Публикувано на 09.05.2008 / 23:02

Волен Сидеров: Корумпирани ченгета и политици изхвърлят честните полицаи от МВР

 

 

Каква е позицията на АТАКА по всичко това, което в момента управляващите говорят, че правят – реформи в МВР?
– Имах възможност при откриването на сесията на парламента да кажа няколко думи по този въпрос. Накратко – не вярвам в реформите, не ги приемам като реформи, дори като козметика, защото козметиката е нещо, което все пак разкрасява, особено качествената козметика. В случая нямаме дори външно разкрасяване. Ако погледнем сменените министри, ще видим нещо много жалко и много отблъскващо: наличие на кадрово безсилие в БСП. Министърът на здравеопазването Гайдарски беше сменен с Евгений Желев. Човек, който се провали като кандидат за кмет в Стара Загора и който има лоша слава на забъркан с далавери. Да сложиш такъв да оправя здравеопазването е много, много голям признак на кадрово безсилие. За човека, когото сложиха за военен министър, някой си Николай Цонев, за него пък има данни, че като офицер в поделение отговарял за снабдяването с хранителни продукти, е правел далаверки, т.е. крадял от залъка на българския войник.
Все пак в България всеки е невинен до доказване на противното. Нямам информация г-н Цонев да е бил съден, така че не знаем дали е правил далавери.
– Така е. Поемам риска да заведе дело срещу мен: то ще е поредното дело и трябва да се нареди на опашката. Имам сериозни данни и в скоро време ще ги оглася.
– Ще огласите данни за какво?
– За същия този Цонев. Ще бъде представен човекът, който буквално го е спасил тогава да не отиде на военен съд заради далаверки, свързани с лавката, представете си. Много кокошкарски неща. Такъв човек да го извадиш и да го сложиш за военен министър означава само едно, че имотите, активите, които ги има в Министерство на отбраната, трябва да бъдат заграбени до края на този мандат и вероятно това е подходящият човек.
Сега да стигнем до МВР. Известно е, че вие не се обичате никак с бившия министър Румен Петков. Той вече не е начело на министерството. Това решава ли проблемите, или проблеми има в подредбата, не само в личността?
– Не, не решава проблема, защото МВР за съжаление се очерта през годините като една институция, в която все по-голяма територия заемаха корумпираните ченгета. Ако там има честни, почтени хора професионалисти, те остават все по-малко или биват изхвърляни зад борда. Познавам доста работили наистина честно, почтено, да кажем по разкриване на наркоканали. И без обяснение, без никакви основания са били съкращавани, изхвърляни точно през последните 3-6 години, т.е. при предишното и сегашното управление. Такъв тип хора, професионалисти, все повече се отдалечават от системата на МВР, а тя се пълни все повече буквално с корумпирани рушветчии, които отиват там, за да се докопат до възможност да рекетират някого или да участват в закрилата на мафията и да взимат комисиони от това.
Всъщност точно това целят сега да направят – да отделят службите от подслушването, за да не могат да бъдат търгувани СРС-тата. Звучи добре, ако го постигнат.
– Като ги отделят, кой ще ги оглави? Кой ще ги ръководи и ще ги контролира? Защото една от тези служби, ако не се лъжа ДОТИ, оглави Жоро Стоицев, бившият злощастен шеф на МВР Пазарджик. Той имаше редица провали и най-накрая, когато двама пияни полицаи застреляха човек в гората, той с големи мъки даде оставка, а след това беше повишен от Румен Петков. На Миков ще му трябват много време и усилия за разчистване на тия авгиеви обори, но не вярвам, че той ще успее да го направи. Защото дори да е с добри намерения, няма възможността в този срок, а няма и апарата, на който да се опре. Конструкцията е много прогнила и трябват радикални реформи на МВР. Полицията да се отдели и да отиде към общините, службите да бъдат създадени със специален закон и под контрола на парламента. В правораздавателната система се нуждаем от много сериозна хирургическа реформа. Прокуратурата в момента е една военизирана пирамидална структура, в която прокурорът няма никаква самостоятелност. Той козирува на висшия шеф, който обикновено е с политическо назначение, както в случая на личния приятел и съветник на президента Първанов – Борис Велчев.
Всеки казва, че прокуратурата трябва да бъде реформирана.
– Трябва реформа от типа на тази в Италия. Там следовател или прокурор може да разследва дори премиера, без шефът да каже "спри това дело, сложи го във фризера" или пък "извади еди-кое си дело, за да изтормозим някого". Съдът трябва да се промени също: нека се въведе съдебно жури от 12 души. Така се изземва от съдията възможността той да се произнася по вина и съответно да бъде обект на подкуп. А това е много голям проблем в България.
Вчера беше даден ход на делото срещу вас и вашата съпруга, но това, което хората запомниха, беше една пълна зала с хора, които скандираха, пречеха на съда. Защо се държахте така?
– Скандирането на публиката, на хората, които бяха в залата, беше реакция на поведението на съдийката, която абсолютно тенденциозно показа, че иска да се стигне до осъдителна присъда.
Един от вашите хора дори тръгна да напада основния свидетел – г-н Доков.
– Говорим за господин Слави Бинев, ако него имате предвид. Той се възмути от един факт, не се въздържа и каза: "Кола със 115 км в час е задминала кола със 160 км в час!? Това е очевидно безумие."
Има правила и някои могат да бъдат наказани, защото в съда не може да се държат така.
– Вероятно. Добре, нека да бъдат наказани тези, които са били по-невъздържани. Право на съда е да го направи. Но никой не може да отнеме правото на хората да се възмутят, когато виждат един очевиден двоен стандарт. Защото в този казус е впрегната държавната машина, за да мачка не само един човек, а и семейството му.
Вие сте убеден, че сте невинен в този случай, така ли?
– Абсолютно. Тук става дума за едно твърдение на Павел Чернев, че аз и жена ми сме го подбуждали към лъжесвидетелстване. Чернев е възрастен, пълнолетен човек, юрист при това, а ние сме го били подбудили да лъжесвидетелства! Това не отговаря на истината.
– Защо не отидете кротко в съда, да бъде даден ход на делото и ако наистина сте убеден, че сте невинен, то ще приключи във ваша полза. Защо са тези агитки?
– Убеден съм, че съм невинен, но не съм убеден в обективността на нашата съдебна система. Имаме безкрайно много случаи, в които се вижда това. Например Пилето контрабандистът получи оправдателна присъда. Имаме десетки такива бандити, които се изплъзват от правосъдието и в същото време политикът или политически неудобният Сидеров трябва да бъде мачкан.
След като не вярвате в съдебната система, с какво ще ви помогне агитката вътре?
– Никой не може да попречи на хора, които симпатизират, които са част от нашата обща идея, да дойдат и да изразят мнението си.
– Вие ли ги поканихте?
– Те имат желанието да го направят. Аз дори съм спирал да идват всички, които имат желание. Не съм им казвал: елате, скандирайте. Те го направиха спонтанно. Дали е в нарушение, дали не е редно, нека законът каже това. Ако не е редно, нека някой да получи наказание. Но в същото време е нередно да направиш такъв обвинителен акт, да скалъпиш с бели конци обвинение, базирано на свидетелството на един-единствен човек като Павел Чернев, който четири пъти си обърна мнението.
Тези хора, които спонтанно искат да са с вас, ще бъдат на всяко заседание на съда от тук нататък?
– Не мога да спра желанието им да ме подкрепят. Те го искат искрено. Ще се старая да няма нарушение на обществения ред, но в крайна сметка възмущението на хората беше истинско. Това е категорично. Защото те виждат с очите си, че има тенденциозност. Трябва да си наистина в системата, да влезеш там, в тази зала, за да видиш това. Разбрах по неформален начин, че на съдийката е обещано повишение в Апелативния съд.
– Вие говорите неща, които няма как да бъдат доказани, по същия начин, по който Павел Чернев твърди, че ви набеждава. Би трябвало да имате еднакви критерии за оценка.
– Фактите и обстоятелствата, за които говоря, ще се случат и това ще бъде доказателство. В този случай се явявам като човек, който прогнозира нещата: убеден съм, че тази женица е получила заданието да ни даде осъдителна присъда. Трябва да ми бъде залепен етикет и това да ме дискредитира. Ясно е като бял ден.
Наистина ли искате да станете членове на Европейската партия при такова поведение в съда?
– Защо? Какво общо има едното с другото? Хората се възмущават от двойните стандарти в българската правораздавателна система. Какво общо има с нашите разговори и срещи с представители на европейската десница?
Различавате се доста по формата, по която изразявате идеите си.
– Това не е идея. Видяхме репортаж от конкретно събитие, свързано с прилагане на двойни стандарти и това води до възмущението на хората, които са там. Ако човек се възмущава експанзивно с някаква страст от нещо, това означава ли, че той не може да споделя идеи на християн-демокрацията, на консерватизма? Не, разбира се. Нима консерваторът трябва да бъде стерилен човек, който като робот да се движи, да си отваря устата!?
Да, прав сте. Това е никакъв стереотип. А вие ще споделите ли тези християндемократически консервативни ценности?
– В основата са нашите идеи, които формулирах още през 2005 г. с 20-те принципа на АТАКА. Те се базират на частната собственост, националния суверенитет, християнството – единствено нашата партия поддържа традиционната ни религия. Въобще консерватизъм в този класически стил, който политологията ни дава. Защото дясното и лявото днес се различават по отношение на данъчната политика, в някакви проценти и т.н.
Кога харесахте ЕНП? Доскоро поддържахте контакти с Жан-Мари льо Пен?
– Голяма част от идеите на Жан-Мари льо Пен бяха изговорени от Саркози и той спечели изборите с идеите на националистите.
В ЕП имаше, вече я няма, една група националисти, където е Жан-Мари льо Пен, и съвсем отделно е ЕНП. Вие сега се насочвате от едното място към другото?
– В момента нашите трима евродепутати са независими, тъй като групата ИТС (Идентичност, традиции, суверенитет) се разпадна. Нашите евродепутати водят разговори с Европа на нациите – това е фракция също в Европейския парламент, където са Джанфранко Фини и поляците, и с ЕНП. Отношението към националистите в Европа е различно от това, което тук се лепи на патриотичните партии.
Вероятно мнозина са против вашето членство, ще ви е трудно наистина.
– Това по-скоро е проява на ревност. Преди седмица имах среща с Националистическата партия, която управлява Малта, с председателя на управляващата партия и с представители на кабинета. Техните двама евродепутати са членове на ЕНП.
Вие бяхте в Малта, за да съобщите това си намерение?
– Да, ние заявихме това намерение, но не сме подавали заявление за членство.
А предстои ли?
– Предстоят ни срещи, на които моя основна амбиция е да обяснявам каква е нашата политика. Защото и в ЕНП, и в Европа на нациите, и в други фракции на Европарламента има погрешна представа за АТАКА. Тя е наслоена от такива като бившата евродепутатка г-жа Капон, като г-н Вигенин, които ходят там и говорят, че ние сме някакви злодеи и екстремисти.
Кога ще поискате официална среща с представители на ЕНП?
– В най-скоро време. В момента имаме среща с представител на Европа на нациите, предстоят ни срещи в Италия и Германия. Нека не забравяме днешния ни политически ден, който ни дава такъв пример: Берлускони в Италия се опря на Северната лига, която имаше изключителна екстремистка партия, Умберто Боси стана министър на реформите. Когато човек има силна програма и знае какво иска, не трябва да бъде толкова тенденциозен.

Иван Бедров

Интервюто на Иван Бедров е излъчено по тв Re:tv

Коментари 0 за
“Волен Сидеров: Корумпирани ченгета и политици изхвърлят честните полицаи от МВР”

  1. ИМОТЕН РЕГЕСТЪР ОБЩИНА САНДАНСКИ СЪШО НЕ Е ПОБЛИКУВАЛА ВЪПРЕКИ НАШЕТО ИСКАне

  2. Много ти е лесно да хулиш Сидеров ,но имаш ли смелостта да говориш това,което той казва?!Има ли още тъпанари ,които не са разбрали ,че без Атака България загива?!Кой до сега е имал куража да говори за ДПС , Доган и неговата продажна политика?! Не е ли Скат най-българската и най-истинска телевизия?! Сидеров,Велизар Енчев,Батилов и още много ,които не се страхуват да кажат истините на този опростачен български народ и да му отворят заспалите зъркели!!!

  3. Волен Сидеров е поредното полицейско протеже,което скубе яко членовете си.Колко струваше да си на първите места в листата за местните избори Волене?За 3 години колко парички изкрънка дедо ти Ибришимов от цяла България?“Ибрика“ ходи и събира черни парички за касичката за черни дни.Толкова сте опорочени в Атака,че ако симпатизантите ви разберат,сами ще се гръмнат.Мога да напиша толкова факти,че на Волен ще му фръкне баската.Рано или късно всичко ще излезе наяве.Бог да пази България от Волен,Бойко Борисов,Доган,Костов,Симеон,Софиянски,и всички останали политико-полицейски отрепки!

  4. Na Balgarija trjabvat vsichki, koito se chyvstvat Balgari, i neka da ne sramyvat ot tova, neka vseki koito se chyvstva Balgarin, da ostavi svoja adres, za da sazdadem vraska po mejdy si,i neka gospodin Siderov kato prochete komentarite ni,da znae che, shte ima nashata podkrepa,i nie sme s nacionalnite interesi na Balgarija, propovjadvani ot partija Ataka. Neka vseki koito prochete tezi redove i e saglasen s moeto mnenie moje da mi pishe, na posochenija adres, ili da ostavi svoja komentar na tazi stranica,ochakvam g-n Siderov da ni obidini v borbata sreshto nacionalnite predateli . Da jivee B-

  5. SAMO TOI OSTANA KOITO MOJE DA IZKORENI OTREPKITE OT POLITI4ESKATA SCENA I BANDITITE!!! I ESTESTWENNO SE OPITWAT DA GO MA4KAT, DRYJ SE PI4 SAMO TI MOJE6 DA NI OPRAWI6!!!!

  6. НА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАТ 1000 ЧОВЕКА КАТО ВОЛЕН И ТОГАВА Е ГАРАНТИРАНО ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ ПРЕУСПЯВАЩА НАЦИЯ! НЕКА БОГ БЪДЕ С ТЕБ ВОЛЕНЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *