Публикувано на 27.05.2008 / 22:42

Врагът в леглото на БСП

 

 

Стратезите от червената централа на „Позитано“ усилено търсят основния противник на БСП. И набеждават ту опозицията – ДСБ и СДС, ту ГЕРБ. Според изявите на лидерите им. Малцина са онези, които се осмеляват да произнесат името на президента Георги Първанов като човека, който спира устрема на младия лидер да се утвърди в партията. Държавният глава е човекът, който винаги е успявал да наложи свои хора на възлови позиции в държавните институции и така да запази водещите си позиции на кукловод.
Кръгът на Станишев обаче е разбрал, че няма бъдеще, ако не успее да неутрализира влиянието на Първанов.

Какви са „активите" на Станишев

Младият лидер и премиер най-напред успя да овладее парламентарната група. Има и контрол над една от ключовите служби – ДАНС. Отскоро има и свой вътрешен министър – Михаил Миков. Мнозина от считаните доскоро за хора на Първанов в правителството минаха в лагера на Станишев. Онези, които все още се колебаят, най-вероятно ще бъдат сменени след доклада на ЕК. Това са Асен Гагаузов и Емилия Масларова. Президентът успя да наложи само един от кръга си в ремонтирания кабинет. Това е неуспелият кандидат за кмет на Стара Загора Евгений Желев, който му беше съветник преди това. Ситуацията в министерството обаче е такава, че там Желев може да трупа само негативи.

Отпорът на Първанов

Президентът може и да прежали „Дума". Но няма да позволи да остане без „свои хора" в следващия парламент. След като неколцина негови кметове, на които той разчиташе за влияние в общинските структури, се провалиха на местните избори, сега Първанов се договаря с нов политически партньор. В лицето на ЛИДЕР. Хората, които участват в сформирането на тази партия, по един или друг начин са свързани с държавния глава – едни са негови спонсори, а други са „зависими" от него. Неформалният лидер на ЛИДЕР – бизнесменът Христо Ковачки – дори поел ангажимент да привлече няколко лявоцентристки партии към заформящия се „Патриотичен блок". Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов вече даде публична заявка за коалиране с партията на Ковачки. Към тях ще се присъединят и земеделците на Стефан Личев.
Първанов разчита да вкара на избираеми места в листите на „Патриотичния блок" поне 10-ина свои хора. По думите на Евгени Чачев Ковачки се хвалел на вечеря в Бистрица, че ще е новият балансьор в следващия парламент.
Единствената деликатна подробност е отношението към ДПС. Енергийният бос е считан за близък до Доган. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък твърди, че още в началото на преговорите попитал Ковачки, има ли нещо общо с ДПС, и той отрекъл.

Атаките срещу ДПС

От седмица се води мощна кампания срещу ДПС. Тя започна с огласяването на разработката „Сови", свързана с черните каси на движението. Под прицел са и имотите на Доган. Красимир Каракачанов поиска сключване на пакт между опозиционните сили за изолирането на ДПС от следващото управление на страната. Всички атаки бяха инспирирани от опозицията, но депутати от движението заподозряха, че в тях има пръст и президентът. И разказаха, че една от причините е безрезервната подкрепа на Доган за Станишев в намерението му да сложи парламентарен хомот на службите за сигурност. Което пряко засяга държавния глава. Другата причина за атаката е да бъде намалено влиянието на ДПС, като му се попречи да направи планирания от години „Либерален алианс" с царистите. Целта е вотът за движението на следващите парламентарни избори да остане само етнически и балансьорът в следващия парламент да е партия, свързана с държавния глава.

Контра-удар

Хората около Станишев са наясно, че до края на президентския мандат трябва да неутрализират партийното влияние на президента. И да направят невъзможни опитите му за реванш след това.
Още в следващия червен конгрес трябва да проличи, че младият лидер изпяло владее партията. С това са свързани и продължителните дебати върху промените в устава на столетницата. Очаква се те да забранят съвместяването на ръководни постове в партията и в изпълнителната власт. След тях основните играчи в БСП ще трябва да избират дали да дават тон на „Позитано" 20, или в министерствата, откъдето безболезнено могат да си тръгнат всеки момент.
Социалистите са помислили и за политическото бъдеще на бившия си лидер. В интервю секретарят на БСП Ивелин Николов каза, че „Първанов е добре дошъл в партията, където Институтът по икономически и политически науки, който той ръководеше, сме го запазили. Ако иска, нека да дойде да го оглави”.

В. “Поглед”

Коментари 0 за
“Врагът в леглото на БСП”

  1. Добре предлага Ивелин Николов,но защо института да чака още 3 години??Той може да иска още сега да го оглави,нали казва че е историк??Нека си пише книжките,там поне лъжите никой не ге чете и слуша.
    Не съм от БСП,но Станишев трябва да бъде подкрепен,ако ще и в изцяло ново правителство.
    Той има някои слабости,но и много сериозни плюсове.Трябва смело да разчисти разните Петковисти,Първановисти,Райчевисти и разни алчни блюдолизци!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *