Публикувано на 08.03.2008 / 19:56

ВИС и СИК в битка за кокаина

 

 

Онази вечер зян стана поредното отрязано ухо в столицата. 19-годишен се прости не само с ушната си мида, но и с тъкан в областта на шията и бузата. От полицията побързаха да уточнят, че не бил криминално проявен. Може би, защото все пак някой от висшите офицери в МВР трябва да даде сносно обяснение и анализ на отприщилия ке був на рязане на уши у нас.

22 ноември 2007 година. До блок 182 в столичния квартал “Дружба” е застрелян трийсет и шестгодишният Ивайло Иванов. Надупчен е с 11 куршума. В началото в медиите е прокрадната информацията, че е митнически служител, но по-късно това е опровергано като напълно невярно.

Ивайло Иванов просто е минава за един от най-доверените хора на Таки. Таки пък е една от десните ръце на покойният Георги Илиев и минаващ за наследник на сенчестия бизнес на империята ВИС. Иначе убитият Ивайло Иванов е бизнесмен по всички правила на играта -управляващ и собственик е в спедиторската фирма "Транслинк шипинг".
Управляващ и съсобственик е с Антоанета Милчева Велева в друга фирма – "Медихем", както и е  управляващ и съсобственик с Данаил Цочев Шошков е във фирма "Интермарк 2000". Управляващ и съсобственик е и с Данаил Цочев Шошков и Любомир Ангелов Янков е в "Миракс".

Някак тиха за медиите обаче остава  тясната му връзка с висаджията Таки.

Четири месеца след убийството на Ивелин Иванов, рязянето на уши сред криминалния контингент, играещ на пистата с дрога, става не само мода, но и неписан канон от учебника за наказания в ъндърграунда.

Обикновено рязането на уши е най-популярния начин в наркосредите за наказание срещу онези, които си позволяват да нарушават строгите правила  при търговията с наркотици и продават без позволението на съответния регионален отговорник, подчинен пък на съответната групировка. На такива в подземния свят им викат шанаджии.

Общо взето, зловещата метафора при отрязването на ухото, трябва да внуши на останалите шанаджии – ей, не чу ли какво ти се каза – да не продаваш без разрешение, или подбивайки цената.

Съвсем наскоро в Горна баня в столицата в апартамент наказателните бригади направо си направиха колекция от уши, нападайки шестима души накуп.

Впрочем, родните мутри не са измислили сами разянето на уши. То идва от Персия, а през пети век преди новата ера, византийците са използвали масово това наказание.

 

Защо в 21 век родния ъндърграунд предприема такива мерки, които не бяха популярни из през най-мрачните гангстерски времена през 90-те години?

 

В българския подземен свят очевидно традициите не са това, което бяха. На мястото на избитите босове, драпат светкавично да се издигнат в йерархията т.нар. млади лъвчета, които безогледно искат да заемат местата на “динозаврите”. От своя страна старите “кримки” трябва да удържат положение и се налага да размахат ножовките като начало. Разянето на уши спохожда не само заблудените шанаджии, но и разпространителите на дрога, които се опитват да прецакват с продажбите шефовете в схемата.

Обикновено те правят смеската на дрогата много по-слаба и остатъка прибират в джобовете си, или вкарват известно количество наркотици извън определените и ги продават само за себе си.

След смъртта на двамата големи – Мето Илиянски и Косьо Самоковеца, започва върла битка за преразпределение на наркопазара в столицата. Т-нар. “лейтанти” от улицата се менкат и губят почва под краката си без здравата ръка и организация на босовете. Годината е 2004-та и започва масов търкал като са пребивани куп разпространители като поне двайсетина  остават без уши. Хаосът приключва с включването на авторитета на Златко Баретата.

След 2005 година, според специзточници, е въведен нов контрол на организация и дисциплина. Десимир Иванов – Боксьора, който пъ-късно ще бъде убит в столичния квартал “Младост 3” поема поста на отговорник за подготовката на количеставата дози хероин и кокаин. Така се прекратява практика уличните “мишоци” да могат сами да мешат дрогата и да крадат босовете. И тогава, разбира се, ни липсват отрязани уши. В началото на 2005-та година с отрязани уши остава 25-годишен столичен пласьор. Пет месеца по-късно в локва кръв на пъпа на София е намерен с отрязани наполовина уши още един смелчага. Без ухо остава и шефът  на Националната финансово-стопанска гимназия Иван Арсов, защото дилърите били разгневени, че е застополир здраво пътя към гимназията за продажба на дрога. След време друг наркодилър в “Младост” освен без уши, остава и без нос, а докато върви с гаджето си 32-годишен млад мъж е нападнат и също казва сбогом на слуха си.

 

Кой обаче дава поръчките?

 

Вътрешният министър наскоро направи тотална чистка на ръководния състав на Окръжната дирекция на полицията в Перник като каза, че това не можело да продължава така, и то от години, визирайки кървавата разправа с директни убийства между враждуващи наркогрупи. Петков обаче не каза нищо за това кой с кого се трепе в Перник и защо  всичко това се случва точно в миньорския град. И още нещо важно не каза – че Перник от много години е най-важния разпределителен център за дрога, която потича към цяла Южна и Западна България.

В същото време след убийството на дясната ръка на Таки от ВИС Ивелин Иванов, хората на СИК веднага взимат преднина с едни гърди и правят неистов опит да си върнат пазара на кока, който са изтървали отдавна и който е в ръцете на висаджии. Антимафиоти твърдят, че именно Иванов се е занимавал с размесването на кокаина и убийството му е било шок за наркопазара. Докато нещата отново бъдат поети под контрол и се намери нужното доверено лице, което да заеме мястото на Ивелин, в суматохата шанаджиите са завзели територии и сега се налага да им режат ушите.

Всъщност, хората на СИК имат покровителството върху хероина и амфетамините, докато ВИС са с ръка върху кокаина. Ако доскоро коката беше по-непечелившия бизнес, то днес, по данни на спецполицаи, той все повече набира скорост и заради повишаването на стандарта на една прослойка от млади хора, които го ползват масово. Така сикаджиите напират да отрежат голямото парче от кокаина за себе си. И понеже все пак, в България парцелирането е ясно и ВИС имат преимуществото в тази сфера, СИК правят друга врътка.

 

И купуват от арабските страни кокаин като изнасят амфетамини.

 

Арабската кока е по-евтина и с много по-високо качество от тази, които предлагат на пазара хората на ВИС.

Подбиването на пазара с арабски кокаин, поднесен от СИК не само изнервя наркопазара и висаджии, но и кара авторитетите да затегнат редици.

Има и друг белег, по който се разбира кой кокаин на кого е. Коката на пората на ВИС и Таки е белязана с техен печат, както впрочем се случваше и на наркопазара в морската столица, където “Монопола” удряше печати с името си върху пакетчетата с дрога, срещу печата на противниковата група, известна с названието “Фирмата”.

В столицата печати на коката засега удрят само висаджии и това рязко отличава кокаина им от този на хората на СИК, които го внасят от екзотичните арабски на далеч по-ниски цени.

Според източници на afera.bg от кримисредите рязането на уши е запазена марка на Таки и се прилага ако шанаджията продава дрога без печат.

Обикновето нито един от случаите с отрязани уши не бива изкаран докрай и извършителите не са открити от полицията. Омертата сред подземния свят е желязна и дори ченгетата взимат малко на подбив цялата тази наказателна операция.

Засега нещата наистина вървят “меко и елегатно” откъм ушите, но наводняването на пазара с нова и по-евтина кока, очевидно няма да остави ВИС само в ролята на “майтапчии” наблюдатели.

И откъм рязане на уши може да се премите към рязане на глави.

 

Веселина Томова

 

 

 

 

Коментари 0 за
“ВИС и СИК в битка за кокаина”

  1. Висаджии и сикаджии като разберат кой е направил грешката го хващат и наказват веднага. Ако е повече нагазил лука го елиминират начаса. Вече близо 20 години родното МВР „преследва“ подземния свят. Имената на босовете знаят вече и децата. Книги се пишат като се изнася цялата мрежа, а престъпниците гордо се разхождат из страната, раздават правосъдие и се държат като че ли те управлявата. А дали не е така. Тогава що се сърдим като ни стопират фондовете. Ще има и още санкции ако министърът с престъпна физиономия на МВР се прави на ущипан. А самият той не е ли един от тях а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *