Публикувано на 07.03.2009 / 11:23

ВСС накърни независимостта на съда

 

 

Български правозащитни организации скочиха срещу решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) отпреди три месеца и поискаха неговата отмяна. На 3 декември 2008 г., кадровиците на Темида препоръчаха на административните ръководители на окръжно ниво ежемесечно да се срещат съдии, прокурори и органи на досъдебното производство. На сбирките трябва да се анализират причините за прекратяване и връщане на делата от съда, за забавяне на тяхното разглеждане и обсъждане на противоречива съдебна практика, за да се преодолеят проблемите в бъдеще.
Според Български адвокати за правата на човека, правната програма на "Отворено общество", Българския хелзинкски комитет, Асоциацията за европейска интеграция и човешки права и програма "Достъп до информация" провеждането на заседанията ще наруши равенството на страните по делата и ще накърни безпристрастността на съда.
Организациите твърдят, че обсъждането на висящи спорове с една от страните в процеса – прокуратурата, е недопустимо.
На въпросното заседание през декември ВСС взе още едно решение, което не се хареса на правозащитниците. Съветът препоръча още нещо на административните ръководители, а именно да съобразят кариерното развитие на съответните магистрати с конкретни постигнати от тях резултати по дела с особен обществен интерес.
Неправителствените организации смятат, че натискът на обществения интерес и изискването за резултати ще накърнят безпристрастността на съдиите, които се стремят към израстване в професията.
В някои съдебни райони преди настъпването на демокрацията е имало подобна практика. В края на всяка седмица съдии и прокурори са обсъждали текущи проблеми, но само чисто организационни, а не по същество. Заради това възраженията на организациите звучат обосновани.
ВСС няма право нито по закон, нито по какъвто и да е друг подзаконов нормативен акт да нарежда на полицаите-дознатели с кого, как и защо да се срещат. Има прокуратура, която дава указания на разследващите органи какво да правят. А съдиите по никакъв начин не могат да дават правни консултации, пък било то и на колеги прокурори.
Така че, въпреки че призивът на неправителствените организации изглежда закъснял, е по-правилно ВСС да се вслуша и да отмени решението си от 3 декември 2008 година.

 

„Правен свят”

Коментари 0 за
“ВСС накърни независимостта на съда”

  1. Докато прокуратурата е в систмата на съдебната власт ,корупцията и пристрастието ще са господстващи в тази система.Време е да се преме закон за прокуратурата и следствието и те да се обособят като отделни ,подчинени на НС институции.ВСС е паразитен орган,обслужващ интересите на властнически и престъпни структури.

  2. Като чета и си мисля защо ни правят на бунаци.За да станеш магистрат, трябва да дадеш подходящите предизборни обещания,или да си роднина на магистрат,защото тези места се наследяват, или да се произнасяш по порьчка на вьзложителя,който те е уредил да те гласува ВСС, или все такива ми ти работи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *