се знае, че бизнес и сив бизнес. Има бизнес и престъпници. Сив бизнес няма. Етикетът, който му слагат политиците е грешен. Просто трябва да си свършат работата. Тия, които правят сив бизнес, има място за тях и то се казва затвор.

– Могат ли политиците да си свършат работата, след като се слага етикета “сив бизнес”?

– Измислят нещо по-сносно, което да оправдае техните действия. Защо им пречи сега мажоритарната система? Нека да избираме личности. Това е нещо, което ги смущава тях, но мен не ме смущава. Аз не се срамувам, че съм успял човек. Нищо лошо няма в това да има такива успели като мен, да дават на по 4000-5000 души хляб. На 22-ро число аз съм длъжен да имам 2 млн. лв., за да платя заплатите на моите работници. Аз си лягам със 100 млн. лв. дълг и ставам със 100 млн.лв. дълг, но всеки ще каже и на мен да ми дават, и аз ще лягам, и аз ще ставам. В този живот човек трябва да си носи отговорностите. Няма значение какъв ме наричат мен, или теб, или който и да е. Истината е, че в днешно време, за да правиш бизнес в България не е никак проста работа. Бизнесът не е различен от политиката, която имаме в България. Крайно време е това да започне да се променя, защото няма кой да ни търпи в Европа или където и да сме. Тази песен е изпята и един път завинаги трябва да се забрави от всички, да не мечтаят за розови сънища, а просто да се захванат и да работят. Това, което го прави бизнесът, да го прави политиката, и журналистите, и всички, защото ние всъщност изграждаме облика на държавата. И като плюха, плюха, плюха какво направиха? Спряха фондовете. Защо не ги хванаха тия крадци, които крадат? Да ги бяха хванали, да ги дадат на прокуратурата, да ги вкарат в затвора, както си му е реда, както го правят в Европа. В Европа, като откраднеш, те намират където и да си, хващат те и в затвора. Имало сив бизнес. Спрете го! Защо трябва да слагате етикета на целия бизнес?

– Имат ли политиците нужда от сивия бизнес?

– Тяхна работа, но нека етикетът да бъде за тях, а не да измислят химери като олигарх. Къде са тия? Да ги вкарат в затвора, като са престъпниците. Нали депутатите са избрани от нас и сме ги пратили там да ни представляват интересите, да защитават интересите на народа, да защитават имота на държавата. Защо трябва да се прехвърля топката на тоя и на оня. Няма такова понятие като олигарх. В целия свят, откакто съществува, човек се ражда, за да гради, да направи нещо положително. Аз смятам, че правя положително за обществото, след като давам на 4000 души хляб и си знам отговорностите пред банките, пред всички институции в държавата. Не се срамувам от действията си. Нека да има много такива като мене и да видим дали България ще бъде в това положение. Намерили на кой да хвърлим кирливата риза. Това е най-лесно.

– Как гледате на опитите на бизнесмени да влязат в политиката, като подкрепят нови партии или директно участват в тях?

– Ако трябва да отговоря директно, това е глупаво. Ако трябва да разсъждавам по темата по-задълбочено, има си гущера опашка. И купуването на гласове, и новите партии, които се появяват – всичко това е продиктувано от самата политическа обстановка в държавата, от самите политици, които правят политиката. Не е от бизнеса и стига са клепали бизнеса, защото до никъде няма да я докарат. Всички тези решения, които взимат, ние ги изпълняваме. Ние им сърбаме попарата, когато те сгрешат. Обаче няма как да кажа на банките, че не мога да им върна парите. Няма как да кажа на работниците, че няма да им дам заплати. Просто няма как да се оправдаем, както политиците го правят. Стига са се оправдавали, да се хванат и да си свършат работата.

– Необходима ли е кардинална смяна на политическата класа?

– Вие защо си мислите, че президентът ги поставя тия въпроси? Защо всички политици скочиха срещу него? И Волен Сидеров, и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Симеон Сакскобургготски? Защо скачат? Защото им се нарушава статуквото. Защото те не могат да определят с пръст – ти влизаш, ти не влизаш. И веднага казват, че бизнесът виновен за какво ли не. Аз, ако съм искал да бъда депутат, досега да съм станал депутат. Аз си имам бизнес, имам си поприще, развивам се и си гоня задачите. Нека те свършат политическата работа. Президентът им го каза ясно и точно, който иска да го разбере, го е разбрал. Който не иска да го разбере, няма да го разбере, защото не му е изгодно. Мажоритарната система няма да навреди на обстановката, напротив ще изчисти негативите в ситуацията. Новите партии са тумори, които нищо хубаво не могат да направят. Но политиците доведе до това бизнесът да се меси там, където не му е работата. Аз не смятам, че като бизнесмен, трябва да се меся в политиката.

– Как се вписва бизнесът ни в ЕС?

– В Европейския съюз има ясни правила и няма какво да се заблуждаваме – ние сме един щат от велика Европа. На какво се правим? Че откриваме топлата вода? Това, което е в Европа, ще бъде и в България искат или не искат. Балканщината вече е приключила за мен, и за България е приключила. В България се насажда постоянно, че богатите, успелите хора са лошите хора. Добре, нека да има отдушник. Нека да сме отдушника ние. Обаче, когато се предлага нещо смислено и точно от президента, нека да бъдем коректни.

Миглена Славова

“Всеки ден”

Коментари 0 за
“Георги Гергов: Не съм олигарх, в България няма олигарси”

  1. Питайте П.Стоянов и баща му!
    Докато беше Обл. Управител в Пловдив, разреши да се склщчи, ако не се лъжа сделката м/у ветеринаря Г.Гергов, да ВЗЕМЕ…Свинекомплекс МАНОЛЕ !!! ….с протекции дали ще си спомни Гергов:))))????
    Дали си спомня , че дължи данъци???

  2. Не мога да забравя, как навремето се зъбехте на Иван Костов. Ха сега ми кажете, как ви е хала когато ви наритват отвсякъде и ви наричат с най-обидни прозвища. Това е за отплата, дето лизахте много задници. Затова сега и в народното събрание стоите зад връвчицата.

  3. Ей и не сте чували, че тоя заедно с Христо Александров бастиса Агробизнесбанк:))

  4. А откъде този боклук има първия милион? Кой е Георги Гергов? Кой го знае какъв е би преди 1990 г.? Кой му е дал пари? Защо аз не купих Слънчев ден? Пестих от закуски ама не ми стигнаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *