Публикувано на 30.05.2008 / 15:58

В задържаната чеченска група от ДАНС е и убиецът на Черния Венци

 

 

ДАНС гръмна новината, че е разкрита организирана престъпна група, съставена от граждани на бившия СССР, действащи на територията на България. Членовете и били основно чеченци иса задържани.

Групата се установява трайно в България в края на 90-те години.
Поддържа връзки с български престъпни групи, с които осъществява съвместна незаконна дейност.

За неин бос е посочен руският гражданин от чеченски произход Руслан Гапаев. Членове на чеченската бригада били братята Андрей и Владимир Бронникови, Дмитрий Курилович и Умар Ирапханов. Към дейността им са съпричастни и граждани на Русия, Украйна, Молдова и Армения, както и криминално проявени български граждани.

Руслан Гапаев и ръководената от него група действали предимно в издирването на длъжници и незаконно събиране на дългове чрез натиск и заплахи, в полза на лица, близки до бивша силова групировка;

в дейности, свързани с инвестиране на финансови средства с неустановен произход чрез използване на подставени лица, експлоатация на хотели на българското Черноморие и транспортни кораби, както и закупуване на недвижимо имущество. Групата е подозирана и във финансиране на терористични формирования в Чечения.На основните членове на групата са наложени принудителни административни мерки от председателя на ДАНС, което на простичък език означава екстрадация от България.
На 4 октомври 2000 година известният във Варна Венцислав Савчев – Черния Венци бе убит в 23,50 ч. Той бе докаран в спешния център на болницата "Света Анна" с пет рани в тялото. Според медиците фатална се оказала прободната рана в предната лява част на гръдния кош. 40 минути по-късно Савчев починал. Убецът му, Андрей Бронников бе задържан ден по-късно във вила край квартал "Виница" във Варна в 20 часа.
Венцислав Савчев предизвикал руснака с обидни думи по адрес на семейството и националния му произход. В кафенето “Домино”, в кв. “Малдост” във Варна, в което се разиграва зловещата драма Черния Венци е бил повикан от компанията на Христо Асенов-Бацата, Петър Пасков – Малкия Петьо, Александър Руменов-Айшата, Димчо Димов – Димо Главата.
Пред съда тогава 34-годишният Андрей Николаевич Бронников разказа, че отишъл в заведението заради брата на Венци Савчо Савчев. 44-годишният мъж дължал пари на Бронников по петролна сделка, която сключили по-рано. Около 18,30 часа имахме уговорка със Савата в кафе-сладкарница "Виченца", разказва Бронников. Той не дойде и затова аз отидох до неговата бензиностанция във "Възраждане", продължава Андрей. Нямаше го и там, едва тогава се обадих на Венци да го питам за брат му. Савчев не знаел нищо по случая, но поканил руснака в "Домино", където се намирал, за да обсъдят нещата. Андрей отишъл там заедно с шофьора си Миша Михайлов.
Седяхме на една маса с Венци, там бяха Бацата и Петьо Пасков. Наляха ми уиски, говорихме, но разбрах, че в такава обстановка разговорът не можеше да е делови, обясняваше пред съда Бронников. Според обясненията на руснака през това време Венци станал по-агресивен. Започнал да сипе обидни думи и ругатни по адрес на роднините на Андрей, засегнал и националната му принадлежност. Възмутен от това, Бронников тръгнал да си ходи. Венци станал и двамата се сбили. Разменяхме си удари, докато накрая Черния не извади нож, е версията на руснака.

В ъндърграунда обаче по онова време се говореше усилено, че някой много умело е спретнал постановка на Черния Венци. Андрей Бронников бе осъден, но на финала лежа около две години в затвора и както е очевидно, днес е на свобода.
В списък пък на допуснатите стажант-юристи до изпит за придобиване на юридическа правоспособност излиза същото име, което се сочи и от ДАНС като главатар на бандата – Руслан Гапаев. Списъкът е подписан и утвърден от тогавашният министър на правосъдието Георги Петканов на 8.12.2006 година. В него фигурира лицето Руслан Елдарович Гапаев.

Afera.bg

Коментари 0 за
“В задържаната чеченска група от ДАНС е и убиецът на Черния Венци”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *