Публикувано на 02.01.2021 / 9:56

ВСИЧКО ЗА КОВИД -19 И НЕ САМО – В ЕПИЛОГ НА „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ“ НА ДОСТОЕВСКИ ОТ … 1866 ГОДИНА!

Достоевски не е лесен за четене, но пък в романите му е направена дълбока философска дисекция на цялата човешка природа, както Ко кризата от миналата година я разголва, разравя и опитва да направи път към ново, вече дигитално, Средновековие.

Гледката често е неприятна, но въпреки мрака в романите му, вътре има един оптимизъм, че не всичко е изгубено.

Призвани сме да търсим това „не всичко“.

Епилог на “ Престъпление и наказание“ 1866 г.

Расколников лежа в болницата до края на постите и целия Великден.

Вече на оздравяване си спомни сънищата, когато още лежеше с температура и бълнуваше.

Присънваше му се през време на болестта, че целият свят е осъден да бъде принесен в жертва на някаква странна, нечувана и невиждана смъртоносна епидемия, идваща от вътрешността на Азия към Европа.

Всички са обречени на гибел с изключение на някои твърде малобройни, избраници.

Бяха се появили някакви нови трихини, микроскопични същества, които се вселяваха в телата на хората.

Но тези същества бяха духове, надарени с ум и воля.

Хората, приели ги в себе си, веднага побесняваха и полудяваха.

Но никога, никога хората не бяха се смятали толкова умни и непоклатими в правотата си, както се смятаха заразените.

Никога не бяха смятали за по-непоколебими своите присъди, своите научни изводи, своите нравствени убеждения и вярвания.

Цели селища, цели градове и народи се заразяваха и лудееха.

Всички бяха в тревога и не се разбираха, всеки мислеше, че той единствен е носител на истината, и се измъчваше, като виждаше другите, биеше се в гърдите и плачеше и кършеше ръце.

Не знаеха кого и как да съдят, не можеха да се споразумеят какво да смятат за зло, какво — за добро.

Не знаеха кого да обвиняват, кого да оправдават.

Хората се убиваха взаимно в някаква безсмислена злоба.

Събираха едни срещу други цели армии, но армиите, вече в поход, изведнъж започваха сами да се унищожават, редиците се разбъркваха, воините се нахвърляха един срещу друг, намушкваха се и се колеха, хапеха се и се изяждаха един друг.

В градовете по цял ден камбаните биеха тревога: но кой и за какво призовава, никой не знаеше, а всички бяха в тревога.

Изоставиха най-обикновените занаяти, защото всеки предлагаше свои мисли, свои поправки и не можеха да се споразумеят; земеделието спря.

Тук-там хората се стичаха на групи, споразумяваха се за нещо, кълняха се да не се разделят, но тутакси започваха нещо съвсем различно от това, което току-що бяха проектирали, започваха да се обвиняват взаимно, биеха се и се колеха.

Започнаха пожари, започна глад.

Всички и всичко загиваше.

Епидемията се разрастваше и се придвижваше все по-далеч и по-далеч.

В целия свят можеха да се спасят само няколко души, това бяха чистите и избраните, предназначени да сложат начало на новия човешки род и на новия живот, да обновят и очистят земята, но никой и никъде не беше виждал тези хора, никой не беше чувал тяхното слово и техния глас.

„Престъпление и наказание“, епилог, 1866 г.

Кремена Станилова

Коментари 51 за
“ВСИЧКО ЗА КОВИД -19 И НЕ САМО – В ЕПИЛОГ НА „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ“ НА ДОСТОЕВСКИ ОТ … 1866 ГОДИНА!”

 1. Да са ви честити третия, четвъртия и всичките ЩАМОВЕ от сега и до края на жалкото ви съществуване! Изроди, идиоти, олигофрени, паплач, населяваща територийте – не само българската! Така ли ще „живеете“?! Аз си минах по пътя с изправена глава – каквото сторил – сторил! Вие ще се влачите вързани за СТРАХА си!

 2. А дебил ваксиниран започна да плаче,
  започна от страх да крещи.
  Защо се страхува,че вече ще ходи без гащи,
  та това е прекрасно,нали!?

 3. „12.2.1945 (18 часа и 38 минути)
  — Как мислите, пасторе, кое е повече у човека — човешкото или животинското?

  — Мисля, че и едното, и другото у човека е по равно.

  — Така не може да бъде.

  — Може и сигурно е така.

  — Не.

  — В противен случай едното отдавна да е победило.

  — Вие ни упреквате в това, че възвеличаваме долните страсти, смятаме духовната същност на човека за вторична. Действително духът е вторичен. Духът пониква като гъба върху основната закваска.

  — И каква е тази закваска?

  — Сластолюбието. Това, което вие смятате за похот, аз го наричам желание да спиш с жена, да я любиш. Това е и влечението да бъдеш пръв в работата си. Без тези влечения развитието на човечеството щеше да умре. Църквата положи немалко усилия, за да забави развитието на човечеството. Вие разбирате за кой период от историята на църквата говоря, нали?

  — Да, да, разбира се, зная този период. Аз прекрасно познавам този период, но зная и другото. Престанах да виждам разликата между вашето отношение към човека и онова, което проповядва фюрерът.

  — Така ли?

  — Да. Той вижда у човека сластолюбив шмекер. Як, здрав, който желае да завоюва за себе си жизнено пространство.

  — Вие не знаете колко не сте прав, защото фюрерът вижда у всеки немец не просто шмекер, а светлорус нечестивец.

  — А вие виждате у всекиго животно въобще.

  — Аз виждам у всеки човек това, от което е произлязъл. Човекът е произлязъл от маймуната. А маймуната си е животно.

  — По този въпрос сме на различни мнения. Вие вярвате, че човекът е произлязъл от маймуната: вие не сте видели маймуната, от която той е произлязъл, и тази маймуна нищо не ви е прошепнала на ухото на тази тема. Вие не сте я пипали и не можете да се докоснете до нея. Вие вярвате в това, защото тази вяра отговаря на вашата духовна същност.

  — А на вас самият бог ли ви прошепна на ухото, че е създал човека?

  — Разбира се, никой нищо не ми е казвал и аз не мога да докажа съществуването на бога, това е недоказуемо, в това може само да се вярва. Вие вярвате в маймуната, а аз вярвам в бога. Вие вярвате в маймуната, защото това отговаря на вашия духовен мир, а аз вярвам в бога, защото това отговаря на моята духовна същност.

  — Тук вие тенденциозно изопачавате. Аз не вярвам в маймуната. Аз вярвам в човека.

  — Който е произлязъл от маймуната. Вие вярвате в маймуната у човека. А аз вярвам в бога у човека.

  — А бог, той у всеки човек ли е?

  — Разбира се.

  — А има ли го у фюрера? У Гьоринг? Къде е у Химлер?

  — Задавате ми труден въпрос. Но нали с вас говорим за човешката природа. Разбира се, у всички тези негодници може да се намерят следи от падналия ангел. Но за съжаление цялата тяхна природа до такава степен е подчинена на законите на жестокостта, нуждата, лъжата, подлостта, насилието, че практически у тях не е останало нищо човешко. Но аз по принцип не вярвам човек с раждането си на белия свят непременно да носи проклятието на маймунския си произход.“

  https://chitanka.info/text/39101-17-miga-ot-proletta/2#textstart

  https://www.youtube.com/watch?v=nIvynhLCCyw

 4. Ето кои сили стоят ЗАД вицето на САЩ Камала Харис и сина Байдан -Хънтър
  Камала Харис омъжена за брулкински ЕВРЕИН Дъглас Емхофф корпоративен банков адвокат работещ за Рокфелер по тая линия Камала ЩЕ получава заповеди и нареждания
  Хънтър Байдан женен за южно-африканската ЕВРЕЙКА Мелиса КОЕН близка рода на равина кабалист-сатанист Микха ОДЕНХАЙМЕР главен равин на Кейптаун ЮАР
  Рави ОДЕНХАЙМЕР известен като основател и спонсор на сатански хабад “Шбират Келим“ ТИКУН ОЛАМ-(Преработка -разрушение на СВЕТА) практикуващи Сатанинска ЛУРИАНСКА Кабала в непалската столица Катманду.На глинени съдове се изписват на на иврит имена на ДЕМОНИ от Вавилон ,знаци и подписи сигли на демони,имената на КАЛИ и ШИВА и демони от хинду епоса ,равините ги пълнят с кръв призовават демоните да влязат в судовете след което ги СЧУПВАТ кръвта се изтича демоните са раздразнени и предизвикват чудовишни разрушения на МЯСТОТО което е напрвен сатанския ритуал
  По данни на Индийски служби рави Оденхаъмер и неговите равини в комбина с последователи на сатански култ към КАЛИ (хиндиустка богиня на СМЪРТТА изобразявана като грозна жена с големи кучи зъби от които капе кръв ,много ръка годеса в чийто ръце има човешки сърца от които капе кръв ) и ШИВА -хиндуистки бог на УНИЩОЖЕНИЕТО и смърта
  Според индийците рави Оденхаймер и сатанистиите от сектата на КАЛИ предизвиккват с черни кабалистки магии и хинду-кали ритуали опустошителен трус от 7,8 по Рихтер на 25.04.2015 год в КАТМАНДУ убил 9000 души-ТИБЕТци ранил 22,000 души оставяйки 3 МИЛИОНА тибетци БЕЗдомни принасяйки всичко това като жертвени дарове на КАЛИ,Шива и еврейско-вавилонските демони Молох и Астарот
  Интересен факт е че майката на вицето ХАРИС е тамилка -индийка Шаямала Гоапала която също ПРАКТИКУВА хиндуистко поклонение пред искащата кървави човешки жертви и страдания “богиня“ на СМЪРТТА КАЛИ .
  Шаямала Гопала работила в РАКова американска болница където със специални хинди-кали шивистки ритуали принасяла в дар на КАЛИ и ШИВА душите на починалите нищо НЕподозиращи болни от РАК американски пациенти
  Ето тези СИЛИ ще управляват СВЕТА под знака на КОВИДА

  1. Виждам, че сте доста информиран и благодаря, че споделяте с нас. Бихте ли ни разказали нещо и за семейство Тръмп и Ротшилд?

 5. COVID-кризата окончателно погреба стария свят
  02.01.2021
  Покрай всички беди, които ни причини, COVID-кризата стори и едно много хубаво нещо. Окончателно погреба стария свят. Разбира се, и преди беше ясно, че системата, изграждана упорито през последните няколко десетилетия, няма да издържи дълго. Благодарение на епидемията обаче процесите на нейния разпад протичат с невиждана по-рано бързина. Разпада се светът на либералния егоизъм, на пазарния фундаментализъм, на неконтролирания от никакви правила глобализъм.
  Дълги години ни внушаваха, че единственото, което има значение, са все по-големите печалби, утвърждаването на пазара като върховна ценност, както и премахването на всички държавни регулации. През 2020 г. ясно се видя, че основите, върху които е изградена днешната цивилизация, са тотално изгнили. Видя се, че толкова обругаваната доскоро национална държава, е единствената, която може да ни помогне да се справим с пандемията.
  Вероятно привържениците на безконтролния либерален глобализъм биха посочили избирането на Джо Байдън за президент на САЩ като доказателство за поредната победа на тяхната идеология. Само че това е един крайно погрешен извод. Светът няма как да се върне в състоянието отпреди 10, 20 или 30 години. Дори и Байдън да сложи в администрацията си само хора, които са в плен на догмите от онова време. Хегемонията на една единствена държава в световните дела вече е само спомен. Страни като Китай, Русия, Великобритания ясно показват, че имат достатъчно ресурс, за да защитават националните си интереси.
  Завършилият окончателно Брекзит е най-доброто символично доказателство, че сериозните нации вече няма да се подчиняват на нарежданията на анонимни наднационални структури. Няма да изпълняват командите, спускани от Брюксел или от какъвто и да било друг център. Великобритания е достатъчно могъща държава, за да продължава да бъде обикновен изпълнител на разни неразбираеми за нормалните хора евродирективи. И изобщо не е задължително да имаш имперско минало, за да държиш на традициите и националното си достойнство.
  П.Волгин

 6. Този сценарий е описван от стари времена,прозрения и пророчества още от светото писание.И може би за да се осъществи сегашния план , е извлечена квинтесенцията от всички тия фантастични видения.Провежда се превивка,както казват руснаците,прекършване на човешкото в човека,масова маймунизация.Все пак здравият разум трябва да вземе връх,иначе краят на света не е далече.

 7. БИЛ ГЕЙТС -баща му шеф на банка под РОКФЕЛЕРов контрол
  майката на Гейтс имала НПО фондация “United Way of America “СПОНСОРИРАНА от JEWish Federation Ohaio-ЕВРЕЙска Федерация на щата Охайо
  Изп.директор на Пфайзер ;АЛБЕРТ БУРЛЕ -гръцки -СОЛУНски евреин отговарял за ЖИВОТИНски ваксини и ГЕНЕТИЧНИ опити с животни (доста НЕкошер занимание)
  БУРЛЕ-е фамилия МАСОНО-илюминатски псведоним на иврит се пише и чете БаВОРЛЕ
  ВОР-на иврит КОМАНДВАМ,Управлявам с кражба измама Б се слага пред словосъчетанието за увеличаване сила и ефекта на значението на думите
  ЛЕ-на иврит ИЗТОЩЕНИЕ ,УМОРА
  Или БОРЛЕ-Командващ ИЗТОЩЕНИЕТО
  Основател на ваксината“ МОДЕРНА’ е Роберт Шамуел ЛАНГАР
  На иврит ЛАНГАР-Дърводелец
  друг основател на Модерна е ливански арменец Ноубар Афиан
  Основател на БионТех е сириеца от АЛЕПУ Угур Шахин (Алепу СТОЛЕТИЯ наред е бил средище на равини кабалисти САТАНИСТИ занимаващи с черни магии ,отрови исредства за унищожение на хора.В АЛЕПУе написан кодекс Алепу -1 о най-важните кабалистски ръкописи )
  COVID-КОВИД-еврейска дума на иврит КОВИД-ТЕЖКО,МАСИВНО нещо с тежки /мсивни последици
  вируса SaRs2-САРС идва от еврейската дума САРах което значи СИЛЕН,ВЛАСТЕН ,нещо с огромна власт -МИНИСТЪР такова е и значението на името САРА-силна ,властна като министърка
  еШЕРихия коли-има същото значение САР-ШАР-ШЕР силна властна царска бактерия
  В еврейския понякога Ш се чете като С
  Сещайте се от три пъти КОЙ как и защо ръководи мащабната ковид ИЗМАМА
  Ще цитирам на иврит девиза на водеща изрелска рразузнавателна служба звучи така ;Ветшаах баарув йоваац бейон тахбулатф йофоол еем ил на български (ИЗЛЪЖИ/преметни изобилно/многократно тия силните с предимство и знай че няма по щастлив народ/нация от твоята)

  1. Всичко е конспирация!
   Съвсем случайно 13-те фамилии, които държат 90% от богатствата и управляват света са хазарски евреи кабалисти имащи за религия „протоколите на старейшините от Цион“. Те не признават Новия завет и очакват идването на техния „месия“. Много още се чудят, защо от всички бивши социалистически страни именно Украина и най-вече България са цел номер за ликвидиране. А истината е една проста конспирация – през 10-ти век князът на Киев Светослав I и ханът на Волжска България Талиб унищожават Хазарския хаганат и пръскат хилядите хазарски евреи по целия свят. Това никога няма да бъде простено или забравено от хазаро и крипто евреите.

   1. TИТ Флавий Веспасиан римски император унищожи 66 г сл н.е НАЙ-голямата еврейска и масонска светиня II Соломонов храм .ТИТ опожарил Йерусалим разрушил светинята на Евреите 2Соломонов храм по тва време се губят и следите на свещения кивот
    Като всяка армия си има НАЕМНИЦИ ,ударни бригади ,пушечно месо от ЧУЖДЕНЦИ така римския император ТИТ имал ударни бригади наемници от ТРАКИЯ и Македония ,легион Македоника V и Лацио-РИМ(Фулмината ХII),Аполинарис XV, Фретензис Х
    Наемниците на легион Македоника 5 СВЪРШИЛИ ЧЕРНАТА РАБОТА били ТРАКИЙЦИ от днешните области на Стара Загора ,Нова Загорско и Ямболско които били истинските УНИЩОЖИТЕЛИ на Еврейската светиня .
    Така наследниците им БЪЛГАРИ стават омразни на Световния Еврейски Конгрес които НЕ ПОЗНАВАТ ПРОШКАТА и ПОКАЯНИЕТО които са ХРистиянски добродЕтели а изповядват старо заветни принципи зъб за чене и око за глава

    1. Интересното е защо се е случила цялата дандания…
     Ами, защото май и тогава са били в очакване на мошиаха, както сега.

   2. А пък Светослав чий син е? На княгиня Олга, която по всяка вероятност е българка от Плиска и може би е дъщеря на Расате, т.е. внучка на Борис.
    Българите от Волжска България не възприемат иудейството /като хазарите/ и провождат специални пратеници до Багдадските халифи, отдавайки предпочитание на исляма. /Защо ли? Не знам! ;-)/

   3. За да разберете с кви “хора“ е съставен Сидериона ще ви дам малък пример с канадския милиардер минен магнат от ЕВРЕЙСКИ -унгарски произход ПИТЪР МУНК (на иврит МУНК-зрънце ,частица,зурно на цицка)
    По време на 2та Световна война малкия МУНК и баща му богат равин търговец били хванати от НАЦИСТИТЕ които искали да ги качат на влака за Освиенцим малкия МУНК веднага предложил на нацистките водачи ЗЛАТО и скъпоценности ,пари в брой но нацистите се колебаели тогава МУНК ИЗДАЛ нахождението на собствената си МАЙКА която се УКРИВАЛА с още 400 евреи от Будапеща след като нацистите хванали майка му и 400те евреи депортирани за концлагера
    Нацистите били силно впечатлени от ПРЕДАТЕЛСКИТЕ качества на малкия евреин взели златото и парите на МУНК и му позволили скришом да ИЗБЯГА с баща си с кораб през Белгия за КАНАДА където Сидериона направил МУНК НАЙ-богатия минен магнат в света държащ ЗЛАТО и природните богатства на поробените от САЩ и Канада колони и народи
    Питър МУНК е спонсор на Техническия Университет в гр.ХАЙФА северен Израел
    МУНК умира на 90 год възраст 2018 год бил в перфектно здраве но имал лошия късмет да ПРИСВОИ огромно НЕразработено ЗЛАТНО находище “Кере Маймон “в централна Доминиканска Република където бедните доминиканци заради АЛЧНОСТТА му и малките заплати в мината му направили вуду-кукла и го уморили с африканска вуду магия която поради напредналата му възраст и отслабени сили ме не било особен проблем да подейства бързо

 8. Актуална за днешните дни е и легендата за великия инквизитор от Братя Карамазови.

 9. По повод версията за мината, потопила Титаник, ще кажа, че фразата „конспиративни теории“ е въведена в обръщение след убийството на президента Кенеди в 1963 г. Въвеждат я поръчителите на покушението през медиите за да няма реално разследване на други версии освен ОФИЦИАЛНАТА. Ковид-19 е димната завеса, помпана от медии и властово или финансово ангажирани персони за да се осъществява безпрепятстено въвеждането на социално-инжинерингов проект. Този проект е разработван в не толкова ограничен кръг и идеите, вградени в него са били публично достояние през годините в публикациите на личности, лансиращи тези идеи. Вече, след като проектът е в ход, през юли 2020 г. излиза и книгата на основателя на Световния икономически форум Клаус Шваб на няколко европейски езика и на японски. http://epicenter.bg/article/Veche-ne-e-zagovor–Karantinata-kato-politicheski-model-za-svetovno-gospodstvo-na-globalniya-elit/234570/11/33

  1. Клаус Шваб е роден през 1938 г. в Германия, но на границата с Швейцария. Баща му, който беше бизнесмен, успя да премине тази граница по време на Втората световна война, докато синът и майка му трябваше да останат в провинцията…КОИ са бягали тогава от Германия…КОЙ е Шваб…НОВИЯТ КАРЛ МАРКС но на БОГАТИТЕ но с ПОЗНАТИЯ ПРОИЗХОД…няма СМИСЪЛ от АНАЛИЗ…ПРОСТО…ЦИОНИСТ…

   1. hahara, а пък едно пиленце на име Бенджи ми каза (не само на мен, естествено, беше по нета:-)), че в Швейцария напоследък е екстремно за свръхзнатни особи…Кой знае, кой знае!
    Освен това каза да се готвим за изключване на мрежата за определен период. Ама, споко- това би бил добър знак!:-)
    P.S. Лудичко е пиленцето, но пък чурулика весели мелодии, не натъжава.

 10. Премиерът Борисов проведе редица срещи на Световния икономически форум в Давос…когато се срещаш с милиардери е все едно …ПРОКУРОР с ОЛИГАРХ…на 4-и ОЧИ…

 11. РИМСКАТА ВРЪЗКА…машинките на ДОМИНИОН свързани с интернет чрез САТЕЛИТИ изпращали гласуването до ам.посолство в Рим…оттам са изпращани във Фракфурт -агенцията на ЦРУ…обработвани в полза на Байдън…връщани в Рим и обратно в ДОМИНИОН…замесени са италианци…МИ-6 и КАНАДЦИТЕ…всичко е РАЗКРИТО…дали и при НАС ще се ласува по същия НАЧИН…

  1. може да бъдат ИЗПОЛЗВАНИ и СМАРТ-телевизори намиращи се в БЛИЗОСТ до МАШИНКИТЕ…пиша го за нашите избори…

 12. Над 200 израелци са инфектирани с коронавирус след поставяне на ваксината

 13. ГЕНЕК – ЕПИДЕМИЯТА „ТИТАНИК“
  Не знам защо се сетих. За кораба, не за филма. Макар че и там има доста за размисъл – разбира се, ако човек спре сълзите и сополите и задвижи мозъка.
  Но сега по темата. „Титаник“ – грамаден кораб, символ на човешкия прогрес. Още при строежа му хората са привлечени от широката реклама, вестниците пълнят страниците си с описания и разсъждания каква огромна крачка прави човечеството напред, възхваляват уюта, разкоша и сигурността, фантазират за бъдещето, когато подобни кораби ще браздят Световния океан, а планетата ще се подчинява на човека…
  В 23,40 часа на 14 срещу 15 април 1912 година корабът се сблъсква с айсберг и потъва след кратка агония. От 2 224 пътуващи в ледените води се удавят 1 514.
  68,1%…
  И сега – паралелите. С нашия свят.
  На „Титаник“ е имало 908 човека персонал. Екипаж и обслужващи. Повтарям – за 1 316 пътници са били необходими 998 души персонал. Един служител на един и половина обслужван.
  Естествено, вътрешното разпределение не е математически точно. В първа класа са били 325 човека, във втора 285, най-много, разбира се, са в трета класа – 706.
  При това условията за пътниците са били различни. Според класата. А класата е определяло ръководството на компанията. Според паричните възможности и платената сума.
  На борза е имало 20 спасителни лодки, 14 от които можели да поемат до 65 човека. Общата вместимост на всички – дървени и сгъваеми лодки, е била 1 178 души. Повтарям – при натовареност от 2 224 души, предвиждало се да се спасят 1 178!!!
  Не, половината не са били осъдени на смърт предварително. Всичко е било по закон – толкова лодки се полагали на кораба СПОРЕД ТОНАЖА НА КОРАБА. Теоретично изчислено и законодателно закрепено…
  Което ме връща малко назад. Как доскоро се водеха /и все още водят!/ разговори – колко МНОГО болници има у нас. И как трябва да се закриват, закриват, закриват… Така – като училищата, аптеките, здравните пунктове, държавни превози, фабрики, заводи…
  Всичко е било и е по закон! Изчислено, предвиждано, икономически обосновано, с увереността, че реалността може да се командва, а природата управлява. Така, както се манипулира и управлява стадо. И народ…
  Е, стигнах до основната теза. Катастрофата на „Титаник“ е напълно идентична с катастрофата на държавата ни /държавите/ при обявената пандемия.
  Вярно, айсбергът е бил реален. Но пък идентични са средата, атмосферата, действията, паниката, страховата невроза… Финалът?
  Да напомням ли, че ние също сме разделени на групи – класи? И ръководството на държавата е в ръцете на посочени хора, обявени за специалисти? По какво ли? Важното е, че са в правителство, министерства, щаб, по медиите, в шефските кресла на болниците…
  Капитан Смит официално е командвал кораба, на практика там е пътувал сър Брус Исми – шеф на компанията, както и конструкторът Андрюс. Исми се е изживявал като господар на всичко и изследователите са убедени в отрицателната му роля в трагедията. Да не говорим, че се и спасява редом с жените и децата…
  Обществото ни… Тоест, корабът – неслучайна грешка, се носи уверено напред в студената нощ. Корабът на държавата цепи ледените води, скоро щяхме да сме на желания бряг… /Какъв бряг, какво наистина ще има там, кого ще срещнем – това са въпроси, на които нито господарят на компанията, нито съдружниците му, нито капитанът могат да отговорят. Освен празни приказки, розови облаци от дъвка и черен асфалт, губещ се зад хоризонта./
  Пристигат съобщения за рискова обстановка – наоколо се носят айсберги. Радистите пренебрегват телеграмите – има много по-важни. Бизнес съобщения по поръчка на важните господа от първа класа. Кой ще ти се занимава с някакви дреболии – айсберг, вирус и тем подобни…
  В този момент държавният кораб се сблъска с ковида…
  При това не челно. Специалистите казват, че ако „Титаник“ е ударил директно айсберга, най-много да смачка двата предни отсека. Други говорят, че ако при появата на вируса… Но това са дискусии за специалисти, не съм вирусолог…
  Корабът прави рязък завой наляво и айсбергът разпаря като консервен нож дясната му страна…
  У нас правителството и Ко започнаха сложни маневри с цел отлагане на неизбежното. Само дето се оказа, че не се тупа топка, а системата е застинала, загнила и разпадаща се…
  Натам…
  Премиер, лидер на опозицията, министри, депутати – обявиха, че са болни. И бяха поети под грижите на видни лекари. Под специални грижи.
  От „Титаник“ се спасяват 202 пътници от първа класа /били са 325/, от трета – 178 от 706.
  В проценти жертви: трета класа 75,5%,втора класа – 56,2%, първа класа – 39,5%…
  Логично за времето и класовото деление. Всички са пътници, но … Някои са по-пътници, ако използвам Оруел.
  Така е и ще е и при епидемията. Чуваме всеки ден колко заболели има. Казват – в страната. Но защо ли смятам, че става дума само за столицата и областните градове? А нима някой е седнал да проверява – с каквито и тестове да е – хората от малките селища? Нима баба Мара може да си позволи да отиде до големия град /често на поне 100 километра от селото!/ и да си направи тест? Пък, ако вдигне температура – кой ще я прегледа? Или закара в болницата? Та поне на стълбището да умре…
  „Титаник“ потънал… Които трябвало и които имали късмет – оцелели.
  Държавата, обществото, народът…
  Не знам…
  Само си мисля някои неправилни неща… И разбирам, че историята се повтаря – веднъж като трагедия, после като огромна трагедия. Съчетана с грозен и зловещ фарс – като в „Капричиос“-ите на Гойя…
  И, разбира се – историята учи, че никой не се учи от историята.

  1. Правите добри паралели.
   Аз лично се опитвам да се уча от историята /и от историите- в частност/. Тя пък се пише от победителите, както знаем…
   А Титаник е потопен. Поне според някои теории. Ако е така, се променят както изводите, така и поуките.
   Накратко- ще „взривят“ и „потопят“ ненужните /или пречещите/, представяйки го като бедствие /или като вирус/. Стига да поискат…

   1. ПОТОПЕН???
    От кого? С какво – подводница ли го е потопила? С торпедо ли е потопен?
    Има филми с доказателства по географика и хисторито..
    Със заснето раскъсването на корпуса му.. Дето не са от взрива на котлите..

    1. Доколкото знам- с мина.
     Но Вие сте в правото си да не приемате версията, няма проблем, разбира се. Не виждам поводи за спорове. Историята е наниз от версии. Допускам и тази, както допускам официалната.
     А Вие решавате за Вас. 🙂

     1. В района на Нюфаунленд до 1912-та година имало ли е война? Та да има мини..
      Или там е отпочнала две години по-рано Първата световна война?

     2. Предполагам, че Мария има в предвид една не много разпространена „конспиративна“ теория за това, че корабът е потопен от диверсия на борда чрез взривове поставени в няколко отсека. Целта е била да се убият практически всички членовете на елита на Британия и САЩ, които са били против създаването на Федералната резервна система. Не знам дали е истина, но е факт, че част от пасажерите в първа класа са били от най-отявление противници на ФРС и са сред жертвите на инцидента.

     3. А конспирацията – броя на лодките и местата в тях да е по тонажа на кораба, а не по броя на пътниците, които може да поеме.. Или в по-калпавата стомана за нитовете при строежа на кораба.. И тя ли е против ФРС?

     4. За да има съмнения, нима пораженията по корпуса не да достаъъчно показателни и не се виждат на снимкиъе – взрив ли е или обшивлата е срязана като с ножица? А огъванията отвътре навън ли са или обтатноа? И т. н.

     5. Т. е. измежду десетките възможни хипотези, истината или най-достоверната би трябвало да дава отговор дори и на впоследствие възникнали питанки.

     6. Права сте Мария! Заради частната фирма ФРС е станалата трагедия. Било е предварително и прецизно планирано убийство на противниците му. Както и Мартин прави правилен паралел, с правилните подсказки, но „скриващ“ истинските убийци. Но не, тези номера пред дядо ви Иван не хващат дикиш. ✋

    2. дааа и капитан Смит като ГЕРОЙ остава на мостика…някои филми на Холивуд ни показват МИНАЛОТО такова за което трябва да им ВЯРВАМЕ…а БЪДЕЩЕТО такова за което не трябва да им ВЯРВАМЕ…но и в двата случая СЕМЕНЦЕТО е ПОСАДЕНО дълбоко в ПОДСЪЗНАНИЕТО ни…

     1. А спомняте ли си, холивудския филм за Златното руно и за Одисей, в който Орфей беше негър??

    3. Когато нямаш логично обяснение, прехвърляй вината на Извънземните… или на Путин и Русия.
     Номера винаги минава. Включително и в Нешънъл джиографик и Хистори.
     В случая – виновен за потъването на Титаник е някое заблудено „НЛО“. Нали от хилядолетия НЛО-тата съпътстват развитието на човешката цивилизация.

    4. На титаник са били най богатите. След като ги потопят със семействата им кой завзема бизнеса. Само питам

     1. И не им е останал дори по някой далечен братовчед?

   2. Поздравявам те, Мария! Че, успяваш да се учиш от миналото, от преживяното! Аз, не успях! Даже, в онова, което ти е изболо очите! Ето, научил си се да познаваш мръсника! Виждаш го срещу теб и вместо да му фраснеш един в зъбите, аз го отминавам. Да, научих се да го познавам и не му позволявам, да ме цапа с мръсотията която носи, но не му преча да го направи с другите! Каква ползата, че знам, щом не съм помогнал на другите!

    1. Това, че не сте равнодушен също не е без значение! Но как мислите, ако имахте доверие в съдебната ни система, в институциите ни, както и че околните също биха ви подкрепили, дали не би било различно?? А сега, целенасочено ни разединиха, човек се чувсгва сам сред чужди, а и е казано, че не е препоръчително да се хвърля камък в локва, как да помогнеш, като можеш да навредиш…

   3. На носа на Титаник било изписано с огромни букви “ И самият Иисус не може да ни потопи“, и „Няма Бог“!
    Каква ли е причината за потъването на този кораб!

 14. чува се добре на английски и руски…филмчето е американско и ще ви покаже главната причина за КОРОНОАГИТАЦИЯТА…анализът е от СЕО по инвестициите…затова и при НАС тази година ГРИПА ЗАКЪСНЯ…сега е на МОДА КОРОНАТА…СТРАХУВАЙТЕ СЕ…ГОСПОДА и ГОСПОЖИ…

  КРАХ ДОЛЛОРА финансовый переворот…https://www.youtube.com/watch?v=HkesS1BuDQI

  1. Ако е гарга, да е рошава.
   Ако е гарга, да е рошава.
   Ако е политолог, да е академик Андрей Фурсов:

   Фурсов: Кpoвaвaя пepeзaгpyзкa запущена.
   Миpoвaя элита демонтирует миp за два года 01.01.2021
   https://www.youtube.com/watch?v=vKeTzanIRkY

   Мы вступаем в новые Тёмные Века. Андрей Фурсов
   https://www.youtube.com/watch?v=NSZYV5EYbcQ&feature=emb_logo

 15. Великобритания сменя тактиката във ваксинацията срещу коронавируса – ще забави поставянето на вторите дози, за да постави поне по една на повече хора, предаде БТВ.

  Експерти, лекари и производители обявиха стъпката за рискована. Над половин милион британци вече получиха първата си доза и имат насрочена дата за второ ваксиниране в рамките на 21 дни. За повечето от тях, обаче, то ще бъде отложено до 12 седмици….

  така е КОГАТО ИМАМЕ ПОЛИТИЧЕСКА МЕДИЦИНА и те ЛЕКУВАТ ПОЛИТИЦИ…започваш лечение и го ПРЕКЪСВАТ…или те ЗНАЯТ по добре от НАС за какво ни ЛЕКУВАТ…май желаят да ни ИЗЛЕКУВАТ от СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ… след нескопосаното ЖОНГЛИРАНЕ пред камерата на разни мед.сестри как и с какво се прави ВАКСИНИРАНЕ на ПОЛИТИЦИ по СВЕТА стана ЯСНО че КОРОНОЛУДОСТА и ВАКСИНАТА са ТРОЯНСКИТЕ КОНЕ за да ни ОТНЕМАТ и ЛИЧНОСТНАТА СВОБОДА…човечеството е срещало среща и ще среща ВИРУСИТЕ…1трилион и нещо имаме от тях по себе си ..всеки…вируси…бактерии…гъбички и т.н…..ОРГАНИЗМЪТ ни се бори ВСЕСЕКУНДНО с тях…да сме СТЕРИЛНИ не означава че ще сме ЖИВИ …но ако си ЖАДЕН…ГЛАДЕН…СТРЕСИРАН…дишаш замърсен въздух…консумираш ГМО…тогава си подложен на възможноста да се РАЗБОЛЕЕШ и УМРЕШ от хиляди заболявания КОИТО няма да са РЕКЛАМИРАНИ от МЕДИИ…ПОЛИТИЦИ и МЕНГЕЛ-ета…защо ли ТЕЗИ не ЛЕКУВАТ ГЛАДА…ДОСТОЕВСКИ в едно не е ПРАВ…има ЕДИН ЕЛИТ..който СПУСКА МРАКА над ЧОВЕЧЕСТВОТО…НИЕ правим ИЗБОРЪТ защото сме СМЪРТНИ в РАЖДАНЕТО СИ…как ще живеем и УМРЕМ…като МОДЕРНИ РОБИ или СВОБОДНИ ХОРА…ВНИМАВАЙТЕ…да не ни ОТНЕМЪТ СВОБОДАТА…тя е на ВЪРХА на СПРИНЦОВКАТА…В.БОЖКОВ когато пишеше нещо завършваше с БЪДЕТЕ ЗДРАВИ…аз ще ви ПОЖЕЛАЯ…БЪДЕТЕ СВОБОДНИ ХОРА…а не ЗДРАВИ РОБИ…СВОБОДАТА е ЗДРАВЕ и тя не ИДВА с ВАКСИНИТЕ…ЗДРАВ ДУХ…ЗДРАВО ТЯЛО…

 16. Истина от която ме заболя душата.
  Достоевтски е титан .
  Разтърсващо е всичко от Достоевски.
  С увожение Кремена Станилова

 17. „Робинзон“ на Братя Стругацки, същата работа. Онзи ден, като се мотаех из квартала, стар софийски, си спомних откъса, в който описват подобна гледка, на която в момента сме свидетели -мръсен и резнебитен град, много малко хора, всички облечени в черно, тук-там по някое дете…. Епилогът на Достоевски обаче е направо потресаващ! Интересен факт – как руснаци виждат толкова ясно подобно бъдеще, или просто най-добре познават тъмната страна на човешката природа.

  За много години, не вярвам да я докараме до там!

 18. Добро попадение на Кремена С.И поздравления за това,че ни събуди с класиката на великия Достоевски,която бяхме позабравили в тия смутни електрони времена на посъвместна и неусетна продяна на всичките базови духовни стойности със зъл и безсмислен материализъм.Света като да се е запътил уверено и точно в посока на описанията от „просънищата“ на Разколников . Достоевски е на път да се окаже още по-голям пророк и от Ерик Артър Блеар с неговия роман „1984“.Като се позамисли човек с доколкото ни е останало от закърнялите от бездействие мозъци,май почти сме го докарали до описаното в епилога на „Престъпление и наказание“ положение.Поразен съм и от някои буквални детаили ,описани още преди век и половина за скорошни събития и за поведението на огромна част от населението на днешния свят.Първото издание на романа е през 1866 г,а не както се сбъркано в заглавието на статията през 1886.

  1. Така е. Достоевски е един от творците, предлагащи храна за ума. В училище ми бе скучен, но се радвам, че на по-късен етап го преоткрих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *