Регистрация
Публикувано на 16.11.2016 / 20:52

ВРЕМЕТО НА КЕНТАВРИТЕ. АХМЕД ДОГАН. ДА ТРЪШКАШ ЧУВАЛА С ПЛЪХОВЕ

ИВАН ПАЛЧЕВЕдна дълбока книга ни спохожда. Въртоп, в който губиш представа за онова, което уж си „знаел“, наслагвано от нечии зомбирани оценки и манипулации, и дотолкова превърнато в лъжлива „аксиома“, че докато търсиш брод да изскочиш от въртопа, намираш не Ахмед Доган, а откриваш себе си. Защото тази книга ти показва, че вярно е не онова, което усърдно са ти втълпявали.

„Времето на кентаврите. Ахмед Доган“ е книга на Иван Палчев, бивш депутат от ДПС. Издадена преди дни от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Книгата включва автентични бележки от дневника на Иван Палчев, който си е водил, докато е бил народен представител от ДПС във Великото народно събрание и 36-ото народно събрание. Последните 50 страници са поверени на проф. Людмил Георгиев с „Отвъд историческата фактология“.

Книгата е за Ахмед Доган. Но не само. В нея ще се докоснете до случки и обстоятелства, свързани и с други водещи политически фигури, които ще ви изумят, но по –важното: ще ви дадат ключа за обяснение защо това, или онова, което ви е водило до възторг или потрес, точно по този начин се е случвало.

Книгата на Иван Палчев е написана честно. И това е фундаменталното стъпало върху което се налага да стъпим, за да осмислим, без пристрастия, фигурата на такъв феномен, какъвто е Доган.

Дори и да прочетете само за любимата притча на Доган, която той обичал да разказва, това ще ви даде знакът как Сокола отиграва предателите и ще си обясните къде са сега Касим Дал, Лютви Местан…:

Вървял си един човек през едно село, носейки на гърба си голям чувал. От време на време, през стотина метра, свалял чувала и с все сила го удрял по няколко пъти в земята. Наблюдавайки странната гледка, местен селянин се престрашил и го попитал защо прави всичко това: „Виж какво – отвърнал човекът – този чувал е пълен с плъхове, които, като ги оставя на спокойствие, започват да пълзят нагоре през гърбовете на другите. Затова ги тръшкам от време на време, за да се наместят отново!“.

Ако прочетете книгата ще разберете и каква е била реакцията и на Симеон Сакскобурготски, когато чува за първи път тази притча от устата на Доган и защо му я разказва.

ИВАН ПАЛЧЕВЩе разберете и защо от време на време Доган е изпъшквал: „Ех, защо не се казвам Иван…?“

Ще научите, че: „Доган обича моабета. При моабета се пие, мези и яде. Доган не пие, той отпива  от чашата малки глътки, чат-пат ще мезне нещо. И тъй като отпива на интервали, може да издържа дълго… И тук се проявява едно от най-значимите му качества, говоря за това, като визирам лидерската му същност. Той не се опива от нищо незначещото бръщолевене, от възможността да говори непрекъснато, а другите да го слушат „в захлас“. На практика Доган повече слуша, отколкото говори. Общуването с Доган изключва досадното каканижене на лидерския монолог, а е един нормален разговор, с чести паузи, които не потискат събеседниците.

В  книгата „Времето на кентаврите. Ахмед Доган“ ще откриете неподозирани отговори на много от въпросите, които сте си задавали за лидера на ДПС. Ще разберете и защо Доган не търпи някой да трупа на негов гръб дивиденти, както и защо отказва още през 1993 година на американците, които го канят за два месеца на лекционно турне в 20-тина градове от различни щати.

Ще научите и истината за прословутата реплика за „разпределението на порциите“ и всъщност към кого е насочена тя. Истински ще останете изненадани, обещавам ви.

В есето – на финала на книгата – на проф. Людмил Георгиев, ще видите и как времето променя онзи Доган, който се вози в таксито без охраната, разговаря с букинистите, ще разберете скалпелната истина и защо, и как приключва приятелството им, но с непроменено уважение.

„Времето на кентаврите. Ахмед Доган“ е не само историческо свидетелство за онова, което течеше през годините на прехода, но и честен опит да се вникне дълбоко в същността на един лидер, който няма аналог в България, и който има кармата да се казва Ахмед. А не Иван. Блестяща книга, която трябва да бъде прочетена.

Премиерата на книгата в София ще бъде на 23 ноември на площад „Славейков“ в Столична градска библиотека, от 17, 30 часа.

Премиера на книгата ще има и във Варна.

Afera.bg

Очаквайте интервю с Иван Палчев в „АФЕРА“.

Коментари 11 за
“ВРЕМЕТО НА КЕНТАВРИТЕ. АХМЕД ДОГАН. ДА ТРЪШКАШ ЧУВАЛА С ПЛЪХОВЕ”

 1. Въпреки всичките му кусури на Доган не може да му се отрече българофилството! Ако имахме поне няколко български политици с неговите качества, сега много европейски страни щяха да ни дишат праха. И тук всякакви асоциации с османизъм, минало, иго или присъствие ги изключвам за да съм обективен.

 2. Гаргамел и крадливата му клика създадоха и шлифоваха перфектните мародери Бисеров и Цонев,,,а СДС беше тяхната люлка обсипана със сребърни лъжици…

 3. Ако нормален човек влезе в смесените райони или в различни общини и кметства ще разбере за какво иде реч , само крадци като Бисеров и Данчо Ментата виреят …. Не може да говорим за еднозначна положителна оценка на Доган , това ще е предателство към Ботев, Левски И всички трудолюбиви българи и турци и арменци , които не могат да сънуват Отманлии…

 4. до по горните негативни коментари;
  смело мога да кажа че ако не беше Ахмед Доган и водената от него политика България
  отдавна щеше да представлява един вилает на Турция

 5. Давайте, кланяйте му се на тоя читак, дейба и робското племе.

 6. Ако беше толкова убав човек нямаше да разделя България на две културни общности.Властолюбив човек с повече пипе . Образно казано.

 7. Каква стана тя? Книга за един А’мед, един Сокол, и един Шахматист. За Него се изговориха всякакви нелепости, а едно недоразумение искаше да му застане на една ръка разстояние. Бедна ми Тикво, знаеше ли, разбираше ли какво си пожелаваш? Ти, и сега не хващаш, нали? Когато събаряхте барбекюто, когато се подигравахте със Сокола, ти, и дружките ти съзнавахте ли, че ви чака Симитли? Шахматистът има право да е ехиден с повечето политици на Прехода, защото знае за курвенските им номера. Когато на Орлов мост Станишев, и Местан се целуваха като дърти курви, Сокола знаеше мръсните помисли в главата на Местан, и го остави сам да се сготви. Същата съдба очаква един д-р на неуките. Да се готви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>