Публикувано на 27.01.2008 / 15:16

Висши управници хванати в капан “по бели гащи”

Някъде в курорта “Златни пясъци”. В луксозен хотел висш местен управник е наклонил заговорнически глава към елегантно и скъпо облечен мъж. Мъжът е мощен бизнесмен, но с бурно минало. Разговорът е тих и изглежда, че властникът е видимо изнервен, но прави последни опити да демонстрира хладнокръвие. На масата има няколко чаши. Единият пуши, другият – не. Заведението е почти празно и никой не чува какво точно обсъждат двамата герои.

Наистина ли никой не чува?

Разговорът и срещата не само са записани аудио, но и са надлежно филмирани. Става дума за пари. За много пари. Управникът ги е взел за да задейства проект, но нещата се бавят. Твърде дълго се бавят. Властникът е изнервен, но все още убеждава мастития бизнесмен, че всичко ще бъде наред.

Всъщност, два месеца по-късно проектът минава на зелено, въпреки нервите, дългото чакане и разтакаване. Бизнесменът обаче е попълнил картотеката си с още един ценен запис. Защото никога не се знае кога и за какво може да потрябва. Управникът вече е влязъл в капана.

Това е само един кратък откъс от кратко филмче.

“Няма сериозен играч в бизнеса, който да не ползва подобни методи на филмиране и записване”, твърди пред afera.bg шеф на сигурността на мощна корпорация. Според него и други влиятелни фигури от бранша се очаква бум на изнудване на висши политици и управници с подобни “нерегламентирани” видео-аудио документи. Някои, от които може и да излязат на светло, в зависимост от това дали окончателно трябва да бъде решена кариерата на някой самозабравил се.

Оказва се, че онези, които са призвани да спазват законите и да управляват, масово са влезли в подобни клопки, водени от алчността си и високомерно убедени, че поста, който заемат ги пази от всички беди.

Има мощни групировки, които имат огромен архив, на който може да завиди цялата новосъздадена Държавна агенция за национална сигурност. Документалните ленти не са компромати, а абсолютната фактологична истина и си чакат часът.

Повечето от местните управляващи, политици и магистрати вече имат т.нар. “корпоративно досие”. Чрез него те винаги са притискани и са перманентно удобни на онези, които плащат музиката и я поръчват.

Есента на 2007-ма. В луксозен ресторант с рехаво присъствие на клиенти, на една маса седят известен местен бизнесмен с огромни възможности и влиятелен политик с генералско минало. Пият уиски. Приказват тихо и напоително. Политикът е видимо стегнат, не само защото е в ролята на просещия, оглежда се скришом, и издава нервност. На всичкото отгоре е разпознат от посетители в ресторанта. Бизнесменът също демонстрира нервничене, но то по-скоро е преиграно, защото на него не му пука – той знае, че целият разговор е филмиран и записан. Политикът му е в ръчичките и ако рече да се направи на мъж, ще му се случи случка.

Досега подобна лента не е изтекла към медиите. На първо място, защото подобно изтичане би смазало управника и той вече няма за какво да е полезен. На второ, защото властникът, притиснат от фактите, че е продажен, не отказва каквото и да му поискат.

За afera.bg обаче запознати довериха, че се очакват разтърсващи събития около няколко неблагодарници, окупирали местната власт. А и не само местната. Притежателите на документалните записи дори правят опити чрез посредници да влязат във връзка с новосъздадената Държавна агенция за национална сигурност за да “подхвърлят стоката”. Защото понякога срутването на кариерата на някого струва много повече от парите, които биха взели срещу записа.

Любопитното е, че някои от местните велможи са записани от няколко субекта, тъй като са влизали в контакти, свързани с пари и афери с различни контрагенти.

“Телефонното подслушване е най-елементарната хватка. Вече има хора във Варна, които притежават изключително скъпа и финна техника, с която могат да изработят този, който трябва”, коментират специалисти от бранша.

И твърдят, че съществуват и скандални сцени в буквалния смисъл “по бели гащи”.

 

 

Веселина Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *