Публикувано на 29.02.2008 / 19:55

Гангстерски хроники

Предната вечер Иван Паунов – Джованито бе арестуван в морската столица. Ченгетата побързаха да се похвалят, че той бил толкова сразен от ареста, че чак стреснат, трогнат и очарован промълвил: “Е, тоя път ми е….е майката!”. Сиреч, уцелихте ме точно в десятката. Под “десятка” трябваше да се разбира, че от януари т.г. Джованито е обявен за общонационално издирване, тъй като срещу него имало образувано досъдебно производство за укрити доходи и неплатени данъци и неколкократно не е бил намерен на дадения от него адрес в Шумен.

Следобед в 15 часа Джованито влезе в залата на Окръжния съд – Варна и бе … пуснат да си иде по живо по здраво. Мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лв. му определи съдът заради обвиненията в данъчни даравери. Съдът отказва на прокуратурата да задържи под стража Паунов, след като се запозна с представените от него платежни документи за издължените към данъчните власти плащания, представени от защитата, както и със справката от Варненска окръжна прокуратура. Обвинението настоява, че имало индикации, че Джованито бил осъждан през 2003 година в Испания. На следващата година по негово искане с Решение на Районен съд – Варна е било променено името му от Иван Г. Иванов на Ивайло Г. Паунов. Впрочем, Джованито е известен и с това, че на два пъти е сменял имената си. Обвинението е направило и официално запитване към към Министерството на правосъдието на основание чл.22 от Европейската конвенция за оказване на взаимопомощ по наказателни дела по отношение на присъдата, произнесена в Испания.

Вчера обаче, в денят на ареста му са били изплатени 9 000 лв от общото задължение на Паунов в размер на 19 000 лв , ведно с дължимите лихви. Хора на Джованито са платили борча преди разглеждане на мярката за неотклонение.

С думи прости, според закона обвинението ще търси за Джованито по това дело наказание от три години лишаване от свобода. Ако, разбира се, прокуратурата успее да убеди съда с железни доказателства за вината на Джованито.

Кармичната връзка Джованито – Бойко Борисов

По времето, в което е главен секретар на МВР Бойко Борисов ляга и става с името на Джованито на уста. Кой каквото и да прави бат Бойко все гърми, че ще арестува Джованито. Това обаче така и не се случва.

Точно в разгара на втръсналия по онова време дебат "Кой е виновен за мафиотските трупове по улиците и за срастването на организираната престъпност с държавния апарат", Националната гвардия на Испания стартира операция "Пътник" в четири града – Мадрид, Малага, Гуадалахара и Аликанте, и задържа общо 13 души – седмина българи и шестима испанци.

И тъй като Бойко Борисов е майстор на пиара, съобщението му идва дюшеш, още повече, че се отнася за “любимата му дъвка” Джованито.

Акцията на испанските ченгета мигом става водеща криминална новина медиите. В нея се казва, че сред арестуваните са "босовете на българската мафия на Пиринеите", която от години контролира голяма част от престъпната дейност на Пиринейския полуостров – от трафика на крадени автомобили и дрога до фалшифициране на кредитни карти и пране на пари. По време на операцията са блокирани 67 сметки на престъпната организация, в които има цели 5 млн. евро, придобити по незаконен начин и "изпрани" чрез фирми фантоми, регистрирани като собственост на арестуваните испанци.
Медийните интерпретации и манипулации последвали съобщението за успеха на Националната гвардия помпат мускули, че операция "Пътник" е само част от мащабна акция срещу международната организирана престъпност в Испания, която започнала преди три години. До момента зад решетките са хвърлени общо 68 души, а по време на обиските са открити и иззети близо 6 тона хашиш, 111 килограма кокаин, 21 незаконни огнестрелни оръжия и 83 откраднати лимузини, подготвени за "експедиция" от Испания.
На финала се оказва, че конкретните резултати от операция "Пътник" са далеч по-скромни: незаконен пистолет и патрони за него, техника за изработването на фалшиви кредитни карти, комуникационна апаратура, 115 000 евро и 8000 фалшиви долара, 10 крадени возила – седем лимузини, три скъпи мотоциклета, ценни картини на известни испански художници и… огромна документация, свързана с банковите операции по изпирането на мръсни пари.
Бойко Борисов е в стихията си. Иван Паунов – Джованито е арестуван по акцията “Пътник”. След неуспешният атентан срещу него на 13 март 2005 година в заведението “Сохо”, ексглавният секретар казва, че Джованито е изключително стар познайник на полицията. И тя знае всичко за него. Защо обаче не го залавя бат Бойко не се впуска в подробности.

Въпреки че като изключим Ганеца и Клюна, Борисов не забравя непрекъснато да спомене в медийните си пушилки и Джованито.

 

 

През годините Джованито се забърква в достатъчно непритности за да бъде закован от ченгетата. Те обаче го проспиват. Джованито е роден на 16 февруари 1969 г. във Варна, а родителите му го записват като Иван Георгиев Паунов. След 10 ноември 1989 г. той влиза в елита на автоджамбазите, а през втората половина на 90-те години на миналия век влиза и в бизнеса с дрога. През есента на 1999 г. определени лица правят Джованито мишена и мерцедесът му е взривен на пъпа на Варна – на паркинга на хотел "Черно море".
След близо година, на 7 ноември 2000 г. Джованито се събужда като Ивайло Георгиев Паунов, но с помощта на Варненския районен съд си ляга като Иван Георгиев Иванов. Веднага след това, той си вади чисто нов международен паспорт и отпътува на гурбет в чужбина.
Къде и колко европейци е оставил без леки автомобили Ивайло/Иван/Джованито през следващите две години, той и Господ знае. От подземния свят довериха за afera.bg, че

навън се забърква в изключително мръсна история с араби, които по-късно са намерени убити. И това изгърбване на арабите трудно щяло да му бъде простено.

През януари 2003 г. при съвместна българо-испанска операция, в Мадрид е разбита групата на друг български бандит – Константин Рогов-Рогача, специализирана в трафика на крадени коли. Единият от задържаните се оказва Джованито, но късметът пак е на негова страна. С помощта на новия си паспорт и "досадната грешка", заради която в него е записан само с две имена – Иван Иванов, Джованито успява да убеди испанските власти, че той не е той, и през февруари се завръща в родината. Във Варна той подава необходимите документи във Варненския районен съд и на 29 март 2003 г. се сдобива с нова лична карта и кристалночист международен паспорт, в който е записан с "оригиналните" си имена: Ивайло Георгиев Паунов.
През следващите две години Джованито шета необезпокояван по Европа, докато близките му си мислят, че върти легален бизнес в Италия, а органите на реда във Варна се правят, че го издирват.
Докатон не се стига до 13 март 2005 г., когато мафията стреля по него с автомат в “Сохо”. Джованито оживява напук и отново демонстрира шеметен късмет. И тогава ченгета и прокуратура не правят нищо за да спрат на едно място Джованито.

Бойко Борисов приказва под път и над път колко е опасен Джованито и … нищо не се случва. Ген. Борисов се оплака, че всички 7 наши сънародници, задържани при поредната разбита банда за кражби на коли в Испания, са променили имената си. Така те са успели да се измъкнат от страната, въпреки че са с присъди и висящи дела."Доста време се чудихме кой е този Иван Паунов-Джованито, прострелян в неделя във Варна.

А то се оказа, че е познатият ни Ивайло Паунов, който навремето се измъкна от Испания. Сега вече е Иван. Един от задържаните сега там от Антон Славов е станал Савов, двама братя от Стоянови – Пудеви. Така тези хора излизат от масивите на МВР и отново могат да си ходят по света и да извършват престъпления", проплаква като ощипан Борисов.
Всичко това става легално, защото законът у нас позволявал промяна на имена. Главният секретар на МВР бе категоричен, че така не може да продължава, но както обикновено се оправда, че нищо не зависело от МВР.

Вчера в съда като адвокат на Джованито се изправи Павел Димитров, който е шеф на ГЕРБ във Варна.

И влезе в морален абсурд отвсякъде – да защитава точно този, който Бойко Борисов бе превърнал в своя мишена докато бе главен секретар на МВР. Е, ще каже, някой човекът е адвокат, върши си работата. И лошо няма. Но Джованито не е единствения, който преплита уж принципните интереси между Бойко Борисов и Павел Димитров.

След озверялата акция, която се провежда във връзка с отвличането на Румен Коцев и е насочена срещу Антонио Тунджев, във Варна се изсипват баретите под личното ръководство на Бойко Борисов. Тогава като във черен екшън всички са пребити без нужда, а покрай сухото, гори и мокрото в лицето на Николай Янчев – Калипсото, който живее в една и съща кооперация с Тунджев. Тогава Калипсото също е пребит и арестуван. Той се заканва да съди МВР и го прави. Адвокат му става … Павел Димитров. Тогава още няма ГЕРБ и Павел Димитров няма и хабер да става негов председател. Четири години по-късно делото е в девета глуха и се осуетява от Павел Димитров. Защото на практика сегашният председател на ГЕРБ – Варна трябва да защитава интересите на пострадал от безумна акция на партийния си лидер Бойко Борисов. Павел Димитров обаче не се отказва да бъде адвокат на Калипсото, и сега прави и невъзможното делото да потъне в небитието.

Още една бандитска фигура изплува около Павел Димитров по времето на освещаването на офиса на ГЕРБ – Варна, на което се очаква височайшия гост Бойко Борисов.

Един от най-големите автоджамбази и стар познайник на полицията Евгени Барбов се появява на водосвета за ГЕРБ-Варна и освещаването на офиса на партията във Варна. Сред целия елит, начело с бившата председателка на Окръжния съд Душана Здравкова /сегашен евродепутат/ Барбов посреща Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ.

Часове по-късно бомба взривява и прави на парчета бизнесмена Асен Николов, който също е сред присъстващите на тържеството на ГЕРБ.
Барбов е част от престъпна група за кражба на автомобили в България и Испания. В същата банда са Константин Рогов-Рогача и Ивайло Паунов-Джованито. В края на 2004 г. бандитите бяха обявени за автоджамбази № 1 пак от тогавашния главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Тогава той алармира, че заради престъпната им дейност дори членството на България в ЕС би било под въпрос.

Част от тези бандити обаче присъстват като симпатизанти, а някои се съмняват, че и като спонсори на политическия прощъпулник на ГЕРБ в морската столица.Евгени Барбов е осъждан е за опит за кражба на автобус "Неоплан". На 22 май 2002 г. той разбива автобус, паркиран до хотел "Одеса" и се опитва да го задигне, но не успява. Пристигналите полицаи установиха, че Барбов е в кабината и е готов да отпътува. Той отказа да се предаде и наръга с отвертка полицая Джингис Мустафов в дланта. Секунди след това се изплъзна. Не спря и след двата предупредителни изстрела. Наложи се служители на реда да стрелят в краката му. Въпреки че е ранен, Барбов оказа сериозна съпротива. На 28 май 2002 г. той бе признат за виновен. Районният съд определя 5 г. затвор. На втората инстанция с решение на Варненския окръжен съд от 13 март 2003 г. присъдата бе отменена. През април 2005 г. Барбов бе заловен с краден микробус "Мерцедес" с добричка регистрация. Присъдата по първото дело и разследването по второто са стопирани, тъй като Барбов разполага с медицинско, че в черепа му има тумор. Поради тази причина бе освободен от болницата на затвора в София, където лежеше, за да се лекува вкъщи.

И така като някаква странна карма Бойко Борисов, Джованито, Павел Димитров, Калипсото, Барбов и Рогача са на една линия.

Нищо лично, би казал на това място Кръстникът.

Да, ама си е морален абсурд отвсякъде. Най-яростният влаг от “другата страна” на барикадата на Бойко Борисов Джованито, днес е в ръцете на защитата на дясната ръка на същия Борисов във Варна. Можеше ли да откаже това дело Павел Димитров при това положение? Можеше. Вече е политическа фигура и всеки го гледа под лупа.

С интерес очаквам следващият клиент на Павел Димитров да стане Сретен Йосич. Е, тогава ще настане яка веселба.

Между него и Бойко Борисов. Впрочем, както казват на улицата – не се знае кой кого.

Веселина Томова

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *