Регистрация
Публикувано на 05.04.2016 / 12:05

ВЛАДИКО ЙОАН, АКО ТИ ЩЕ СЕ МИ ПОСРЕДНИК КЪМ БОГ, АЗ СЪМ БОГОМИЛ, ЗАЩОТО БОГОМИЛСТВОТО Е НАЙ-ЧИСТИЯ ПЪТ КЪМ БОГА!

митлополит йоанВарненският и Великопреславски митрополит Йоан, който до този момент не се открои с нищо, освен с безличността си, вместо да оре нивата на Господ СЪС СЪРЦЕ, А НЕ ЗАЩОТО Е „ДЛЪЖЕН“, се напъна да копира изказващия се за щяло и нещяло митрополит Николай, и нагази с църковно – лицемерските опинци в най-чистата територия божествена – тази на богомилите.

От 8 до 10 април в Преслав ще се проведе „Международен културно-духовен събор за богомилите”, със симпозиум на тема: „Богомилството и приносът му за духовното развитие на България и Европа”.
Всичката Мара втаса на владиката Йоан покрай капсулирането на църквата към бедните, немощните, болните и нещастните, та варненският митрополит написал нещо като „декларация“ против богомилите
И като грейна владиката Йоан по телевиденията и радиата, не ти е работа, всите водещи полу заспаха. Щото де у нас „водещи“, дето сърцата им не са в лайна увити, както казваше баба ми.
След като цъфна по БНТ, Владиката Йоан се телепортира и в местното варненско Дарик радио, където вече не се траеше и „громенето“ на богомилите замяза на един соросоиден сатанист. По-скоро на техния фанатизъм.
Ако има нещо отрицателно, което е дала България на света, това е богомилството“, изплещи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и додаде: „Богомилството е знак минус за България…“. Бил „длъжен да го каже“.
Църквата го била обявила за „ерес“.
Ето какво пише в „програмната“ си „декларация“ владиката Йоан:

На първо място – отново да изразя своето и християнско, и човешко огорчение и възмущение от факта, че приносите на моя народ, който иначе с гордост обича да се определя като православен, продължават да се свързват със съмнителни и откровено пагубни „духовни” учения, само едно от които е богомилското, но които, уви, и днес, в началото на третото хилядолетие, продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души. Тъжно и обезсърчително е нехайството и понякога дори неприкритото любопитство, с което все повече хора сред нас са готови да прегърнат не само богомилската, но и която и да било друга екзотична „духовност”, обръщайки гръб на здравото и спасително Христово учение, което вече две хилядолетия се проповядва в света и в което и нашият народ бе откърмен и възпитан в зората на своята европейска и християнска цивилизована история. Тъжно и обезсърчително е, че все повече са онези наши съвременници, които търсят своите духовни авторитети в лицето на съмнителни „учители” като поп Богомил, Петър Дънов и Вангелия Гущерова, забравяйки за всички онези колоси на духа, които същият този наш православен народ е дал на Църквата и на целия свят – личности като светите братя Константин-Кирил и Методий, като княза-Покръстител Борис І Михаил, като Всебългарския покровител свети Йоан Рилски, като Търновския патриарх свети Евтимий, като свети Теодосий Търновски, свети Киприан и Григорий Цамблак и много-много други, чиито имена наистина украсяват българския род във вечността, за разлика от всички еретици и духовни шарлатани, които днес се радват на такъв голям успех и на такова щедро медийно внимание. Тъжно и пагубно е всичко това, но ние добре знаем, че силата на Христовото учение не е в агресията и не е в атрактивността, че Христос предоставя свобода на всеки и на всички – да следват или не спасителното Му учение.
Затова и второто, което бих желал с това мое пастирско обръщение към вас, е, – вярно следвайки завета Христов – като православни християни, и ние да не проявяваме агресия към никого, но да си спомним за съвета на нашия Господ Иисус Христос: „Ако пък някой не ви приеме и не послуша думите ви, като излизате от къщата или от оня град, отърсете праха от нозете си” (Мат. 10:14). Към това сме призвани особено сега, във времето на спасителния Велик пост, когато Църквата ни призовава да отхвърлим от нас всичко, което ни отдалечава от Господа, и да се подготвим за достойното посрещане на Неговото славно Възкресение!“

Моя народ“… Ей, отче, я сопри се малко! „Съмнителни учителикато Поп Богомил…“, „духовни шарлатани“… Владико, А ТВОЯТА ЛИЦЕМЕРНА ЦЪРКВА що за „духовен шарлатан“ е? „Твоята“ Църква, дето лиже подметките на властимащите, като лицето Бойко Методиев Борисов, и аха-аха да го превърне в „светец“, отрупвайки го с „награди“ „твоята“ църква, която не си е мръднала пръста за болните, старците, немощните, страдащите, а дялка кинти и и е зинала с алчна паст, като колко не е „духовен шарлатан“?!
Богомилството е чисто като сълза и е учение за ЧИСТИЯ ПЪТ КЪМ ХРИСТОС И КЪМ БОГА. Кармата от избиването на богомилите още тежи на българите, защото богомилите, за разлика от църковните фарисеи, са били ПРОТИВ ВСЯКА ВЛАСТ, УНИЖАВАЩА ЧОВЕКА, и са имали изумително чисто учение, отправено самоотвержено към Бога. За разлика от църковните ви финтифлюшки, зад които очите ви светят единствено за ПАРАТА.
богомилиИма една удивителна книга, наскоро издадена за богомилите, която всеки българин трябва да прочете: „За богомилите „от уста на ухо“ на Дамян Попхристов.
Нямам нужда от посредник към Бог. И богомилите са нямали необходимост от църковни лицемерници, които да ги водят По Пътя към Господ и Христос…
А ако ти пък, владико Йоан, ще ми се явяваш „посредник“ към Бог, то аз съм богомил!
Богомил съм в душата си, която няма нужда от Църквата ВИ, за да общува с Господ.
Аре, бЕгай сега да оправяш църковните имоти и келепира. „В името на Христос“. А богомилите остави на нас – за тая работа се иска душа и сърце, а не лъстиви бузки.

Веселина Томова

 

Коментари 23 за
“ВЛАДИКО ЙОАН, АКО ТИ ЩЕ СЕ МИ ПОСРЕДНИК КЪМ БОГ, АЗ СЪМ БОГОМИЛ, ЗАЩОТО БОГОМИЛСТВОТО Е НАЙ-ЧИСТИЯ ПЪТ КЪМ БОГА!”

 1. С Никейския събор църквата скъсва с автентичното християнство и става инструмент на властта. Така тя се превръща в най-старата фирма от самопровъзгласили се за „наместници на Бога“ служители, които се разправят с кръв с противниците си и които наричат „конкуренцията“ си (т.е. всичко различно от тях и техните цели) ерес! И има всички корпоративни атрибути – индулгенции (спонсорство), облаги, недосегаемост от закона, тесни връзки с властта и капитала, инквизиция („законова“ саморазправа с конкуренцията), кръстоносни походи или понашему „гонения“ („законови“ грабежи, плячкосване убийства и безчинства – няма да напомням думите: „Избийте всички, Господ ще познае своите!“ – http://historynakratko.blogspot.bg/2016/07/blog-post_44.html)

  И да не напомняме масовото избиване на т.нар. „богомили“ (те не са се наричали така, а просто „добри християни“) от същата тази фирма (и властта на която служи) по времето на цар Петър – край село Бяла Вода, в местността Марино Селище с кораби са докарани от цяла Европа и избити около 70 хиляди български християни, нарочени за „богомили“ и ерес, само защото са били несъгласни милитаристичните амбиции на върхушката. Такава е била тогавашната форма на цензура! Това, за съжаление и срам, е първият холокост в съвременната човешка история…
  https://www.youtube.com/watch?v=QsYtePKO9Vo

  А точно тези хора (на които църквата лепва етикета ерес и „богомили“) са извадили Европа от тъмните векове с пратеничество и просвета и точно от тях са привнесени там считаните за френски принципи „свобода, равенство, братство“. И точно на тях дължим културните и духовни основи на днешна толерантна Европа! И за това има исторически сведения – Ватиканска, Оксфордска библиотека, многобройни архиви из Щатите и Стария континент, където има писмени свидетелства за българските просветители в Европа много преди 681 година!
  https://youtu.be/V2JAhq_vokE?t=8m10s
  https://youtu.be/zV8n_cxH7go?t=3m

  А въпросният господин с черното расо да се ашладиса малко и да прочете научно-проверени явления като прекогниция, дистанционно виждане (имаше институт по дистанционно виждане в Русия), морфогенетично поле, информационно поле (астрофизиците са го установили отдавна – това е кодът, подредбата, органиацията на материята), Кирлианова фотография и дори Акашови записи.
  21-ви век сме! Не може до безкрай да си каканиже архаизмите тъпи!

 2. Христо Нанев казва че с поробването ни под турското робство на страната ни
  изкупуваме кармата си затова, че богомилите са били преследвани.
  Той има много интересни книги за Слава Севрюкова която казва
  това което става в момента и за в бъдеще ще станем Щвейцария
  на Балканите а дано.

  1. Дани, благосъстоянието на швейцарците не идва от шоколадите Милка, нито от часовникарството. Тя бе първата офшорна зона, създадена с нацистки и комунделски капитали. Не ни трябва такова „добро“. Трябва ни следното, всеки българин да се погледне в огледалото си и да си каже- нещата в държавата ни не зависят от мен, но аз ще направя всичко което мога, ВСИЧКО!)

 3. Учителя Дънов казва-онова което е от бога, то пребъдва през вековете, онова което е от хората то изчезва и никой не си спомня за него. Така че, защо трябва насила някой да налага в какво да вярваме. Интуицията ни посказва какво е близко на душата ни, по безспорен начин. Казвам го защото започнах да чета Дънов и философията на богомилите, отначало само за обща култура, но така ме грабна-душата ми почувства, че това е нещото ,което съм търсила винаги. Безсмислен е спора кой е крив и кои прав-Дънов винаги е избягвал подобни диспути, дори когато са го анатемосали и отлъчили от църкавата, той не е тръгнал да се оправдава или да обвинява. Нека всеки сам определи себе си-страшно когато някои ти налага в какво да вярваш, е просто не се получава.

 4. Международен културно-духовен събор за Богомилството –
  8-10 април – Шумен – Велики Преслав
  Симпозиум „Българите – дух и култура през вековете. Богомилското учение в развитието на България и Европа” – 9 април – концертната зала на Младежки дом – Шумен …
  С участието на Христо Маджаров, Галя Маджарова, Христо Буковски, проф. Ерика Лазарова и др. учени и изследователи от страната и чужбина…
  Виж още: https://web.facebook.com/profile.php?id=100002020767881

 5. Ако изпратите т.н.“владици“да служат в църкви в Родопите или северо-западна България,ще избягат от ам с рев и писъци до седмица.Това не са свещеници,а посредници.

 6. Официалното „научно” становище за богомилите, както и сведенията в справочниците и енциклопедиите се основава на трудовете и мнението на техните противници…
  През средновековието църквата преследва редица учени и светли умове на човечеството като Джордано Бруно, Галилео Галилей, Николай Коперник и мн. др.… Векове по-късно „светата църква” призна, че е сбъркала и май се извини (на някои от тях)… Кога Църквата ще се извини за преследването на богу-милите…

 7. Христос също е бил „съмнителен учител“ и учението му също е било „съмнително и пагубно”… за тогавашните свещеници… Затова тогавашната църква го разпъва на кръст… Сегашната пък продължава да преследва истинските христови ученици…
  Всъщност Боян Мага и неговото учение – богомилството продължават делото на цар Симеон и цар Борис I – разпространяване на българската писменост и култура… и възстановяване на автентичното Учение на Христос – Първичното Християнство…
  По своята значимост и мащабност делото на Боян Мага – създаване и разпространяване на Богомилското учение, може да се сравни със делото на светите братя Кирил и Методи – създаването на българската писменост и култура…

 8. Ама в този сайт ври от богомили!) Дали Господин Борисов не е прероденият „свети“ цар Борил???

  1. Има една книжка „Български мистерии“ от Хр. Маджаров, Там ще намерите интересни паралели между минали и сегашни исторически персонажи и събития…

 9. Слeд масовото официално приeманe на християнството, по врeмeто на българския владeтeл Пeтър (927 – 969 г.), в България възниква учeниeто на т. н. богомили. То възниква като народно учeниe, прeслeдвано от официалната църква и от държавната власт. Просъщeствувало e около 500 години – до към 1400 г. сл. Хр. От България богомилството прониква в Сърбия, Босна, Сeвeрна Италия и Югозападна Франция – това са т.нар. патарeни, катари и албигойци – прeдшeствeници на Рeформацията. Тe прeвeждали и използвали богатата духовна литeратура на българскитe богомили. България трябва да e горда с това, чe по този начин взeма участиe в eвропeйското Възражданe.
  В основата на богомилското учeниe била борбата мeжду Исус и Сатана, доброто и злото. Тe очаквали Второто пришeствиe, когато Сатана, нeговитe служитeли – злитe ангeли и грeшницитe щe бъдат хвърлeни в ада. Богомилитe отхвърляли литургията, иконитe и кръста, както и почитанeто на свeтци. Спорeд тях Мария e обикновeна жeна. Тe проповядвали хората да сe обичат, да нe клeвeтят, да нe лъжат, да прощават на враговeтe си, да нe убиват. Нe ядeли мeсо и нe пиeли вино. Отричали дeтското кръщeниe. Изобщо тe считали, чe трябва да сe възстанови първоначалната християнска вяра. Жeнитe имали голeми права. Тe също можeли да бъдат ръкополагани. Едно от разклонeнията на богомилитe, т.н. “пасагии” са освeщавали съботния дeн.
  Тeзи вярвания и практики на богомилитe показват високата стeпeн на приeмствeност, която същeствува мeжду тях и Протестантите (Мартин Лутер), най-вече днeшнитe адвeнтисти от сeдмия дeн.

  1. Не е народно учение, формулирано е от третия син на царСимеон,Вениамин или Боян Мага.Тъй като възприема целият видим свят като творение на Сатана, няма нищо общо с народни революции против царя и болярите, а и самите боляри се включват в тази ерес. Превръща се във всенародно ДВИЖЕНИЕ -християнски начин на живот, който отхвърля насилието и особено убийството на всяко живо същество.Най-големият му противник е официалната църква, която също е обявена за творение на Сатана. Колкото до масовото изтребление на богомили- в България няма нито една човешка клада, а папата (не помня кой) пише на цар ИванАсен ІІ- след царБорил: „Цялата ти държава е богомилска…“Така,че, по-внимателно с обвиненията.
   СвЙоан Рилски също живее повреме на царуването на св.цар Петър български и има слух, че е най-големият син на Симеон.Той пък слага начало на друго движение в българското и балканското християнство- отшелничеството.

   1. Самият цар Петър е произведен в светец заради богоугодното си и чисто християнско поведение. Склонна съм да мисля, че неговата „чаша“ е била най-трудна в онзи свят, изпълнен с насилие.
    КОЛКОТО ДО СЕДМИЯ ДЕН- ХРИСТИЯНИТЕ ПОЧИТАТ НЕДЕЛЯТА ЗА СВЕЩЕНА, ЗАЩОТО НАШИЯТ СПАСИТЕЛ ВЪЗКРЪСНА В ТОЗИ ДЕН. В астрологията това е денят на Слънцето,даряващо живота. Съботата е свещен 7 ден за юдеите- Старият Завет.Това е денят на Сатурн- наказващият с кармата.

    1. Приемници на богомилите са розенкройцерите. Богомилското учение също е имало няколко кръга на посветени и най-вътрешният е бил за доста просветени хора , почти нищо общо с популярната версия.

     1. А в днешния ден- учението на П.Дънов- Учителя, което също е превърнато в движение за християнски живот-в новите условия на света.

 10. Аз вярвам, че сред свещениците има много добри и порядъчни хора. Не мога да кажа същото обаче за владиците и Патриарха. Самата им свързаност с тоталитарния режим е достатъчна предпоставка Небето да е затворено за тях, а така е затворено и за България. Божията благодат не достига до народа и земният ни Рай се превърна в Ад, а нацията загива. Сега този Йоан и онзи Николай са млади хора и би трябвало да имат някакво ново светоусещане. Оказва се обаче, че системата ги е превърнала вече в отливки, в копия на предишните куки в раса, които унищожиха Духа на българите. Народ без Дух е мъртъв народ…

 11. БРАВО!!!!НИЕ ЗАСЛЖАВАМЕ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С БОГОМИЛИТЕ,А НЕ С УМРЯЛАТА ПАРТИЙНА ЦЪРКВА!ДАЛИ ХРИСТОС Е ИСКАЛ ИНСТИТУЦИЯ СИНОД-ЦЪРКВИ???А ОТЧЕ,ДОКАЖИ ,КЪДЕ ПИШЕ В ЕАНГЕЛИЯТА ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ЦЪРКВА,НЕ В ДУШАТА НА ЧОВЕКА,А СГРАДА С ПОПОВЕ??ТА БОГОМИЛИТЕ СА ПРОЗРЕЛИ КАКЪВ КЕЛЕПИР ОТ „СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ“ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ В БЪДЕЩЕ С ИМЕТО НА ИСУС!АЗ И НИКОЛАЙ НЕ ИСКАМ ДА МИ Е ПОСРЕДНИК КЪМ БОГА!НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕМ ОТКРИТО БОГОМИЛИТЕ,КАТО НА-ЧИСТИТЕ ДУХОВНИЦИ,НАМЕСТНИЦИ НА БОГА НА ЗЕМЯТА!

 12. Едно от нещата,с които можем наистина да се гордеем е БОГОМИЛството!
  Църквата в сегашния и вид/а и в миналия/е далече,много далече от истинската вяра и духовност.
  Т.нар. Диан Стойков-бойков,нека продължава да омърсява.
  Така ни показва пътя,пътят,който трябва да извървим,а не онзи водещ до Панама,пардон-Банкя…

 13. Абсолютно си права Весе, както е казазал
  нашиат ВЕЛИК поет БОТЕВ, ти боже който
  си в мен в душата и сърцето!

 14. Бих разказал на дядо Владика една История. Един син на велик равин завършил Духовното училище и бил ръкоположен за рав. Момчето се прибрало радостно в къщи и се похвалило пред баща си. Старият равин го погледнал и го попитал с какво първо ще се захване като духовник, на което синът отговорил, че ще учи хората на Божия закон по Шест дни в седмицата. Бащата поклатил неодобрително глава и му казал, че единственото което трябва да прави е да внимава да не остане гладно дете в неговата община и през Седемте дни от седмицата.
  Такива ми ти работи дядо Владика!)

 15. Къквато държавата такава ни е и църквата. Управляват ни безбожници, бездарници, безродници и безнародници. Такава пошлост, лицемерие и лъжовност както сега никога не е било в милата ни Родина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>